Recension av HP L1925, 19" TFT (lång)

Permalänk
Medlem

Recension av HP L1925, 19" TFT (lång)

Recension av HP L1925

Inledning

Jag har suttit med skärmen några dagar nu och det behövdes nog för att kunna gör a en rättvis utvärdering. Skärmen är alltså en HP L1925, 19” TFT (MVA panel).
Färgen på skärmen är sobert silver med ljusare knappar även dem i silver fast ljusare. Foten är av kraftig svart plast och ser gedigen ut. Hela kittet står stadigt på skrivbordet utan att svaja (tvärtemot Mikrodatorns utlåtande) fast man ibland råkar ge skrivbordet kraftiga stötar.
Skärmen går att vända 90˚ samt att höja/sänka och vrida. Med andra ord är det lätt att få en trivsam inställning.

Data
• Pivot funktion
• Höj och sänkbar + vridbar
• 170˚ horisontellt/vertikalt synfält
• 1280x1024x75hz
• Responstid, 20ms
• 16,7 miljoner färger (24bit)
• 1st DVI, 1st VGA anslutning (kablar medföljer till båda gränssnitten)
• 1st cdskiva med drivrutiner och kalibreringsprogram
• Bruksanvisning på engelska
• TCO 03

Första intryck
Skärmen kom väl förpackad i en typisk företagskartong med HP emblem på utsidan. Efter att ha packat upp den tryckte jag givetvis in DVI kabeln istället för medföljande VGA kabel. Eftersom kablarna ansluts direkt till panelen och inte som på vissa skärmar från Samsung, till skärmfoten, underlättar det att man kan vrida på den så att man lättare kommer åt.
Första intrycket är att den är STOR! En WOW-känsla infann sig snabbt eftersom jag under flera år suttit framför en 17” CRT skärm. Som jag skrev tidigare angående färgen andas designen liksom intrycket man får av den kvalité. Den är snygg med sina smala kanter i matt silvergrå färg. Det är möjligt att andra skärmar inte är lika djupa, å andra sidan bidrar storleken på bildskärmsfoten till ett intryck av stabilitet och kvalité.

På fronten längst ner till höger sitter det fem knappar inkl. on/off. Utifrån en enkel OSD display ändrar man kontrast, ljusstyrka, färg, språk, OSD kontroll, video ingång och fabriks inställning. Eftersom jag kör med DVI kabel behöver jag inte fiffla med olika inställningar förutom kontrast och ljusstyrka, skärmen ställer in sig automatiskt.

Färger, ljus och svärta
Det är inte så mycket att säga egentligen, färgerna upplevs varma och ljusstyrkan är det inget fel på. I specifikationen uppges ljustyrkan till 250 candela, inte för att jag vet vad det betyder men vad jag vet är att skärmen kan bli så ljus att det sticker i ögonen, således var jag tvungen att skruva ner ljusstyrkan till läget ”50” likaså var det med kontrasten som låg på ”75” som standard, den skruvade jag ner till ”60” (där 100 är max). Skärmen är specificerad till 500:1 i kontrast och jag kan bara säga att det räcker på långa vägar för mig. Fördelen med den här kapaciteten är att jag inte alls upplevt att ljuskällor runtomkring (bl.a. 60w en glödlampa i taket och ett lysrör) ”störa ut” bildskärmens eget ljus.
De svarta partierna är verkligen svarta när man ser på dem, även från sidan men tenderar att gå mot grått när man närmar sig den yttersta gränsen för de 170˚ horisontellt som skärmen ska klara av.

Användning i skrivbordsmiljö
Det första jag gjorde när jag installerat allting var att vrida ner ljustyrkan samt kontrasten då jag tyckte att dessa var för högst ställda från fabriken (75 och 75) det slutade på 50 och 60.
Sen testade jag att kolla på bilden från olika vinklar, också efter att jag hade vridit skärmen 90˚. Till min förvåning kunde jag tydligt se bilden även när jag såg på den direkt från sidan. Visserligen blev bilden aningen grå (detta är givetvis något högst subjektivt) men jag kunde klart se vad bilden föreställde samt läsa texten.

