Permalänk
Medlem

Planlösning för datanätverk

Hej..!

Jag är just nu i full färd med att renovera den nyinköpta villan. När jag ändå håller på med detta, tänkte jag passa på att trycka ned lite kablar i golv/golvlister.

Idag finns det endast ett telefonjack. Jag har ADSL via detta. Bredbandsmodem med fyra portar från Bredbandsbolaget. Har funderingar på att lägga upp det ungefär på det här viset (se bild):

Röd markering = Ethernet-utttag
Blå markering = Antenn
Gul markering = Switch

(telefonjack är närmaste den röda punkt där det står ADSL)

Synpunkter på denna konfiguration? Nu har jag aldrig dragit upp ett nätverk på det här viset tidigare, och är därmed osäker på vad jag behöver. Vilken utrustning rekommenderas, kablar, uttag, switch etc?

Har även funderingar på att dra ned kablar i källaren också, så eftertanke bör finnas med i en komplett lösning för framtida behov. Kommer att ha trådlös anslutning som komplement.

Väldigt tacksam för synpunkter, idéer och goda råd.

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk

Tjena. Något som kan vara värt att tänkta på är att dra cat6 kablar så du är framtidssäkrat iaf dom kablarna skall ju klara 10gbit åtminstone. Vad det gäller hårdvara annars så beror det ju på lite. Men ska du inte in å pilla confar å bygga vlan m.m. i switchen, så hade jag nog bara tagit en enklare plåtlåda gigabitswitch från typ netgear.

Har tidigare handlat mycket kablar och uttag från http://www.direktronik.se/ men har inte testat deras cat6 kablar så hur kvalitén är på det vågar jag inte svara på.

Förövrigt är det en riktigt bra idé och gör det så seriöst du kan, det kommer du få igen senare

//Lycka till! Stefan

Permalänk
Medlem

wlan antenn på altenen skulle ju jag prioritera ist för på andra ställen..

Visa signatur

Chewbacca <3

Permalänk

Fråga dig också om du vill ha / behöver / kommer behöva mer än ett ethernet uttag per rum. Jag gjorde en liknande uppgradering för ett tag sedan och drog dubbla tillkopplingar till varje rum förutom mitt kontor, frugans kontor samt vardagsrummet där vi behövde fler (4x i var).

Speciellt vardagsrummet är det enkelt att underdimensionera då alla entertainment produkter kommer med ethernet portar idag (såsom TV, spelkonsoll, DVD/BD spelare).

Alternativen är ju att köra upp egna switchar i de rummen man går "tom" - men det går ju ut över prestandan och blir mer produkter att administrera / komma ihåg.

Jag köpte också 2x24 portars patchpaneler till "serverrummet" så har jag alla uttagen enkelt märkta och tillgängliga ifall man skulle behöva omkonfigurera någonting senare. Lite mer kabel blir det, men väl värdt de extra få kronorna.

Om du har funderat på ett serverrum så bör du vara säker på både temperatur och fuktighet i rummet innan du bestämmer dig Jag ordnade detta på vinter'n precis efter vi flyttat in och valde ett av vindsrummen (halvt isolerat etc) som bästa stället att placera switchar, servers etc etc - fungerar mycket bra på vintern då det fungerar som en kyld datorhall - värre blir det på sommar'n då temperaturen fort lägger sig på uppimot 50 grader. Nu som man är efterklok ville ett av förråden i källaren gjort sig mycket bättre då temperaturen där ligger ~ konstant hela året.

Visa signatur

[Geek, Dad, Programmer, RC enthusiast, Technology evangelist]

Permalänk

Hade placerat ut 2st accesspoints i huset. Problemet blir ju dock att dem kanske blir lite otillgängliga när man väl ska administrera dem fysiskt.

Annars finns det inte så mycket och säga faktiskt, en patchpanel är ju aldrig fel heller.

