Inlägg

Inlägg som Jonteponte har skrivit i forumet
Av Jonteponte
Skrivet av osgorth:

Det första är alltid Firefox, följt av ShutUp10, och snabbt därefter Total Commander som jag inte kan leva utan.

Saknar PotPlayer med madVR - ett krav för min del. VLC är hopplöst efter och buggar alldeles för mycket för min smak.

Den absolut största missen är dock EVERYTHING från VoidTools. Bästa j-la programmet jag äger, tamejtusan. Sökfunktion på steroider, och det är så himla smart och smidigt att jag blir alldeles imponerad. Ruskigt snabbt, dessutom. Det är faktiskt Everything som hindrar mig att helt migrera till Linux på min arbetsmaskin, jag har inte hittat något som är i närheten lika användbart ännu. Testa detta om du inte har det redan! Det är gratis, men man kan donera till kreatören vilket jag varmt rekommenderar.

Då måste du ha missat kombon ripgrep och fzf: https://junegunn.github.io/fzf/tips/ripgrep-integration/

Av Jonteponte
Skrivet av Sveklockarn:

Nu vet jag inte vad du refererar till när du säger "billigare", men OEM-versionen är billigare än Retail fortfarande.

Bland de billigaste som säljer legitima OEM just nu är nog Proshop. 799 kr för Home och 1299 för Pro:
https://www.proshop.se/Operativsystem/Microsoft-ESD-Windows-1...

Det är väl inte så hemskt att betala för den programvara du använder mest av allt?

För typ 10 år sedan så brukade OEM-varianten vara i alla fall hälften så dyr som motsvarande retail men det verkar vi ha lämnat bakom oss sedan länge

Av Jonteponte
Skrivet av blunden:

DDR4-moderkorten är billigare eftersom de numera är mindre eftertraktade. Du kommer säkert få en riktigt fin uppgradering ändå dock. Ville bara göra dig medveten om att skillnaden mellan DDR4 och DDR5 på Intels 12-serie är större i moderna spel, så äldre recensioner kan bli lite missvisande. Det rör sig ju dock inte om några gigantiska skillnader, men det minskar prestandaskillnaden mellan 12:e, 13:e och 14:e generationen.

För under 4000 kr nytt så tror jag nog att du gjort ett ganska vettigt val dock. Man kan alltid fastna i "bara lite till" och helt plötsligt sitta där långt över ens ursprungliga budget.

Windows 11 Pro kan du hitta för nästan ingenting från gråmarknadssäljare, om man kan tänka sig att köpa sådana. Har man aktiverat med en retail-nyckel går det även att knyta sin licens till sitt Microsoft-konto och flytta med denna till en annan dator.

En av de senaste videorna från LTT tar ju annars upp de olika alternativen som finns för just Windows 11 och kan kanske vara värd att kolla på.

Jag kan garantera dig att jag såklart fastande i "bara lite till" loopen när jag höll på med detta. Det slutade på typ 7K istället för 4K. Resultatet blev istället att jag tog två steg tillbaks. Men tanke på att jag byter ut en i7-3770K så lär skillanden mellan DDR4 och DDR5 knappast vara något jag märker på kort sikt i alla fall. Dessutom finns det ju lite runway för att uppgradera även denna setup med mer minne och köttigare processor down the line. Då lär de dessutom vara billigare än nu. Att jag höll ut med en 12 år gammal plattform till nu skvallrar ju om att jag inte är så kräsen med min huvudmaskin. Jag har en del annat att leka med också. Flera macmini's, en NAS och ett planerat hemlabb med en eller flera minipc's som jag hade tänkt köra proxmox på. Det finns mer leksaker än tid liksom!

Tack för tipset om LTT. Jag behöver förstå skillanden mellan olika editions av W11 innan jag betalar för något...

Av Jonteponte
Skrivet av TobiasStockholm:

Om man ändå ska köpa en halvskum licens kan man ju köpa en riktigt billig en istället för en halvdyr?

Att köpa windowslicenser för under typ 10 spänn känns inte bara halvskumt om jag skall vara ärlig. Kan man ens lita på att de funkar? De här siterna känns nästan som att man riskerar kan få malware om man går in på dem

Av Jonteponte
Skrivet av Jonteponte:

Jag har bara inte lagt jättemycket möda på att kolla på den senaste generationen av AMD. Nu när jag kollar lite snabbt så ser jag att den billigaste från 8:e generationen har 6 cores och 12 trådar precis som 12400F men kostar några hundra mer. Men om du har tips på billigast möjliga kombo av Moderkort/CPU/minne (32GB) för DDR5 med minst sex kärnor, tolv trådar för AMD så tar jag gärna emot det. Under 5K är det jag siktar på och med ovan Intel-kombo kommer jag under det även om jag väljer DDR5. Budgeten inkluderar då nvme ssd på 1TB.

