Student - Bärbar eller Stationär

Permalänk

Student - Bärbar eller Stationär

Hej!

Jag har nästan alltid varit emot bärbara datorer av den enkla anledning att jag ser dom som en förbrukningsvara. De går knappt att uppgradera och prestanda/krona är näst intill bedrövlig. Jag har alltid haft stationära eftersom att de går att uppgradera efter hand, de håller längre och att det finns fler möjligheter så som överklockning mm.
Nästa problem är budgeten. Som student är det begränsat och jag försöker hålla min dator budget runt 8 000 kr för en bärbar och 8000 + skärm för stationär. Lite beroende på hur det löser sig med bostad osv osv...
Mina behov då? Jo, jag älskar ju att spela och vill gärna fortsätta med det. Fast faktum är att det hade nog varit extremt nyttigt om jag inte kunde spela på datorn, med tanke på studier och självdisciplin, och därmed köra bärbart. (notera mina fördomar ang. det inte går att spela på bärbara) Dessutom tycker jag inte det är lönt med en dator som bara har 2-2.5h batteridrift, för det ser jag som slöseri, att ha en dator som man ändå måste ladda om man har den med sig, är en paradox som jag har svårt att smälta. Sen är det ju fördelarna med trådlöst internet som man kan utnyttja på caféer, bibliotek med mera.

Så frågan kvarstår fortfarande: Hur ser det ut bland studenterna? Är det bärbart som körs eller finns det stationära alternativ?

Ska plugga Nätverkssäkterhet i Växjö till hösten förresten.

Om det är någon som vill smyga in ett köpråd så är det välkommet, men det var inte det primära målet med denna tråden.

Tack för er tid.
/moddel

Visa signatur

ASUS TUF GAMING X570-PLUS | Ryzen 5 3600 | Corsair 16GB 3200Mhz Vengeance | MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8G | Corsair HX 750W 80+ | Noctua NH-U12A | Fractal Define R5

Permalänk
Medlem

Enligt min erfarenhet är det väldigt många studenter som använder sig av bärbara datorer. Jag har tur som aldrig spelar, så för mig är det inga problem med bärbar dator, jag har bara en stationär dator hemma som står som server och surrar.

För min del ser jag inte batteritiden som någon jättenackdel eftersom det i princip alltid finns tillgång till el-uttag, i alla fall i skolan, och nätadaptern är ju inte så tung att släpa på (om man nu inte har någon liten ultraportabel sak, då den är ganska stor i förhållande till själva datorn).

Beroende på vad man ska plugga så kan det vara oerhört skönt att ha med sin egen dator till skolan. Om man t.ex. ska skriva rapporter eller programmera är det skönt att ha allting som man själv är van vid och slippa sitta vid skolans äckliga nedkladdade tangentbord. Ska man däremot läsa mkt t.ex. matte/fysik kurser (som i början på civing-utbildningen) så är det ganska meningslöst med bärbar dator då man andå bara sitter och räknar.

Permalänk
Medlem

personligen så skulle jag köra på en laptop till att börja med, sen försöka köpa stationära delar eftersom, lite jobbigare att spara alla pengar till en laptop..

Visa signatur

:::::::::::::::::::::::::::::::

Permalänk
Medlem

Bärbart hjälper en hel del då det ju just är.. bärbart
Funkar att ta med sig till föreläsningar/plugga tillsammans med folk i skolan osv.

Kör dock stationärt hemma precis som dom flesta jag känner.

Typ alla i min klass kör både och

Permalänk
Medlem

Jag hade också samma tankar som du men det slutade att jag köpte en stationär. Bärbar är jättebra om man bara skall använda office programen men sen är det här med pris<---> prestandard, jag vill spela lite spel också och då fick det bli en stationär. Sen tycker jag att man hör att bärbara skall gå sönder oftare (kanske de med Acer datorer, hehe).

Men om jag inte skulle vara spelberoende så skulle jag absolut köpt en bärbar dator.

Permalänk

Jag skulle vänta och se vad de andra i klassen gör, att vara ensam och släppa på en bärbar är inte alltid så kul. Dessutom måste alltid någon hålla vakt om den om du går därifrån, är ni flera med bärbara datorer så är det alltid någon som måste vakta.

Förutom det så finns det andra nackdelar, om du går hem sent på kvällen så kan det finnas idioter som vill råna dig eller så kan det börja regna. Dessutom så har man inte så stor användning av en egen dator i skolan som man skulle tro, det är dock självklart beroende på var och vad man läser. (mest på vilken skola man läser enligt mig)
Men de flesta högskolor/universitet har tillgång till trådlös internet och det kan vara smidigt att ha tillgång till det överallt, likaså kan det vara roligt att fördriva tiden under håltimmar med en egen dator. Det finns även tillfällen då man i skolan vill använda programvaror som inte finns i skolans datorer till skolarbete.
Angående programmering så finns det fördelar att använda skolans, för om det är datortenta så måste de använda skolans datorer. Och då har de kanske suttit själva med en nyare programvara och får bråka med en äldre under tentan som de aldrig har använt förut.