Grattis till villan förresten, enplans villa (?) har jag alltid drömt om

Visa signatur

"Tvångsmata dig med nitroglycerinkabbare"

Permalänk
Medlem

Kabeln du ska använda är UTP Cat6 installation, alltså en oisolerad solid cat6-kabel. Köpes enklast på 100m rulle. Denna kabel måste anslutas till uttag i båda ändarna, du kan alltså inte ansluta rj45-kontakter på denna kabel. Som tidigare nämnts så tycker jag att du ska dra dubbla kablar till alla uttag, det kommer du tjäna på i framtiden.

I källaren kopplar du alla kablarna till en uttagspanel med åtminstonde 12 portar och kopplar de använda uttagen till en switch med vanliga patchkablar. Som switch tar du valfri gigabitswitch med lämpligt antal portar, om utrymmet den ska stå i är litet med dålig ventilation kan en modell med fläkt kanske vara att föredra.

När det gäller TV-uttagen så behöver du räkna lite så inte signalen blir för svag, exakt hur man räknar på detta minns jag inte just nu, men det går att googla fram.

Permalänk
Medlem

Finns en nätverksskola på www.byggahus.se/forum under teknik. Den går igenom det mesta av dina frågor

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem

Tack för allt stöd och alla bra svar!

Om vi går över till det rent praktiska, med utrustning osv. Är detta vad jag behöver/bör köra på?

Slitsverktyg, Krone original

STP RJ45-uttag infällt 2-vägs
Cat5e / Dualblock plint

X UTP-kabel Cat5e Grå - 10-25 m
Korskopplad 10/100 Mbps / Grå

D-Link DGS-1008D/E - Switch
8-port gigabitswitch

Funderar lite kring kabeln, den jag hittat är oskärmad - bör jag köra på skrämad hela vägen? Antagligen dyrare, men väl värt det?

Switchen bör jag kanske hitta en med dubbelt så många antal portar, 16 då dvs? För att täcka upp fler framtidsbehov alltså.

Sen tänkte jag dra en kabel från ADSL-modemet till switchen, och därifrån till alla uttag runt om i huset. En del uttag är dubbla - och det måste ju innebära att jag drar två kablar till sådana uttag? Är lite osäker, eftersom jag aldrig kopplat ihop sådant här tidigare. Och jag bör även köra med dubbla uttag för framtida behov, alltså två kablar till varje rum?

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk
Medlem

Onödigt köpa skärmad TP kabel.. kostar mer och är ganska styv vilket kan medföra problem om du ska trycka den genom en kabelkanal eller snäva vinklar..

Köp inte korsad kabel! Du skall ha rak kabel.. Men vänta.. om du skall skarva och krympa RJ45 kontakterna själv så spelar det ingen roll. Men du skall krympa rak kabel oavsett, numera behövs bara korsad kabel om man kopplar ihop ex. två datorer utan switch emellan..

Visa signatur

The burk: FD Define Nano S, 1 FD 140 & 1 Corsair 120 i fronten, 1st FD 120 bak || FD Ion SFX-L 500W || AMD Ryzen 3 3300x m. Wraith || Asrock Fatal1ty B450 gaming-ITX/ac || PowerColor Red Devil 5600XT || Toshiba OCZ RC500 500GB NVMe M.2 || 2*8GB Corsair Vengeance LPX Black DDR4 3200MHz || Asus VE247H LED TN || Ducky Shine II MX-red green LED || Steelseries Sensei mus

Permalänk

Köp heller kabel på rulle. Kommer normalt sett på/i 305m rullar/lådor, men det går också få tag på 10/20/50/100m etc. 305 meters varianten är oftast billigast per meter och det du evnt. inte använder säljer du vidare på Tradera eller Blocket.

Köp också en RJ45 tång och lite kabelskor/kontakter så du kan ordna till egna patchkablar i riktig längd.

Switchen beror ju helt på hur många uttag du kommer göra, men jo - det är alltid bra att köpa en med fler portar än nödvändigt "just nu" så kan du enkelt bygga ut senare.

Du kan nog inte dra en kabel direkt från DSL modemet till switchen - med mindre modemet har en inbyggd router, vilket de ofta inte har. Det går ju att prova såklart - men fungerar det inte behöver du en router/firewall också, evnt. en trådlös AP är en lösning då de gärna har några ethernet portar också. I sådana fall kopplar du ADSL -> Wifi -> Switch.