Edit: Wow. Moderkorten är (för det mesta) ganska mycket dyrare för AM5. Väljer man det lär man inte komma under 5K. Vilket jag kan med Intel-kombon. Det verkar som att är det budget som gäller så är det Intel just nu.

Om någon annan råkar vara intresserad nu när jag ändå lagt ett par timmar till på detta. Skall det vara budget så funkar det inte med DDR5 på vare sig AMD- eller Intel-plattform så det blev det här till slut:

GIGABYTE B760M DS3H DDR4 från Amazon
Intel Core i5 12400F från Inet
Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 från Inet
Kingston NV3 M.2 1TB från Webhallen

Summa: Under 4K

Hade kunnat kapat ytterligare på pris men hade då fått vänta. Oklart hur länge. Hade kunnat vara ännu billigare moderkort men då hade det saknats en del saker. Bland annat fyra minnesplatser. Just den här modellen verkar vara prisvärd för vad man får.

Jag kommer att bli tvungen att betala för W11 vilket tar emot. Verkar inte finnas billigare OEM-varianter längre. Vilket kanske säger en del om hur länge sedan det var jag uppgraderade förra gången

Av Jonteponte
Skrivet av blunden:

Ja, AM4 är gammal vid det här laget, precis som B760. Det är AM5 som gäller nu. Båda dina förslag i rubriken var ju dock flera år gamla så det kändes underförstått att du inte tittade på moderna plattformar.

Förstår inte riktigt din logik rörande B760 dock? Varför inte jämföra prestandan mellan de två plattformarna vid ett visst pris istället?

Om du väljer Intel så bör du vara försiktig med 13:e och 14:e generationen på andrahandsmarknaden då det finns en hyfsad risk att det handlar om degraderade exemplar som kommer dö i förtid. Det är lite av en anledning till att 12:e generationen blev populär igen. Väljer du Intel bör du välja moderkort med DDR5 då även 12:e generationen Intel presterar märkbart bättre i moderna spel med den extra minnesbandbredden från DDR5.

Jag har bara inte lagt jättemycket möda på att kolla på den senaste generationen av AMD. Nu när jag kollar lite snabbt så ser jag att den billigaste från 8:e generationen har 6 cores och 12 trådar precis som 12400F men kostar några hundra mer. Men om du har tips på billigast möjliga kombo av Moderkort/CPU/minne (32GB) för DDR5 med minst sex kärnor, tolv trådar för AMD så tar jag gärna emot det. Under 5K är det jag siktar på och med ovan Intel-kombo kommer jag under det även om jag väljer DDR5. Budgeten inkluderar då nvme ssd på 1TB.

Edit: Wow. Moderkorten är (för det mesta) ganska mycket dyrare för AM5. Väljer man det lär man inte komma under 5K. Vilket jag kan med Intel-kombon. Det verkar som att är det budget som gäller så är det Intel just nu.

Av Jonteponte
Skrivet av cronix91:

Måste säga att jag är väldigt chockad att så många kör Youtube Premium. Det är nog det sista jag skulle lägga pengar på efter de tog bort det billiga alternativet och VPN exploiten.

Särskilt eftersom man kan köra en enkel annonsblocker för att slippa reklamen. Sweclockers är ett teknikforum men om jag fattar detta rätt är det många som alltså inte känner till detta?

Av Jonteponte
Skrivet av star-affinity:

Haha, den gamla döda hästen. Ska vi inte sluta slå på den?
Visst finns det undantag, men tror inte jag känner någon som kör Mac vare sig privat eller i arbetet som har en av de anledningarna.

Tror inte priset är ett jätteproblem om du har nytta av en sådan produkt. Framförallt om man slår ut kostnaden under alla de år som den används. Men visst, det känns knäppt att Mac Pro numera börjar på 98 996 kr när Mac Pro-modellen jag har från 2010 kostade cirka 35 000 kr vilket inte ens blir hälften av en ny Mac Pro i dag, med inflation inräknat. Nä, jag vet inte hur Apple resonerar angående den produkten, men kan inte tänka mig att de säljer särskilt många av den.

2009 stod dollarn i sex kronor. Nu kostar den......elva spänn eller något?

