Inlägg

Inlägg som CrispVanDahl har skrivit i forumet
Av CrispVanDahl
Skrivet av Trihxeem:

Kommer ihåg att jag bytte kylare på grafikkort förr när den medföljande var för högljud eller kylde för dåligt.
På senare tid har det dock inte varit motiverat för min del.
Bland annat denna till mitt geforce 285. Har för mig att jag även satte kylflänsar på minnet.
https://cdn.staticneo.com/n/6/art1.jpg
https://cdn.staticneo.com/n/6/art2.jpg

En sån lösning på ett gammalt 1080 Ti som hade en trasig kylare för massa år sedan. Det känns som att de mer påkostade kylarna idag är så överdimensionerade för många kort så de ligger och halvpruttar den mesta av tiden.

Skrivet av Pepsin:

Pro tip: Om man tar bort AD103-275 GPU:n och byter den till en AD103-400 blir 4070 TI Super ännu snabbare.

"If my grandmother had wheels she would have been a bike"
skämt åsido, du har inte fel.

Skrivet av 57josa:

Enklare att köpa ett 4090 och klistra på en dekal med "Geforce RTX 4070 Ti Super" då har du ju ett jäkligt snabbt Geforce RTX 4070 Ti Super-kort, och så slipper man hålla på att löda och greja. Känns ju ganska meningslöst att modifiera ett kort så där till en relativt minimal prestandaökning.

Så klart helt poänglös mod för gemene person. Gjordes nog mest för att "varför inte".

Av CrispVanDahl

Oftast ja.

Av CrispVanDahl
Skrivet av jnsson:

Måste sälja?

Alltså måste är ju såklart relativt, men om nu AEK Aten kommer med en stor påse pengar så blir det svårt för Berntsen att säga nej. Våra två senaste transfer-fönster har kostat otroligt mycket. Förra året för att rädda kontrakt och i vintras verkar det som att vi rustade upp för en toppstrid snarare än att jobba långsiktigt med talangutveckling och satsa på de unga. Nu har toppstriden uteblivit då vi fortfarande är en ofärdig trupp trots individuell talang.

Vi står lite inför ett par tuffa val. Antingen säljer vi Pittas i sommar och får mycket mer pengar för att en större klubb behöver köpa ut hans kontrakt. Eller så behåller vi honom om vi tror att vi kan slåss i toppen. Slåss vi om Europa-plats kan det återbetala sig i en stor påse pengar. Väljer vi att inte sälja och kommer typ 5:a har vi inget Europa-spel så inga UEFA-pengar och en spelare vi får mycket mindre för i nästa transfer-fönster. Då kommer det ekonomiska läget vara väldigt väldigt tråkigt.

Eftersom Ayari samtidigt inte har fått den utvecklingen vi har hoppats på är sannolikheten hög att det inte blir någon ny drömaffär. Det är skitsvårt att balansera unga vs erfarna spelare. Vi vill ha erfarna spelare när vi satsar på guld och topp-placeringar men de betalar sig sällan i vidareförsäljningar. Unga spelare betalar sig i betydligt större övergångar men kanske inte sportsligt.

Berntsen valde erfarenhet i årets trupp och framgångarna har uteblivit.

Av CrispVanDahl
Skrivet av medbor:

Borde inte 4.25 avrundas till 4?

Om vi ska direkt konvertera det så ja. I det här fallet har jag avrundat lite godtyckligt till det jag tycker är mest rättvist. Ska jag bedöma det helt på en femgradig skala står spelet närmre 5/5 än 4/5 för mig. Eftersom skalan är relativt grovhuggen innebär det i min bok att 5/5-betyget har mer tolerans för imperfektioner än vad en tiogradig eller tjugogradig skala har.

Av CrispVanDahl
Skrivet av Roger W:

Wait, what?

Alltså börjar man räkna halvpoäng från 0,5 blir det tjugo olika nivåer
Hade kunnat säga 17/20 istället haha.

Av CrispVanDahl

Mörkret fortsätter.
Coulibaly sämst på planen och drar på sig rött kort.
Skamligt usla senaste veckorna. Kommer inte bli lätt om vi måste sälja Pittas i sommar.

Av CrispVanDahl

Efter att ha spelat av och till i lite drygt 96 timmar blev jag i helgen klar med Final Fantasy VII: Rebirth.
Spelet tar allt som var bra med remake och gör det ännu lite bättre. Mycket bättre stridssystem med fler valmöjligheter och fler karaktärer gör att striderna är konstant roliga.

Där spelet tappar lite fart är i den enorma mängd sidouppdrag som finns. Nu måste man inte göra alla så klart. Huvuduppdragen är otroligt bra och välregisserade och storyn är grym. Satsar man enbart på det innehållet kan man nog klara spelet på 60-70 timmar tror jag.

Till slut landar jag i
Femgradig skala: 5/5
Tiogradig skala: 9/10
Tjugogradig skala: 8.5/10

Av CrispVanDahl

Gör en tjockare Pro Max tack. Med dubbla USB-C portar, fetare batteri, bättre värmeavledning och större kamera.

