Work in progress - guide till tystare dator
The Guide- en guide till en tystade dator
Slutgiltig version
Det här en guide för dem som är trötta på en dator som låter som ett mindre jetplan och som kanske vill kunna sova med sin dator på nära sängen utan att störas.
Det som låter på en dator är de mekaniska delarna, det vill säga de rörliga delarna. Till dem hör bland annat hårddiskens skivor och läsarm, mekaniken i en CD/DVD/Blu-ray/HD-DVD-station och framför allt fläktar. Alla delar tas upp i den här guiden.
Andra saker som också kan låta är den inbyggda högtalaren (som brukar låta BEEP BEEP BEEP), spolar som piper (s.k. coil buzz) eller katter som fastnat i en fläkt. Dessa saker tas inte upp i guiden, men jag rekommenderar starkt att avlägsna katten ifall den är problemet.
1. Chassit
När man ur ljudsynpunkt talar om datorlådor eller chassin är det oftast fläktarna man talar om. Det är dock inte det jag tänker ta upp här, utan chassit byggnad (ljuddämpning, ventilationshål m.m.).
Vi börjar med ljuddämpningen. Den främsta uppgiften för ljuddämpningen är inte att ta bort ljudet, utan att göra ljudet dovare och mera behagligt. Ljudet kan dämpas på flera sätt, t.ex. med tjockare väggar, flera lager i väggen eller olika ljuddämpningsmaterial på väggarna.
Att tjockare väggar dämpar mera ljud är ganska självklart. De flesta chassin har dock ganska tunna plåtar, och skillnanden olika chassin emellan är nästan försumbar. Vissa kvalitetschassin har dock bättre, tjockare och stabilare plåtar som kan hjälpa till med att tysta ner datorn.
Ett annat sätt är att lägga flera lager material i väggen med olika sorters material. Ett exempel på chassin med sådan ljuddämpning är Antecs populära P18x-serie, som har sidoplåtar med 3 lager – två lager aluminium och emellan dem ett lager plast. En sådan konstruktion tar effektivt bort vibrationsljud, klickande ljud med mera, och därför är Antecs P18x-serie en av de tystaste och populäraste datorlådsserierna i dag.
När det gäller att lägga ett ljuddämpande material på väggen finns det många olika alternativ. Ljuddämpningsmaterial finns att tillgå på många olika ställen, bland annat i biltillbehörsaffärer. Sådana butiker har ofta den populära äggkartongsformade skumgummiljuddämpningen, som man sedan på valfritt sätt kan stoppa fast på insidan av chassit. Värt att kolla är dock att materialet inte är väldigt lättantändligt, och att de inte har direktkontakt med varma komponenter om det inte tål höga temperaturer. En annan sorts ljuddämpning är bitumenplattor som finns färdigmonterade på Fractal Desgins Define R2-chassi. Bitumen är det samma som asfalt och dämpar effektivt ljud i chassit.
Fractal Desgine Define R2 med delvis synliga bitumenplattor
Ventilationshål och fläktgaller
Ju mindre ventilationshål desto tystare men varmare chassi. Det gäller att hitta en bra balans mellan ventilationshål och ljudnivå. Värt att tänka på är att ventilationshålen längst bak vanligtvis är vända bort från dig och således hörs ljudet därifrån inte lika högt. Ventilationshål i fronten eller på sidorna har ofta mer störande ljud. Ventilationshålen bör också ha så lite motstånd som möjligt, mycket plåt leder till mycket motstånd för luften vilket skapar turbulens. Turbulens i sin tur leder till mycket högre ljud. Ifall ventilationshålen är väldigt dåliga kan man till och med såga bort dem så att luften kan flöda fritt. Detta har dock sina nackdelar t.ex. när det gäller att förhindra att saker kommer in i chassit (exempelvis fingrar).
Många chassin har flera fläktgaller till samma fläkt eller både dammfilter och fläktgaller. Detta är oftast onödigt, och man kan med valfritt verktyg ta bort ett galler. Dammfilter finns till för att skydda mot damm, och de rekommenderas inte att ta bort dem. Fläktgaller i övrigt finns både för att skydda fläkten från fingrar, kablar och dylikt, samt för att skydda mot strålning. Strålningen brukar dock inte vara något problem, och om det inte finns någon risk för att kablar eller fingrar åker in i fläkten är fläktgallren oftast onödiga.
Ett dåligt fläktgaller ur ljuds- och effektivitetssynpunkt
Kort och koncist: Hitta ett chassi med tillräckligt med ventilation, dock inte för många hål och speciellt inte på sidorna, toppen och framsidorna. Om du inte känner att du har nytta av ett fläktgaller eller några ventilationshål kan du ta bort dem för att förhindra turbulens som leder till oljud. Du kan också täcka för dem för att förhindra att ljud slipper ut – detta är oftast inte rekommenderat då det leder till en varmare dator.
