Cooler Master Cosmos 1000

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Finkelzvin
Bara jag som tycker att lösningen för hårddisksmontering verkar.. bakvänd? Diskarna får ju ingen som helst aktiv ventilering där, bara eventuella turbulenspustar från resten av chassit. Knäppt. Eller har jag missat något?

Lite annorlunda lösning kan jag hålla med om. Men med testriggen verkar det fungera bra men då används den bästa platsen. Blir värre då det är många hdd. Kanske leds värmen bort en aning genom chassit, fast det låter lite långsökt.

Visa signatur

hardqare.com

Permalänk
Geeks
SweClockers
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Total_Cu
Lite annorlunda lösning kan jag hålla med om. Men med testriggen verkar det fungera bra men då används den bästa platsen. Blir värre då det är många hdd. Kanske leds värmen bort en aning genom chassit, fast det låter lite långsökt.

Som det står i recensionen kan man flytta upp bottenfläkten så att den suger luft genom hårddiskburen istället för botten av lådan.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk

Enda nackdelen som jag ser det är att moderkortsplåten inte är utdragbar som hos Stacker 83X, i övrigt en bra recension.

Visa signatur

Striker Extreme, E4300@3200, 8800GTS 320MB, 2GB PC6400, WD Raptor 74GB x2, Eizo L768, Corsair HX 620, Vista Home Premium.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xphaze
Som det står i recensionen kan man flytta upp bottenfläkten så att den suger luft genom hårddiskburen istället för botten av lådan.

Garanterar det tillräcklig kylning av flera HDD i extrema fall då flera diskar jobbar konstant länge? Är det en fördel att sätta diskarna åt det hållet i det fallet?

Visa signatur

hardqare.com

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MarkoV
Mycket bra recension, själv tycker jag att chassit är mycket fult. Undrar bara varför man har valt att lägga agg längst ner? Det gjorde de på p180 också men jag kommer inte ihåg varför!

för att det knäcker...ljudnivåmässigt och luftflödesmässigt

Visa signatur

c2d e6600 @ 3.5 @ Scythe Infinity - p5w dh DLX - 2048 Corsair XMS2 pc6400 - Antec P182 - BFG 8800 GTS 640 OC2 - Acer AL1916W 19 tft Widescreen - Corsair HX520 - Itrigue 3300 2.1 - Razer Diamondback -

Permalänk
Medlem

Den var otroligt vacker Man ser direkt att den är gjord med kvalite och inte plastskit.

Visa signatur

LG OLED77CX • Intel i9 10900K @ 5.0GHz • Noctua NH-D15 • ASUS Strix Z490-H • Corsair 32GB DDR4 3200MHz • GIGABYTE RTX 4080 • Phanteks Evolv X • Corsair RM 850W V2

Permalänk
Medlem

Mycket bra recension!!! Grej på grej som jag prickade av i min lista på saker som ett chassi bör ha. Priset är högt men det känns som man får vad man betalar för!

/G

Visa signatur

CPU: I7 4770K Grafik: Poseidon Platinum GeForce GTX 980Ti Moderkort: Asus Maximus VI Hero Z87 RAM: 16Gb Corsair Dominator Platinum CL9 Nätagg: Corsair HX1050 Gold SSD: Corsair Force GT 240Gb SSHD: Seagate Desktop 4TB Låda: Corsair Graphite 600T

Permalänk
Medlem

Mycket bra recension. Verkar bra, dock så är det lite för dyrt för att jag skall köpa det, tyvärr.

Visa signatur

Skrivet med hjälp av Better SweClockers
PC: Ryzen 9 5900X | RTX 4080 Super 16GB | G.Skill Trident Z Neo 64GB 3600MHz CL16 | 12TB NVMe SSD - 5TB SATA SSD = total 17TB SSD + Seagate IronWolf 10TB internal HDD | Synology DS920+ w/20GB RAM SHR 48TB
Skärmar: Acer Predator XB323UGX 32" 270Hz 1440p, Asus PG349Q 34" 120Hz 1440p UW, Asus PG279Q 27"
Foto:
Canon 80D & 60D + Canon 17-55/2.8 IS, Canon 10-22, Canon 70-200/2.8L IS II, Canon 100/2.8L IS Macro

Permalänk
Medlem

Riktigt snyggt chassi! Om det kunde krypa ner under 2000kr strecket inom en snar framtid vore det ett klart köp!

