Inlägg

Inlägg som Keffmode har skrivit i forumet
Av Keffmode
Skrivet av botstrom:

<Uppladdad bildlänk>

Ta Graphic Card Intense Tasks istället.

7600 & ett 4070 är en kanonkombo. Inget att oroa sig över där.

Har du testat en annan webbläsare?

F.ö. har jag läst lite om problemet nu och lite mer saker att testa:

Stäng av hardware acceleration i webbläsaren du använder.

Eller testa använd din integrerade GPU som finns i din CPU för din andra skärm. Så att det är 2 olika GPUer som ger bild till 2 olika skärmar.

Testade det på min dator nu och det funkade kanon. Bara att koppla in andra skärmen i uttaget på moderkortet för den andra skärmen. Du får ställa in skärminställningarna i Windows istället.

Värt att testa!

Av Keffmode

Hade liknande problem när jag körde en skärm med 144Hz och en skärm med 60Hz. Tror problemet är Windows. Tror det hjälpte att köra Fullscreen istället för Windowed fullscreen i spel. Kör samma Hz på alla skärmar efter det för att slippa det problemet

Sen måste jag fråga, har du testat sätta samma Hz på skärmarna för att se om problemet försvinner?

Av Keffmode

Strömförbrukningen. Behövde ett svalt och lättkylt kort för 1440p, för att köras extremt tyst.

Av Keffmode
Skrivet av Mjoaukatt:

Uppdatering.
När den inte postar så tänds RAM&CPU-dioderna på mobot, har led-indikatorer som visar att det är där felet ligger.

Jag testade ta ur ena minnesstickan, ingen skillnad ingen post. Stoppade tillbaks och tog ut andra. Postar och kommer in i BIOS som blir resettad. Datorn fungerar som den ska.

Beställer nya minnen och det funkar. MEN:

Så fort jag klickar i EXPO-profilen att minnen ska gå i 6000Mhz, så går bootprocessen från att ta ca 15 sek till minst det dubbla. Det tar alltså 15-20 sek bara att posta och att LED i mus/tbord tänds som det gör så fort bios initierat + normala OS-boot-tiden. Så var det även med mina gamla minnen, är det normalt?
Verkar nästan konstigt om jag skulle få två felaktiga uppsättningar RAM, så då kanske det är Mobo? Än så länge har burken inte vägrat boota dock, bara fördröjningen vid post. Bör jag vara nöjd med det och hoppas att det inte blir värre?

Minnen Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 FURY Be
Mobo MSI B650 Gaming Plus WIFI

Det är helt normalt! Datorn går igenom en sak som heter minnesträning varje uppstart. Det är något nya AMD-processorer gör.

Det tar olika tid med olika kombinationer av CPU, moderkort och RAM, men det tar runt minuten för de flesta, från knapptryck till Windows.

Det går att stänga av detta (typ) i BIOS med en sak som heter memory context restore. Detta kan dock göra att datorn får minnesrelaterade problem, så att du vet. Men det kan lika gärna funka perfekt. Man får testa helt enkelt. Minnesträning är bäst att ha på för stabilitet i alla fall.

Av Keffmode

Ska inte vara några problem nuförtiden, särskilt inte default settings på processorn och EXPO-kits. Har absolut inte varit felfritt, men det tillhör nya plattformar. AM5 känns moget nog nu med de senaste BIOSarna.

7800X3D är rätt lättkyld så man behöver inte gå bananas med kylningen. Har du ett öppet mesh-chassi så kommer du undan med en processorkylare för 400-500kr typ Peerless Assassin eller Phantom Spirit. Går även med mindre men är rätt dumsnålt enligt mig. Kör du stängt chassi så behöver du något ordentligare, annars kommer det gå varmt.

Några hundralappar extra tycker jag man kan avvara till en ordentlig kylare. Alla dom timmarna man spelar så vill man ju inte att datorn ska rusa upp och ner med fläktarna för att den går för varmt.

