Permalänk

Något som dykt upp i mina två sista IPA-kok är att det efter några dagar/veckor på fat bildas en smörliknande smak på ölen. Googlat mig till att det är diacetyl som kan bildas under jäsningen. Någon här som har erfarenhet av det, och hur man kan få bort det i framtida kok?

Kör ganska hårt på renlighet så tror inte det är någon smitta. Använder dock bara star san för desinfektion. Kokar enligt BIAB-metod och jäser i en jäshink i källaren som håller runt 21-grader. Kan det vara värme från initiala jäsningen som blir för hög?

Har inte tillgång till el i källaren och lever på sambons nåd redan som det är, så ett extra kylskåp för jäs är inte på kartan. Finns det något man kan göra?

Permalänk
Medlem
Skrivet av bovinejoni:

Något som dykt upp i mina två sista IPA-kok är att det efter några dagar/veckor på fat bildas en smörliknande smak på ölen. Googlat mig till att det är diacetyl som kan bildas under jäsningen. Någon här som har erfarenhet av det, och hur man kan få bort det i framtida kok?

Kör ganska hårt på renlighet så tror inte det är någon smitta. Använder dock bara star san för desinfektion. Kokar enligt BIAB-metod och jäser i en jäshink i källaren som håller runt 21-grader. Kan det vara värme från initiala jäsningen som blir för hög?

Har inte tillgång till el i källaren och lever på sambons nåd redan som det är, så ett extra kylskåp för jäs är inte på kartan. Finns det något man kan göra?

Är du säker på att det inte är toner av blöt kartong du känner? För min gissning är att du inmundigar sönderoxiderad öl. Ju humligare öl ju känsligare för oxidation. Kör du dessutom en sekundärjäsning där du tillsätter rikligt med syre är jag övertygad om att oxidation är ditt problem. Hur för du över din IPA till fat? Jag tror inte temperatur är ditt problem faktiskt. Snarare något processtekniskt

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Skrivet av ingenjören:

Är du säker på att det inte är toner av blöt kartong du känner? För min gissning är att du inmundigar sönderoxiderad öl. Ju humligare öl ju känsligare för oxidation. Kör du dessutom en sekundärjäsning där du tillsätter rikligt med syre är jag övertygad om att oxidation är ditt problem. Hur för du över din IPA till fat? Jag tror inte temperatur är ditt problem faktiskt. Snarare något processtekniskt

Det skulle kunna vara blöt kartong, absolut. Det verkar utvecklas när ölen får stå, direkt efter kolsyrning brukar den vara OK.

Går full n00b här nu, men vad är sekundärjäsning? Metoden jag använt är att öppna jästunnans lock och föra över ölen genom hävert till jäsfaten där jag sedan kolsyrar dom med tvångskarbonering. Kan den perioden av öppet lock + eventuellt skvalpande när man för över ölen vara nog?

Har börjat kika på att införskaffa en Fermzilla 30L All Rounder för att kunna flytta över ölen syrefritt genom tryck.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bovinejoni:

Det skulle kunna vara blöt kartong, absolut. Det verkar utvecklas när ölen får stå, direkt efter kolsyrning brukar den vara OK.

Går full n00b här nu, men vad är sekundärjäsning? Metoden jag använt är att öppna jästunnans lock och föra över ölen genom hävert till jäsfaten där jag sedan kolsyrar dom med tvångskarbonering. Kan den perioden av öppet lock + eventuellt skvalpande när man för över ölen vara nog?

Har börjat kika på att införskaffa en Fermzilla 30L All Rounder för att kunna flytta över ölen syrefritt genom tryck.

Ja tyvärr kan det absolut räcka för att syresätta. Andra parametrar som påverkar negativt är ju bl.a. pH. Högt pH ger en mer instabil öl vilket medför att den degraderas snabbare. Du kan ju alltid fundera på att tillsätta antioxin redan i mäsken (kan köpas på humle.se) för att göra allt i din makt för att förhindra oxidation.