Visa signatur

[Core i7-3930K med 32GB ram, 2*256GB SSD] & [Core i7 3770K med 16 GB RAM, 256GB SSD] som tillsammans har ett [HD 5850 1GB] och 3st 24".

Permalänk
Medlem

Jag skulle föreslå bärbart. Mycket smidigt om man måste ha med sig mycket arbete till skolan, eller om man bara inte vill släpa med sig en stor otymblig staionär dator när man flyttar

Permalänk

eller så gör man som jag gjorde när jag pluggade och bor så nära skolan att man i princip har med sig den stationära dit.

Visa signatur

Holler at thy dragonmaster

Permalänk
Medlem

använder min bärbara rätt mycket hemma, även om jag har en halvdan stationär också. Men spelar i princip aldrig. En spelbar bärbar blir lätt dyr, alt. stor och tung.

I skolan har jag den mest till grupparbeten o dyl vilket är väldigt smidigt, men inte så många gånger per termin det händer. Har aldrig sett någon ha datorn på en föreläsning under mina 2år på högskolan iaf, penna och papper is the shit!
läser civ. ing.

Visa signatur

//anno

Permalänk
Medlem

Jag hade en dyslektiker som satt längs fram när jag föreläste en gång.
Han fotograferade allt jag skrev och spelade in det jag sa på sin Mp3 spelare. Han la in allt på sin laptop kontinuerligt.
Det såg riktigt professionellt ut.

Annars har inte jag heller sett folk använda laptops under föreläsningarna.

Däremot är det väldigt många som har laptops när de jobbar enskilt på universiteten, bla har man ju oftast tillgång till trådlösa nätverk och man kan söka studierelaterad information på nätet.

Ska du använda datorn till studier så rekommenderar jag definitivt laptop.
En stationär dator kan du bara ha hemma och där blir man lätt distraherad av annat om man försöker plugga.

Ett viktigt tips är att försöka köpa en lättviktig dator. Om den är för tung kommer du att dra dig för att ta med den och då har du ju inte så stor nytta av den...
Ett extra kilo är värre än man tror, tro mig..

Visa signatur

Namn : Jesper | Ålder : 45 | In-game namn : iller
Yrke : Matematisk modellerare (finansiell matematik), mjukvaruutvecklare för risksystem.
Utbildning : Doktor i matematik + en del mat-stat, numme och IT-relaterat.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Janeway
Jag hade också samma tankar som du men det slutade att jag köpte en stationär. Bärbar är jättebra om man bara skall använda office programen men sen är det här med pris<---> prestandard, jag vill spela lite spel också och då fick det bli en stationär. Sen tycker jag att man hör att bärbara skall gå sönder oftare (kanske de med Acer datorer, hehe).

Men om jag inte skulle vara spelberoende så skulle jag absolut köpt en bärbar dator.

Man kan ju faktiskt också överge tanken på att spela spel på den bärbara, och istället ställa in sig på att köpa en billig. Och använda pengarna som blir över till en stationär att spela på, eller ett tv-spel, om man så vill.

Visa signatur

#apple.se @efnet - Frihet, Jämlikhet, Mac.

Permalänk

Re: Student - Bärbar eller Stationär

Självklart ska du ha en fin bärbar dator. Friheten att så enkelt kunna ta med sig den överallt är oslagbar.

Visa signatur

#mac - irc.pienet.org

Permalänk
Medlem

Laptop + Wii, Xbox360 eller PS3 ?

Men det finns många som köper en laptop, för att sedan använda den som en stationär. Man är helt inne på studentliv, och vill bli aktiv och så, men det slutar upp med att den står hemma, på skrivbordet, och används som vanligt.

Kan hända att det finns en massa datorer i universitetet som du kan få låna när du behöver. Isf, kanske en stationär vore bättre?

Visa signatur

We are the music makers, and we are the dreamers of dreams.
Youtube | Spotify Playlists | Soft | Rapp | Rytm | Kött | Kalas |

Permalänk

Inte bara bärbar, kör på mac. Äger allt.

Visa signatur

My ego is my god. Given authority by the enlightenment of science, the enlightenment of the age of freedom. Freedom - the name in which we legalize all. The name in which we tolerate all.

Permalänk
Medlem

Jag skulle lätt rekommendera bärbar. Själv använder jag inte ens stationär hemma längre.

