Inlägg

Inlägg som mrtazz har skrivit i forumet
Av mrtazz

Om du vill ha ultimat bärbarhet så varför inte satsa på en Surface Pro 2 med dockningsstationen? Den stödjer två skärmar, en via displayport och ännu en via USB 3.0 porten. USB-skärmen lämpar sig inte jättebra om du hade tänkt att spela på den, men för vardagssysslor lär det fungera prima!

Nackdel att du ej kan uppgradera i framtiden men det kan du inte göra med de flesta bärbara datorerna idag ändå som jag förstått det.

+att du kan använda den som platta
+ priset(ca 8400+ dockningsstation+ tangentbord) vet inte exakta priserna på dockan och tangentbordet men det lär ändå bli billigare än en Lenovo med docka...

//Mrtazz

Av mrtazz

Kan bara instämma med föregående. Jag sitter själv nu på en MBP 13" mid 2009 som jag tryckt in 8 Gb RAM samt tagit bort optiska enheten och kör 80GB(SSD)+750GB som lagring. Helt sjukt egentligen hur jag inte märker någon skillnad alls från när jag sitter med kompisars mycket nyare MBs, det enda som "avslöjar" dess ålder är möjligtvis den något slitna utsidan. Delvis är det också nog kvalitetskänslan som hjälper till, men summan av kardemumman:
Definitivt värt det!

Av mrtazz
Skrivet av DaBone:

Mitt förslag ovan, ska väl mer ses som ett skämt.. Men om man inte vet vad datorn ska användas till, är det inte lätt att ge förslag..

Du vet om att du kan köra Windows på en Mac..?

Mjo visst kan man installera via bootcamp, men då får man ingen multi-touch funktionalietet + igen som jag också nämnde: Känns meningslöst att köpa en Mac om du ändå ej är intresserad av OSet, vilket är en av de största anledningar till varför du köper den. Jag tycker det är skumt att jag inte hittat något ordentligt alternativ som är konfigurerbart upp till 16 Gb RAM(då allt är fastlött idag måste man gardera sig redan nu för framtiden).

Menmen, märker ändå att min situation är lite annorlunda så ska nog sluta sno topic här och ta detta i annan tråd.

/Mr

Av mrtazz

Jag är nog också i en liknande situation. Det känns som det mesta folket här tyvärr bara kollar på gamingdatorer...
Letar efter en bärbar lösning där jag kan programmera, ha kraft och upplösning när jag behöver det samtidigt som bärbarhet/lätthet när jag måste iväg.

Har själv funderat på ifall man skulle ha en kraftfullare men större(mindre portabel) hemma och sedan köpa en padda till skolan, eller att köpa en Surface Pro 2/Dell Venue 11 och ha något kraftigare hemma möjligtvis i stationär form.

Något som jag nyss var o kollade på Lenovo Helix
http://shop.lenovo.com/se/sv/tablets/thinkpad/thinkpad-helix/
enda problemet är att den är så svinigt dyr bara. ca 16 000 med 256gb SSD och endast 11.6" skärm(för att inte nämna endast 8 Gb ram max). I första hand inte jätteproblem då jag kommer vilja ha extern skärm hemma men ändå, denna summa får man nästan en 15" rMBP för med studentrabatt...
Lenovo Yoga verkade bra framtills jag hörde talas om problemen med den gula färgåtergvningen...

Hur svårt ska det vara att göra en 16Gb, 512 SSD lagom tunn dator med bra batteritid som inte väger bly och inte är Mac OSX baserad? Inget ont mot Apple alls, funderar själv på att köpa en men problemet blir då jag vill kunna använda programvaror som endast finns för windows och inte har lust att köra parallells när huvudsyftet med datorn är att köra windowsbaserade program. Nu hoppas jag innerligt att någon annan här har hittat något som inte jag har gjort sen jag började spana efter datorer..

Anyways..du är inte ensam!

Av mrtazz
Skrivet av Willhelm:

Min första fråga blir genast, varför ska du tvunget ha en bärbar + en padda och inte en stationär och en padda? Studerar själv och klarar mig utmärkt på min stationära hemma och min ipad i plugget. Är otroligt sällan, nära nog aldrig, som jag känner ett behov av en bärbar dator. Rapportskrivning skötes i datorsalar och de flesta programmen jag behöver i min utbildning finns knappt att få tag på för privatpersoner och/eller är galet dyra. Plattan används mestadels till att kolla igenom pdf-er, läsa kurslitteratur i e-boksformat, maila etc. Beror nog lite på vilken utbildning du ska läsa dock, ser sällan systemvetare/datavetare (under vissa perioder) röra sig mer än 2 meter utan sina datorer så kanske behövs den mer där.

