Gigabyte GA-EX58-UD5 konstrar efter uppgradering av hårdvaran

Permalänk

Gigabyte GA-EX58-UD5 konstrar efter uppgradering av hårdvaran

Jag hade tills igår kväll haft följade i min dator:

2x ATI Radeon HD 4870 (2 kort i crossfire, alltså)

Nu, som ett steg i en uppgradering till crossfire 5870'or, så installerade jag ett sånt istället för mina två 4870or. Satte även in en CoolerMaster V10 istället för stock cooler på processorn.

Och datorn vägrar nu att gå igenom boot-up-sekvensen. När jag testar att starta upp datorn så sätter alla fläktar igång, hårddiskarna likaså, det blir varmt i datorn, så nånting händer ju helt klart. Moderkortet har en lite 2-teckens digital display som visar vart i bios-starten man befinner sig (och om den stannar nånstans så kan man läsa sig till var det hänger sig i bios startup), och varje gång jag bootar upp stannar den på B2 - Invoke Video BIOS. Det är det enda jag kan hitta som är skrivet om den koden, kommer från manualen.

Jag har testat att återställa datorn till dess gamla specs, och även att bara köra ett av grafikkorten (både testat med ett av de gamla och det nya) i samtliga PCI-E-slots, och samma felmeddelande möter mig vid alla försök till bootup.

Vad är det här för dumheter? Vad har hänt? Jag är tokförsiktig när jag hanterar datorkomponenter och meckar i datorn, kan tilläggas, rör aldrig vid några metalldetaljer på korten osv., så det är i stort sett omöjligt att någonting har gått sönder pga. hantering.

Hur kan jag lösa detta? Jag har letat runt på nätet, inte hittat någon som beskrivit exakt samma problem, men närliggande, och fått rådet att installera om och uppdatera BIOS.
Jag kan inte göra någonting av dem, då jag inte ens kommer förbi bootup-sekvensen.

Avslutningsvis: HAAAAAALP!

Permalänk
Hedersmedlem

Endast två grafikkort svävande i luften eller har du möjligen fler komponenter inblandade?

Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk

sitter alla strömkablar som dom ska?

Visa signatur

4790K @4.6 | EVGA GTX1080 Founders Ed. | 16gb ram | 240+120+40gb ssd | 14TB mekanisk lagring

Permalänk

@Multiman - Jag tänkte att eftersom nånting med antingen moderkortet eller grafikkortet krånglar, var det de som var relevanta för frågan. Men kör till.

Fulla specs:

Corsair HX 1000w
Gigabyte GA-EX58-UD5
Intel core i7 920 2.66 ghz
6x A-Data Extreme Vitesta 1333MHz 2gb DDR3
2x Ati RadeonHD 4870
Hårddiskarna och DVDROMen kommer jag inte ihåg vad det var för märke på, men det är la knappast relevant, eller?

Nya delarna jag satte dit är:

Coolermaster v10 CPU-kylare
Ati Radeon HD5870

-------------------------------------------------------------------------------

@Hoffa96 - Ja, alla sladdar sitter i såvitt jag vet. 2 st. 6-pins PCI-E till grafikkortet, 24-pins ATX + 8 pins 12v ATX till moderkortet. Har jag missat något?

Permalänk
Medlem

Har grafikkorten en eller två strömkontakter? Jag har samma moderkort men jag har ett 4870X2 (två såna som du har fast de sitter ihop) och på det finns "vanliga" powerkontakten och en 4-pins kontakt också. Det var mitt första "dubbelpower-kort" så jag fattade inte på ett tag varför jag inte fick igång datorn.

Bara en tanke, vet inte hur "vanliga" 4870 ser ut riktigt.

Visa signatur

Beställ aldrig soppa från en enbent servitör.

Permalänk
Avstängd

alt1. rensa cmos och låt datorns stå så i 30minuter.

alt2. sätt in grafikkortet upprepade gånger tills det fungerar.

vid byte av grafikkort kan datorn bli kinkig, vet ej riktigt varför.

Visa signatur

Träna bort dyslexin. Ryzen 3600 - asus B350plus - Msi Vega56 - Acer 1440p 144hz - M.2 ssd - asus essence stx - Sennheiser hd600 - Corsair 750w - 16gb ram 3ghz - atcs 840 - luftkylt - Felsökning? (Lär dig Googla)

Permalänk

@Asken - Vanliga 4870 har 2 st. 6-pins PCI-Express-strömkontakter, och det är allt såvitt jag vet.

@Flopper - Jag har rensat CMOS både genom Jumpern på moderkortet och knappen på "baksidan" av det. No dice
Jag har pluggat i och ur mina grafikkort så många gånger, med samma fel varje gång, att jag har svårt att tro att det skulle göra nån nytta :/

Permalänk

Nu har jag testat att plocka ihop en dator av avlagda delar (moderkort, processor, minnen, hårddisk och nätagg) och testkört samtliga grafikkort jag har, för att utesluta fel där, och den bootade som den skulle med samtliga.

Clearade även CMOS på mitt nuvarande moderkort, utan att det gav nånting.

Sen testade jag spänningen i mitt nuvarande nätagg, och allting var according to specs även där. Uteslutningsmetoden säger klart och tydligt att det är mitt moderkort som har gått åt helvete på något sätt. Troligen behövs det enbart en bios-flash för att det ska fungera igen.

Om jag kan göra det här själv, hemma, tell me how.

Om inte så behöver jag ha tips på datorreparatörer i Stockholm som är duktiga, professionella och prisvärda. Det får gärna vara firmor söder om stan, så långt söder som till Huddinge (där jag bor).

Är det troligt att reparatören i fråga måste vara certifierad att reparera just det märke som mitt moderkort är (Gigabyte) eller är alla komponenter så pass standardiserade idag att vilken reparatör som helst kan hantera det?