Dock bör du prioritera två saker starkt. Kvalite och storlek.

Finns inget värre än en bärbar som är ostabil (i chassiet) och knakar och har sig, vilket vissa har tendens att göra efter något års upp och nerpackande i väska. Sedan storleken, köp en liten dator om du planerar att bära med dig den. Sedan är ju batteritiden ganska viktig. Själv tycker jag dessa saker tom är viktigare än prestandan.

Permalänk
Medlem

Bärbart såklart! Såvidare du inte är beroende av spel, då bör du ha en stationär. Skaffa ingen 17" iaf, de är helt för klumpiga.

Har bott på Växjö Campus förresten, trevligt ställe!

Permalänk
Medlem

Just på Nätverkssäkerhet är behövet av en bärbar dator inte så jättestor för det finns god tillgång till datorsalar i skolan (läst ett år på det programmet).

Och bor man på Campus (vilket jag antar att du kommer göra) så är det lättast att sitta hemma hos någon så man får arbetsro.

Första året är man max 2 per grupp när man gör laborationer. Tror det är så genom hela utbildningen.

MvH En som hopppade av nätverkssäkerhet.

Permalänk
Medlem

Eftersom att studentrum ofta är små är bärbar riktigt bra. Man slipper ha en dator som tar upp en stor del av rummet.

Permalänk
Medlem

Jag har själv samma problem! Jag börjar min utbildning den 20, och den 27 får jag min lön. Då hade jag antingen tänkt köpa en Laptop eller dra min dator till skolan jag ska plugga på.

Det lutar dock åt Laptop nu, då jag pluggat på universitetet ett år och märkt hur folk som bodde i lägenhet där ALLTID hade laptop och de verkade trivas bra med den.

Jag spelar ibland. Dock är det mest ett enda spel: Medieval 2: Total War. Och jag antar att jag kan klara mig utan det eller hålla mig tills lov och dylikt.

Permalänk

har några stationära men när jag samlar pengar och jag känner att jag inte behöver sitta vid min stationära så blir det en bärbar och den stationära blir en server som rullar med alla filer man "behöver".

en hyfsad bärbar som har några timmars batteri tid plus att man ställer ner ljusstyrkan hjälper mycket och annat onödigt tjafs som ljud mm.
sen kan man ansluta en extern skärm i skolan så spar man rätt mycket powwa. fast ideen med bärbar försvinner lite;)

Jag skulle köpt en hyfsad bärbar om du är ibehov av det. genom lida 3-4 år som burk o sedan hitta en annan uppgift för den. allt surt till kompisar som sksa kladda på allting ^^

uppgradera den stationära med grejer som alltid kommer att funka.

Visa signatur

I am Extrazz.

Permalänk
Medlem

Jag hade båda, men det slutade med att den bara låg hemma på skrivbordet och agerade IRC-dator när jag var hemma. Tog med den till skolan någon enstaka gång, men det var inte ofta. Dels pga att jag inte ville sitta där själv på föreläsningarna med en laptop, ingen annan i min klass hade laptop. Då tycker jag det känns dumt, som om jag skulle försöka vara något speciellt.

Så det slutade med att jag sålde den. Men mit program hade egen datorsal där det alltid fanns platser, så det var inga problem att sitta i skolan och jobba. Sen hade vi allt på en hemmakatalogserver som jag mappade upp hemma så jag kunde jobba där med. Så enda vägen jag inte kunde jobba var mellan hemmet och skolan, och då satt jag på en cykel så det var lite jobbigt att programmera och så då.

Så pejla in läget med klasskompisarna, många som har laptops? Är det svårt att få tag i datorplats på skolan? Finns det trådlös uppkoppling i skolan?

Sen bestämmer du dig.

Finns det trådlös uppkoppling i skolan och flera i klassen har bärbara datorer är det ju guld att kunna sitta lite varstans och plugga, kanske ute på sommaren också om det inte är för soligt.

Permalänk

Varför inte ha båda? För 5000 spänn får du en okej laptop. Om du inte vill spela på lotto och lägga lite pengar på en Madison Celebrity. Eller leta efter ett erbjudande och spara lite. För resterande pengar kan du ju få ett hyggligt uppgraderingspaket, om du redan har grunden.

Visa signatur

Workstation: Gigabyte P35-DS3 - Q8300 - Corsair TWINX 2x1 GB - XFX HD5770 - 1.7 TB || Laptop: Amilo Pro V3505 - Centrino Duo T2050 - 1 GB RAM - 80 GB
Server 1: Dimension 4700 - P4 2.8 GHz - 256 MB RAM - X300 - 280 GB || Server 2: ABIT I-G31 - E2200 - 2 GB RAM - 40 GB

Permalänk
Testpilot

Hade samma fundering när jag började plugga för 4 år sen och det blev att jag köpte en stationär, till stor del för att jag skulle kunna spela på den. Har inte ångrat mig nån gång alls, visst kan det vara skönt med en bärbar nån gång men i det stora hela känns det inte som att det behövs.