Sekundärjäsning höll många på förr i tiden med. Man tappade över ölet till ett nytt rent jäskärl då man trodde att jästkakan var något ondskefullt som ölet inte fick komma i kontakt i mer än en vecka. Detta är ju ett helt meningslöst steg imho som enbart skapar risk för oxidation. Att trycka över ölen från jäskärlet till fatet är ett måste, speciellt vid humliga stilar som NEIPA och tokhumlade ipor. Jag kopplar dessutom ihop fat med jäskärl för att blåsa ur allt syre ur fatet "gratis" då jästen producerar helt ren CO2. Ca 40 ggr volymen du jäser dessutom. Jag jäser ju även under tryck.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Jäsningen har nu lugnat ner sig betydligt. Nu hoppas jag att den stannar före den når 5,5 %. Jag låter den stå i jäskärlet i minst 9 dagar för att inte få så mycket svavelfis när jag trycker över den till fatet.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

<Uppladdad bildlänk>
Jäsningen har nu lugnat ner sig betydligt. Nu hoppas jag att den stannar före den når 5,5 %. Jag låter den stå i jäskärlet i minst 9 dagar för att inte få så mycket svavelfis när jag trycker över den till fatet.

Stannade på 1,007. Lite för torrt för stilen (1,009) men får väl duga. Som planerat iaf. Då mitt humlefilter satte igen så hårt så fick jag ut lite för lite beska. Oklart varför det satte igen. Undrar om inte antioxinet jag tillsatte mäsken är boven i dramat här. Det blev en brutal proteinutfällning i koket iaf.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Kokade en NEIPA i torsdags med orimliga mängder humle. Hoppas bara att det inte blir samma katastrof som sist. Jag tror dock jag kan ha hittat felet på min förra IPA. Förmodligen är det en läckande spunding ventil. Tog isär den men hittade inget direkt fel förutom att den läcker som ett såll. Alltså kan syre ha läckt in den vägen. Så nu blir det inte jäsning under tryck utan bara syrefritt. Imorgon ska jag kasta ner massor av cryo humle i jäskärlet. Då har den jäst i tre dagar.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Kokade en NEIPA i torsdags med orimliga mängder humle. Hoppas bara att det inte blir samma katastrof som sist. Jag tror dock jag kan ha hittat felet på min förra IPA. Förmodligen är det en läckande spunding ventil. Tog isär den men hittade inget direkt fel förutom att den läcker som ett såll. Alltså kan syre ha läckt in den vägen. Så nu blir det inte jäsning under tryck utan bara syrefritt. Imorgon ska jag kasta ner massor av cryo humle i jäskärlet. Då har den jäst i tre dagar.

Idag torrhumlade jag med motsvarande 30 g citra, 30g mosaic (bägge cryo) sedan. 20 g superdelic. Blir intressant att utvärdera denna när den väl är klar. Tyckte mig ana en doft i superdelic som jag inte är vrålförtjust i. Så kanske blir det sista gången jag brygger med superdelic.

En annan detalj jag kom på igår är att jag nog ska sluta laka. Jag har ju ändå ett bryggverk med plats för att köra allt på en gång. Skippa laka skulle nog spara mig 30-60 min på varje bryggning. Frågan är om jag öht tappar något i verkningsgrad. Jag får bättre kontroll på salter och volymer så kommer köra så framöver och testa.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Idag tryckte jag över min NEIPA efter kallkrasch. Körde ju torrhumling löst i jäskärlet och det limmade verkligen fast i botten.

Den landade runt 6,7 % och doftade väldigt gott. Får se hur den blir efter en vecka på fat.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Har 2 jäskärl fulla men lager som varit tvungen att ligga i cold crash i en månad för jag lyckades bryta benet så kunde inte ta hand om det, kollade nu och ena har någonting flytande över hela ytan som kan vara jäst, men är inte säker, är små partiklar, ser lite pulvrigt ut.

Någonting att oroa sig över tror ni eller bara trycka över till fat för att avnjutas?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Har 2 jäskärl fulla men lager som varit tvungen att ligga i cold crash i en månad för jag lyckades bryta benet så kunde inte ta hand om det, kollade nu och ena har någonting flytande över hela ytan som kan vara jäst, men är inte säker, är små partiklar, ser lite pulvrigt ut.