Det är nästan dubbelt upp. Men folk fattar inte detta. Speciellt inte gen-z som förmodligen fortfarande gick i blöjor då. Det kan vi tacka våra politiker för. Särskilt de som tyckte det var en briljant ide att stänga ner halva kärnkraften och därmed sabba konkurrenskraften för vår inhemska industri. Och dessutom bidra starkt till att delar av landet nu har förmånen att betala uppåt 10kr kwh för sin el.

För de som ändå inte förstår: Den Svenska kronan är en *skräpvaluta* just nu.

Av Jonteponte
Skrivet av joakim99:

T ex Samsung skickar väl inte heller med laddare?

Apple-gnället funkar ungefär såhär:

Apple gör något man inte gillar -> Gnäll så fort man får chansen.
Alla andra följer efter och gör samma sak -> Tystnad. Eventuellt fortsätter man att gnälla på Apple.

Av Jonteponte
Skrivet av bagfalls:

Ligger mycket sanning i detta, jag ser hellre att våra utvecklare bryr sig om att producera bra kod än att sitta och ojja sig över antalet kärnor hit och mängden ramminne dit. Allt jag behöver veta är om datorn är snabb nog för att dom inte ska behöva sitta och vänta på den.

De flesta ställen (stora företag) bryr sig inte ens om det. Senaste arbetsgivaren skröt om att de låg i tekniskt famkant i all kommunikation utåt men hade ingen "utvecklarmaskin" som man kunde välja när man började. Det var en vanligt office-laptop med mer minne. De skiter för det mesta i att det tar tio gånger längre tid att kompilera kod på den jämfört med något mer ändamålsenligt. För dem är det viktigare att maskinparken är så enhetlig som möjligt så att det inte blir för dyrt att underhålla den. Det är såklart inte så på alla ställen men förvånansvärt många.

På min nuvarande arbetsplats är datorerna så nedlåsta att det enda man får köra är Git Bash på W10. Alltså inga virtuella maskiner eller ens officiellt supportad WLS. Som tur är behöver jag inte koda särskilt mycket eftersom jag är DevOps, men jag lider med utvecklarna...

Av Jonteponte

HBO Max (halva priset), Lokaltidning, Expressen, TVDags Premium.

Behöver få ordning på min backupsitution så jag kommer förmodligen betala för Hetzner Storage Box framöver också....

Slutade med Spotify efter en massa år när jag insåg att jag mest lyssnar på (gratis) podcasts. De har nog fått mest av mina pengar utan att jag ens använt servicen särskilt mycket. Om alls.

Daniel Ek är rik nog liksom.

Av Jonteponte
Skrivet av blunden:

Synd att du missade 5700X3D för 1500 kr eller något liknande som den såldes för nyligen. Löjligt mycket spelprestanda för pengarna, och även helt ok för annat också.

Du skulle ju kunna se om du hittar något intressant på marknaden här nu när många har eller håller på att uppgradera.

Jag började såklart fundera på detta precis i samband med Black Week men tittade då bara på Intel såklart. Men jag kan ändå inte handla förrän till jul i vilket fall som helst. Jag håller koll på marknaden men annars får jag helt enkelt söka på jämförande tester på the interwebs. Chansade bara på att någon kanske hade input här.

Edit: Jag insåg rätt snabbt att AM4-plattformen ju är en ändstation och att jag kan köra i alla fall två generationer till av Intels processorer på ett B760-chipset. Vill man fortsätta på budgetspåret så funkar ju det en fem-tio år till utan större investeringar. Det blir nog Intel den här gången också helt enkelt...

Av Jonteponte

Budgetuppgradering från Intel i7-3770K till antingen AMD Ryzen 5 5600X (DDR4) eller Intel i5 12400F (DDR4)?

Det är äntligen dags. Mitt 12 år gamla egenbygge behöver nu uppgraderas för att klara alla youtube-tabbar samt kanske lite halvseriös Java-programmering och ett litet Steam-bibliotek som jag inte rört på åratal.

Jag har redan chassi + nätagg + ett NVidia GTX1080. Minne, moderkort och ssd lär bli av det billigare slaget för att allt skall komma in kring ungefär 4000 Kr.

Frågan är väl egentligen bara, i den här prisklassen, är det Intel eller AMD som ger mest bang for the buck? Jag vet att Intel i den här konfiguarationen inte har integrerad grafik men är det något mer som skiljer som har någon betydelse? Behöver man skaffa bättre kylning till någon eller båda?

Av Jonteponte
Skrivet av Crazy John:

Jag har använt min dns-323 sen jag köpte den 2007. Den står på dygnet runt. De senaste 5-10 åren har den fungerat som lagringsplats för min musik.

Nu ska jag kolla upp det här med Alt-F få se vad det är.

