Inlägg

Inlägg som perost har skrivit i forumet
Av perost
Skrivet av Bean:

Ahaa du körde en live uppdatering det är inte att rekommendera.
Man ska alltid tanka ner senaste bios för moderkortet sen lägga det på en usb sticka sen gå in i bios och uppdatera där ifrån

Live update från BIOS eller USB är sak samma, den enda fördelen med USB är att man kan välja vilken BIOS-version man vill använda medan live update brukar välja en automatiskt. Det man däremot helst vill undvika är att uppdatera BIOS från Windows, för att minimera antalet saker som kan gå fel.

Av perost
Skrivet av igelkotte:

Då borde väl även gamla tv-spel exempelvis Nintendo 8-bit vara riktigt illa ute? Eller har dom någon säkrare minnesteknik som spelen är lagrade på?

NES-spel använder inte flashminne som USB/SSD, jag vet inte exakt vad de använder men det är väl olika typer av PROM antar jag. De har troligtvis mer gemensamt med produkten som artikeln handlar om än vanliga USB-minnen.

Äldre minnestyper brukar för övrigt klara sig längre eftersom minnescellerna är större och inte läcker laddning lika snabbt, så gamla USB-minnen eller andra typer av minnen brukar klara av att ligga längre utan att tappa data än moderna gör. För SSDer kulminerade det t.ex. i det ökända problemet med Samsung 840 EVO som tappade laddning så snabbt att det orsakade problem även vid normal användning.

Av perost
Skrivet av Stream83:

Ja precis, testade precis det. Tog ut moderkortet och la på en kartong. Plockade ur hårddisk och ram-minne och även processorfläkt-kontakten. Så nu sitter endast 24-pinnaren och 8-pinnaren i moderkortet (plus själva processorn). Försökte starta med skruvmejsel, och samma sak. RGB:n på PSU:n flashar till snabbt, men i övrigt helt dött.

Du behöver minst en RAM-sticka monterad för att datorn ska kunna boota. Men att det är helt dött pekar ändå på att det är något annat som är fel, datorn brukar i alla fall gå igång utan RAM (d.v.s. alla fläktar drar igång och moderkortet lyser, men utan att man får bild på skärmen).

Av perost
Skrivet av Mikael07:

Nu vet jag att vi pratar konsumentkort, men tänkte bara flika in att H100 datacenter gpun har 5120 bit bus. Det är faktiskt helt galet.

Inte så galet som det låter, det beror ju på att de använder HBM-minne som använder en mycket bredare buss än GDDR. AMD använde t.ex. också HBM till Vega 54/64 med 2048 bitars buss och Radeon VII med 4096 bitars buss.

Nackdelen med HBM är att det som faktiskt spelar roll, d.v.s. bandbredden, inte skalar med bussbredden eftersom HBM är långsammare per bit. Så t.ex. H100 har ~13x bredare minnesbuss än RTX 4090, men "bara" 2x-3x högre bandbredd beroende på modell.

Av perost
Skrivet av Dinkefing:

Det är inte riktiga Atari de har varit uppköpta en eller två gånger sedan dess.

Det är en ganska rejält underdrift. Atari såldes tidigt till Warner som ägde Atari i ungefär ett decennium, men 1984-85 delades Atari upp i delar och såldes till olika köpare. Efter det har varumärket Atari växlat händer så många gånger och olika företag har ändrat namn till/från olika variationer av Atari att det är svårt att hålla koll på vem som egentligen äger vad längre.

Även Intellivisions historia är ganska komplicerad, och originalet blev likt Atari ett offer för videospelskraschen 1983. Så man kan nog säga att det ursprungliga konsolkriget egentligen tog slut redan då med både Atari och Intellivision som förlorare.

För den som är intresserad av Atari kan jag förresten rekommendera dokumentären Atari: Game Over, som handlar om Ataris uppgång och fall och vad som egentligen hände med alla E.T.-spel som enligt myt begravdes på en soptipp i Mexiko.

Av perost
Skrivet av SpecOps:

Fast eftersom den tredje CalculateFee() funktionen har värdet dailyRate = 400 så ser det ut som att en idiot har gjort dessa funktioner då han inte bestämt sig för ett värde utan har två olika värden, 500 och 400, samt gjort 3 funktioner istället för 1.