Av Keffmode
Skrivet av NaviPearlescent:

Det är en ASUS TUF Gaming X670E-Plus
Det är träning eftersom man hör det+ att det är DRAM LED lampa.
Jag installerade nyare bios och bytte till ASUS egna XMP inställning ca 2 dagar innan det hände därav trodde jag det var anledningen.
Jag testade idag att låta den försöka först lite mer än 1 timme med 2 sticks. Sen ca 45 min med dem två olika sticksen på olika platser. Har hört att det kan ta 30 min, men inte mer än så. Har ni hört något annat?
Ja CMOS är rensat, men kan testa igen. Dator butiken jag köpte den från sa att dem fick igång MB och uppdaterade BIOS.
Ram stickorna är G.Skill 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL32 Trident
Min CPU kan vara skadad, men har inte överklockat den (7700x)
@diizzy
@Keffmode

För att klargöra - Installerade du nytt BIOS innan du aktiverade överklockningsprofilen? Eller gjorde du det efter?

När de sa att de fick igång datorn, var det med dina stickor eller deras?

Om DRAM LED lyser så är det troligtvis dåliga stickor. Eller en dålig sticka. Antar att problem med minneskontrollen (som sitter på din processor) också kan gå under DRAM LED, men är osäker. Det kanske går under CPU LED - lämnar det osagt.

I vilket fall hade jag gjort såhär:

Ta ur batteriet, sätt i en sticka. Låt det tugga upp till 45 min. Händer inget - gör exakt samma sak fast sätt in andra stickan. Kör 45 min igen. Se om kombinationen av en CMOS reset och en separat sticka kan få igång datorn. Då kanske du kan få svar på om du har en dålig sticka i ditt kit. Det borde inte ta 45 min, längsta jag sett är 10 minuter och det kändes som en evighet. Men när man ändå inte har något bättre för sig kan man lika gärna vänta 45 min

Det enklaste vore om du kunde åka och köpa ett kit eller låna av nån för att testa om det funkar. Eller om du kan åka till butiken och se om de kan låna dig ett kit för felsökning. Då får du svar rätt fort. Hoppar den igång med ett nytt kit så är det kitet. Fortsätter problemen så är det nog processorn.

Av Keffmode

Hur länge har du låtit det minnesträna som längst? Kan ta väldigt lång tid.

Jag antar att du resetat CMOS o.s.v. också?

Har du haft en gammal BIOS-version? Äldre biosar hade problem med EXPO-profiler, och CPUn kan ha tagit skada. Spänningen blev satt för hög när AM5 var nytt.

F.ö. hade jag samma problem med tidigt BIOS och det brände först ett RAM-kit. Sen betedde datorn sig konstigt med det nya kittet också, och det hela löste sig tillslut när processorn blev utbytt. Inet bytte ut varje del i goodwill då de inte kunde hitta problemet. Men som sagt det löste sig med ny processor.

Av Keffmode

Testa rensa shader cache som tidigare nämnt. Har haft stutters som du beskriver och det löser det, i alla fall ett tag, sen måste man rensa igen.

Av Keffmode

Kanon!

Det är sjukt hur mycket prestanda man får för 14000kr. Tror de flesta rekommenderar 7900 GRE nu över 7800 XT också, då det är nååågot vassare average. Några frames hit och dit.

Det är inte långt ifrån min dator som kostade 27k för ett år sen

Av Keffmode
Skrivet av omgsquashattack:

Har jag förstått det rätt så spelar timings inte någon större roll om man inte vill jaga någon enstaka procent bättre prestanda?
Är personligen inget fan av RGB i själva datorn så har försökt undvika de modellerna.

Jag kör nog vidare med de "säkra" z5 neo som jag valt, och blir det problem så går det ju att få hem nya på någon dag.

Aha, har bara sett att Memory Context Restore var nämnt i några trådar men har inte riktigt fattat varför den gjorde uppstart snabbare.
Uppstart på någon minut kan jag leva med, så låter den funktionen vara avaktiverad i så fall.

Jag klurar lite till på om jag byter till Corsairs RAM, men förutom det och valet av chassi så känns bygget ändå rätt komplett nu!

Tack för hjälpen!

För X3D-processorer så spelar RAM rätt liten roll, ja. Det handlar om ytterst få % i skillnad mellan de olika kiten. Försök få 6000MHz i alla fall, sen timings spelar mindre roll. Annan sak om du har en "vanlig" processor utan 3D-cache, eller någon processor från Intel, då är det värt att ta något i sweetspoten. Sweetspoten för AMD är 6000MHz/CL30.

Lycka till! Kommer nog gå hur bra som helst hur du än gör.