Imponerande! Jag fick aldrig tummen ur eftersom jag har så många andra projekt som gått före. Du får gärna återkomma hit när du testat. Om jag minns rätt så har den bara 64Mb minne så det lär inte vara lätt att klämma in vettiga features på så lite utrymme. Men som sagt Samba-2 skall vara en av dem.

Av Jonteponte
Skrivet av pine-orange:

Om du gör det för enkelt kommer de så småningom lägga resurser på att täppa till "hålet".

Jag inser att jag lika gärna kan engagera mig i Tube Archivist och kanske bygga en plugin eller liknande där eftersom yt-dlp faktiskt också stödjer svtplay. Har dock aldrig använt den för det mer än någon test...

Har de (svt) verkligen så bra koll att de faktiskt aktivt försöker göra det svårt för projekt som svtplay-dl?

Av Jonteponte
Skrivet av erikssonsweden:

Ett väldigt sent svar, men jag själv använder ett program som heter SVTpk v0.3.

Hittade till denna tråd av en ren slump men är ändå nyfiken. Jag hittade till repot men den är kliniskt ren från dokumentatiion i och med att websiten/domänen den pekar till verkar vara nere/trasig för tillfället. Jag förmodar att det står/stod något där...

Jag är en flitig användare av svtplay-dl och har i många år själv varit sugen på att wrappa svtplay-dl i något sorts webgui i samma still som med Tube Archivist (som jag älskar). Så frågan är: Måste jag klona koden för att fatta vad den gör?

Edit: Never mind. Jag hittade dokumentation i repot...

Min fundering om ett webgui som wrappar svtplay-dl kvarstår dock. Vore det något som någon annan skulle vara intresserad av?

Av Jonteponte

Jag kan inte vara den enda som provat på Pomodoro-tekniken hoppas jag. Som faktiskt inkluderar pauser. Fyra eller fem 25-minuters block med 5 minuters paus emellan . Sedan en längre paus på 15 minuter innan det börjar om.

Ruskigt effektivt, trots alla pauser visar det sig. Men jag körde det mest när jag var yngre och fick göra en massa skitgöra som inte var så inspirerande. Nu när man är över 50 så är det lättare att hålla fokus utan någon klocka som tickar...

Av Jonteponte
Skrivet av Sinery:

Jo det jag menar med ett AI Kubernets MicroServices Container GitLab Jenkins projekt.
Vore coolt att ha typ sin kod AI granskat när man laddar upp till GitLab / bygga alla möjliga AI powered services.

Jag skulle primärt kanske rikta in mig på the basics. Linux/Bash, Git, Docker och att kanske sätta upp en liten CI/CD pipeline (med tex Jenkins) i ditt eget hemlab och leka med det med något enkelt projekt. Kubernetes är lite avancerad kurs fortfarande även om sånt står i alla jobbannonser nuförtiden. Oftast är företagen sena med sånthär också och man får utbildning när man väl är där.

Har man tillräckligt många buzzwords där och behärskar dem hyfsat så har man en chans trots begränsad erfarenhet.

Av Jonteponte

Jag fick en HP 20S när jag började på gymnasiet 1987. Jag har den kvar och är rätt säker på att det fortfarande är samma uppsättning batterier i den. Möjligen bytt en gång efter jag köpte den.

De som hade täta(re) föräldrar hade säklart en HP 28S med graf-funktion. The cool kids.

HP gjorde fantastiska miniräknare på den tiden.

Av Jonteponte
Skrivet av Sinery:

Tagit 120hp inom IT och har 3 års erfarenhet och tycker jag har ett ok CV, får knappt så mycket som en intervju.
Gissar jag behöver göra typ nått AI Kubernets MicroServices Container GitLab Jenkins projekt innan a-kassan tar slut... om jag bara kan sluta procastonera.

Jag skulle rekommendera att hemlabba/selfhosta lite. Lägg sedan till det till din CV. Det är dessutom både nyttigt och roligt och lite av ett svart hål när man väl kommer igång. Jag började med attt köpa en NAS och insåg efter några år att man kunde köra docker på den. Nu kör jag en rad servicar på mitt lokalal nätverk. Som Jellyfin, Tube Archivist, FreshRSS, Uptime Kuma osv...

Nu är jag iofs DevOps redan själv. Men jag har ändå lärt mig mycket av att rådda sånt hemma också. Och det finns så otroligt mycket intressant open source därute som man kan leka med. Och lära sig något samtidigt....

https://github.com/awesome-selfhosted/awesome-selfhosted

Man kan köra en dockerhost på nästan vad som helst (inklusive en RPI). Så kostnaden borde inte vara ett hinder.