Upplösningen på skärmen är rekommenderad till 1280x1024x75hz, först var jag något skeptisk till att köra i den upplösningen på en 19”:are men det har jag fått äta upp. Jag måste säga att det är helt lagom upplösning. Just nu skriver jag detta med storlek 12 i Word med 1:1 förstoring och texten är fullt läsbar på två meters avstånd och eftersom jag sitter på ca 60cm avstånd från skärmen passar det bra mycket tycker jag.
En sak jag har märkt är att när man drar muspekaren snabbt över skärmen så skiftar den i färg beroende av den färg som bakgrunden har, om det beror på TFT-tekniken i allmänhet eller om just den här skärmen inte är vad den borde vara vet jag inte men å andra sidan så har jag aldrig koncentrerat mig så värst mycket vid att stirra på muspekaren när den far fram över skärmen.

En av skärmens finesser är pivot-funktionen, i vanligt handhavande har man kanske inte så stor nytta av den men när man sitter och skriver dokument är det en riktigt användbar finess eftersom man får plats med en hel stående A4 sida på skärmen.

Användning i spel och film
De spel jag spelar mest är olika rollspel och strategispel som Baldur’s Gate och Civilization och Age of Empires men ett och annat FPS slukas det också emellanåt. De spel som jag testade skärmen med var de ovanstående samt Quake 3 och Super Mario Bros.

I spel som Baldur´s Gate och Civilization märker man inte av att det är en TFT man sitter framför. Bilden är skarp och tydlig utan några eftersläpningar, visserligen är dessa spel rätt "långsamma" jämfört med Quake 3 m.fl. En annan sak jag kom att tänka på när jag spelade Baldur’s Gate var att bildskalningen ner till t.ex. 800x600 upplösning var mkt smidig. Det enda man märkte var att bilden blev något otydligare, ungefär som när man lägger på blurfilter på bilder, men bara använder den andra nivån på Photoshops skala (högst ovetenskapligt förklarat…) men det kanske kan ge en fingervisning om hur skärmen beter sig när bilden skalas ner från rekommenderad upplösning till 800x600. I upplösningen 1024x768 och 1152x864 märker jag ingen skillnad alls i bildkvalité.

När jag spelade Quake 3 upplevde jag en del eftersläpningar, i början var det rätt irriterande men efter ett tag tänkte jag inte längre på det. Jag har sett eftersläpningar på andra TFT monitorer som har varit mkt värre och ska sanningen fram så förväntade jag mig att eftersläpningarna skulle vara värre än de var. Vad man skall tänka på är att eftersläpningar inta bara uppstår i spel utan förekommer även i Windows skrivbordmiljö, t.ex. när man med måttlig fart drar ett stort fönster över mörk bakgrund, då kan man se på ett ungefär 2-3mm skugga som hänger efter den ”sista kanten” av fönstret men det är försumbart.

Det märkliga med skärmen var att eftersläpningarna tenderade att bli mer märkbara då jag spelade Super Mario Bros än när jag spelade Quake 3. Kanske beror det på vilka färger som ”överlappar varandra” och vilka bakgrunder som används… Men på det hela taget så tycker jag att den här skärmen lämpar sig bra till spel och i synnerhet till isometriska (sett ut fågelperspektiv) spel.

Hur Hewlet Packard har mätt de uppgivna 20ms vet jag inte men så mycket kan jag säga att jämföra den här skärmen med en vanlig CRT går inte. Däremot presterar helt klart godkänt och i en del spel helt perfekt.

Att titta på film går hur bra som helst och är en njutning efter att ha suttit framför en 5 år gammal CRT. Jag startade upp Sagan om de två tornen på DVD och njöt… Filmtittande får därför full pott.

Sammanfatting

Den största farhågan jag hade var pixlar som vandrat vidare till de sälla jaktmarkerna. Därför ville jag först inte veta eller ta reda på om så var fallet. Jag ville bara smälta den totala lyckan av att sitta framför en milsvid yta av färgglada pixlar. Till sist tog jag mig samman och började leta, ett tag trodde jag mig ha funnit fyra stycken men det var bakgrundsbilden i Windows som spelade mig ett spratt och med det kunde jag konstatera att alla pixlarna levde…
Efter att snart ha suttit med skärmen framför mig i 4 dagar (nästan i sträck) måste jag säga att jag är riktigt nöjd med köpet. Det jag är mest nöjd med är designen, de smala kanterna samt givetvis prestandan. Därför kan jag varmt rekommendera den till alla de som är i köpartankar.

