Inlägg

Inlägg som Dr.Mabuse har skrivit i forumet
Av Dr.Mabuse
Skrivet av Wilworin:

Är jag den enda som INTE tycker att 7000 är "för billigt"? Jag tycker snarare att det är för dyrt. Vad det kostade en gång i tiden är totalt ointressant för en köpare. Jag tänker snarare att det går att få ett NYTT 4070 Super för 7800 så varför skulle någon ge 7000 för ett begagnat kort som har ungefär samma prestanda?

Med ett begagnat kort har du ingen aning om hur det är behandlat. Om det körts hårt, överklockats eller om personen varit ESD-skyddad när de tagit i det. Så jag tänker snarare att 7000 är för mycket...

För att vid tiden för inlägget så kostade ett nytt 3080Ti c:a 16.500kr och 4070 fanns inte ens på kartan?

Edit: Ah, tvåa på bollen.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av KeyCat:

Tack!

Tröttnat på One.com eftersom de ändrar i sina abbonemangsuppläg för ofta - och därmed justerar sina priser uppåt!

Skall helt klart ge Inleed.se en chans.

Och jag har tröttna på både One.com och Loopia och ska ge Inleed en chans också.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av KeyCat:

Förstår jag det rätt att Inleed då blir registrator för domänen och man betalar årsavgiften för domännamet till dem? Isåfall hur mycket tar det för förnyelse? Kunde inte hitta nått på deras web men var kanske för trött...

https://inleed.se/domannamn
Du var nog bara trött...

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Nucky:

Så ifall man flyttar domäner samt att då DNS flyttas per automatik förmodar jag, flyttas allt?

Domännamn och namnservrar hanteras separat och det finns ingen automatik.

Av Dr.Mabuse

Inte unikt för IT-bolag och även om det nästan är mer eller mindre modus operandi för bolag i USA så händer det även i Sverige... i ett fall t.o.m. i maskopi med Unionen.

Av Dr.Mabuse

Det var som f-n, det trodde jag inte.

Av Dr.Mabuse

Står garanterar UPP TILL med asterix för det finstilta som anger under vilka förutsättningar. Så, reklamation kan du nog inte hävda.
Många transportmedel erbjuder idag ström/ladduttag, så ta med dig laddaren.

Angående retur så har Inet sina villkor på hemsidan

Kan jag lämna tillbaka en öppnad produkt?:
Du har alltid 30 dagars ångerrätt, oavsett om du köpt produkten i butik eller på inet.se. Observera att produkten ska vara komplett i kartong och i ett så kallat oförändrat skick för att inget avdrag ska göras.
Ångerrätten gäller inte hygienartiklar som ex. in-ear hörlurar, datorprogram, spel eller ljud- och bildupptagningar då förseglingen/plomberingen brutits samt datorer byggda på konsumentens önskemål av oss.

Frågan är om din dator kan anses vara i "oförändrat skick", vilket jag finner högst osannolikt. Samt det faktum att det gått mer än 30 dagar?

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Xuxil:

Är det någon som nyligen installerat grapheneOS och lyckats få igång BankID? Får felkod 179 så fort jag försöker aktivera det.
Appen i sig verkar fungera men jag lyckas inte flytta min befintliga BankID till denna telefon.
Är en pixel 4a om det spelar någon roll.

Det går inte att flytta BankID, du måste skaffa ett nytt.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Curik:

Jag har konsultat, jobbat inom försvarsindustrin och inom evenemang. Aldrig har en 25-åring ansetts vara någon slags peak. Gammal vid 35? Trams. Vad har skribeten för erfarenhet och var är länken till studien så att man kan kika på deras metod?

Det är visserligen bra att efteråga källa som man kan dra sina egna slutsatser, men det står i första stycket av artikeln:

"[...] Arbetet är grundat på intervjuer med människor som arbetar med programmering, samt ett par stycken på ett tidningsförlag. Projektet har finansierats av Vetenskapsrådet."

Så man kan väl anta att försvarsindustrin i sig omfattar många yrkeskategorier som inte nödvändigtvis ensidigt representerar din uppfattning. Min personliga erfarenhet är att det i Sverige råder åldersdiskriminering inom alla yrken.

Vill du läsa studien så finns den här (lycka till!): https://library.oapen.org/bitstream/handle/20.500.12657/63221...