Av Keffmode
Skrivet av omgsquashattack:

Läst att många har löst sina problem när de flashat BIOS, men det är ju inga garantier att det fungerat bra.

Vilken modell av NEO är det du har?
Samma som jag plockat till detta bygge?
https://www.gskill.com/product/165/393/1665020366/F5-6000J304...
Hade varit rätt skönt att välja en som blivit testad!

Verkar som att jag gjorde rätt val att byta bort flare x5, priset var ju i och för sig nästan samma så kostnadsmässigt spelade det ju ingen roll.

Är det stor skillnad på g.skill och corsair när det gäller uppstart av datorn?
Eller hur mycket tidsbesparing handlar det om?
Spelar ingen större roll egentligen då jag är så van vid mitt skitkort som 9 av 10 gånger startar utan internet (trots ändringar i power management på ethernet).
Då får man snällt starta om datorn en gång, så fungerar det felfritt tills nästa gång.
Sjukt irriterande, men får ju någon extraminut att hämta vatten och gå på toa innan jag sätter mig och spelar i alla fall.

Här är det kittet jag har: https://www.gskill.com/product/165/393/1661410171/F5-6000J303... , Det skiljer sig något i timings. Nu har jag inte gått in djupare på de allra finaste detaljerna men det borde vara samma fast större kapacitet bara. Ibland är det olika fabrikat på minnesmodulerna mellan RGB-versionen och icke-RGB o.s.v.. Man får vara med på vad dom faktiskt använt.

Som sagt tror jag Flare FX5-kitet kommer funka (och när jag säger funka så menar jag EXPO-profilen) också när vi uppdaterar BIOS, önskar att jag hade infon på det, men det borde vara lugnt efter som båda han och jag hade exakt samma problem med den BIOS-versionen. Program i Windows dog av sig självt utan någon form av meddelande. Samt att hans startup var väldigt långsam med den BIOS-versionen. Tog 10 minuter första gången den skulle startas. Så det är väl den enda skillnaden jag sett hittils, att min startar snabbare även med samma BIOS. Har ingen info på hur den kommer vara med nytt BIOS.

Tror Corsair-kittet startar snabbast för det är slappare timings, men det får någon annan svara på. Kanske är något annat.

I vilket fall tror jag det kommer vara lugnt med vad du än väljer. AM5 kör minnesträning varje uppstart om du inte har Memory Context Restore på i BIOS, och det tar en liten stund med vilket kit du än har. Tror det tar 1 min för min dator att starta från att trycket på knappen till inlogget i Windows. Halverar nog tiden med Memory Context Restore på, men så bråttom har jag inte med uppstarten. Memory training är bäst att ha på för stabilitet.

Av Keffmode
Skrivet av omgsquashattack:

Tack!
Det blev ett litet kliv upp i pris på moderkort, då jag gärna vill ha åtminstone 3st m2. Samt undvika Intels ethernet som bråkat mycket på nuvarande moderkort ASUS ROG STRIX Z490-F - har läst flertal poster om att det fortfarande kan vara mycket strul med Intels även på nya moderkort.

Blev att jag i princip bara kollade på antal M2 & USB rear, samt att det inte är Intels ethernet.

Såg nu när jag faktiskt klickade in på bilden att det var lite damm.
Är ju väldigt bekväm (lat är nog mer korrekt), så vill ju städa så lite som möjligt.
Chassi var jag dum nog att blanda in tjejen, då datorn är väl synlig i lägenheten då den står i vardagsrummet.
Det lutar nog åt en North XL ändå för att behålla hemfriden - men skulle det fungera dåligt så får jag väl använda det chassit till en "TV-dator", alternativt se om jag kan grotta ner mig lite och använda den för PLEX.
Då får jag nog flytta in speldatorn och kringutrustningen till gästrummet.

Det jag nu landat i totalt är detta:
https://komponentkoll.se/bild/rscsa.png
Har redan beställt CPU, Extra fläktar, CPU-kylaren, PSU & m2 då dessa var sänkta i pris.
CPU är den enda som verkar gått upp i pris än så länge, fick den för 3950kr på amazon.
Sneglade lite på Freezer III 420 som var billigare (990kr) - men då chassit inte är valt än så kändes det tryggare med 360 som kommer passa toppmonterat i vilket chassi det än blir.

Så det som är kvar är moderkort, RAM & chassi.
Chassi som var min första prio blir nog det sista jag köper, då beslutsångesten är rätt stor på just detta.

