Inlägg

Inlägg som Feist har skrivit i forumet
Av Feist

In Soviet Russia....CPU will overclock You !!

Av Feist

Har själv kört Linux i princip på alla datorer jag har sen hösten 2016 och innan det Windows i alla år sen version 3.0.

Kliar mig förbryllat i skallen när jag läser om problemen som vissa verkar ha.

Installationer, som jag alltid tyckt varit rätt enkla och smärtfria om än mer Android-liknande än Windows-liknande, i synnerhet sen "snaps" och "flatpack" blev vanliga. Användarvänlighet, som jag tyckt vara nästan om inte helt likvärdig med Windows. Programutbudet, som jag själv upplever som med de flesta större programtitlar identiskt med Windows och då något saknas finns antingen bra alternativ eller om absolut nödvändigt "Wine". Spel, där jag spelat absolut-allt-jag-velat-utan-undantag under de senaste åren (spelar just "Death Stranding" sen en vecka tillbaka...bara att installera och köra) osv. osv. osv.

Förvirrad....

Av Feist
Skrivet av SCORPIUS:

Seriöst, det är inte HBO eller Netflix som felar här. Det är din smak/intresse
Vad exakt är det du vill ha för att det ska vara värt det?

Mitt eget lilla "film-bibliotek" består av runt 500 dvd skivor, ett par hundra bluray och ytterligare runt hundra digitala filmer på hårddisk. Tekniskt sett, hade jag själv kunnat starta en större "streaming tjänst" (väldigt illegalt naturligtvis)

Det som dom har att bjuda på är den metaforiska "droppen i filmhavet", jämfört med vad jag faktiskt har, eller har redan sett och inte önskar se igen. Som toppen på berget har det inte heller varit många riktigt lovande storfilmer på senare år inom någon ovan nämnd genré och det lilla fåtal som faktiskt sticker ut, fanns icke i sortiment vare sig här eller där.

Av Feist

Lol, tecknade abbonemang idag, då det lät så bra att det kändes värt en chansning efter att jag sa upp det usla "Netflix" abbonemanget jag tidigare haft från 2013? tills Augusti.

Tyckte Netflix hade ett sanslöst magert och sanslöst dåligt utbud....det här var värre!

Gick igenom alla Filmer och alla Tv-serier dom just nu hade att välja på. Fann absolut inget, inte en enda film/serie från någon kategori Action/Komedi/Sci-Fi/Skräck/Thriller som lockade att titta på.

Om inte det här förbättras något alldeles *ofantligt* inom den här månaden, så blir det "Hej då!" för min del och bara DVD/BluRay/Pirat-nedladdningar i fortsättningen. "Streaming-tjänsterna" kan dra åt.....

Av Feist
Skrivet av johanandersson:

Hur stor andel lyckas du spela på Linux?

Gick igenom min "gameplay history" på steam och dom senaste titlar jag spelat igenom på Linux/Steam är i ordning från senaste och bakåt:

Pathfinder: Wrath of the Righteous
Sherlock Holmes: The Awakened
Yakuza Kiwami
Gray Matter
Virtuaverse
Expeditions: Viking
Master of Magic Classic
Deus Ex: Revision
Cloudpunk
The Technomancer
Yakuza 0
Heavy Rain
Disco Elysium
Ion Fury
Just Cause 3
Remember Me
Resident Evil 0
Residen Evil (remake)
Resident Evil 7
Mafia II
Fahrenheit
Resident Evil 2
Greedfall
Fallout 4
Dishonored: DotO
Dishonored 2
Life is Strange 2
ELEX
Kingdom Come: Deliverance
Wolfenstein II: The New Colossus
The Evil Within 2
Shadow of the Tomb Raider

osv. osv. men listan blir bara för lång. Än så länge har jag inte stött på någon titel som det visat sig vara omöjligt att spela. (även om sådana naturligtvis finns) Skulle man råka ut för det, så är det bara att avvakta en mjukvaru lösning.

Av Feist

Ledsamt!

Hade själv Commodore 64 när det begavs men hade dock en kompis som ägde en spectrum. Minns att jag beundrade den fantastiskt kompakta storleken, tyckte det "gummiga" tangentbordet var fascinerande och att jag även tyckte grafiken var intressant annorlunda jämfört med C64.

Det blev rätt många timmar med bl.a. "Jetpack" på den maskinen, synd jag aldrig ägde nån själv.

