Kort svar: Branchen rör sig fort, men kika på trokänaren KC3000 också.
https://www.johnnylucky.org/data-storage/ssd-database.html
Även om den kanske inte presterar lika bra i random read som de andra alternativen nämnda ovan så har den ändå samma kontroller och RAM-cache som Firecudan, samt TLC som jag känner mig tryggare med.
QLC 320 TBW NV3 Phison E27
TLC 1275 TBW Firecuda Phison E18 w RAM
TLC 800 TBW KC3000 Phison E18 w RAM
https://ssd-tester.com/kingston_nv3_1tb.html
https://ssd-tester.com/kingston_kc3000_1tb.html
https://ssd-tester.com/seagate_firecuda_530_1tb.html
Långt svar (minst sagt): När man väljer disk så kan man dela upp det i två delar; design och implementering.
Designplanering är när du väljer SSD utifrån de parametrar du nämner (Read/Write, IOPS, TBW,kontroller) d.v.s. (teoretiska) maxvärden. Du ställer de siffrorna i förhållande till vilken PCIe-revision du kommer att använda och antalet linor tillgängliga, så att du får ett balanserat kostnadseffektivt system (eventuellt med tanke på kommande uppgraderingar).
Imoplementeringen börjar titta på hur du kommer att använda diskarna (boot-disk, läsning/skrivning, jobba med stora eller små filer etc.). Då är det i de flesta fall bättre att läsa benchmarks och titta på "random access" värdena för många små filer för att få en bild av hur SSDn presterar i en mer verklighetstrolig miljö. Då får du med den latens som krävs för att adressera nya områden på disken. Det är detta som gör att de verkliga skillnaderna äts upp när du väl börjar mäta på ett reellt testfall. (Och naturligtvis skriver inte tillverkarna någonting om detta, de stora siffrorna väljs ut av marknadsavdelningen.)
En populär benchmark som visar detta är CrystalDiskMark. Var bara medveten om att det går att konfigurera detta verktyg, så titta på vilka parametrar (Queue och Threads) som mäts innan du börjar jämföra siffrorna med varandra. Observera RND4K-värdena som är 1/50-del av SEQ1M, och när du tittar på IOPS så kan du multiplicera antalet med test-storleken (20109 * 4K = 20.109 * 4.096 = 82.3 MB/s, vilket stämmer med RND4K 82.37)
Sen hugger man den billigaste!
Puh.