Inlägg

Inlägg som CrispVanDahl har skrivit i forumet
Av CrispVanDahl
Av CrispVanDahl
Skrivet av Petersv:

Du skriver att du vill lyssna vad artisten vill ha sagt, ofta är det inte vad han/hon vill ha sagt, det görs musik från många av dom för att attrahera lyssnare. Vill inte ersätta alla skådespelare, har jag inte skrivit, däremot finns det många dåliga som jag inte har något emot ersätts med ai.

Så är det säkert. Jag känner inte de flesta artister så jag kan inte uttala mig i hur de resonerar med musiken de gör. Om musiken har ett budskap eller en stil som tilltalar mig så säger den något till mig. Säger den ingenting till mig så lyssnar jag inte på den.

Nej men även om du inte tycker att någon skådespelare är bra så betyder det inte att alla delar åsikten? Alla konst är inte för alla. Jag har infernaliskt svårt att förstå storheten i typ hela Grunge-genren eller James Bond filmerna. Det betyder inte att jag tycker att utövarna förtjänar att stoppas från att utöva det dom gör.

Av CrispVanDahl
Skrivet av Petersv:

Gene Simmons i Kiss sa att han blev musiker för att ha sex med så många tjejer som möjligt, Kiss låg med 15åringar i Sverige. U2 är inte bättre, dom gör sina texter och musik främst för att locka så många lyssnare som möjligt men vill gärna ge sken av att det är andra skäl. Dräller av sådana i underhållningsbranschen. Många skådespelare är usla och önskar en bra cgi med ai tog över. AI har jag inget emot i chat så länge det ger rätt information.

Så är det säkert, men det har ingenting att göra med det jag skrev.
Om jag förstår dig rätt så vill du alltså ersätta alla skådespelare och artister med AI för att du inte gillar vissa?

Av CrispVanDahl

Riktigt svagt.

Av CrispVanDahl

Helvete vad frustrerad man blir. Helt otroligt dålig insats. Är så otroligt genant att behöva se det här haveriet till säsong. Det är nästan jobbigare än förra året.

Då visste jag att vi var fucked redan efter ett par matcher men i år har man verkligen kastats mellan hopp och förtvivlan.

Av CrispVanDahl
Skrivet av frong:

Håller med om att det är svårt att dra någon direkt gräns.

Riktar om min fråga lite mer då: Om Lana Del Ray (som jag lyssnar en del själv på och gillar) släpper ett album som du lyssnar på i ett par månader och gillar. Sedan kommer det fram att hon skapat albumet helt med AI som imiterat rösten etc. (Hon har gett ett par prompts per låt bara t.ex.) Skulle du då förkasta det fastän du gillade det innan? Skulle din känslosamma respons bli annorlunda vid nästa lyssning?

Tack för utvecklat svar, frågar genuint. Försöker inte vara jobbig

Det är en väldigt bra och intressant fråga.
Jag ska vara ärlig och säga att jag genuint inte vet vad jag skulle tänka om ett sånt scenarion blev verklighet. Ska jag försöka sätta mig in i den situationen och förutsätter att det är första gången jag upplever något sådant skulle jag nog ha väldigt svårt att acceptera att det är likvärdigt rent kvalitativt. Om vi förutsätter att kvaliteten på musiken och lyriken skulle vara omöjlig att skilja från det handskrivna skulle jag nog av ren princip ägna mig åt någon form av självbedrägeri och intala mig själv att det inte är lika bra.

Tänker vi mer realistiskt på situationen så skulle nog min reaktion variera beroende på vad som är normativt för den verklighet jag då befinner mig i. Ponera att AI-genererad musik är väldigt utbrett och vanligt i samhället vid den tidpunkten skulle jag nog inte reagera nämnvärt.

Jag har mina principer och åsikter om ämnet men det är så klart omöjligt att veta hur principfast jag skulle vara i en situation där AI-musik har blivit norm. Skulle jag i det förgångna motsatt mig elektroniska instrument eller digitala trummaskiner för att det inte är äkta? Kanske.

Det är ett spännande tankeexperiment och kanske något man kommer att behöva förhålla sig till inom en inte allt för snar framtid. Kanske kommer det finnas en grupp purister som vägrar att lyssna på AI-förstärkt eller genererad musik, kanske kommer det finnas en rörelse artister som motsätter sig all form av AI-verktyg. Finns ju såklart människor som tycker att analog musik är det enda valet så det är nog inte otänkbart.