Av Feist

Festligt!

Installerade själv Linux först hösten 2016, innan det hade jag använt Windows sen version 3.0 (med en kortvarig mellanlandning i OS2/Warp.

Var ärligt sagt beredd på problem och strul men det förskonades jag i princip helt från. Alla program jag normalt använde från kontorssviten till diverse webbläsare och musikspelare, mail & social appar funkade fint och alla tillbehör från möss, till skrivare och wi-fi kort funkade också utan mer jox än att ladda ned drivisar.

Detta till trots, så behöll jag Win8 (senare uppgraderad till win10) fram till 2019 med dual booting, vid den punkten kände jag att steam-kompabiliteten var så pass god att win10 inte längre var nödvändigt som en "livlina" för gaming. En känsla som idag övergått till absolut övertygelse. Idag kör jag "Ubuntu Mate", "Manjaro" och "Kubuntu" på mina tre stationära och "Mint" på min laptop.

Kunde inte vara mer nöjd.

Av Feist

"Tycker du att Linux är en fullgod spelplattform?"

Sett från mitt perspektiv, så är den i princip identisk som spelplattform med windows. Alla (windows-exklusiva) spel jag har installerat de senaste 2 åren har bara varit att installera & spela. Det har innefattat såväl ett dussin eller fler stor aaa-titlar samt en mängd av mer obskyra indie-spel.

I dagsläget är det en såpass tillförlitlig spelplattform att jag törs "köpa grisen i säcken" utan oro, och inhandla windows-exklusiva "early access" spel utan att ens bry mig om att testa dom innan det är dags för release. (vilket ju betyder att refund blir svårt om inte omöjligt)

Dock, bör tilläggas att jag inte spelar multiplayer-spel, sport-spel, titlar som behöver anti-cheat system och dylikt. Jag har fått intrycket att det är just där skon fortfarande klämmer med funktionaliteten.

Av Feist

Såldes det bara en "Linux OS" mobil, till rimligt pris, med bra kamera och där jag också kunde använda apparna för: "BankID, "SportsTracker", "Steam", "Swish" och kanske också "BlackPlayerEX".

Ja då, skulle jag överge Android för gott och aldrig se tillbaka.

Av Feist

Meh, ännu en teknik för snyggare grafik som jag upplever som nästintill irrelevant.

För mig, så fungerade år 2004 som en skiljelinje mellan tillfredsställande/otillfredsställande grafik. När "Half-Life 2", "Doom 3" och "Far Cry" släpptes, upplevde jag för första gången att jag i princip var...nöjd med hur grafiken såg ut och inte längre kände någon stark önskan om att spelen skulle vara snyggare.

Trots att jag hela tiden följt med i utvecklingen sen dess, så har aldrig det där behovet/önskan av förbättring (som jag upplevde innan 2004) kommit tillbaka igen. För varje ny teknik som kommer, så känns det bara mer & mer oviktigt.

Därför intresserar jag mig numera mestadels av elförbrukning, ljudnivå, storlek och acceptabel prestanda när det blir nytt kort-köp.

Av Feist

Fick tänka efter ett bra tag, då det är en mängd uppgraderingar som haft stor betydelse men till slut fastnade jag för:

Amiga 500 ---> PC

Det innebar att jag för första gången hade en dator med intern hårddisk. Att faktiskt kunna spara saker direkt "på" själva datorn och att ha ett OS som inte behövdes laddas från diskett var för mig en enorm QOL-uppdatering.

Av Feist
Skrivet av LocSin:

Direkt läskigt hur många som försvarar Kina. Men iofs så hade ju Nazi-Tyskland sina försvarare runt om i världen också...

Lol, har många gånger upplevt samma känsla.

Jag måste helt enkelt tro det, annars blir jag mörkrädd.

Av Feist

4 st (plus 1 äldre som står i ett skåp, samt surfplatta & mobil så klart)

1. Stationär Sovrumsdator till spel/surf/film och allt-i-allo saker.
2. Stationär Vardagsrumsdator samma som ovan.
3. Stationär Backup/reserv-dator i ett annat rum.
4. Laptop som skrivbordsdator, används till jobb.

Av Feist
Skrivet av Nivity:

Det du beskriver är mer som en tv "vilstol eller liggande i sängen" Och då skrev jag klart och tydligt att det är väl enda anledningen, och ett keyboard för detta priset känns då sjukt onödigt, finns ju smidigare keyboard för sådant ändamål också.