Av CrispVanDahl
Av CrispVanDahl
Skrivet av Petersv:

Du skriver att du vill lyssna vad artisten vill ha sagt, ofta är det inte vad han/hon vill ha sagt, det görs musik från många av dom för att attrahera lyssnare. Vill inte ersätta alla skådespelare, har jag inte skrivit, däremot finns det många dåliga som jag inte har något emot ersätts med ai.

Så är det säkert. Jag känner inte de flesta artister så jag kan inte uttala mig i hur de resonerar med musiken de gör. Om musiken har ett budskap eller en stil som tilltalar mig så säger den något till mig. Säger den ingenting till mig så lyssnar jag inte på den.

Nej men även om du inte tycker att någon skådespelare är bra så betyder det inte att alla delar åsikten? Alla konst är inte för alla. Jag har infernaliskt svårt att förstå storheten i typ hela Grunge-genren eller James Bond filmerna. Det betyder inte att jag tycker att utövarna förtjänar att stoppas från att utöva det dom gör.

Av CrispVanDahl
Skrivet av Petersv:

Gene Simmons i Kiss sa att han blev musiker för att ha sex med så många tjejer som möjligt, Kiss låg med 15åringar i Sverige. U2 är inte bättre, dom gör sina texter och musik främst för att locka så många lyssnare som möjligt men vill gärna ge sken av att det är andra skäl. Dräller av sådana i underhållningsbranschen. Många skådespelare är usla och önskar en bra cgi med ai tog över. AI har jag inget emot i chat så länge det ger rätt information.

Så är det säkert, men det har ingenting att göra med det jag skrev.
Om jag förstår dig rätt så vill du alltså ersätta alla skådespelare och artister med AI för att du inte gillar vissa?

Av CrispVanDahl

Riktigt svagt.

Av CrispVanDahl

Helvete vad frustrerad man blir. Helt otroligt dålig insats. Är så otroligt genant att behöva se det här haveriet till säsong. Det är nästan jobbigare än förra året.

Då visste jag att vi var fucked redan efter ett par matcher men i år har man verkligen kastats mellan hopp och förtvivlan.

Av CrispVanDahl
Skrivet av frong:

Håller med om att det är svårt att dra någon direkt gräns.

Riktar om min fråga lite mer då: Om Lana Del Ray (som jag lyssnar en del själv på och gillar) släpper ett album som du lyssnar på i ett par månader och gillar. Sedan kommer det fram att hon skapat albumet helt med AI som imiterat rösten etc. (Hon har gett ett par prompts per låt bara t.ex.) Skulle du då förkasta det fastän du gillade det innan? Skulle din känslosamma respons bli annorlunda vid nästa lyssning?

Tack för utvecklat svar, frågar genuint. Försöker inte vara jobbig

Det är en väldigt bra och intressant fråga.
Jag ska vara ärlig och säga att jag genuint inte vet vad jag skulle tänka om ett sånt scenarion blev verklighet. Ska jag försöka sätta mig in i den situationen och förutsätter att det är första gången jag upplever något sådant skulle jag nog ha väldigt svårt att acceptera att det är likvärdigt rent kvalitativt. Om vi förutsätter att kvaliteten på musiken och lyriken skulle vara omöjlig att skilja från det handskrivna skulle jag nog av ren princip ägna mig åt någon form av självbedrägeri och intala mig själv att det inte är lika bra.

Tänker vi mer realistiskt på situationen så skulle nog min reaktion variera beroende på vad som är normativt för den verklighet jag då befinner mig i. Ponera att AI-genererad musik är väldigt utbrett och vanligt i samhället vid den tidpunkten skulle jag nog inte reagera nämnvärt.

Jag har mina principer och åsikter om ämnet men det är så klart omöjligt att veta hur principfast jag skulle vara i en situation där AI-musik har blivit norm. Skulle jag i det förgångna motsatt mig elektroniska instrument eller digitala trummaskiner för att det inte är äkta? Kanske.

Det är ett spännande tankeexperiment och kanske något man kommer att behöva förhålla sig till inom en inte allt för snar framtid. Kanske kommer det finnas en grupp purister som vägrar att lyssna på AI-förstärkt eller genererad musik, kanske kommer det finnas en rörelse artister som motsätter sig all form av AI-verktyg. Finns ju såklart människor som tycker att analog musik är det enda valet så det är nog inte otänkbart.

Av CrispVanDahl
Skrivet av frong:

Om du lyssnar på AI-genererad musik och gillar den utan att veta om att den är genererad och sedan får reda på det, slutar du då lyssna på den?

Jag lyssnar allt som oftast på musik för jag gillar den, inte för att den "säger" något som bara människor kan. En house-låt som en AI gör skulle inte kännas på ett annat sätt än om Darude gjorde den, för mig.