Ja, två kablar till varje rum är bäst. Dock går det att endast köra en kabel och dela dem vid kontakterna, men detta kommer gå ut över prestandan på nätet och är absolut inte framtidssäkert.

Visa signatur

[Geek, Dad, Programmer, RC enthusiast, Technology evangelist]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av emigrating12
Du kan nog inte dra en kabel direkt från DSL modemet till switchen - med mindre modemet har en inbyggd router, vilket de ofta inte har. Det går ju att prova såklart - men fungerar det inte behöver du en router/firewall också, evnt. en trådlös AP är en lösning då de gärna har några ethernet portar också. I sådana fall kopplar du ADSL -> Wifi -> Switch.

ADSL-modemet är från Bredbandsbolaget. Det är en Xavi av modell X5258-P2. Det är utrustat med fyra portar och sänder även trådlöst.

Jag hade tänkt lägga upp nätverkstopologin liknande det här, fast utan server och endast en switch (till att börja med):

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk

Cat 5e kablar klarar av Gigabit ethernet, det borde räcka för ditt behov. UTP dvs. oskärmat är lättare att jobba med och dessutom billigare, gäller både uttag och kabel, fördelen med STP (skärmat) är att du får mindre magnetfält vilket i sin tur gör att kvaliteten på signalen är bättre men på så korta sträckor som i en vanlig villa ska detta vara försumbart. En annan sak du kan fundera på är hur många datorer du kommer ha anslutna, eller hur många enheter som behöver IP-adress. Hur många får du från Bredbandsbolaget, du kanske ska köpa en Router istället för switch.

Visa signatur

Dator 1: I7 4770K, 16 gb DDR3 1600MHz, Samsung Evo 840 Basic 250 gb SSD, Asus GTX 1080

Permalänk
Medlem

Du ska absolut inte ha isolerad kabel! Du riskerar bara att få problem då.

Kabeln du drar mellan uttagen och patchpanelen ska vara SOLID INSTALLATIONSKABEL på rulle. Mellan uttagen och datorerna samt mellan patchpanelen och switchen ska du använda patchkablar, dessa köper du antingen i färdiga längder eller på rulle och kontakterar själv. Köper du dessa på rulle ska det vara flerkarderlig patchkabel, alltså inte samma som du drog till uttagen. Mellan switch och patchpanel vill ha korta kablar, 0,5-1m beroende på hur du placerar sakerna.

Läs absolut nätverksskolan som mats42 länkade.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av emigrating12 Nu som man är efterklok ville ett av förråden i källaren gjort sig mycket bättre då temperaturen där ligger ~ konstant hela året. [/B]

Ja så gör vi sa räddningstjänstens... sen blev allt fel...
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.170856

Visa signatur

Chewbacca <3

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Burken84
Ja så gör vi sa räddningstjänstens... sen blev allt fel...
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.170856

LOL

Jag bor så det inte är någon fara med swimmingpool i källaren, men jodå - good point

Visa signatur

[Geek, Dad, Programmer, RC enthusiast, Technology evangelist]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av emigrating12
LOL

Jag bor så det inte är någon fara med swimmingpool i källaren, men jodå - good point

Försökte bara vara lite rolig

Visa signatur

Chewbacca <3

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av WHUFC
ADSL-modemet är från Bredbandsbolaget. Det är en Xavi av modell X5258-P2.

  • Hur många samtidigt anslutna och påslagna nätverksapparater kommer du att ansluta till detta nätverk?

  • Hur många IP-adresser får du ifrån din internetleverantör?

Tänkte bara påpeka att alla enheter får en publik IP-adress och hamnar inte i en privat nätverksadressering.

Bara en påpekning ifall du bara hade glömt nämna en apparat som hjälper till med NAT mellan internet och ditt nätverk. Finns även ett ARP knep som kan hjälpa till med ett fungerande privat nätverk tillsammans med detta modem.

Lycka till med bygget :).

Visa signatur

Grundregel för felsökning: Bryt och begränsa.