Känns som att jag prickat "rätt" ändå efter all hjälp här, så jag inte lagt allt för mycket pengar på onödiga saker.
Eventuellt fläktar då, men det känns som "en piss i havet" när maxbudgeten var på 40k.
Har kollat så RAM & moderkortet ser rätt ut på QVL hos både g.skills & MSI.

Märkte dock att flare x5 från g.skill (som jag kollade på först) hade moderkortet med i sin QVL, men moderkortet hade inte med just den modellen i sin QVL - så då bytte jag till Z5 Neo istället.
Vågade inte chansa, då jag inte orkade med eventuella problem - men för nyfikenhetens skull tror du att det hade fungerat ändå? Trots att den bara var med på ena sidans QVL?
Länk till flare x5: https://www.gskill.com/product/165/396/1691400033/F5-6000J304...

CPU kommer förresten inte förrän 20/05 - så jag har en stund till på mig att välja de sista delarna.

Tack igen!

De flesta RAM-kits funkar nuförtiden med nyare BIOSar. Varit mer strul innan.

Med det sagt så har jag installerat 3st datorer med 7800X3D och B650 Tomahawk.

Min egna har G.skill NEO. Funkar nu galant. En av polarna har med G.skill Flare FX5. Den datorn funkar men pga dålig BIOS-version kör han dom faktiskt i stock just nu. Vi (han ) har varit för lata att installera nytt BIOS för att få stabila minnen. Vi hade båda problem med samma BIOS-version förut. Problemet löste sig för mig när jag fixade nytt BIOS, så borde bli likadant för honom när vi får tummen ur.

Den andra polarn kör Corsair Vengeance 6000/CL36 och den datorn startade faktiskt snabbast av dom alla.

Av Keffmode
Skrivet av Megatron_7:

Ja, jag tror jag köpt för dyra moderkort och nätaggregat som höjt priset. Är det bättre jag byter ut dem och lägger pengarna på CPUn istället. Jag vet inte riktigt hur mycket bättre en MSI MAG Tomahawk WIFI är än ASUS TUF moderkort men det kostar nästan 1tn mer. Även nätaggregat Cooler Master GX III kostar ca 400kr mer än denna Corsair.

När man handlar moderkort så borde man bara köpa exakt det man behöver och inget mer.

Har den rätt chipset? Kanon.

Har kortet tillräcklig VRM (strömförsörjning för processor) för din nuvarande processor och potentiellt kommande processor du tänkt stoppa in i framtiden? Perfekt.

Har kortet alla typer av anslutningar du behöver, PCIE-slots, M.2-slots, USB-portar, USB-C o.s.v. du kan tänkas dig använda? Bra.

Har den allt du behöver så behöver du inget mer än så. Utöver det jag nämnt innan så betalar du enbart för saker du aldrig kommer använda.

Finns även en detalj och det är väl PCIE generation 4 ställt mot PCIE generation 5. I dagens uppsättning av B650-moderkort så har de billigare korten PCIE generation 4, och de dyrare generation 5. Skillnaden är att maxtaket på trafik är dubbelt så hög med gen 5 på PCIE-slotsen, alltså blir korten mer framtidssäkra om man tänkt ha dom väldigt länge. Mest tänker man på den 16x-sloten högst upp för grafikkortet, men även M.2-plats.

Personlig åsikt är att man troligtvis kommer ha bytt ut datorn innan PCIE generation 5 kommer vara normen. Det kommer vara mer passande för nästa plattform. Jag har generation 4 på mitt kort och är inte det minsta orolig över att den ska vara en flaskhals under hela den livstid jag tänkt ha för datorn. Tanken är att jag köper den sista X3D-processorn som kommer till AM5 om ett gäng år, och sen efter det matchar jag med ett av de värre grafikkorten som finns så. Även efter att ha uppgraderat till ännu ett grafikkort efter det så tror jag inte sloten kommer vara en flaskhals. Efter det så har jag bytt ut datorn till en ny. Eller i alla fall till en ny plattform typ AM6 eller vad det nu blir

Nu har PCIE gen 5 blivit rätt billigt så man kan få det runt 2600kr billigast. Är man ändå uppe i dom summorna så kan man lika gärna ta det. B650E-F är ett gott exempel. Även Asrock B650E PG Riptide Wifi. Har man en något stram budget så tycker jag man kan spendera den tusenlappen på något roligare istället. Man kommer väldigt långt på PCIE gen 4.