Stationär dator för mig är där man sitter vid ett skrivbord. Och då finns det 0 anledning med trådlöst, jag kan enkelt putta undan mitt keyboard under/bakom skärmen. Sladden är aldrig någonsin i vägen för detta.

Fast det du beskriver stämmer inte alls för mig. Datorn jag har till "vilstol eller liggande i sängen", används förvisso till Youtube & Netflix ibland men mestadels bara till surfande, spelande (körde just genom steam Heavy Rain demot på den), chattande, mailande och dylikt, alltså inte alls som en tv. Vid mitt skrivbord har jag en laptop stående och vid min tv-soffa har jag vare sig någon dator eller något tangentbord, bara en tv & bluray-spelare.

Det här med "stationär=skrivbord & kontorsstol", är något som jag inte kört med sen jag satt med crt-skärm på 90-talet och det känns för mig som en väldigt gammeldags bild av var-en-dator-hör-hemma.

Av Feist
Skrivet av NisseG91:

Varför blev det ingen nyhet på internet när jag bytte från Intel till AMD? Favorisering på hög nivå, känner mig försummad!

Seriöst dock, i dagsläget är AMD en bättre investering, kanske inte snabbast i alla lägen, men bättre bang for the buck i de flesta iallafall

Du skriker kanske inte tillräckligt högt?

"This in turn is actually good news as well for AMD Ryzen Linux users: as Torvalds is constantly building the latest kernel code for mainline, he tends to shout quite publicly and loudly when any code breaks on his systems

Av Feist
Skrivet av Nivity:

Ser verkligen inte meningen alls med trådlöst till en stationär dator.
Och behöver man verkligen ett så snordyrt keyboard till tv-soffan?

Nej trådlöst keyboard kommer jag aldrig köpa till datorn, har nog aldrig känt att sladden till keyboardet är i vägen

Bara tanken att kladda med att ladda ett keyboard titt som tätt lol.

Det känns som det enda du egentligen diskuterar...är din egen heminredning. Själv har jag en stationär som jag enkelt använder antingen från en vilstol eller liggande i sängen. En annan som jag använder från valfri sitt/ligg position i en soffgrupp.

Nyttan av att använda trådlös "kb & mouse" utifrån de förutsättningarna behöver väl knappast förklaras?

Av Feist

Ser kul ut och jag hade mycket väl kunnat tänka mig köpa det....men jag använder i nuläget ett "K400" och ett "K400 Plus" till mina stationära och är ganska nöjd med dom.

I synnerhet batteritiden "Batteriinformation: 2 x AA Batteritid (ej laddningsbart): Upp till 18 månader" känns helt perfekt. Frågan är om det här "inbyggda batteriet 40 timmars användning på en laddning" skulle kännas uselt i jämförelse?

Av Feist
Skrivet av kuddenswe:

du får nog uppdatera dina ramar lite... kollar man på inet/komplett/webhallen så finns det inga moderkort under 700kr... på cdon finns det ett näve under 700 varav dom flesta ser rätt daterade ut... säger inte att det är omöjligt att hitta billigare men då får man börja leta i avlägsna hörn av nätet....

Heh, du har nog rätt, sist jag köpte ett nytt (och spanade prissättning) var ett Asus B350 kort till 1:a gen Ryzen. Tror det gick på 800 någonting.

Hur som helst, tror jag att jag aldrig någonsin betalat över tusen spänn för ett moderkort vare sig till Intel eller AMD, vare sig om jag köpt en billig prolle eller "top-of-the-line", så det känns fortfarande rätt så främmande att över den nivån beskrivs som vänligt för plånboken.

Av Feist

Håller med om att rubriken "plånboksvänlig" inte känns helt rätt. Okej, det är inga ockerpriser men jag har alltid tänkt mig billiga mb som typ ca 4-600 kr, standard (dvs plånboksvänliga) 600-1000, premium/hög prestanda 1000-1400, lyx-kort 1400 kr och uppåt.

Lol, "it's not an exact science" men något i den stilen.

Av Feist

Verkar bra, lär komma till mycket nytta. Fast, som många antyder, ett visst mått av skepticism när det handlar om Microsofts långsiktiga perspektiv skadar nog inte. Det är nog bara hälsosamt.