Ett sätt att kolla om det är strul med HW är att köra i en linux direkt från en CD/USB-pinne med helt annan kit av drivrutiner - fungerar det där så är inte problemet HW utan på drivrutinnivå..
---
hmm - du tänker väl inte använda SD-minne som filarkiv istället för en USB-snurrdisk hoppas jag.
SD-minne är att betrakta som 'diskett' för temporär lagring kortare tider eller att flytta över mellan enheter, inte för någon långtidslagring.
Det beror på att SD-minnen är i botten på hackordningen när det gäller Nand-flash och dess kvalitet och alla andra har cherry-pickat ut dom bättre chipen inklusive USB-stick tillverkarna - kort sagt SD-minne är 'soptunnan' på nandflash som inte går att sälja till högre pris.
Idag med NAND-flash brist och panik mer eller mindre mellan tillverkarna av SSD-diskar mm. vilket gör att 'soptunnan' knappt fylls på längre och det som hamnar där är snäppen ännu lägre i kvalitet än innan.
så, nej jag skulle inte lita på en 128GB SD-minne för något viktigare data eller för någon längre lagringstid utan en backup på allt - inte ens av SD från Samsung som har egna minnesfabriker...
varför är SD-minne så 'farliga'
Jo vid designen av SD för något decennium sedan så förutsatte man att flash-minnet alltid var felfritt - vilket också stämde ganska bra med 512 MB SD och kunder skrivas om > 10000 gånger vid den tiden, det innebar att man inte designade in en hantering av minnesfel i gränssnittet eftersom minnet alltid var 'perfekt' - en filosofi-fråga alltså.
Med dagens NAND-flash som är allt annat än lika säker som NAND-flash var för 10 år sedan så har detta blivit ett problem - SD-minnet säger inte till när det är läsfel utan levererar felaktig data lika glatt som korrekt data och man får 'silent error' i sina filer - dvs. den värsta av alla formen av datakorruption eftersom konsekvenserna av detta kan komma lång senare. Det finns felregister i SD-minnena, men problemet är att protokollstacken som är kislad i chippen som läser ut detta - struntar i helt detta....
För långtidslagring (över 1 år) så är fortfarande snurrdisken och optisk media säkraste lagringsformen och all viktig data skall lagras på minst två helt oberoende lagringmedia.