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Tobitheo:

Har ett problem på arbetsplatsen jag arbetstränar på.
Vi har tre tunnor som det på framsidan sitter dekaler som ska tas bort då det företaget ska upphöra med sin verksamhet och vi får behålla tunnorna bara vi tar bort dekalerna.

Men när man försöker skrapa så får man bara bort pyttesmå bitar av dom och det är rätt stora dekaler.

Någon som har tips på hur man enkelt kan göra?

Vad är det för material och yta på tunnorna?
Aceton som föreslagits löser upp visas plaster och stålborste... suck.
Jag har använt gummitrissa på lackade ytor och alkohol. ED-40 är annars någon jag vet andra rekommenderat tidigare.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av medbor:

Långt bättre än inget, och det kommer andra att driva utvecklingen åt det hållet. Om Apple tycker det är bra så kommer många vilja vara bättre än dem. Bra för alla

En överväldigande andel företag har redan erbjudit gör-det-självare ritningar och reservdelar i decennier men nu är Apple gör vissa eftergifter för att blidka lagstiftare genom att tillhandahålla ett mindre antal reservdelar för ett begränsat antal produkter så går "utvecklingen" åt rätt håll rent allmänt? Det är inte så att Apple borde försöka vara lika bra som alla andra i stället?

Sedan är jag skeptiskt till om det i praktiken är realistisk att laga sin telefon för den breda massan. De flesta klara säkert att byta komponenter i en dator. Att ta isär och sätta ihop en telefon däremot kräver viss fingerfärdighet och kanske en smutta erfarenhet oclså. Sedan skall den utbytta komponenten aktiveras vilket äter upp eventuell vinst med att reparera själv. Men det är spekulationer från min sida, det medges.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av andreas_dock:

Här går meningarna isär gällande licensieringen alltså 😅 (se nedan) är det fysiska eller virtuella cores… eller ja, räknas trådar in.
Får undersöka det lite 👍🏼

Hög klockfrekvens över många kärnor.
Så frågan är nog mer vilken cpu med 8c/16t eller 16c med hög klockfrekvens borde vara bäst på Intel respektive AMD sidan ?

Sedan finns det ingen riktig budget så sett, det får kosta lite för att få bra saker som planerar att hålla i 3-5år beroende på supportavtal.

Här kan du läsa på: Introduction to Per Core Licensing and Basic Definition
Här kan du räkna ut antalet licenser som krävs: Windows Server Core Licensing Calculator

När det gäller virtualisering så är det fysiska kärnor över klockfrekvens som är avgörande.

Skrivet av andreas_dock:

Hmm.. licensiera 2 gäster ? Du tänker alltså som en access CAL ? (Heter de väl)
När behöver man dessa ? 🤔

Det heter Core-licenses. CALs tilldelas användare.

Skrivet av andreas_dock:

Det skall vara så snabba kärnor det går. Alltså så hög klockfrekvens som möjligt pga applikationerna som körs är äldre och föredrar få cores med snabba sådana. Är det då upp till 16 cores oavsett riktiga eller virtuella så kanske vi pratar en 8core 16thread cpu då för att inte kliva över licensens begränsningar.
Så, 8c/16ht processorn med bäst klockfrekvens ?
Tänker primärt Intel, men även AMD skulle ju funka..

Gällande val utav leverantör för support etc är det precis därför jag väljer att lämna Dell på server-sidan. Vi har haft en riktigt piss-case pågående från och till med vårt SAN i över 1år men det blir inte löst. Dell skakar av sig det hela och menar att det inte är deras fel / problem längre och har skött det hela ganska osnyggt.

So jo, support (eller skall jag säga på platsen garanti..) är viktigt. Supporten för hur man skall konfigurera eller lösa mjukvarumässiga problem etc kan vi lösa med separat konsult isåfall.

Men hårdvaran (speciellt när den är nedlåst… *host* DELL *host*..) är viktigt att man har nån fall-back på. I varje fall i någon form 👍🏼

Som sagt, fysiska kärnor framför klockfrekevens. Risken är att du inte kommer kunna nyttja den högre klockfrekvensen nämligen.
För de individuella maskinerna är det minne över antal kärnor. I många fall lönar det sig inte att gå högre än två virtuell kärnor.

Ja, Dell [from Hell] håller vi oss också bort ifrån. Dom har t.o.m. blivit svartlistade (!) i vårt datacenter!