Överlagring är som sagt rätt vanligt, men du har också rätt i att det här är ett synnerligen dåligt exempel på det. Den andra metoden fyller ingen som helst funktion eftersom den första kan användas i det fallet, och att den tredje använder 400 som värde istället för 500 är bara dålig design. Så det finns ingen anledning att använda överlagring i just det här fallet, och i andra språk som t.ex. C++ så hade man fått kompileringsfel eftersom metodanropen blir tvetydiga.

Ett bättre exempel på överlagring är t.ex. Console.WriteLine som har massor av olika överlagringar istället för att man ska behöva ha olika metodnamn för varje typ som WriteLine kan skriva ut.

Av perost
Skrivet av norrby89:

Tror själv det kan vara en bra grej, Valve sitter på väldigt många ip's som dom inte gör ett skit med, liksom 20 år och fortfarande inte ett knyst om HL3.

Orsaken till att så många vill ha t.ex. HL3 är ju dock för att HL2 är ett av de bästa spelen någonsin, men om Valve själva inte känner att de vill/kan göra en värdig uppföljare så lär ett uppköp av Microsoft knappast göra saken bättre. Då tycker jag det är bättre att bara låta IP:na vara istället för att försöka tvinga fram uppföljare som sannolikt bara gör fansen besvikna.

Skrivet av norrby89:

Sen angående steam så kan dom nog må riktigt bra av lite uppdateringar, skala ner skiten och ta bort allt onödigt krimskrams!

Ja, för Microsoft är ju kända för att skala ner saker och inte lägga till en massa bloat...

Av perost
Skrivet av Nikodemous:

Nånstans så tänker jag att detta skulle kunna bli slutet på valves monopolställning ifall de blir uppköpta. Många tycker inte om microsoft, och med ett eventuellt uppköp, så skulle microsoft paradoxalt sett lösa detta monopol via ett uppköp. Folk kommer hitta nya vägar, och nya plattformar kommer växa fram som är oberoende likt nuvvarande steam.

Frågan är dock om vi verkligen vill det, det kommer bara sluta med att vi antingen får en ny stor spelbutik som sannolikt är sämre än Steam eller massor av olika spelbutiker där alla har sina egna exklusiva spel. Steam är kanske inte alltid perfekt, men jag har svårt att se att någon annan skulle sköta det bättre.

Av perost
Skrivet av medbor:

Så i det här fallet måste det ju handla om Snapdragon X specifikt? Prestanda har ju med specifika kretsar att göra. Om spelet startar så har det mer med prestandan att göra efter det

Nej, det är mer likt Steams ProtonDB fast för Windows on ARM, d.v.s. vem som helst kan skicka in uppgifter om ett visst spel. Går man in på ett spel så kan man se mer detaljer om t.ex. vilken hårdvara som användes (även om det i många fall verkar saknas en hel del information).

Så det är inte specifikt för Snapdragon X, men eftersom det inte direkt kryllar av ARM-hårdvara att köra Windows på så kommer förstås de flesta av resultaten i alla fall till en början komma därifrån.

Av perost
Skrivet av Laban80:

Måste datorn klara av högre Hz? Som jag tänker är det skärmen enbart som behöver stödja det och enbart i spel som datorn behöver orka med högre FPS, alltså datorn hanterar FPS och skärmen Hz. Är det korrekt?

Datorn måste ha bildutgångar som klarar bandbredden som krävs (där bandbredden i stort sett är upplösningen x frekvensen), men i övrigt brukar det inte vara något problem prestandamässigt annat än i just spel.

Av perost
Skrivet av Fenrisulvfan:

RAM är väl i princip L4-cache?
Känns naturligt med en hierarki längre på skalan är väl lagring, en PCIE 5.0 SSD är väl lika snabb som DDR2 eller något i den stilen.

SSDer kan mäta sig rätt bra med RAM i ren bandbredd, men det stora problemet är åtkomsttiderna där RAM mäts i ns och SSDer i bästa fall i µs (d.v.s. minst 1000x skillnad). Så i minneshierarkin är det fortfarande ett stort gap mellan RAM och SSD som inte kommer minska annat än med ny teknik (som Intels försök med 3D XPoint, a.k.a. Optane).

