Inlägg

Inlägg som ToxicX har skrivit i forumet
Av ToxicX

Premiere Pro verkar klara sig med 12GB:
https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-...

DaVinci Resolve klarar sig också med 12Gb så länge man kör 4k eller lägre exporter:
https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-...

Andra appar:
https://www.pugetsystems.com/solutions/content_creation/index...

Av ToxicX

Det gäller projekten du skapar/exporterar. Ska du sälja 4K video? 24GB. Hobby videos i 1080/1440, kan säkert överleva på 12GB.

Av ToxicX

För de senaste spelen, exakt 2 år extra med uppdaterade drivrutiner. Nvidia brukar ge upp drivrutinsupporten redan efter 8 år, det blir ca 6 år bort innan Ampere korten får lite svårare att spela de senaste spelen. Korten funkar, alla gamla spel funkar, nya spel kommer kommer börja strula mer och mer med gammal drivis.

Av ToxicX

Här är en guide över GPU minnesbehov för olika typer av produktivitetsappar, inte helt enkelt eftersom det finns lätt/medium/tung 3D eller videoredigering, men om du ska köra 4K video eller högre och mycket effekter, är inte 12Gb tillräckligt.
Tror att bara starta ett 8K projekt äter upp 4Gb i Davinci Resolve, utan innehåll:

https://www.cgdirector.com/how-much-vram-do-you-need/

Av ToxicX

Partypoopers kanske är betalda av Intel...

Officiell AMD data säger att Cinebench är 35% snabbare på 7950x än 5950x, eller ca 6 kärnor till på 5950x. Då är troligen inte AVX512 aktiverat i Cinebench eftersom deras tester visar att gamla Intel 14nm CPUer klockar ner för mycket för att det ska ge en boost. På nyare AMD CPUer borde det ge en boost till, men de kanske sparar lite krut till Zen5 reklamkampanjen...

https://www.anandtech.com/show/17439/amd-zen-architecture-roa...

Av ToxicX

Hittade en Intel artikel om AVX512 för videokodning, verkar ge en boost på 4-10% beroende på vilken profil:

https://software.intel.com/sites/default/files/managed/d5/f6/...

Av ToxicX
Skrivet av Näbbdjuret:

Så, ingen risk för böjda pins på denna generation eftersom man ändrat processorernas design?

Nu när även AMD fått upp försäljningsvolymerna, borde de ha fått tillräckligt med returer pga böjda pins för att fatta att det är en dålig lösning...

Av ToxicX

Det kanske kommer en 5950x med 3D cache, medan Zen4 är en ny plattform med DDR5 och AVX512, som kommer att gå att uppgradera mera...

Av ToxicX

AVX512 stödet borde ge den största prestandaskjutsen sedan Zen2. Lätt för renderingsprogram som Blender, men tydligen även en playstation3 emulator får en rejäl skjuts på 30%:

https://hothardware.com/news/rpcs3-dev-details-gains-with-avx...

(testat på Intel CPUer)

Av ToxicX

Nypris för
5950x: 5800kr
X570: 1050kr
Jag hade köpt nytt med full garanti, 5600kr beggat är en dålig deal.
Du kan även "hyra" en Windows PC via amazon i väntan på 7950x som kommer kosta ca 9000kr.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5147971

/Edit, hyresalternativet i väntan på 7950x släppet, tror att det går att testa gratis: http://www.cgchannel.com/2021/04/aws-launches-amazon-nimble-s...

Av ToxicX

Billigaste märkes 100W USB-C laddaren jag hittat på prisjakt är Asus ROG nätdel/nätagg för företag, ca halva priset mot Asus egna butik, dock utan strömsladd, för 627kr:

https://www.computersalg.se/i/7869380/asus-0a001-01090100-b%C...

Om man inte redan har den strömsladden i sin låda med gamla strömsladden från pantade elpriser, finns den här för 95kr:
https://shop.compliq.se/asus-ac-power-cord/cat-p/c/p9225064

Inte lika lätt och smidig som Ankers nya GaN laddare, men säljs i hög volym av en känd stortillverkare.

Produktsidan: https://rog.asus.com/power-protection-gadgets/chargers-and-ad...