Permalänk
Medlem

Cat5 stödjer inte Gigabit
Cat5E stödjer Gigabit
Cat6 stödjer Gigabit officielt och klara 10Gbit på kortare sträckor.

Skärmad kabel är onödigt dyr för hemmabehov och riskerar skapa problem då skärmen ska jordas på rätt sätt för att inte fånga upp störningar och bli ett problemet.

Sen ska vi ta en sak till när vi var inne på kabel. Det finns två typer av kabel, patch och installation. Patch är mjuk och böjbar. Installation är stelare men har solida ledare vilket är vad man ska använda till jack och paneler för att få god kontakt med kroneblocken.

Du verkade dock inte ha tagit med någon patchpanel. En sådan bör (ska) du ha för att koppla kablarna till. Anledningen till att man inte bör klämma kontakter direkt på installationskabel är dels att den är böjkänsligare och sen kan man ha sån osis så att kontaktstiften i en klämkontakt glider på sidan om den solida kopparn och på så sett ger taskig kontakt

En komplett installation blir då

Dator <-> patchkabel <-> vägguttag <-> installationskabel <-> patchpanel <-> patchkabel <-> swich.

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Veni
[B]

  • Hur många samtidigt anslutna och påslagna nätverksapparater kommer du att ansluta till detta nätverk?

  • Hur många IP-adresser får du ifrån din internetleverantör?

Tänkte bara

Det blir väl 2 eller 3 aktiva nätverksapparater som är ansluta i dagsläget. Stationär dator, Xbox 360 och eventuellt laptop eller ytterligare en stationär dator.

Jag får dynamisk tilldelning av IP-adresser från Bredbandsbolaget. Det är helt OK med publik IP-adress för ansluta enheter, som det ser ut idag och som jag tänkt mig.

Börjar bli ganska bråttom med byggandet, och därför har jag tänkt förenkla det hela lite. Kanske nöjer mig med att dra två kablar till den yttersta punkten i villan, där TV:n kommer att stå. Golvet kommer på måndag, och jag måste påbörja att klicka på det så fort som möjligt.

Kanske ångrar mig om jag gör en enkel lösning, men det känns som att förarbetet etc kan dra ut på tiden annars.

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk
Medlem

Du får bara 5 ipn....

Visa signatur

Chewbacca <3

Permalänk
Medlem

Dubbelinfo/post

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Burken84
Du får bara 5 ipn....

Tillräckligt för mina behov. I dagsläget. Jag lär ju få administrera och bygga upp ett lokalt nätverk etc. Den biten får jag ta tag i senare, och är väl egentligen ingenting jag behöver tänka på när jag fixar med själva installationen/hårdvaran/kabeldragningen etc?

Om vi ser till det hela nu. Kan jag koppla ihop allt på följande vis:

Internet >> Router >> Switch >> Vägguttag >> Enhet

Kan, eller bör, jag koppla med rak, oskärmad kabel (kategori 6 eller 5e) mellan alla punkter (>>). Routern jag har är en Belkin ADSL2+ Modem with High-Speed Mode Wireless G Router (4 portar)). ADSL-modemet från BBB lär inte fungera på detta vis, eftersom det inte har några routingegenskaper?

Kanske lite upprepande frågor nu, men jag känner mig en smula osäker. Tänkte väl testa lösningen innan jag trycker ned kablarna också.

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk
Hedersmedlem

Men vi (de andra hittills) försöker säga att du ska välja rätt kablar och göra rätt. Ja du kommer ångra det.
Som du verkar hasta ihop nu på slutet blir det en switch någonstans där det kommer ut massa kablar ur väggen (eller under golvet?) som hänger och är i vägen. Lösningen på detta är patchpanelen!

Ja du ska ta katergori 6 oskärmad kabel. Med skärmad måste du se till att alla enheter blir jordade på rätt sätt och är bara nödvändigt om det finns kraftiga störningar, då talar vi om industrier alltså.

Men du ska ha olika kablar som vi säger åt dig, installation (även benämnd som solid och enkardelig) för all kabel som går inne i väggarna/under golvet. De säljs endast på rulle eftersom de INTE ska ha RJ-45 kontakter. Patchkabel (flerkardelig) är det du kan köpa på rulle eller i färdigkontakterat.