Av perost

Du kan absolut använda 144Hz även vid kontorsarbete. Däremot är det kanske tveksamt om det hjälper mot torra och ansträngda ögon, där brukar det handla mer om att anpassa ljusstyrkan som ofta är alldeles för hög direkt ut kartongen, och kanske även rumsbelysningen.

Det kan även vara mer värt att satsa på hög upplösning istället, t.ex. en 4K-skärm, eftersom det gör t.ex. text behagligare att läsa. Men det i sig lär inte lösa problemet, rätt ljus är fortfarande det viktigaste.

Av perost

Det är en helt vanlig intern HDD som brukade säljas i datorbutikerna runt den tiden, så det är inget special med strömkabeln eller nått i alla fall.

Använde du rätt strömkabeln när du kopplade in den i datorn? D.v.s. en kabel som hör till nätagget du använde och inte till något annat nätagg.

Av perost

Acer ATAB1021E använder Android Go verkar det som, vilket är en nedstrippad version av Android gjord för att användas på enheter som är för svaga för att kunna köra vanliga Android. Så att skärmspegling inte fungerar skulle kunna bero på att det är Go snarare än en gammal version av Android, och i så fall finns det nog tyvärr inte så mycket att göra åt det.

Av perost
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Det behövs också meddelas på något tydligt vis att sparade utkast samlas in och lagras i en viss tid enligt GDPR-lagen kapitel 13: https://www.imy.se/verksamhet/dataskydd/det-har-galler-enligt... Den kan också behöva implementeras en funktion för samtycke (kapitel 13 2c tar upp det).

Fast räknas verkligen ett utkast till ett inlägg som en personuppgift? De kan innehålla personuppgifter, visst, men gäller verkligen GDPR för personuppgifter som användaren själv delgivit utan att ha blivit efterfrågad? I så fall borde det inte vara tillåtet att lagra inlägg som råkar innehålla personuppgifter alls, eftersom personuppgifter endast får samlas in för "särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål".

Av perost

För att förtydliga så är alltså problemet att om du har en property som heter Stad så kommer get-metoden att anropas när värdet på Stad hämtas och set-metoden när värdet på Stad tilldelas. Så t.ex. return Stad; i get-metoden kommer anropa get-metoden, som returnerar Stad, som anropar get-metoden, som returnerar Stad, o.s.v. tills programmet får slut på stackminne och kraschar med en stack overflow.

Av perost
Skrivet av Mizzy:

Kan batteriet vara kasst när det aldrig vart fulladdat? Eller använt?

Li-jon batterier tål inte att vara helt urladdade. Normalt stänger laptops/mobiler av ett bra tag innan batteriet faktiskt är helt urladdat just för att undvika det, men om man i det läget låter batteriet ligga en längre tid så kommer det till slut att bli förstört.

Så det är tyvärr mycket möjligt att batteriet gått sönder av att det inte använts på så länge. Det var troligtvis bara halvladdat från fabrik, eftersom det är det bästa om det ska lagras ett tag, och sen dras det långsamt ur även när datorn inte används.

Av perost

Kabeln bryr sig inte om vilken upplösning som används, den skyfflar bara data. Upplösningen som nämns är bara ett exempel på vad kabeln klarar, det viktiga är bandbredden där t.ex. 4K@30Hz kräver samma bandbredd som 1080p@120Hz (eftersom 1080p är en fjärdedel så många pixlar som 4K).

Av perost

Jag klarade precis Space Exploration-modden för Factorio, och då är det obligatoriskt att berätta det för internet

Ja, 865 är antalet timmar det tog, utspritt över ungefär ett år. Är man bra på Factorio så kan man klara av SE på mindre än hälften av det, men jag spelade igenom Factorio en gång och hoppade sen direkt på SE. Det är något som kanske är svårt att rekommendera, men det är ändå en av de bästa spelupplevelser jag varit med om.

Av perost
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Skriv gärna vad inställningen är också, så man slipper se en hel video för att få reda på det…

Baserat på video-thumbnailen så är det minnesintegritet, vilket Sweclockers har testat tidigare.