Men vill du nu tvunget ha en bärbar har jag bara följande jämförelse för dig:

För ungefär en månad sen plockade jag fram tjejens gamla macbook (Late 2008, aluminium unibody) och även om den nu blivit lite segare med åren var den fortfarande en fröjd att använda. Troligen marknadens bästa touchpad ett skönt "flow" att jobba i systemet.

Som jämförelse är syrrans 2 år gamla bärbara (som dock kostade hälften av vad en macbook kostar) rena rama skräpet i dagsläget. Fläkten har klappat ihop, den överhettar, touchpaden krånglar och hela systemet känns segt som tusan.

Har inte haft nöjet att pröva några ultrabooks men har testat ett par olika HP Elitebooks i modeller kring 12-13 tum och även om de nu är "professionella" datorer så känns fortfarande en 5 år gammal macbook roligare/lättare att jobba med.

Skulle jag köpa en bärbar för de pengar du överväger hade jag köpt en mac idag. Men det är jag och många andra kommer troligen säga emot mig

Men! Jag tycker du ska överväga stationär + padda om det nu inte är helt otänktbart

Har tänkt i dessa banor tidigare också såklart men de stora problemen är platsbris(studentlägenheter ej så stora), samt vill kunna ta med mig datorn om det verkligen skulle behövas, t ex när jag reser hem över en längre tid eller liknande. Jag har har tidigare haft en eyefinity-rigg som jag sålde nu i somras av just den anledningen, platsbrist.

Jag läser Industriell Ekonomi, inte så mycket datorrelaterade kurser än så länge i alla fall. Till våren blir det ADA- och matlab, inget jättematigt, men kommernog vilja sitta och pilla hemma ändå. Skulle dock som sagt ha möjligheten att lära mig C#/.NET och i allmänhet inte vilja begränsa mig, och ifall jag skulle köpa en mac skulle det troligtvis bli rMBP 15" och då drar priset iväg nåt o helvete om jag ska ha paddan också. (21k+).
Alternativet är kanske att köpa något mittemellan som Surface Pro 128Gb, den kommer jag kunna ta med mig överallt och inte begränsa mig något, extern skärm hemma så att den används som skrivbordsdator där också tills jag kan köpa en riktig stationär och ha ståendes.
Alternativet här är ju att köpa en MBA 11" som visserligen ligger på ca 800kr mindre, men då är tyngre(ca 200gram) och inte "lika" mångsidig som surface'en. Dock går MBA 11" att konfigurera med 8gb ram som då går upp i samma pris som surface pro'n. Dock känns MBA som ett "säkrare" kort och kanske mer lämpat till de flesta uppgifterna om man dessutom kan köpa till tangentbord..

Nu märker jag att jag börjar närma mig offtopic i denna forumsdel(börjar närma mig surfplattor-delen), men har verkligen beslutsångest över hur jag ska göra.. vilket I-landsproblem..haha

Av mrtazz

Uppdatering av teknikgarderoben

OBS! Varning för mindre wall of text, ni som inte orkar läsa allt kan ta en titt på "kravbild" längst ner.

Tjena tjena,

En allt för van OSX användare börjar snegla över på "andra sidan", men behöver er kunskap för att ta detta beslut då jag inte hängt med så mycket som jag borde den sista tiden på vad som är nytt/vad som kommer.
Jag har precis börjat studera och är i behov av ny teknik som förhoppningsvis tar mig lättare igenom dessa år man har framför sig.
Datorn jag är ute efter bör vara 13"-15", kraftfull inte nödvändigtvis något monster men kommer definitivt vilja sitta framför photoshop och köra mer eller mindre krävande program i framtiden.

Jag har i dagsläget en 13" MBP(-09) med core2duo, 8gig ram och SSD+HDD(istället för optisk läsare). Denna klarar jag mig bra med idag men känner mig begränsad iom batteritiden(i dagsläget ca 2,5/3h max). Jag klarar mig "okej" på denna i nuläget men det känns som en kompromiss till allting jag vill göra. Jag tar ogärna med den till skolan pga vikt & batteritid. När jag är hemma så känns skärmens storlek(och upplösning) väldigt begränsande, och om jag vill göra så enkla saker som att streama HD-videos så stressas datorn mycket mer än jag vill att den skall göra.

Budget: Inte första prio, men skulle vara najs att klara sig under 17 000.