I min korridor har 5 av 8 bärbara datorer och dom flesta har dom bara ståendes på sitt rum så då skulle man ju lika gärna kunna ha köpt en stationär och fått mer prestanda för pengarna. Nu är kanske inte alla av dom "hard core"-användare utan bara surfar och använder MSN typ så räcker väl kanske en bärbar. Själv laddar jag ner väldigt mycket och då är hårddisken i en bärbar inte mycket att hänga i granen.

Har nog inte sett nån som har med sig en bärbar på föreläsningarna heller så utanför känner man sig knappast

Visa signatur

Kolla gärna in min RGB-LED-ljusstake i galleriet
[Gigabyte GA-Z97MX-Gaming 5][Intel Core i5 4690K][Corsair XMS3 16GB][Asus GeForce RTX 2060 Super Dual Evo OC]

Permalänk

Mycket intressanta tankar! Eftersom jag inte har koll på hur mycket datoranvändande det kommer bli, och hur klasskompisarna gör, så blir det nog att vänta lite med med köpet. det är ju ingen större brist, eller leveranstid på dom produkterna nu för tiden.
Intressant det Mafnus skriver ang. labbar och pluggande. Jag behöver sitta ifred och plugga och om det skulle bli grupp-pluggning så finns det väl... vad heter det... det där... Böcker tror jag det kallas
Finns det bra tillgång till datorsalar så lutar det nog åt en stationär ändå, annars blir det nog som många säger att den bärbara blir stationär på skrivbordet hemma ändå...
Någon som kan tänka sig att dela boende till en början förresten? Ligger lite efter på det planet..

Visa signatur

ASUS TUF GAMING X570-PLUS | Ryzen 5 3600 | Corsair 16GB 3200Mhz Vengeance | MSI GeForce GTX 1080 Gaming X 8G | Corsair HX 750W 80+ | Noctua NH-U12A | Fractal Define R5

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av moddelkaj
Mycket intressanta tankar! Eftersom jag inte har koll på hur mycket datoranvändande det kommer bli, och hur klasskompisarna gör, så blir det nog att vänta lite med med köpet. det är ju ingen större brist, eller leveranstid på dom produkterna nu för tiden.
Intressant det Mafnus skriver ang. labbar och pluggande. Jag behöver sitta ifred och plugga och om det skulle bli grupp-pluggning så finns det väl... vad heter det... det där... Böcker tror jag det kallas
Finns det bra tillgång till datorsalar så lutar det nog åt en stationär ändå, annars blir det nog som många säger att den bärbara blir stationär på skrivbordet hemma ändå...
Någon som kan tänka sig att dela boende till en början förresten? Ligger lite efter på det planet..

Om man inte har så stort skrivbord så är det rätt skönt att ha en bärbar som "stationär", då man bara kan vika ihop den och lägga den nån annanstans om man behöver utrymme för att t.ex. plugga

Permalänk
Geeks
SweClockers

Flyttad till köpråd.

*Flyttad*

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem

Själv har jag aldrig varit ngn "student" och kommer aldrig att bli men jag föreslår ändå att du tittar på en med:

lite mindre skärm, typ 12-14 tum
inbyggd grafik

Leta länge och väl efter det du vill ha i 6k kronorsklassen och du kommer att bli nöjd.

LAPTOP

det behöver inte vara "centrino" för att batteriet skall hålla länge.

the e_king

Permalänk

jag har en bärbar som jag spelar på funkar alldeles utmärkt spelar tex css trådlöst med 100 fps så mitt förslag är kör bärbar

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av bruce_lee
jag har en bärbar som jag spelar på funkar alldeles utmärkt spelar tex css trådlöst med 100 fps så mitt förslag är kör bärbar

Men det är väl knappast en dator för 8000:-?

Permalänk
Medlem

Det beror nog på om tillgången på datorer i skolan är god eller inte. På den utbildningen där jag går så är tillgången på datorer god och jag ångrar inte att jag kör med en stationär dator hemma.
Problemet med en bärbar dator är att man måste släpa med sig den hela tiden (annat om man råkar sitta och använda den med folk man känner) och att livslängden inte lär vara lika lång som på en stationär dator. Vidare så vill det till att du har de programmen du behöver.
Fördelen med en bärbar är väl att man får större möjlighet att arbeta var man vill och kan påverka sin datormiljö.

Visa signatur

| Errare humanum est |