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av xphaze
Tack för feedbacken!

Det smyger sig alltid in några fel här och var, och antalet fläktar är ett klassiskt sådant. Det ska givetvis vara fyra inkluderade fläktar och plats för en till, och inget annat.

- Bjälken är i vägen ja, fast det det är å andra sidan inga problem att dra kablarna vid sidan om den och ned mot hårddiskracken.

- Den ska sitta ovanför hårddiskracken vid 5,25"-platserna.

- Ja, till viss del. Fronten är perforerad och det finns ventilationshål i den bakre delen av lådan, så luftflödet stoppas inte upp på grund av det. Det ser vi inte minst på den uppmätta chassitemperaturen. Dessutom finns det ett rätt ordentligt mellanrum på undersidan av lådan som leder ut till ventilationshålen, så fläkten får luft.

- Japp, fast det är ett rätt ordentligt mellanrum där nätaggregatet brukar sitta. Så att det finns plats är inte fel.

Hej !

Tack för en superbra recension !

Jag är sugen på att skaffa Cosmos, men måste byta fläktarna för att få ner volymen.

Fråga:

Smartast att byta alla fläktarna då ?
Skulle fyra st "Noctua NF-S12-800 8dB(A) 800RPM 120x120 mm 3/4pin" vara ett bra val, eller förslag på,, ?

Tack för mig sålänge.

Permalänk
Medlem

Är det bara jag som lagt märke till det här i recensionen ?

Sida 2:

3,5”-platser 6 st. externa, 1 st. interna (konverterad 5,25") - borde det inte vara 6st INterna, 1st EXtern ??

Hittade något mer men kunde inte hitta det igen när jag skummade igenom recensionen igen och just nu har jag inte tid att läsa igenom den helt en gång till

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk
Medlem
Citat:

De medföljande fläktarna verkar hålla god kvalitet men är inte särskilt tysta, tvärtemot vad Cooler Master själva påstår. Ljudnivån skulle kunna beskrivas som ett normalt luftsus som varken är särskilt högljutt eller lågmält, utan snarare någonstans mitt emellan. Fläktarna höjer dock systemets totala ljudnivå, så känsliga användare gör bäst i att byta ut dessa mot tystare modeller.

Vad som är intressant är väl prestanda/ljudnivå förhhållandet?
Ska man inkludera en fläkt från start är det svårt att veta hurvida kunden vill ha ett riktigt tyst system eller ett med riktigt bra kylning. Den enda lösningen är att inkludera bra fläktar som presterar bra med sänkt spänning - om man nu verkligen måste inkludera fläktar. Vilken ljudmedveten person som hellst vill ju hellst välja själv - precis som man inte vill ha ett nätagg med i chassit.

4 st. 120 mm fläktar kostar pengar och är en del av det redan höga priset. Ska man behöva byta ut dem så...

Men återigen, beror ju helt på hur de presterar vid ~5V osv.

En riktig ljudnivåfreak kommer säkerligen behöva byta ut dem i alla fall men chassit känns inte optimalt för ett riktigt tyst system ändå. För mycket lufthål som läcker ut ljud m.m.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av AndreaX
HDD-kassetterna käns lite halvhjärtade, även om de säkert är bra. hade det varit så omöjligt att faktiskt inkludera kontakter så att det verkligen bara var att dra ur och byta som i ett hotswapsystem?

Håller med. Trodde först att det fungerade som ett hotswap system. Det hade ju varigt nåt men nu tycker jag kylningsmöjligheterna är kraftigt försämrade och trotts gummiringarna så känns det som om lösningen inte alls är optimal ur ljudnivåsynpunkt.