Betyg
+ Design
+ Ergonomi
+ Färger
+ Prestanda
+ 0 döda pixlar

Som ni säkert har märkt är det en nöjd ägare som skrivit den här recensionen och därför är det också svårt att skriva något negativt om den. Det som skulle kunna tillskrivas som negativt är responstiden i vissa spel (Super Mario Bros) och till viss del när man flyttar skrivbordsobjekt över vissa typer av bakgrundsfärger. Men återigen är eftersläpningarna något som upplevs olika beroende på vilken bakgrundsfärg som används men också beroende på vem som sitter framför skärmen.

-----------------------------
Hoppas denna recension kan vara till hjälp för alla er som går i köpartankar. För fler bilder: klicka här
Till sist vill jag passa på att be om ursäkt ifall det tog för lång tid att ladda sidan, jag vet att bilderna kanske var för stora man å andra sidan skulle mindre bilder...yeye... skaffa bredband om inte annat...
Är det några frågor så fråga på!!!

edit: stavfel & grammatik.

Visa signatur

Gammal PC räv, numera Applenörd
---------------------------------------------------------------

Permalänk
Avstängd

Tack. Fin recension. Bra att du var ärlig och förklarade att du såg eftersläpningar. För somliga som nästan bara ägnar sig åt FPS-spel så är sådant inte acceptabelt. Själv tror jag det kan dröja några år till innan de kan tävla med en kvalitativ 19¨CRT i 100-120hz. Å andra sidan så är TFT finare i färgerna och utan flimmer. Men jag skulle inte kunna leva med några somhelst eftersläpningar.

Permalänk
Medlem

Tack för recensionen som vi har sett fram emot. Vi delar smak beträffande spel märker jag. Att pixlarna är större på en 19" än en 17" TFT, är det någonting som man stör sig på eller som man tydligt märker av? För min del lutar det just nu mot en Samsung 193P. Kommer i lager till butikerna den 5-6 mars.

Permalänk
Medlem

Gazonk: Jag har sen tidigare spelat på en HP L1702 17" tft samt några Philips 17" tft på högskolan och jämfört med 19" tft som har större pixlar märker jag absolut ingen skillnad. Det enda jag kan säga är att 1280x1024 känns skönare på 19" än 17".

offtopic: Om du inte provat Divine divinity, så testa det -ett härligt komplement till BG2!

Visa signatur

Gammal PC räv, numera Applenörd
---------------------------------------------------------------

Permalänk
Hedersmedlem

Riktigt bra skrivet! Mer sånt här i forumet

Visa signatur

Numera nöjd med en Chromebook.

Permalänk
Hedersmedlem

SammyBoy: Verkligen ett trevligt inlägg! För att uppmuntra till mer sådant här men även samtidigt ge din tråd den uppmärksamhet den förtjänar så klistrar jag tråden tillfälligt. Ett stort + till dig

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Jag tackar så jättemycket för all beröm!
Tyckte det var på tiden att det recenserades en 19" tft

Visa signatur

Gammal PC räv, numera Applenörd
---------------------------------------------------------------

Permalänk
Medlem

Bra skrivet... Intressant produkt faktiskt...

Visa signatur

Walla?

Permalänk
Hedersmedlem

Grymt bra initiativ

Visa signatur

- If you don't change direction, you may end up where you're heading

Permalänk

nu blev man sugen på att göra en liknande recension... har en Viewsonic Vp191b som hade varit kul att utvärdera lite

Visa signatur

Gigabyte P35-DS3P | C2D 6320 @ 2333@1,008V | 2048 DDR2 | GF 7600GS | Viewsonic Vp191b |

Permalänk
Inaktiv

Mycket bra!
För hoppas på flera sånna här recensioner.

Permalänk
Medlem

Jättefin recension! Mer av sådant här vill vi se!

Visa signatur

must!

Permalänk

Inte dags för en "läsarna recensierar" snart?

Visa signatur

Gör annat nu för tiden.