Någonting att oroa sig över tror ni eller bara trycka över till fat för att avnjutas?

Lukta, smaka innan du trycker över det. Tråkigt att du bröt benet, lät inte så skönt. Krya!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Lukta, smaka innan du trycker över det. Tråkigt att du bröt benet, lät inte så skönt. Krya!

Kommer låta jättedumt, men hade inte ens tänkt på att det går att kolla, totalt hjärnsläpp
Tack, det börjar bli bättre med benet redan, bara jävla otur

Permalänk
Medlem

Äntligen lyckats testa lagern, inte den bästa jag gjort, men både smakar och luktar bra, satte den på fat och har börjat kolsyra den nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Äntligen lyckats testa lagern, inte den bästa jag gjort, men både smakar och luktar bra, satte den på fat och har börjat kolsyra den nu

Min kellerbier blev också lite meh. Skumt då den brukar bli riktigt fin. Skillnaden var antioxin. Ska dra ner dosen nästa gång. Har en amerikansk IPA på jäsning just nu. 350 g humle till 22 L. Snart 5 %

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Jag är i valet och kvalet på vad som blir gjort härnäst (så fort benet är helt helt), funderar på om jag ska göra en blond eller något liknande för sommaren, men börjar också få slut på quad... Båda kommer göras men måste prioriteras först

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Jag är i valet och kvalet på vad som blir gjort härnäst (så fort benet är helt helt), funderar på om jag ska göra en blond eller något liknande för sommaren, men börjar också få slut på quad... Båda kommer göras men måste prioriteras först

Blond är väl bättre till sommaren? Lättdrucket i hettan? En quad är väl bättre till hösten.

Jag investerade äntligen i en kegerator x idag. 3 tappkranar. Det blir fint!

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Blond är väl bättre till sommaren? Lättdrucket i hettan? En quad är väl bättre till hösten.

Jag investerade äntligen i en kegerator x idag. 3 tappkranar. Det blir fint!

Blond är absolut bättre till sommaren, men quad måste stå ett tag tänkte jag

Permalänk
Medlem

Jaha då har man äntligen skaffat sig en kegerator. Det blev en kegerator x från kegland med nukatap. Färgen är stealth bomber på tapptornet. Väldigt bra kranar som ger Reynolds tal under 2300 och därmed ger laminärt flöde. Kör faktiskt läsk i en av kranarna så familjen också kan njuta. Gjorde även en amerikansk IPA som smakade väldigt likt Stone IPA. Om en vecka när den är fullt kolsyrad ska jag testa den igen.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

<Uppladdad bildlänk>
Jaha då har man äntligen skaffat sig en kegerator. Det blev en kegerator x från kegland med nukatap. Färgen är stealth bomber på tapptornet. Väldigt bra kranar som ger Reynolds tal under 2300 och därmed ger laminärt flöde. Kör faktiskt läsk i en av kranarna så familjen också kan njuta. Gjorde även en amerikansk IPA som smakade väldigt likt Stone IPA. Om en vecka när den är fullt kolsyrad ska jag testa den igen.
<Uppladdad bildlänk>

Nice! Rätt säker på att sambon inte skulle uppskatta att ställa en sådan i huset, men vi fann en lösning vi båda var väldigt nöjda med genom att ha frys med fat i tvättrummet och så ska vi sätta upp kranar på väggen på andra sidan nu när det ska till att fixas.
Vart har du hittat handtagen? Dom ser bra ut!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Nice! Rätt säker på att sambon inte skulle uppskatta att ställa en sådan i huset, men vi fann en lösning vi båda var väldigt nöjda med genom att ha frys med fat i tvättrummet och så ska vi sätta upp kranar på väggen på andra sidan nu när det ska till att fixas.
Vart har du hittat handtagen? Dom ser bra ut!

Köpte de på ölbryggning.se. Bishop handles. Tapparna är väldigt bra. Trots att jag har slang och inte sytråd så fungerar det utmärkt.

