Det är sällan fruktsamt att försöka diskutera med folk som är så djupt inne i en viss trosuppfattning, men jag kan ändå skriva några rader om hur jag ser på saken.
Liv på andra planeter. Ja, det tror jag är fullt realistiskt. Livet på jorden uppstod nästan direkt när det blev stabilt nog vad gäller temperatur och asteroidbombardemang. De äldsta, otvetydiga spåren av liv är från ca 800 miljoner år efter att jorden bildades, men det finns osäkra men möjliga indikationer på tidiga livsformer från bara ca 300 miljoner år efter. Eftersom vi bara har en plats där liv uppstått att undersöka, går det inte att veta hur lätt eller svårt det är för liv att uppstå. Min högst personliga magkänsla är ändå att det är rimligt att liv uppstått på många planeter.
Vi vet att det i genomsnitt är minst en planet per stjärna, även om vissa saknar planeter helt och andra har många. Våra metoder för att upptäcka planeter kan inte upptäcka alla storlekar på alla avstånd, så det är sannolikt att snittantalet är betydligt högre och att svalare, mindre planeter är vanligare än vad de hittills upptäckta indikerar. Planeter finns det därmed gott om. Även om bara var hundrade stjärna skulle ha en planet innebär det ändå en eller flera miljarder planeter enbart i vår egen galax. Om sen bara var tusende av dessa var jordlik (storleksmässigt, sammansättningsmässigt och temperaturmässigt) är det en eller ett par miljoner ändå. Om då bara en på tusen av dessa har gett upphov till livsformer, finns det tusentals planeter med liv i vår galax.
Sprider man ut 2000 planeter i en galax som är 90 000 ljusår i diameter är genomsnittsavståndet mellan dem flera tusen ljusår. Det är alltså potentiellt väldigt långt mellan planeter med liv. Allt beroende på hur lätt liv uppstår, förstås.
Men sen finns det komplicerande faktorer.
Majoriteten av alla stjärnor är M-klass, som är små, svala och ljussvaga. De har en extremt lång livslängd, hundratals miljarder år till triljoner år. Men eftersom de är svala och ljussvaga behöver en planet med rätt temperatur för liv vara väldigt nära stjärnan, och då blir planeten dels snabbt rotationsbunden till stjärnan så samma sida alltid är vänd mot den (som vår måne är till jorden) vilket ger en väldigt varm sida, en väldigt kall sida och sen en skymningszon mellan som möjligen kan ha "lagom" temp. Dels blir planeten väldigt utsatt för utbrott på stjärnan, med partiklar och strålning som kan skada liv eller förhindra att liv uppstår.
Stora och ljusstarka stjärnor, från F-klass och uppåt, har kort livslängd, från som mest några få miljarder år ner till bara några miljoner år för de allra största, och de avger så mycket UV-strålning att det nog är svårt för känsliga livsmolekyler att få fäste. På jorden tog det flera miljarder år innan flercelligt liv uppstod. Runt en ljusstark stjärna, säg A-klass, finns inte den tiden.
Mest troligt är det alltså att komplexa livsformer finns runt K, G och mindre F-stjärnor. Dessa utgör bara ca 20 procent av alla stjärnor. Om vi också antar att en stjärna behöver vara minst flera miljarder år gammal för att det ska finnas komplexa livsformer, minskar antalet ytterligare, men det är svårt att säga exakt.
Nästa punkt är dock den absolut viktigaste. Intelligent liv. Det har, så som vi definierar det, bara uppstått en gång, efter närmare fyra miljarder år av liv på jorden och efter 500 miljoner år med storskaliga livsformer. Av alla livsformer som finns och har funnits under all denna tid, är det bara en som utvecklat intelligens på vår nivå. Uppenbarligen är det ingen viktig egenskap för överlevnad. Så även om man är villig att medge att det är rätt troligt att det finns planeter med liv, så finns det inget som säger att intelligenta livsformer nödvändigtvis nånsin kommer att uppstå där. Det kan hända, men det är inte nödvändigt eller givet.
Jag vet inte om det är bristande fysikkunskaper eller önsketänkande som gör att så många verkar helt blinda inför de enorma avstånd som det är mellan stjärnor. Ljusets hastighet är den absoluta fartgränsen i universum. Det är över fyra ljusår till närmaste stjärnan utanför vårt solsystem. Det är ganska nära snittet på ca fem ljusår mellan stjärnor i vår galax. Att färdas såna sträckor är orimligt för oss. Man kan förstås tänka sig livsformer med livstider på många tusen år, där en resa på tvåhundra år kanske är rimlig. Men då får det vara från en av våra allra närmaste stjärnor, och vi ser inga tecken på liv där. Robotar, eller artificiella "livsformer" är en annan möjlighet.
Om vi nu tänker oss att det faktiskt finns såna här varelser och farkoster som är här...
Varför hit? Varför är de så kassa på det att de kraschar, blir tillfångatagna av primitiva jordbor? Om de studerar oss vet de också att vi känner till dem, så varför inte vara mer öppna? Eller varför inte vara mer försiktiga om man nu strävar efter att inte upptäckas? Det är så orimligt allt...
Min största invändning är ändå att det finns så många som av ren okunnighet (det är ok, alla kan inte förväntas förstå hur kameror, flygplan, radar, satelliter, raketer, m m fungerar) eller medvetet tolkar saker som utomjordiska, övernaturliga eller oförklarliga (i betydelsen "detta kan ingen förklara" inte "detta kan inte jag förklara") fenomen och observationer. En viss grupp personer har en egenskap som gör att de vill se sig som bättre vetande. De som sitter på den verkliga kunskapen. Som skrattar åt pöbeln, den stora massan, som okritiskt sväljer alla lögner. "Vi vet vad som verkligen pågår!" Man vill känna sig utvald eller speciell. Man har knäckt koden. Lurat systemet. Det är en oerhört stark drivkraft om man är lagd åt det hållet. För att hålla sig kvar i den speciella ställningen måste man avfärda jordnära och logiska förklaringar, eftersom att de är bevis för att den egna hållningen är bristfällig. Man är så känslomässigt uppbunden att det är mycket svårt att skaka av sig det och nyktra till.
Tyvärr innebär det att det oftast är tröstlöst att försöka diskutera med bokstavstroende, kultmedlemmar och fanatiker. De måste först uppnå den självinsikten som krävs för att förstå varför de agerar som de gör och acceptera att de har fastnat in en bubbla. Därefter kan man bit för bit ta sig tillbaks till den logiska och rationella världen.
Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S