Mina tankar i dagsläget:
Större bärbar + platta(padda) med tangentbordscase:

Tillbringar väldigt mycket tid i skolan, och mycket av studiematerialet är på internet i pdf-form. Av denna anledning känns det överflödigt i 90% av fallen att ens släpa med sig en dator som väger flera kilo bara som pdf-läsare. Min mobil ger det jobbet galant i dagsläget, dock inte optimalt med tanke på skärmstorleken.
Denna tanke ledde mig mot att köpa en padda(nya airen som nyss släpptes) samt en större och kraftfullare dator att ha hemma men fortfarande bärbar. Jag kommer vilja använda den som workstation i framtiden och koppla in extern skärm(ar) troligtvis.

Positivt:
Mångsidigt, jag kan ta med datorn endast när jag verkligen behöver beräkningskraften men i de allra flesta fall klara mig på paddan.

Negativt
Dyyyrt, paddan idag ligger på runt 4500, med tangentbord drygt 5000. En vettig dator kostar i dagsläget minst 14 000 i bra kvalité.

Ultrabook
Som många andra av mina kära studiekamrater införskaffar sig en MBA 13", verkar för övrigt vara en av de mest prisvärda bärbaradatorerna på marknaden idag sett till användningsområde, kvalitét och bärbarhet. Är dock rädd att en sådan skulle vara en för stor kompromiss till det jag vill kunna göra hemma med datorn.

Såg att Lenovo släppt någon ny 13" med böjbart skal och rimlig prissättning, något att ha tro?(den som är på framsidan nu)

Positivt
Billigt, MBA 13" säljs för 12500 med studentrabatt om jag minns rätt. Windowsbaserade alternativ är troligtvis ännu billigare.

Negativt
Begränsande hemma.
Inte så stora lagringsutrymmen.

Apple vs allt annat
Jag har kört både OSX och Windows de närmsta åren och är bekväm med båda. Fördelarna jag ser med OSX är att det är unixbaserat och otroligt användarvänligt, speciellt med multi-touch funktionerna som jag inte vet om de finns liknande till windows bärbara än. Ännu en fördel med apple är att just byggkvalitéten har jag fortfarande inte stött på någon annan dator med samma kvalitétskänsla som deras MB-serie. Jag har inte klämt på många bärbara windowsbaserade för den delen heller ska jag erkänna, men det är just därför jag ber er om hjälp i detta! En till fördel är andrahandsvärdet, går det ens att sälja 3-4 år gamla laptops som inte är apple idag för mer än en tusenlapp eller två?

Den stora nackdelen med apple är just priset. Om det skulle bli någon apple skulle det troligen bli 15" retina med 512Gb SSD, gärna 16Gb RAM också då det är icke uppgraderingsbart i framtiden(som också är en stor nackdel). Jag är också rädd att OSX trots sin användarvänlighet skulle begränsa mig i mitt arbete, då jag jättegärna skulle vilja lära mig .NET och C#, visst finns parallells.. men inte samma sak.

Windowsbaserade maskinerna har då som jag har märkt det alla apple's maskiners nackdelar som fördelar. Mycket billigare i inköp, uppgraderingsvänligare, windows som inte begränsar mig någonting till skillnad från OSX. Den enda riskfaktorn jag ser är just är byggkvalitéten och stabiliteten. Grejer som att öppna datorn och den startar upp från idle på under en sekund är en typisk småsak som jag värderar väldigt högt. Kan ni komma med förslag på det bästa i byggkvalitét som de windowsbaserade maskinerna har att erbjuda idag+den närmsta framtiden?

Kravbild
Bärbar
13-15"
minst 256Gb SSD(512 väldigt uppskattat)
upplösning minst 1920x1080
BYGGKVALITET
Windows/OSX kvittar, men om jag egentligen hade velat ha en apple dator hade jag inte frågat er ändå
Pris: 12-17 000

Tackar ödmjukast för svar!

/Mrtazz

Av mrtazz

Jag kan inte logga in på någon server och inte ens spela single-player mer än 1 minut innan det krashar. Får meddelandet:
Game disconnected: something went wrong.

Vad är detta för skit? Allt fungerade bra innan patchen...

Av mrtazz

Antingen gör du som ovanstående eller så beställer du från ebay, kommer gå på ca 60$ med frakt som max(400kr).

http://cgi.ebay.com/MacBook-Pro-15-Hard-Drive-IR-Cable-A1226-...

De på ebay brukar skicka väldigt snabbt, leta gärna efter någon handlare i Taiwan eller Kina, de är jättesnabba*(och oftast billigare).