Av ToxicX

Köp nu, spela/appa i 6 månader, sälj när du lyckats beställa ett 4090, om du tror att det är värt mellanskillnaden för en liten prestandaboost. Första 3dmark resultatet sägs vara 70% bättre, kanske bättre framöver. Om du har ett gammalt kort idag eller inget alls, är det en större boost idag.

Alternativt streama på GeForce Now i 6 månader, tills 4090 dyker upp. Låna ett 3080 på 4K/120 för ca 1000kr i 6 månader, på listade spel.

Av ToxicX

Det verkar finnas 2 återförsäljare på prisjakt som fortfarande har några AGP grafikkort i lager. Det kanske går att bygga ihop en retro rigg med ny inköpta komponenter 2022. Såg även antika moderkort, lådor och Vista. Kanske går att speca en retro rigg på prisjakt?

Av ToxicX

Om du kör en äldre drivrutin så krävs det ändå att både korten är från samma produktfamilj/nummer. Troligen är dina 2 kort för olika. Du kan läsa lite mera här, men som sagt är det mest för retro spel i en retro rigg.

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/dh-018

Av ToxicX

Facebook har tydligen redan börjat med en första version:

"To our knowledge, this is the first time that an end-to-end trainable code decompiler system has performed reasonably well in extensively used programming languages such as C++. This advancement moves the field one step closer to a practical decompiler system that can operate on a large-scale codebase."

https://ai.facebook.com/blog/introducing-n-bref-a-neural-base...

Av ToxicX

Billigaste märkesladdaren för 60W laptops är Anker på Webhallen för 299kr just nu:
https://www.webhallen.com/se/product/326934-Anker-PowerPort-A...

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5841967

Det finns 2 okända laddare för ca 200kr, bl a Netonnets Andersson med recensioner som säger att den går sönder efter 1 år, förhoppningsvis utan elchocker eller husbränder. Inte värt att riskera livet för att spara 100kr på något som ändå kommer gå sönder snart.

Av ToxicX
Skrivet av Mindfighter:

Fin, själv köpte jag Satechis variant och är riktigt nöjd (om man inte orkar vänta på Ankers):
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5644298

Bra tips, verkar vara ett seriöst varumärke som byggt bra laddare länge: https://www.whatgadget.net/satechi-100w-usb-c-charger/

Tydligen en ny variant på gång på 165W, men det är bara för att ladda flera samtidigt med 100+30+30W eller 60+60+30W.
https://www.theverge.com/2022/1/7/22872565/satechi-gan-4-port...

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5950973

Av ToxicX

Bästa 100W laddaren för lite större laptops har precis släppts men finns inte i någon butik än, har bara sett USA versionen:

https://www.theverge.com/2022/4/22/23037872/anker-736-gan-cha...

Lite info om Anker finns i artikeln ovan.

Av ToxicX

Elsäkerhetsverket har varnat för att köpa el produkter direkt från Kina, de har många skräckexempel på livsfarliga eller brandfarliga laddare. Bara för att en produkt är märkt med en logo, betyder det inte att säljaren eller tillverkaren säljer orginal.

Hursomhelst, bland de bästa varumärkena för laddare är Anker, de är tidigt ute med nya teknik som USB C och GaN och tar fullt ansvar med återkallelse när det behövts. Om din laptop är nöjd med 60W, har Elgigaten denna Anker för 399kr. Två uttag och resefunktion (olika vägguttag), man kan lämna mobilladdaren hemma vid resa: https://www.elgiganten.se/product/tjanster-tillbehor/batterie...

/Edit, här är länken med info från Elsäkerhetsverket om USB laddare: https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elproduk...

Av ToxicX

Kan tipsa om Powertoys för Windows som innehåller Keyboard Manager och flera andra användbara verktyg. Finns i Store och retro installer, rekommenderar Store versionen eftersom de uppdateras ofta och den kan installeras på alla dina PC burkar. Det är nya Powertoys för Windows 10/11, inte de gamla för XP, om någon kommer ihåg dessa.

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/powertoys/

Använder inte just Keyboard Manager själv, har inte hittat behovet av att snabba upp något än.

/Edit, tekniskt sett del av Windows, gratis Microsoft produkt som borde skeppas med Windows.