Av Keffmode
Skrivet av Megatron_7:

Schysst dator du har! Nja saken är att jag är ute efter både själva dator och sedan behöver köpa en hel ny monitor som kommer kosta en hel del det med så tänkte om man kan spara lite pengar på CPUn så kunde man köpa någon bättre monitor med. Men du tycker de 2000kr är värt det då?

Tack 😃

I så fall hade jag köpt 7600/x och en bra skärm om din situation ser ut så. Det är nog mer värt. Finns kanonskärmar för runt 3500kr nu för 1440p. 27 tum, IPS, 165/180Hz & 2560x1440.

Av Keffmode

Jag hade bröstat den extra pengen om jag kunnat för en 7800X3D om jag ändå var i farten. Enligt mig är det värt, 3D-cache är grymt!

Ger ju även 2C/4T extra som också bidrar när man har mycket saker uppe och spelar samtidigt.

Det kommer vara delade åsikter om detta så det är nog bara att förbereda sig

Av Keffmode

Beställt massa olika typer av elektronik där utan något problem.

Av Keffmode

Är nog ett kanon-agg, och är säkert precis i samma nivå som Seasonic. Smaksak helt enkelt.

Aldrig upplevt något Seasonic-agg som högljutt dock. Har installerat över 5 stycken, säkert närmare 10 i olika effekt, och de har alla gått väldigt tyst. Även för en kräsen jävel som en själv.

Men bara att ta något nätagg man vill ha, inte svårare än så.

Av Keffmode
Skrivet av Roger W:

Hmm, ATX 3.0 versionen verkar ju dyrare än platinummärkta HX1000 som är på rea på Komplett nu?
Jag hade nog tagit Corsairet i det läget även om jag gillar Seasonic

Av vad jag sett så har en del HX-nätagg coilwhine som jag är otroligt allergisk mot. Är nog inte jättevanligt men söker man på HX 1000 coilwhine så kommer det upp en hel del faktiskt. Så för mig blir det Seasonic som rekommendation då jag aldrig haft något som helst problem med dom.

Av Keffmode

https://komponentkoll.se/bild/GMGhh.png

Såhär hade jag kört om man vill ha vattenkylning. Nätagget finns i svart på Inet, kunde inte hitta det på Komponentkoll.

Av Keffmode
Skrivet av omgsquashattack:

Tack för detta, jag har stirrat mig blind på antal kärnor och bara kollat de första artiklarna som dykt upp vid sökningar.

AMD verkar absolut vara bättre för den bredd av spel jag tänkt att köra.
Är det något speciellt jag behöver tänka angående kompabilitet med andra komponenter?
Förutom att se på DDR5 med AMD EXPO istället för XMP?

Inget direkt mer att tänka på än så nej. EXPO-profiler är att föredra, ja.

Något man kollar på nuförtiden med moderkort är om de har PCIE5 eller PCIE4. Moderkort som länkats tidigare i tråden B650E-F har PCIE5. Det betyder att PCIE klarar dubbelt så mycket trafik än PCIE4. Maxtaket på trafik är högre, men ger ingen prestandavinst i övrigt. PCIE5 kommer klara de allra värsta grafikkorten långt framöver då maxtaket på trafiken är dubbelt så hög. PCIE4 Kommer uppskattningsvis klara av ett 6090/7090 som sista kort innan PCIE-sloten kommer strypa prestandan från grafikkortet. Här gissar jag lite, men ungefär så.

Med andra ord kommer PCIE4 ha ett kortare bästföre-datum men det kommer hålla långt ändå. Har du tänkt behålla datorn väldigt länge och ha väldigt vassa grafikkort så kan ett moderkort med PCIE5 vara ett bättre val. Billigare moderkort med B650-chipset (det chipsetet du helst vill ha) har oftast PCIE4. B650E-F från ASUS är ett av de billigare korten som faktiskt har PCIE5, och är ett solid kort i övrigt. Det har kostat mycket mer tidigare (1000 spänn dyrare) men har nu gått ner till ett mer rimligt pris.

Det är värt att tänka på i alla fall. Jag hade bröstat pengarna för PCIE5 då det blivit såpass billigt.