Bryggde en Helles igår. Gick riktigt bra. Läste på en del och Palmer hävdar att pH ska ligga mellan 5,2-5,3 för ljusa ale och lager. Detta för att få fram brödigheten. Jag lade mig på 5,29. Barke, Munich light och carahell. Magnum och saaz. 5% 18 IBU.
Fick tyvärr 39°C feber efter bryggningen men hann precis städa undan innan. Får nog vänta med ölhävandet några dagar nu.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Visste ni förresten att John Palmer som skrev första boken om hembryggning redan 1995 jobbar för Nasa? Han är ingenjör med inriktning på metallurgi. Men när man lyssnar på intervjuer med honom om ölbryggning hör man att han kan analysera på en nivå som få andra klarar av. Ska nog skaffa hans senaste bok och läsa från pärm till pärm.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Är hemma och hälsar på i Sverige, då brukar jag alltid kuta in på systemet för att prova några random öl, plockade på en poppels passion pale ale och tyckte det var väldigt gott, någon som har en bra idé på recept där man slänger in passionsfrukt? Antar att man gör det under jäsningen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sholdar:

Är hemma och hälsar på i Sverige, då brukar jag alltid kuta in på systemet för att prova några random öl, plockade på en poppels passion pale ale och tyckte det var väldigt gott, någon som har en bra idé på recept där man slänger in passionsfrukt? Antar att man gör det under jäsningen?

Jag skulle nog tillsätta passionsfrukt sista minuterna av koket. Dels för att sterilisera purén men även för att behålla så mycket aromer som möjligt. Har själv gjort ipa med en del ananasjuice. Det gick rätt bra faktiskt.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Hej,
Sugen på att äntligen komma till skott och börja brygga öl.
Funderar på att köra BIAB metoden och ca 10L batcher.

Kikat på detta startkit: https://www.olkompaniet.se/products/startkit-for-hembryggning... med kastrull med tappkran på. Är det ett bra kitt eller finns det något bättre/mer prisvärt någon annanstans? Kikade mest på det av bekvämlighet då jag bor i Göteborg och kan svänga förbi butiken och plocka upp grejerna bara.

Något mer man borde införskaffa i så fall? Behövs en kylspiral? Planerar att köra hemma på spisen i köket till att börja med, eller tjänar man på att införskaffa en separat induktionshäll?

Visa signatur

CPU : Intel Core i7-12700K GPU: MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8G MB: MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 RAM: Kingston FURY Beast DDR4 3200MHz 32GB; Kingston FURY Beast DDR4 3600MHz 32GB SSD: SSD: Samsung SSD 980 1TB; Samsung SSD 980 PRO 2TB; KINGSTON SNV2S2000G 2TB; Samsung SSD 980 1TB Chassi: Fractal Design Define 7 TG Compact PSU: Seasonic Focus GX 850W CPU kylare: Noctua NH-U12A Skärmar: 2x Asus VG27AQ 27"TUF

Permalänk
Medlem
Skrivet av qnorsten:

Hej,
Sugen på att äntligen komma till skott och börja brygga öl.
Funderar på att köra BIAB metoden och ca 10L batcher.

Kikat på detta startkit: https://www.olkompaniet.se/products/startkit-for-hembryggning... med kastrull med tappkran på. Är det ett bra kitt eller finns det något bättre/mer prisvärt någon annanstans? Kikade mest på det av bekvämlighet då jag bor i Göteborg och kan svänga förbi butiken och plocka upp grejerna bara.

Något mer man borde införskaffa i så fall? Behövs en kylspiral? Planerar att köra hemma på spisen i köket till att börja med, eller tjänar man på att införskaffa en separat induktionshäll?

Det viktigaste när man brygger är:
1. Hygien - allt du använder efter kok måste vara sterilt. Så köp star San.
2. Börja gärna med ett klonrecept eller ett recept av någon som hållt på ett tag.
3. Brygg inte NEIPA eller väldigt humlig öl om du inte kan hålla bort syret efter jäsning.
4. Kyla ner bygden snabbt är ju smidigt, men ställ den i vattenbad i badkaret fungerar också i början vid små batcher.
5. Muntons DME kan vara bra att använda i början för att förenkla bryggdagen.