Av CrispVanDahl
Skrivet av frong:

Om du lyssnar på AI-genererad musik och gillar den utan att veta om att den är genererad och sedan får reda på det, slutar du då lyssna på den?

Jag lyssnar allt som oftast på musik för jag gillar den, inte för att den "säger" något som bara människor kan. En house-låt som en AI gör skulle inte kännas på ett annat sätt än om Darude gjorde den, för mig.

Det är en intressant fråga att ställa sig själv. AI-genererad musik skulle kunna underlätta ur en skaparsynpunkt då vi skulle kunna ta fram till exempel bakgrundsmusik till videos som passar in den stämningen vi vill förmedla. Men då är det just som bakgrundsmusik.

När jag sätter mig ned och lyssnar på musik så är det oftast för att man vill höra vad det är artisten vill ha sagt med sin musik. Kan en AI på ett övertygande sätt bygga ett narrativ eller en berättelse över ett album? En låt eller ett album eller flera album kan vara kulmen av erfarenheter eller ett narrativ eller experiment som bryter ny mark för genren. Samlingen av artisten eller bandets samlade erfarenheter sen de sist skrev musik, de kanske tar musiken eller texterna i en helt ny riktning som resultatet av något de upplevt eller sett. Musik är så mycket större än en samling ljud som tillsammans låter bra eller övertygande. På samma sätt som en konstnär kan använda en duk och färg för att skapa en representation av dennes känslor eller idéer är musiken duken och färgen för en annan konstnär. Det mänskliga försvinner när du tar bort människan.

Som motpol till det så kan såklart AI-genererade musikstycken vara ett verktyg för en artist att skapa med. För många finns kanske inte möjligheten eller färdigheten att skapa det som de visualiserar eller tänker sig och då kan AI fylla den luckan och möjliggöra skapande. Det är så klart enormt komplicerade frågor och det är därför jag i texten försöker lyfta att jag varken är för eller emot generativ AI i sin helhet. Däremot kan användandet av den på vissa sätt problematiseras utan att för den delen vara rätt eller fel. Det är alltid värt att ställa frågor till vad det kan få för konsekvenser även fast fördelarna är många.

För att svara på din fråga dock: Om jag är på en klubb eller fest och det spelas asfet belgisk techno så kommer jag att dansa oavsett om den är AI-genererad eller inte. Ska jag sätta mig och finlyssna på en ny skiva av Circle Takes the Square eller Lana Del Rey vill jag höra vad artisten/bandet har för avsikt att visa mig med text och musik.

Av CrispVanDahl
Skrivet av backspace:

Indiana Jones.
National Treasure.
The Goonies.
Uncharted.

Några av dessa klassas väl som bättre filmer än de andra.
Med rätt personer bakom så behöver inte eventuella pussel vara en omöjlighet.

Problemet är ändå att Phoebe Waller-Bridge är inblandad.

Skulle väl säga av de uppradade så är Uncharted en riktigt svag film som inte bara är en dålig idé att ens göra utan är tråkigt genomförd dessutom. Uncharted-spelen är bra på att översätta en filmupplevelse till spelform men jag tycker inte att återigen försöka översätta det till en filmupplevelse alls fungerar.

Indiana Jones 1-3 är ju klassiska matiné-äventyr som tyvärr inte lyckats återskapa sin ursprungliga charm med senare delar. Jag hoppas om något att en Tomb Raider tolkning skulle kunna ta mer inspiration därifrån än från Uncharted.

Gällande Phoebe har jag inga problem med att hon är involverad. Ska inte säga att jag är någon expert på hennes tidigare verk men jag hoppas det blir bra.

Av CrispVanDahl

Jag ställer mig något frågande till varför just Tomb Raider behöver göras till film/serie.
Det känns som att berättelsen i sig är bättre lämpad för just mediet spel. Actionscenerna och pusselklurandet fungerar jättebra när du som spelare är den som genomför uppgifterna men på film blir det mest bara generiska actionscener.

Av CrispVanDahl
Av CrispVanDahl

Blev lite filmer under helgen

The Lighthouse (2019)
Fick hem Arrow Films 4k Blu-ray och kvalitativt är det en fenomenal version tycker jag.

Filmen som sådan är mer av en visuell fest än en sammanhängande berättelse. Den blandar verklighet och psykos på ett fantastiskt sätt. Obehaglig stämning och briljant skådespeleri. Älskar att den presenteras i 1.19:1 och svartvitt, det sätter stämningen från minut ett och varenda bildruta är väl avvägd för att få ut maximalt av bildformatet.