Ang. designen så är den ju lite udda och IRL tror jag säkert att den är lite läcker. Problemet är "bara" alla kontakter som förstör precis allting. Oavsett vad man tycker om designen kan väl ändå inte 4 USB kontakter, firewire, ljud e-sata m.m. vara något annat än en flopp när de är placerade som de är?
Känns tjatigt att alltid behöva klaga på samma sak på chassin. Det ser bara för illa ut. Särskilt som någon sa om man faktiskt till äventyrs använder sig av dem
Kontakter i fronten är IMHO enbart för temporära anslutningar. Allt permanent kopplar man självklart(?) in där bak så att det inte är ivägen. Och att alltid störas av en ful front bara för att man ska temporärt koppla in lite kontakter känns bara så fel. Lägg 100 kr på en USB hubb istället och lägg den längst bak på skrivbordet så har du en bättre, snyggare och smidigare lösning. Istället för att förstöra ett 2500 kr chassi
(eller helt enkelt skaffa ett snyggt lock framför kontakterna så får man det bästa ur två världar)

Jag gillar flätfiltrena men för ett chassi som är menat att vara av hög kvalitet så kan man inte förvänta sig annat. Det är helt enkelt ett måste på ett sådant här chassi.
Gillar att de vågar leka med designen.

Permalänk
Medlem

Den här lådan gillar jag.
Rören var ju rätt off, men resten var ju helt i linje med sådant jag gillar. Fast 2,5k, lite i översta laget. Kanske runt 2 hade vart bättre, men hittar man nån extra 500-ing här omkring så kanske.

Visa signatur

Xbox Live - Firaphex
Jag har inte alltid rätt, men jag utgår från det tills jag ser bevis på annat. Citera för svar
2008-06-18, Dagen då integriteten ställdes tå mot tå med maktmissbruket och förlorade.

Permalänk
Medlem

"Den senaste trenden är gigantiska datorlådor som har plats för allt en välutrustad användare kan önska sig."

bara jag som tyckte att den här meningen var rolig ?

Permalänk

Nej den var ful.
Det ska vara Stacker 832

Visa signatur

CPU: Intel i5 12400f | CPU kylning: CM Hyper 212 EVO V2 | GPU: XFX Speedster SWFT RX 6600 | RAM: Kingston Fury 16GB 3200MHz | M.2: Kingston KC3000 M.2 NVMe SSD Gen 4 512GB | M.2: Kingston KC3000 M.2 NVMe SSD Gen 4 1TB | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Seagate 2TB | Mobo: Asus Prime B660-PLUS D4 | PSU: Be Quiet! System Power 9 700W | Chassi: Fractal Design Define R5 | Skärm: AOC 27G1G4 + Samsung S27F350

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av arnearne
"Den senaste trenden är gigantiska datorlådor som har plats för allt en välutrustad användare kan önska sig."

bara jag som tyckte att den här meningen var rolig ?

Bara du

Visa signatur

Striker Extreme, E4300@3200, 8800GTS 320MB, 2GB PC6400, WD Raptor 74GB x2, Eizo L768, Corsair HX 620, Vista Home Premium.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bloodfeast
Nej den var ful.
Det ska vara Stacker 832

Så sant så..

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av arnearne
"Den senaste trenden är gigantiska datorlådor som har plats för allt en välutrustad användare kan önska sig."

bara jag som tyckte att den här meningen var rolig ?

Inget för dig då eller? hehe

Visa signatur

1: Win7, i7 920@4GHz, 12GB Dominator, Gainward 4870x2, CM Cosmos, 150GB Raptor + 750GB HDD
2. SuSE 11.1, Q9550@400x8½, 8GB A-Data, GeForce 8500GT, Antec 1200, 4TB HDD

Permalänk
Medlem

Chassit ser snarare ut att vara pärlblästrat och eloxerat än borstat.

/Adrian

Visa signatur

Medlem i signaturgruppen Appleanvändare för ett fritt SweClockers.

Permalänk

Verkar vara en suverän låda. Sitter med CM Stacker 830 och är mycket nöjd, satte senast in Gemin II fläkten och den passa som handsken.
Ända down på 830 skulle väl vara HD-racket som sitter riktat emot moderkortet, måste ta bort grafikkorten för att få ut HD. Men det har dom ju löst med den här lådan. Heja CoolerMaster.

Visa signatur

Jigoku

Permalänk
Geeks
SweClockers
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Arius
Riktigt snyggt chassi! Om det kunde krypa ner under 2000kr strecket inom en snar framtid vore det ett klart köp!

FYI säger Cooler Master att Cosmos inte ska kosta mer än Stacker, så det är säkert butikerna som försöker mjölka oss lite nu när lådan är ny.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem

Hur fungerar det med ett Hiper580R agg till denna lådan. Jag vet att de andra lådorna med agget i botten varnar lite för att det inte är tillräckligt långa kablar. Är det OK så blir det ett sådant.