Biab är kanon att köra i början. Och tappkran på grytan förenklar massor.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem

Idag brygger jag en nästan alkoholfri öl till en kompis som kommer ner från norr i sommar. Han brukar snitta 2L öl om dagen när han hälsar på. 5 dagar ger ett behov på 10 L. Han är dessutom nykterist. Hur göra? Jag gör såhär :
Mäskning i hög temp, runt 76°C. Dra till lite extra med smakrika maltsorter. Det behövs för att väga upp för alkoholen. I år blir det en ny hittepå stil. Tropisk lager. En lager med en maltbas som påminner om en Helles, sedan humlesorten moutere. Og 1.020, FG runt 1.010. Bör landa runt 1,3-1,5 %. Sedan IBU runt 15. En törstsläckare av rang.

Efter kok ska den kylas :

Den kommer jäsas med jästkakan från min Helles jag bryggde för några veckor sedan. Jäskärlet har stått i kylen sedan fattappning.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Idag brygger jag en nästan alkoholfri öl till en kompis som kommer ner från norr i sommar. Han brukar snitta 2L öl om dagen när han hälsar på. 5 dagar ger ett behov på 10 L. Han är dessutom nykterist. Hur göra? Jag gör såhär :
Mäskning i hög temp, runt 76°C. Dra till lite extra med smakrika maltsorter. Det behövs för att väga upp för alkoholen. I år blir det en ny hittepå stil. Tropisk lager. En lager med en maltbas som påminner om en Helles, sedan humlesorten moutere. Og 1.020, FG runt 1.010. Bör landa runt 1,3-1,5 %. Sedan IBU runt 15. En törstsläckare av rang.
<Uppladdad bildlänk>

Efter kok ska den kylas :
<Uppladdad bildlänk>

Den kommer jäsas med jästkakan från min Helles jag bryggde för några veckor sedan. Jäskärlet har stått i kylen sedan fattappning.
<Uppladdad bildlänk>

Hur gick det sen? På ett dygn har den jäst ut. Den landade på exakt 1 %. Det är nog så nära alkoholfri öl man kan göra som hembryggare. FG landade på 1.012 vilket ger kropp till ölet. Alltså en fyllig Helles fast med humle som en DIPA. Detta kan bli spännande.

Visa signatur

AMD 3800X|ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WIFI)| Corsair 16 GB 3600MHz|Palit RTX2060 Dual|Seasonic Focus GX 550 W|Kingston A2000 1 TB M.2|Fractal Design Define C

Permalänk
Medlem
Skrivet av NoWin:

1. Malten ska vara krossad, inte mald. Är det för mjöligt blir det gröt och effektiviteten blir sämre.
2. 7kg malt i 22liter är inte speciellt mycket och 60minuter räcker.
3. Mäsktemeperaturen påverkar OG men inte så mycket.

Förmodligen är krossningen problemet.

Det beror på, man valskrossar ju traditionellt för att man behöver skalet i silkaret. Utbytet kan bli högre om man maler/krossar fint. Kör man inte med silkar utan med ett filter så kan man teoretiskt krossa/mala finare.
"Gröt" kan vara ett tecken på problem i processen som felaktigt program/temp, dålig enzymaktivitet alternativt mycket betaglukan.

Permalänk
Medlem

Ber om ursäkt då det inte rör sig om öl, men får hoppas att församlingen accepterar det ändå!
Fick inspiration idag och kokade en mjöd med humle, brukar vanligtvis inte koka mjöd men fick för mig att pröva.
ca. 7 kg honung till 22l mjöd
40g cascade vid 60 min
40g citra vid 15 min
60g citra vid 5 min
Får hoppas att det blir drickbart!

Permalänk
Medlem
Skrivet av ingenjören:

Jaha då har man äntligen skaffat sig en kegerator. Det blev en kegerator x från kegland med nukatap.

Kul med en annan Kegerator X ägare. Vad tycker du om den ?
Bytte min gamla som jag byggt själv med en frysbox som bas när den lade av mot en Kegerator X, och jag är väl i stort sätt nöjd förutom en sak. Ljudnivån. Både kompressor och kondensor ljuden är rejält mycket högre än min gamla, det går i princip inte att ha den i normalt rum som man vistas i.