* = en kabel med posten tar ca 3 dagar från Kina

Av mrtazz

Ang. den konstanta prisfrågan måste man ju ge dem en eloge för att ha sänkt priset med nästan 2000 kr på vissa modeller. Nu med studentrabatten kan jag få en 27" iMac med 3.1GHz i5a och 9670M för endast 16200! Många har tidigare jämfört priset på skärmen med motsvarande sådana som kostar runt 8-10k, och om man drar av det blir det "endast" strax över 6000 för datorn...lagom prisvärt? (om man även räknar bort tanken att du får OSX o hela köret med).

Tycker dendär sista kommentaren om att en fullspeccad iMac går för 33 000 är lite vinklat nästan. Visst, det stämmer men vem idag är det egentligen som köper en iMac med 16Gb Ram och 2TB+256gb SSD? Det är som att säga att alla alienware(dell, och ja alienware datorer anses också dyra I know) datorer är jättedyra också för om du speccar de till max så får du punga ut bra över 100k säkert... Det är som med alla andra företag vill jag bara säga, HPs "värsting" stationära går loss på 39k...

Av mrtazz
Skrivet av b0bzor!:

Finns inget som säger att Lion eller TRIM i 2011 MBP fungerar som det ska till 100% med tredjeparts-diskar. Mercury Extreme Pro 6G, etc..

Vad exakt är det som behöver bevisas att TRIM fungerar enligt dig? Jag har använt TRIM enabler med min x-25 G2 80gb o det har fungerat mycket bättre än innan.

Av mrtazz

Grejen med detta är väll att apple INTE får ta del av informationen. Den lagras bara lokalt, so whats the big deal? Visst, de kunde ha krypterat den...men en sån här uppståndelse känns väldigt extrem.

Av mrtazz

Jag var mest nyfiken på vad det kan vara för nåt. Min första tanke gick till någon linux dist nämnligen. Menmen, jätte rippoff, 950 dollar + 20 dollar i månaden för att kunna använda den, stackars amerikanska pensionärer...

Av mrtazz

The Go Computer, vad för operativsystem?

Hej, jag stötte precis på denna dator med ett väldigt intressant användargränssnitt. Jag är inte helt säker på att det är ett operativsystem, det skulle tekniskt sett kunna vara en tredjepartsapplikation, men ifall någon vet skulle jag vara hjärtligt tacksam om de kunde tala om vad det heter och ifall det går att få tag på någon annanstans än genom att köpa deras datorer.
http://www.thegocomputer.com/easyToUse.html

Mvh Mrtazz

Av mrtazz

Apple Care Protection Plan, och garanti är två olika saker. Windows har ingen motsvarighet, utan t ex dell har en sådan tjänst(som man också betalar för). ACPP gör så att oavsett vad som går sönder i datorn(hårdvara eller mjukvara) så får du den lagad utan att behöva betala någonting. Det är väl klart att man ska betala för det, som en försäkring.
Garanti däremot är någonting som alla företag enligt lag MÅSTE ge ut, ifall en produkt är fel från leverans mm.
Så att säga att windwos har något likande är löjligt, då de inte säljer hårdvara.

Av mrtazz

Tjenare, riktigt grymt arbete! Du inspirerade mig att göra ett liknande arbete själv i projektarbetet, men jag har kommit till en punkt då jag skall "förlänga" eller förtjocka chassit, och undrar vad du använde för material som du kunde lackera, samt även vart du fick tag på detta material. Har letat själv överallt efter svart plast men det finns det inte på några ställen som jag har kollat på

Av mrtazz

Som jag skrev i edit så är jag medveten om det. Samtidigt skulle jag nog inte tveka på att betala 2000 kr extra på en dator bara för att få just den trackpaden. Ni som inte har känt på den vet inte vad ni pratar om, men visst, ta bort en virtuell tusing och priset enligt mig blir i alla fall lika motiverande.

Av mrtazz
Skrivet av SnowJim:

hehe läste du ens vad jag skrev. Som sagt vad som är prisvärt är upp till var och en. Att det bara skiljer 2000 kr är väll dock att ta i.

Exempel :
Asus U35JC-RX040V
CPU : i3 370M 2,4 GHz
Minne : 4GB
Grafikkort: GeForce 310m (typ samma som 320) 1 GB
Hårddisk: 650GB SATA
Skärm: 13,3"
Batteritid : 10 timmar
Pris : 6800 kr

MacBook Air
CPU : Intel Core Duo 1,82 GHz
Minne : 2 GB
Grafikkort Geforce 320M 256 MB delat med huvudminnet
Hårddisk : 128GB SSD
Skärm : 13,3"
Batteritid : 7 timmar
Pris : 12 495 kr

Visst SSD disken gör lite så släng in en sådan i Asus dator och lägg på ca 2000 kr så hamnar vi på 8800 kr d.v.s 12 495 - 8800 = 3695 kr mer för MacBook Air trotts att hårdvaran är utan tvekan sämre.