Vibrationer
Ljud kan också uppkomma via vibrationer. Att chassit vibrerar förhindras effektivt med gummifötter som kommer med de flesta chassina idag. Ifall de inte finns eller är otillräckliga finns andra modeller att köpa på i olika datorbutiker, alternativt kan någon dämpning från t.ex. en biltillbehörsaffär användas. Vibrerande hårddiskar och DVD-stationer tas upp senare.
2. Chassifläktar
När det gäller chassifläktar måste man hitta en bra balans mellan luftflöde och ljudnivå. Tystare fläkar är ofta lite dyrare men är värda att satsa på om man vill ha en tyst dator. Dessutom är större fläktar (120+ mm) att föredra eftersom de kan flytta mera luft vid samma varvtal än mindre fläktar.
Ljudnivån brukar anges på fläktar i enhten decibel. Denna siffra skall man inte lita på allt för mycket, eftersom det kan vara uppmätt på olika avstånd och i olika förhållanden. Istället bör man titta på olika test på internet och leta i forumtrådar. Några kända märken för tysta fläktar är Noctua, Nexus och Fractal Design.
En av Noctuas kända känpptysta chokladbruna 120-mmfläktar
Om fläkten har en inbyggd fläktkontroller kan du via den sänka spänningen till fläkten och således få den att snurra snabbare och tystare. Om det inte finns men du har kopplat den till moderkortet går det ofta att justera hastigheten via programvara, t.ex. Asus PC-Probe och Speedfan. Om man har någon erfarenhet av att handskas med elektronik kan man också löda och koppla om kablarna så att fläktarna snurrar på 12 V, 7 V och 5 V (fläkten kopplad till 12 V och jord = 12 V, fläkten kopplad till 5 V och jord = 5 V, fläkten kopplad till 12 V och 5 V = 7 V). Värt att tänka på är att vissa fläktar blir ostabila vid vissa spänningar och därför kan låta mer även om de snurrar saktare.
Om en chassifläkt vibrerar kan man skaffa silikon- eller gummiupphängingar. Dessa finns i de flesta datorbutiker, är billiga och kommer ibland med fläkten. Man drar helt enkelt dem genom fläkthålen och sedan genom fastsättningshålen i chassit. Detta tar effektivt kål på vibrationer.
Kopplingsschema fläkt till nätaggregat
Ett exempel på hur man tystar ner fläktar och en lista på tysta fläktar finns här:
http://www.silentpcreview.com/article63-page1.html
3. PSU/Nätaggregatet
Någonting som ofta låter mycket i budgetdatorer, speciellt när det gäller datorer med medföljande nätaggregat, är just nätaggregatet. Många nätaggregat har endast en 80-mm fläkt som snurrar på i fulla varv, och speciellt när nätaggregatet presterar på gränsen av vad det klarar av kan fläktens oljud vara väldigt störande.
Jag skall gå igenom tre saker som påverkar nätaggregatets oljudsvolym. Den första är fläktstorleken. Större fläktar låter mindre vid samma luftflyttning, och många moderna nätaggregat idag har både en 120-mm fläkt på undersidan samt en 80-mm fläkt på baksidan. I det fallet drar 120-mmfläkten in kall luft som sedan blåses ut på baksidan. Detta hjälper också att flytta ut luft ur chassit. Ifall en nätaggregat endast har en 80-mm fläkt och ventilationshål måste den enda fläkten göra allt jobb och snurra i väldigt höga varv, så ett aggregat med 120-mmfläkt är att föredra.
Temperaturen av nätaggregatet påverkar också. Många nätaggregat har en såkallad PWM-styrning (Pulse Width Modulation) på sina fläktar. Detta innebär att fläktarna snurrar snabbare när nätaggregatet är varmare, och för att motverka detta finns två saker man kan göra. Det första är att köpa ett nätaggregat med lite högre wattal än din dator behöver. På det sättet måste inte nätaggregatet arbeta för fullt och kan således hållas svalare. Det andra sättet är att använda en datorlåda där nätaggregatet monteras på botten och suger in luft från botten och ut på baksidan. I det fallet får nätaggregatet in kall luft istället för den uppvärmda luften innuti datorlådan. I ett traditionellt chassi där nätaggregatet är högtst upp i lådan suger det vanligtvis in redan uppvärm luft från processorn, som då kyler nätaggregatet sämre.
Den tredje saken är dessa eviga vibrationer. Att ett nätaggregat vibrerar hör till ovanligtheterna, men det kan förekomma. Detta motverkas genom dämpande material. Flera datorbutiker har gummi- eller silikondämpning som stoppas mellan datorchassit och nätaggregatet. Detta kan vara en billig och effektiv lösning mot ett vibrerande nätaggregat. Dessa kan ibland vara svåra att hitta, men finns t.ex. här:
http://www.acist.se/Shop/Index.php?sArtId=XP-RFPSU.B
Några tillverkare av tysta nätaggregat är Corsair, Enermax och Nexus.
Nätaggregat med stora fläktar och tunna fläktgaller är att föredra