Annare stt utomordentligt bra chassi för mina behov. Att on/off knappen sitter uppe på förhindrar klåfingriga ungar att krypa fram och stänga av..

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem

Mycket bra recc, välskriven och med fina bilder.

Permalänk

Mycket bra recension, med lådan är desvärre inte lika fin, eller ska ma kalla det för skåp?
Serut som ett hypermodernt stavmixerskåp gjort av rostfri borstad plåt.

Ingenting att ha i såvrummet eller i vardagsrummet.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av CrAcKman
hehehe. Chassit ser sjukt stort ut för att jag ska nappa. Angående montering så köper jag nog en skruvmejsel och annan låda istället. Får dock vänta till bättre chassin kommer ut, alternativt bygga ett själv
Det ska vara ren prestanda. Tyst och bra placerade enheter. Utan medföljande fläktar och nätagg, för lägre pris. Inte en massa lull lull, pinnar och konstiga kåpor.
Detta är en bra recension i alla fall!

Jag håller fullständigt med dig till punkt och prickar!

Jag vet en låda som är byggd för ren prestanda! Antec nine hundred (den liknar stacker)heter den lådan, det kan ju nästan inte bli bättre, fattas nog bara lite ljudisolering för dom flesta, men inte för mig!

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av wildcover
Mycket bra recension, med lådan är desvärre inte lika fin, eller ska ma kalla det för skåp?
Serut som ett hypermodernt stavmixerskåp gjort av rostfri borstad plåt.

/ /

Jag vet en låda som är byggd för ren prestanda! Antec nine hundred (den liknar stacker)heter den lådan, det kan ju nästan inte bli bättre, fattas nog bara lite ljudisolering för dom flesta, men inte för mig!

Håller med dig på alla punkter

Nästa dator jag bygger ska jag dock inte bygga i ett Nine Hundred, den ska byggas i antingen en P190 om den nu någonsin går ner i pris eller ännu hellre ett Antec Twelve Hundred

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk
Avstängd

bra recension. men jag förstod inte hur vindtunneln till grafikkorten ska fungera och jag försto inte micro atx skämtet alls.

Visa signatur

q6600 2gig ram 8800gt osv

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Runken
/ / jag försto inte micro atx skämtet alls.

Det gjorde ärligt talat inte jag heller men Mirco det e väl nån filur från nån serie eller någe sånt antar jag.

Kort och gott: vem faen e Mirco ??

Visa signatur

"Man köper inte vilken dator som helst, man tar först reda på vad grannpojken kan för datorer, då vet man att supporten alltid finns i närheten!" - KDM
TeamSpeak 3-server: esab86.no-ip.org
Jobbar heltid med att laga folks bilar så hinner inte köra minecraft-server längre :/

Permalänk

Är precis i fart med att beställa ett komplett system och jag tittade lite på CM Stacker Evo 830 tills jag såg denna recensionen. Fastnade för utseendet direkt men det är nog som ni säger, antingen hatar man det eller så älskar man det. Finns ingen grå-zon i detta läget. Verkar mycket praktiskt invändigt också, blir antagligen till att köpa 3 nya 120mm fläktar och flytta runt lite på dom som redan sitter där för att öka luftflödet och minska ljudet. Det enda jag saknar från 830:n är att man inte kan dra ut bakstycket för montering av moderkort, minnen o.s.v. Men som sagt, kommer antagligen beställa ett sånt här chassi så fort datorbutiken.com får in det i sitt sortiment.

Permalänk
Medlem

Kan hålla med en del om att Cooler Master CM Stacker 832 är snyggare, speciellt då den är svart. http://www.coolermaster-europe.com/index.php?LT=uk&Language_s...
Är inte Cosmos lite raggligare då den står på rör?

Visa signatur

hardqare.com

Permalänk
Geeks
SweClockers
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Total_Cu
Kan hålla med en del om att Cooler Master CM Stacker 832 är snyggare, speciellt då den är svart. http://www.coolermaster-europe.com/index.php?LT=uk&Language_s...
Är inte Cosmos lite raggligare då den står på rör?

Faktiskt inte. Kan med gott samvete säga att det är en av de stabilaste lådorna jag testat, men det beror nog mest på att den väger så jäkla mycket.

Bara lådan ~17 kg, lägg till minst 5kg för ett normalt datorsystem.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015