9/10

Thelma and Louise (1991)
Köpte nyligen Criterion Collections 4k Blu-ray-version och den gjorde mig inte besviken.

Det är en klassiker och det är svårt att sätta betyg egentligen. Filmens kvalitet är såklart skyhög och den bör ses av alla filmintresserade om ni inte redan har gjort det. Criterion-versionen är jättebra kvalitetsmässigt men den är ganska dyr.

Planet of the Apes (1968)
Såg versionen som finns på Disney+

Har egentligen inte sett den här filmen sen jag var liten och är glad att jag tittade på den igen. Den håller faktiskt väldigt väl och har ett välskrivet manus. Mycket bättre än vad jag minns och den förtjänar sin plats som en absolut klassiker.

Av CrispVanDahl

Tror att jag börjar närma mig slutet i FF VII: Rebirth efter lite drygt 92 timmar på klockan.
Ruskigt bra spel än så länge om än väldigt väldigt långt.

Av CrispVanDahl

Jävla kisshelg. Fattar inte hur vi kan va så jävla ojämna från vecka till vecka. Sportchef Berntsen får jobba hårt i sommar.

Av CrispVanDahl
Skrivet av dblade:

Utan att känna dig personligen @CrispVanDahl så har jag givetvis svårt att placera dig. Man kanske förväntar sig du gillar ny spännande teknik när du arbetar på sweclockers men av de artiklar du skriver så får jag en uppfattning om du är mer av en surgubbe i ditt sätt att se på ny teknik? Jag får inte riktigt ihop det.

Detta med AI är stort. Det bara är så och man får försöka anpassa sig efter detta. Jag själv tycker allt går för långsamt istället. Jag vill ha en riktigt smart AI men det kommer ta lång tid att göra mig nöjd.

Nu tillbaka till ämnet. Det är viktigt att belysa hur AI kan användas för att skapa karaktärer med djupare, mer subtila och underliggande motiv. Detta skapar inte bara en mer involverande och dynamisk berättelse, utan även en spelvärld där spelaren måste tänka och analysera karaktärernas beteenden och dialoger för att upptäcka dolda agendor.

I ett spel där karaktärer drivs av AI, kan varje figur ha egna, dolda mål som inte direkt kommuniceras till spelaren. Dessa mål kan vara egoistiska i sin natur vilket skapar ett lager av komplexitet och mysterium. Karaktärerna kan uttrycka sina intentioner på sätt som är öppna för tolkning, kanske genom att använda metaforer, gåtor eller halvsanningar som ger ledtrådar till deras verkliga avsikter.

Tänk dig en karaktär som till ytan verkar hjälpsam och vägledande men vars verkliga agenda är att leda spelaren in i en fälla för att främja sina egna mål. Denna karaktär kanske ställer frågor eller ger information som på ytan verkar oskyldig men som vid närmare granskning avslöjar en underliggande plan. Genom att analysera dessa dialoger kan spelaren börja ifrågasätta karaktärens motiv och besluta hur man vill hantera situationen.

Dialoger där karaktärerna inte direkt säger vad de vill, utan istället leder samtalet på sätt som kräver tolkning, förhöjer spelupplevelsen genom att kräva att spelaren engagerar sig mer aktivt. Det blir inte bara en fråga om att välja dialogalternativ; spelaren måste också bli en slags detektiv som avkodar de underliggande betydelserna och avsikterna i vad karaktärerna säger.

Detta tillvägagångssätt har den dubbla fördelen av att göra spel mer utmanande och intressanta samtidigt som det ger AI-karaktärerna en illusion av djup och realism. Det blir en påminnelse om att AI kan skapa inte bara funktionella utan även psykologiskt komplexa interaktioner, vilket är avgörande för att framställa trovärdiga och engagerande berättelser i spel. Genom att inkludera dessa element öppnar vi upp för en ny dimension av spelutveckling där AI inte bara är ett verktyg utan en integrerad del av den narrativa processen. Jag tror däremot det kommer ta tid innan vi kan känna oss helt nöjda med resultatet. Men personlighet är viktigt! Har ni haft dialoger med https://pi.ai/ ? Förutom att den är extremt censurerad så kan man ibland få en känsla av att det inte är en maskin man pratar med.

Släpp det här med att skriva text. Ni måste prata och lyssna för det är vårt naturliga sätt att kommunicera på. Det är svårt att förmedla känslor i text.