Det hade varit intressant att jämföra även Mac Pro som börjar på 24 000 kr men tyvärr har jag inte tid att leta upp något matchande.

Men som sagt, hårdvaran är inte allt, jag förstår att man kan värdera andra saker som Mac har högre än vad man förlorar i hårdvaran.

Lägg till ca 2000 för trackpad(som jag ifs anser vara ovärderlig i sammanhanget)
lägg till ca 1000 kr för en dator helt i aluminium(lyxigare känsla+stabilare ifall man tappar den)
lägg till ca 1000 kr för att få en dator som är mellan 0,3-1,7cm tjock!(ASUSen är 2.5cm tjock)
lägg till ca 1000 kr i viktförminskning(detta är en väldigt stor del av en ultraportabel laptop, ASUSen väger 1.9(!) kg, Macbook air väger endast 1,06 kg)

Oj, vips så har macbooken blivit lite prisvärdare.

EDIT: Vet att jag kanske var lite grov i de specifika summorna, men principen. Jag skulle lätt betala lite extra för allt det som jag just drog upp i alla fall. Precis som du beskrev i slutet.

Av mrtazz

Tack! Jag vill bara meddela att jag fick upp min skärm nyss. Så satans stolt och problemet var lättare än vad jag trodde. Det gällde bara att börja på framsidans "högersida" och sedan knäcka upp den innifrån typ, vet inte riktigt hur jag ska beskriva det på smart sätt, men ifall någon annan har samma problem(kom på denna lösningen genom att testa samma sak på morsans 22" Samsung skärm) så skickar jag såklart blider osv, projektlogg kommer upp inom kort, nu ska det byggas! woho!

Av mrtazz

Jag satt i sammanlags ca 3 timmar idag med diverse skruvmejslar och liknande för att försöka få upp den. Tillkallade även hjälp från kompis som inte heller lyckades. Jag kommer (om jag inte får upp den imorgon innan lunch) att ringa till LGs kundcenter och be dem skicka en servicemanual eller liknande. Om inte detta funkar blir det dremeln som kommer fram med en smal sågklinga.

Helt otroligt att de ska göra det så svårt att öppna en skärm. Jag menar, nästan alla andra skärmar sitter fast med skruv på baksidan. Dock skall denna på något sätt se så fin ut att skruvar inte duger, vafaaan -.-

Tack för tipset både MCRJ och Blackgoat(projektlogg kommer upp så fort jag får tid och så fort jag börjar själva bygget, dvs öppnat skärmen).

Det är så lustigt att det inte finns någon som helst information om den på internet mer än users-manual. Gash, aja. Får ta till nya tag imorgon!

Av mrtazz

1. Jag är 100 procent säker. Länkade ju t o m speccen till datorn där det står att det ingår en ADAPTER till skärmen.

2. Finns inga skruvhål på sidan om datorn, de enda som finns är på baksidan av datorn vid kontakterna, 3 st. Dessa lossar den nedre framsidan på skärmen som beskrivet tidigare. Jag ska ta mig en extra lång koll på skärmen imorgon dock.
4. Erfarenhet och erfarenhet, nej jag har faktiskt inte så mycket erfarenhet när det gäller datormodifikationer. Dock så anser jag att i detta fall att det är i första hand kompetensen som krävs, och det har jag. Det är de praktiska tillämpningarna som jag vänder mig hit för att få hjälp med.

Spänningar har jag kollat upp och där kommer det krävas en(om inget annat enklare sätt hittas) spänningsomvandlare(finns på elfa) som ska transformera 20V ner till 12V som skärmen drivs av. Min fråga var om det fortfarande gick att leverera de 30W som min skärm drar genom molex-kablarna som finns till moderkortet, eller om man skulle göra på annat sätt. Enligt spec på mitt nätaggregat så ska det gå om man räknar watt, men jag kanske inte har räknat in andra variabler som kan påverka förutom spänning och effekt.

Just nu har jag ca 4 veckor tills projektet skall vara klart så att gå tillbaka finns inte på kartan, dock är jag säker på att det går, synd att du inte uppmuntrar detta och istället klagar på att jag har ett visst märke på min dator, inte så relevant till ämnet direkt.

Känns inte som du egentligen bidrog till något med ditt inlägg mer än ett förslag om att leta skruvar(som jag redan sagt att det inte finns några fler)tyvärr, men tack för at du tog dig tid att svara i alla fall!