Är det bråttom så köp installationskabeln och dra runt den överallt du ska ha i huset, två kablar per uttag som vi sagt. Till TV:n kan du ta fler, då IP-TV kommer bli vanligare, du kanske vill ha en HTPC och så någon/några spelkonsoler.

Sen drar du alla kablar till källarskrubben (eller trappa ner antar jag) och låter dem hänga där tills du fått tid att skaffa patchpanel och koppla in allt.

Det räcker med 8 portar switch för dig nu. Tänk också på att det blir så smidigt att du behöver ju inte koppla in alla uttag från patchpanelen till en switch direkt, du bara väljer dem som ska vara aktiva. Och så blir det väldigt smidigt om du ska byta utrustning ändå i framtiden.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG

Permalänk

Det verkar också som om du missuppfattat detta med kablar lite. Du köper inte rak eller kryssad kabel - du köper en rulle eller kartong med x meter kabel - denna är varken rak eller kryssad; det är enbart kabel.

Dra två kablar från en central punkt till varje uttagspunkt. Vid varje uttag sätter du på en STP RJ45-uttag infällt 2-vägs Cat5e / Dualblock plint som du länkade till tidigare. Vid den centrala punkten sätter du på en patchpanel

Från denna använder du sedan patchkablar (vilket du med fördel kan köpa färdiga i paket om 10x2m eller liknande - eller göra dina egna om du så vill) till din switch. Då är det bara att koppla in dina datorer, skrivare eller spelkonsoller på den andra sidan och börja arbeta/spela/se TV.

Visa signatur

[Geek, Dad, Programmer, RC enthusiast, Technology evangelist]

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av emigrating12
Det verkar också som om du missuppfattat detta med kablar lite. Du köper inte rak eller kryssad kabel - du köper en rulle eller kartong med x meter kabel - denna är varken rak eller kryssad; det är enbart kabel.

Dra två kablar från en central punkt till varje uttagspunkt. Vid varje uttag sätter du på en STP RJ45-uttag infällt 2-vägs Cat5e / Dualblock plint som du länkade till tidigare. Vid den centrala punkten sätter du på en patchpanel
[...]http://www.mayflex.com/_assets/images/Cat6A%20PreTerm_0005.jp...[/...]

Helt off topic, men j-vlar vad vacker patchpanel! Det där är skönhet!

Permalänk
Medlem

Japp. Det där är Nätporr

Visa signatur

Arbetsdator: HFX Mini. Ryzen 3600, GTX1650. Skärmar: Dell 2415

Permalänk
Medlem

offtopic men übervackert <3

Visa signatur

Chewbacca <3

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mats42
Japp. Det där är Nätporr

haha den var bra.

Permalänk
Medlem

Ser ju tjusigt ut. Då ska vi se. Min inhandlingslista kommer att se ut så här:

- Installationskabel UTP Cat6 (100 m)
- Patchkabel UTP Cat6
- Patchpanel Cat6
- Switch (Gigabit, 8 portar)
- Uttag STP RJ45 infällt 2-vägs Cat5e (Cat6?)

- Router har jag en Belkin (Belkin ADSL modem (High-Speed Mode Wireless-G Router). Köra på den?

Och sedan är det bara att börja dra kabel och lägga upp det enligt följande?

Tack igen för alla svar och den snabba respons som givits i tråden.

Visa signatur

As the Kamikazi instructor said - watch closely. I'm only going to do this once.

Permalänk
Hedersmedlem

Var skulle routern/modemet stå? tittar man på din första planlösningsbild så ser det ju ut att vara en bit ifrån varandra. Då gör du snyggast i att dra dit ett uttag som kopplas till patchpanelen och sen in i switchen.

Visa signatur

Forumregler | Feedbackforumet | Något som behöver modereras? Tryck på Anmäl inlägget och ge en anledning, någon moderator kommer granska inlägget och göra (egen) bedömning
"Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise." - Riker - ST:TNG