Jag förstår att det kan framstå på det viset, och här får jag och gå till mig själv och fundera över varför det primärt är den sidan av mig själv som framkommer i text. Jag är såklart på SweClockers för att jag älskar det centrala området vi täcker i texter och recensioner. Jag älskar när nya tekniska innovationer gör våra liv bättre. Jag finner dock oftast inspiration till att skriva om ett ämne när jag vänder och vrider på det för att hitta något där det behöver förändras och förbättras.

För ofta står vi i entusiast-communityn och tar tillverkare och utgivare på orden utan att stanna upp och överväga konsekvenserna. Just nu befinner vi oss i en punkt där utvecklingen av just AI spås förändra flertalet globala industrier i grunden. Jag är inte dummare än att jag förstår att detta givetvis kommer att ha bära med sig stora positiva förändringar. Innebär en förändring 10 stycken förbättringar och 1 försämring är det fortfarande värt att stanna upp och ställa sig frågan om den försämringen hade kunnat undvikas.

Något jag brinner för i nästan samma utsträckning som teknik är media och konst. För mig är framförallt spel den konstform som är svårast att förhålla sig till. Den förenar teknik och konst på ett sätt som få andra konstformer gör.

Jag är inte blind för hur AI rent tekniskt kan skriva karaktärer som är komplexa och till och med bra. Det du beskriver låter såklart som ett scenario som är både spännande och förmodligen skulle resultera i en häftig slutprodukt. Det är dock principiellt jag är skeptisk snarare än huruvida slutprodukten skulle hålla god kvalitet. Det jag försöker få fram är att jag ser egentligen inte problem med att AI-verktyg används för att fylla i luckor eller utföra uppgifter där mänsklig kreativitet är överflödig. Så länge människor inte kommer i kläm.

Kreativitet är än så länge något unikt för levande varelser. Spelar jag ett spel tar jag del av en grupp människors intention och verk. Det är så jag förhåller mig till konstformen spel. Av samma anledning vill jag inte titta på AI-uppskalad film eller lyssna på AI-genererad musik. Om konsten är skapad utan mänsklig intention, vad är det den då säger?

Konst har alltid varit ett sätt för skaparen att uttrycka sig och realisera sina tanker och värderingar och blir därtill ett tidsdokument. Du kan alltid betrakta ett verk i efterhand och lära dig hur en människa eller en grupp människor såg på världen och vad de bar med sig. Du kan dra linjer av inspiration bakåt i tiden och se vilka strömningar och vilket idégods som format skaparen.

Betraktar man enbart spel som en underhållningsprodukt så är potentialen oändlig om man tar hjälp av AI. Jag tror att det säkert kommer kunna implementeras på ett sätt som blir bra och kan underlätta processen för många utvecklare. Men det är också värt att stanna upp för att överväga vad som går förlorat när skapandet sköts av en maskin.

Jag är som sagt kluven. Jag älskar vad tillexempel DLSS, FSR och XESS har gjort för moderna spel. Jag välkomnar Path tracing med öppna armar. Jag tycker att hur ”the volume” används i moderna filminspelningar revolutionerat hur skådespelare interagerar med digitala miljöer på ett sätt som känns äkta.

Jag är inte skeptisk mot modern teknik, jag är skeptisk mot hur moderna mediajättar vårdslöst fattar beslut som försämrar media och konst för att det är mer lönsamt.

Ber om ursäkt för en vägg av text 😅

Av CrispVanDahl
Skrivet av Leiri:

Bara jag eller är den här skribenten emot allting?

Lätt att få den uppfattningen. Jag skriver oftast bara krönikor om saker jag är emot. Det är lättare att klaga än att vara konstruktiv.

Av CrispVanDahl
Skrivet av Edvin1:

Somliga gamla stofiler var emot spinning jenny. Men industrialiseringen gick inte att stoppa. De gamla hantverkarnas attityder dog ut.

Att bli deprimerad av att prata med AI i spel? Okej. Dagens överdrift. Dagens i-landsproblem. Jesus pannkaka.

I så fall blir jag mer deprimerad av den mycket begränsade dialogen som finns i alla spel utan undantag. Även hyllade BG3. Det finns inga riktiga ”människor” som pratar som en människa i det spelet.

Så klart det är ett i-landsproblem, vi skriver primärt för en svensk publik med stort datorintresse. Att jag blir deprimerad är såklart en hyperbol. De problem i världen som jag verkligen blir deprimerad av skulle knappast höra hemma på SweC.

