Inlägg

Inlägg som Puffton har skrivit i forumet
Av Puffton

Stativhuvud

Söker ett bra stativhuvud (centered, kulled) till ett Gitzo Mountaineer GT2542L, någon som kan tipsa? Det får gärna kosta en slant om det är riktigt bra, men Acra-swiss och liknande är way out of budget.

Av Puffton
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sanctus
Tack så mycket, kul att höra Men jag lägger det mesta creddet på modellen

Här kommer en vintrig bild som jag gärna får lite konstruktiv kritik på, var lite osäker på kompositionen, men är rätt nöjd ändå

http://farm4.static.flickr.com/3281/3107744583_b09893cc92_b.j...

Jäkligt häftig! Hade du något speciellt filter för att få den djupa färgtonen eller fixade du det i PS i efterhand?

Av Puffton

Nytt stativ!

Har köpt stativ, kan ta bort denna tråd nu (såg inte hur man gör det själv).

Av Puffton
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vectrex
Samma som alla här i USA, $2699, så ca 21600 kr.

Här kan man få den för ~22,500 som billigast, inte allt för stor skillnad. Vet du vad ett EF 24-70/2.8 går på?

Av Puffton

Hur mycket pyntade du för den?

Av Puffton
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dumbo
Nikon har ingen motsvarighet till MP-E65. Det är dock inget jag skulle rekommendera ändå, om man inte är mycket specialiserad på makro. Den går tex inte att få mindre förstoring än 1:1 med, dvs man kan inte fokusera på oändligheten och använda som ett "vanligt" objektiv.
1:1 som tex nämnda sigma, och de flesta andra (moderna) makroobjektiv ger, räcker gott till det mesta. Vid närgränsen täcker man in ca 24x16mm, vilket ger att man fyller upp en stor del av bildrutan med tex en vanlig geting. Vill man vid något tillfälle komma närmare kan man ju använda försättslinser eller mellanringar på objektivet.

Då tappar man väll några bländarsteg. Fotar man alltid riktigt smått så kan det vara bättre att köpa ett objektiv som är anpassat för det snarare än att försöka komma runt problemet med ett objektiv som inte är det. Mellanring och 150/2.8 kostar ju nästan lika mycket som MP-E65. Det kanske inte finns någon direkt motsvarighet till just det objektivet, men det måste ju finnas liknande i Nikons utbud?

Köper man ett macro så vill man nog heller inte använda det allround. Hon har ju dessutom ett kitobjektiv som säkert fungerar för allround-foto.

Av Puffton

Det handlar inte bara om pris, utan om smak och vilket operativsystem du kör också. Jag hade nog letat efter Demo-versioner på Bridge, Photoshop, Lightroom och Aperture. Kännt lite på dem och bestämt mig för vilken jag gillade bäst, sedan köpt den.

EDIT: Är ingen expert men har själv funderat i samma banor som du gör, dvs vilket program jag effektivt kan redigera mina bilder i.

Av Puffton

Är inte den mest erfarne här, men jag slänger in några tips ändå!

Jag har själv ett Sigma 150/2.8 Macro och kan säga att det är ruskigt häftigt (älskar macrofoto), dock till Canon (finns med fattningen Nikon kör med också). Exempelbilder kan du se i bildkritiktråden här i forumet. Det kostade visserligen ~6000kr nytt, men det var det värt tycker jag!

Vill hon fota i storleksordningen fjäril passar objektivet perfekt, vill fota larvägg och riktigt små insekter så kanske hon skulle ta en titt på något i stil med MP-E65 (fast för Nikon), men då skenar priset

Av Puffton
Citat:

Ursprungligen inskrivet av vanos
Har du fotograferat analogt innan?

Har fotat ~10 timmar analogt för några år sedan. Utöver det har jag inte fotat särskillt mycket, några timmar semesterbilder med kompaktkameran.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av vanos
Om inte så tror jag du blir en lovande fotograf om du levererar foto av denna kvalitet efter endast 4-5h med en dslr! Du verkar ha valt rätt skärpedjup och rätt ljus, bra jobbat!

Tack så mycket!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av vanos
Kan inte direkt komma med någon konstruktiv kritik förutom att du kunde ha beskurit den första droppbilden lite annorlunda så att ringen inte hade "klippts" av.

Ja, det har du rätt i. Den är inte beskuren alls (förutom sensorcrop då), så jag kan tyvärr inte "rädda" den. Får tänka på det till nästa gång

Av Puffton

Vad kan jag göra för att ta bättre bilder, och vad kan jag göra för att ge de bilder jag redan tagit det där lilla extra? Just nu befinner jag mig i en tidig fas där jag härmar andra för att lära mig, mina motiv är alltså inte särskillt orginella. Kom gärna med konstruktiv kritik, ha i åtanke att jag spenderat cirka 4-5 timmar med en dSLR totalt. Jag är alltså en riktig gröngöling!

http://fc93.deviantart.com/fs39/i/2008/328/9/0/Waterdrop_by_Tsuk...

http://fc42.deviantart.com/fs38/i/2008/328/d/7/Waterdrop_2_by_Ts...

http://fc65.deviantart.com/fs39/i/2008/335/c/8/Love_by_Tsukuyomi...

Av Puffton

Ruskigt häftiga bilder, särskillt bilden med ängeln!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MooDHooDs
Dags för ett nytt objektiv? ^^

Vad scannar du med? Vanlig flatbädd?

Jag tror att brus och vinjettering är medvetet, i vilket fall är det riktigt häftigt!

Av Puffton

Är ingen expert på varken FRAPS eller video encoding/decoding men jag misstänker att du i VLC saknar den codec som dekomprimerar filmen du spelat in med hjälp av FRAPS (FRAPS har en egen codec, de kör alltså mig veterligen inte med någon standard-codec).

Se:
http://en.wikipedia.org/wiki/FRAPS
http://en.wikipedia.org/wiki/Codec

Av Puffton

Hej alla på SweClockers! Ser många toppenbilder här i tråden, är riktigt impad av alla!

Blev inspirerad av era dropp-experiement så jag bestämde mig för att hänga på! Ni får gärna kritisera bilderna, men ha i åtanke att detta är mina första bilder tagna med en dSLR, försöker fota i helmanuellt läge så gott jag kan. Bilderna är inte alls efterbehandlade i Photoshop, ge gärna tips på hur!

Jag körde med följande:
- Blå ugnsform
- Canon EOS 400D
- Sigma 150/2.8 APO Macro DG
- Soligor DG420Z
- Canon RS60-E3
- Stativ

Lät vattnet rinna, fokuserade på strålen, ställde sedan ned trycket på vattnet så att det droppade. Sköt av ett gäng bilder och plockade ut de bästa!

http://fc93.deviantart.com/fs39/i/2008/328/9/0/Waterdrop_by_Tsuk...

http://fc42.deviantart.com/fs38/i/2008/328/d/7/Waterdrop_2_by_Ts...