Det är en intressant fråga att ställa sig själv. AI-genererad musik skulle kunna underlätta ur en skaparsynpunkt då vi skulle kunna ta fram till exempel bakgrundsmusik till videos som passar in den stämningen vi vill förmedla. Men då är det just som bakgrundsmusik.

När jag sätter mig ned och lyssnar på musik så är det oftast för att man vill höra vad det är artisten vill ha sagt med sin musik. Kan en AI på ett övertygande sätt bygga ett narrativ eller en berättelse över ett album? En låt eller ett album eller flera album kan vara kulmen av erfarenheter eller ett narrativ eller experiment som bryter ny mark för genren. Samlingen av artisten eller bandets samlade erfarenheter sen de sist skrev musik, de kanske tar musiken eller texterna i en helt ny riktning som resultatet av något de upplevt eller sett. Musik är så mycket större än en samling ljud som tillsammans låter bra eller övertygande. På samma sätt som en konstnär kan använda en duk och färg för att skapa en representation av dennes känslor eller idéer är musiken duken och färgen för en annan konstnär. Det mänskliga försvinner när du tar bort människan.

Som motpol till det så kan såklart AI-genererade musikstycken vara ett verktyg för en artist att skapa med. För många finns kanske inte möjligheten eller färdigheten att skapa det som de visualiserar eller tänker sig och då kan AI fylla den luckan och möjliggöra skapande. Det är så klart enormt komplicerade frågor och det är därför jag i texten försöker lyfta att jag varken är för eller emot generativ AI i sin helhet. Däremot kan användandet av den på vissa sätt problematiseras utan att för den delen vara rätt eller fel. Det är alltid värt att ställa frågor till vad det kan få för konsekvenser även fast fördelarna är många.

För att svara på din fråga dock: Om jag är på en klubb eller fest och det spelas asfet belgisk techno så kommer jag att dansa oavsett om den är AI-genererad eller inte. Ska jag sätta mig och finlyssna på en ny skiva av Circle Takes the Square eller Lana Del Rey vill jag höra vad artisten/bandet har för avsikt att visa mig med text och musik.

Av CrispVanDahl
Skrivet av backspace:

Indiana Jones.
National Treasure.
The Goonies.
Uncharted.

Några av dessa klassas väl som bättre filmer än de andra.
Med rätt personer bakom så behöver inte eventuella pussel vara en omöjlighet.

Problemet är ändå att Phoebe Waller-Bridge är inblandad.

Skulle väl säga av de uppradade så är Uncharted en riktigt svag film som inte bara är en dålig idé att ens göra utan är tråkigt genomförd dessutom. Uncharted-spelen är bra på att översätta en filmupplevelse till spelform men jag tycker inte att återigen försöka översätta det till en filmupplevelse alls fungerar.

Indiana Jones 1-3 är ju klassiska matiné-äventyr som tyvärr inte lyckats återskapa sin ursprungliga charm med senare delar. Jag hoppas om något att en Tomb Raider tolkning skulle kunna ta mer inspiration därifrån än från Uncharted.

Gällande Phoebe har jag inga problem med att hon är involverad. Ska inte säga att jag är någon expert på hennes tidigare verk men jag hoppas det blir bra.

Av CrispVanDahl

Jag ställer mig något frågande till varför just Tomb Raider behöver göras till film/serie.
Det känns som att berättelsen i sig är bättre lämpad för just mediet spel. Actionscenerna och pusselklurandet fungerar jättebra när du som spelare är den som genomför uppgifterna men på film blir det mest bara generiska actionscener.

Av CrispVanDahl
Av CrispVanDahl

Blev lite filmer under helgen

The Lighthouse (2019)
Fick hem Arrow Films 4k Blu-ray och kvalitativt är det en fenomenal version tycker jag.

Filmen som sådan är mer av en visuell fest än en sammanhängande berättelse. Den blandar verklighet och psykos på ett fantastiskt sätt. Obehaglig stämning och briljant skådespeleri. Älskar att den presenteras i 1.19:1 och svartvitt, det sätter stämningen från minut ett och varenda bildruta är väl avvägd för att få ut maximalt av bildformatet.

9/10

Thelma and Louise (1991)
Köpte nyligen Criterion Collections 4k Blu-ray-version och den gjorde mig inte besviken.

Det är en klassiker och det är svårt att sätta betyg egentligen. Filmens kvalitet är såklart skyhög och den bör ses av alla filmintresserade om ni inte redan har gjort det. Criterion-versionen är jättebra kvalitetsmässigt men den är ganska dyr.

Planet of the Apes (1968)
Såg versionen som finns på Disney+

Har egentligen inte sett den här filmen sen jag var liten och är glad att jag tittade på den igen. Den håller faktiskt väldigt väl och har ett välskrivet manus. Mycket bättre än vad jag minns och den förtjänar sin plats som en absolut klassiker.

Av CrispVanDahl

Tror att jag börjar närma mig slutet i FF VII: Rebirth efter lite drygt 92 timmar på klockan.
Ruskigt bra spel än så länge om än väldigt väldigt långt.