Anledningen att vi kan nämna Spinning Jenny och andra teknologiska framsteg idag är för att det var de som slog igenom och verkligen förändrade något i grunden. Hur många uppfinningar eller annan teknik föll i glömska för att den stötte på motstånd eller helt enkelt inte var tillräckligt bra?

Min oro är att vi som vanligt kliver på hype-tåget och implementerar nya tekniker i media konst enkom för att det är nytt eller sparar pengar. Helt utan att överväga om det har andra kostnader eller konsekvenser.

Vill vi att alla karaktärer ska prata som människor eller vill vi ha en historia värd att berätta? Människor i regel är ganska dåliga på att prata vilket är anledningen till att realism i berättandekonsten inte alltid är önskvärt. En bra författad karaktär får en att glömma att det är en berättelse och istället tänka på vad som sägs snarare än hur.

Av CrispVanDahl
Skrivet av Ozzed:

Problemet som beskrivs verkar inte vara AI som sådan utan att det används som ett verktyg i hetsjakten på ökad lönsamhet, vilket leder till kass implementation. Så man får väl hoppas att betalningsviljan för spel som med hjälp av AI är väldigt billiga att skapa men ändå kostar som ett handgjort mästerverk är noll. Någon jävla måtta får det vara.

Jag tror du har en poäng. När jag skrev texten var det svårt att i (läsbar) text få fram hur omöjlig balansen mellan konst, teknik och ekonomisk lönsamhet. Det är ofta en eller två aspekter som får ge vika för en annan. Spel är en konstform som verkligen kan ligga i framkant i alla tre aspekter.

Samtidigt är allas individuella förhållningssätt till spel lika varierade som mängden olika spel det finns. Tänker jag på samma sätt kring Alan Wake II som jag gör kring Vampire Survivors? Såklart inte men de är båda två spel som jag tycker om, men på olika sätt. Jag interagerar med dom på olika sätt, de stimulerar olika delar av min hjärna men jag gillar båda två.

Jag angriper generellt frågan från synpunkten att jag betraktar spel som en konstform där skaparens vision är det primära jag vill åt. Det är där jag ser chansen att det kan förstärka enskilda skapares vision. Samtidigt kan det som verktyg för att öka lönsamheten göra allt fler produkter mer likriktade och själlösa.

Som sagt svårt ämne att ta sig an men behövde försöka iaf.

Av CrispVanDahl
Skrivet av plajton:

Hittar inte länken för King'sdun Professional Screwdriver hos proshop

Shit vad dumt, jag menar såklart "Computersalg", blandade ihop dessa fullständigt.
https://www.computersalg.se/i/4526140/professional-screwdrive...

korrigerar artikeln.

Av CrispVanDahl
Skrivet av TheLostSwede:

Hade ett sånt också, men det började bitsen började rosta rätt ordentligt några år sedan.

Fick Corsair kittet i somras och det är helt ok kvalitet. Förstår inte kommentaren om att det är dåligt grepp på handtaget, har aldrig haft något problem med det. Som någon ovan nämnde är det dock omöjligt att se vad som ska vara var när det kommer till texten på de olika bitsen, eftersom det är svart text på svart material.
Inte ett perfekt kitt bör att bygga datorer med dock, men det går, även om det är väldigt jobbigt att skruva i fläktskruvar med en sån liten mejsel. Det finns dock ett hål igenom handtaget som man kan köra in en pinne eller liknande i för att få mer kraft.

Det är så klart högst personligt, men jämfört med de andra jag testat tycker jag Corsair-kitet är det minst bekväma att använda.

Av CrispVanDahl
Skrivet av Petersv:

Skräckfilmen Hereditary 2018, filmen är full av tung tragik, bra skådespel, den är vackert filmad, men exploateringen av gränslös sorg och trauma är inte gjord på ett bra sätt, det blir inget bra slut. För högt betyg på imdb 7.3. 5 från mig. Nästa film jag såg har dom vidrigaste sakerna som gjorts i film, då har jag sett allt som getts ut och försökt slå den i vidrigheter sedan 1975. Salò, or the 120 Days of Sodom. Filmen visar vad som händer när människor som inte har några gränser för grymheter får som dom vill. Inte en film som jag vill köpa och titta på igen.

Jag håller med i princip allt du säger. Skillnaden är att jag älskar den filmen. Den är obehaglig på de flesta sätt men det är typ också det som Ari Aster gör absolut bäst. Han lyckas påkalla känslor i både Hereditary och Midsommar som typ bara han och Robert Eggers lyckas med.