Av Dr.Mabuse
Skrivet av pa1983:

Nej det gör vi inte MEN fläktar har använt CFM i evigheter och du kanske tycker du är speciellt som PC nörd men du är minoritet.
Du kan köpa en ny fläkt i dag från Sunon som kom ut för 15 år sedan och ja ledsen å säga det men det är CFM och Inch-H2O som gäller då, men dom skriver tack och lov också ut Metriska för dom som inte kan Imperial.

Jag kanske är gammal som belat med datorer sedan 1996 men CFM var i princip det enda som gällde även i Sverige om d köpte PC hårdvara under 2000 talet.

CFM lär inte gå nånstans men dom flesta datablad anger både metrisk och imperial värden.

Så CFM lär inte gå nånstans bara för du vill och Amerikanska marknaden är ju enormt mycket större än svenska.

Gör som vi äldre, lär dig både Imperial och Metriska enheter som alla andra som vill skruva lite, blir enklare för en själv då.
Nog enklare å räkna upp när han haft rätt...

Den nordamerikanska marknaden (som använder United States customary units och inte imperial units) må vara större än den svenska men inte den globala (vilket bevisas av Noctuas ~20 gamla produktblad som endast anger värden som m³/h och mm H₂O).

Om de flesta produktblad enligt dig ändå redovisar sina specifikationer med SI enheter finns det inget som hindrar artikelförfattaren från att göra detsamma. När man redovisar mätresultat så skall man använda sig av det mätsystem som används i det land läsarna befinner sig i och lättare kan relatera till. Att dessutom blanda enheter (luftflöde i CFM och statiskt tryck i mm H₂O!?) på en och samma gång är bara oseriöst och dumt.

Nä, att Kineserna inte orkar trycka upp olika kartonger för de olika marknaderna är ingen ursäkt för att inte göra rätt.

Av Dr.Mabuse

Det brukar vara behoven i förhållande till budget som avgör vilken processor som är bäst och av inget vi vet någon om.
Blir lite osäker men vill minnas att virtuella kärnor räknas som fysiska. Dvs en 8 core med HT har då 16 virtuell Cores.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av NcLr:

Huh!? Jag som trodde att teknikutvecklingen låg bakom många av de åtgärder vi idag ser som miljömedvetna... Eller tänker du att det vore bra om vi stannat med kolkraft, ångmaskiner och skrivmaskiner?

Som jag ser det så är teknikutvecklingen det enda som på allvar kan få exempelvis den globala uppvärmningen i schack med nya smarta uppfinningar för att minska energianvändning, producera "ren" energi osv.

Elbilar, ledlampor, solpaneler, vattenkraft, vindkraft m.m m.m är alla barn av teknikutvecklingen.

Det går faktisk att ha två, eller flera, tankar igång samtidigt. Tro mig. Utveckling som i vissa fall är nödvändigt och leder till bättre miljö är självklart välkommet. Att producera nya saker och utveckla nya standarder bara för sakens skull (pengar) som innebär att relevant teknik blir förlegad och måste bytas ut leder inte nödvändigtvis till en bättre värld. Något man måste få belysa och kritisk diskutera.

Av Dr.Mabuse
Skrivet av klotim:

Menar du att våra lösningar idag är tillräckligt energisnåla och effektiva att det inte behövs utvecklas mer?
Anser du att om vi fortsätter använda och _producera_ cpu från 2005 så sparar vi på jordens resurser?

Menar du att det är viktigare att spara på ren och förnybar energi än att förbruka ändliga resurser?
Anser du att man producerar mer än vad man behöver så sparar vi på jordens resurser?

Av Dr.Mabuse
Skrivet av klotim:

Varför är det dumt att tekniken går framåt menar du?

Meanr du att det är smart att slösa på jordens begränsade resurser och bidra till miljöförstöringen?

Av Dr.Mabuse
Skrivet av Swedishchef_90:

Att det tar så lång tid är dock och tyvärr rimligt. Skönt dock att du fick rätt produkt 😊

Vem har tutat i dig denna lögn?

Av Dr.Mabuse

Försökte leta efter konsument-switch med port mirroring eller stöd för promiscuous mode (som är att föredra om man måste välja) men fick inga träffar. Managerade Swithcar av rang stödjer i regel dessa funktioner utan probelm, så även kanske lite billigare varianter? Du får titta i specifikationerna.

Av Dr.Mabuse

Lite osäker men tror att från Windows 8 så väntade jag 1 år innan jag uppgraderade. Med åren har det nu krympt till så snabbt som möjligt med Windows 10 & 11.