Inlägg

Inlägg som Pepsin har skrivit i forumet
Av Pepsin

Amerikanskt tema idag. Väldigt mycket ek, sött, kola, vanilj. Gillar att man alltid får mycket smak för pengarna med Bourbon även om det inte är väldigt komplext.

Av Pepsin

Naturligtvis, hur ska Nvidia annars lyckas övertyga den stora massan om att köpa ytterligare ett grafikkort med 8 GB VRAM och RTX 3060-prestanda?

Av Pepsin
Skrivet av superapan:

Får dom bukt med konstiga outliers är resultaten jämna siffror med 9950x, och då är det klart intressant.

Jag tycker inte att 9800x3d är tilltalande med så få kärnor, och kommande 9950x3d har rätt oskön lösning med Gamebar och annat för att det ska funka. En 285K/9950x har väl typiskt 98 % av fpsen i högre upplösningar ändå…

Det ryktades väl om att båda CCD'erna på 9950X3D skulle ha tillgång till 3D-cache? I så fall borde man inte behöva hålla på och pilla med scheduleringen som på 79x0X3D.

Av Pepsin
Skrivet av Big_N:

Vill inte vara den som är den, men… 7600 är väl ingen milstolpe att jämföra sig med och påtala nån form av prestanda hit eller dit. Det är även ett ca 2 år gammalt kort.

Det är väl alldeles logiskt att jämföra kort i ungefär samma prisklass? Man kan även inte direkt jämföra med något som inte har släppts än, just nu konkurrerar den mot 7600. Hur mycket bättre 8600 blir återstår att se.

Visst hade det varit jättekul om Intel kunde utmana RTX 4090 men budgetklassen är också väldigt viktig. Det är i den prisklassen de flesta köper grafikkort och saker som bättre RT-prestanda och mer VRAM i den prisklassen är bra för marknaden som helhet.

Av Pepsin
Skrivet av Erik_T:

Nja, de billigaste moderkorten har bara PCI-E x1 slottar utöver grafikkortsplatsen, ingen x4 slot.
Exempel: Gigabyte A520M S2H

Plus att ett adapterkort är inte gratis, så det vill man helst undvika att behöva köpa.

Såklart går det alltid att hitta pyttesmå moderkort som inte ens har det, men bygger man ett så kompakt system har man knappast plats för en massa 2.5" enheter heller (återigen finns det säkert specialfall som t.ex. att man bygger en kompakt NAS men tänker mer en "normal" dator). Dessutom ger PCI-E 4.0 x1 ändå typ samma bandbredd som SATA med 4 st. enheter installerade (2 GB/s totalt, 500 MB/s per enhet).
Ett adapterkort kostar typ en hundring från Kina.

Av Pepsin

Lite splittrad kring denna funktion. Å ena sidan är det förstås mycket bättre för säkerheten, men å andra sidan är det så mycket som kräver admin i Windows jämfört med Linux att det snabbt kommer bli irriterande att hela tiden behöva skriva in PIN-kod.

Av Pepsin
Skrivet av Gelantious:

Om dom slutar helt med SATA diskar så blir det lite tråkigt då vi just nu är i ett jobbigt läge gällande PCIE lanes för "vanliga" datorer.
Oftast är det bara 1-2 m.2 slots för billigare moderkort, ska man upp till 4+ så blir det dyrt. Och för mycket så räcker SATA SSD hastigheter.

Hoppas att AMD ökar mängden PCIE lanes för AM6 när det kommer.

Även de billigaste moderkorten har åtminstone en PCI-E x4 slot man kan använda utan att förlora bandbredd på GPU-slotten. Man kan då köpa ett PCI-E 4.0 x4 adapterkort med 4 st. NVMe slots. Även om 4 SSD:s får dela på bandbredden blir det 2 GB/s per disk jämfört med 550 MB/s max med SATA, även i de fallen där man accessar alla 4 diskarna samtidigt.

Av Pepsin

Även om kortet i sig inte är jätteimponerade (långsammare än mitt 3060 Ti, ett 4 år gammalt budgetkort) så tycker jag det är enormt stort att det nu finns 3 seriösa aktörer på marknaden igen. Det var över 20 år sedan det senast hände, när Matrox släppte Parhelia kring år 2002. Sedan dess har det bara varit ATI/AMD och Nvidia.

Sen verkar B580 i sig inte dåligt heller om man jämför med den (ganska tråkiga) konkurrensen under 5000:-. Det är även en rejäl förbättring från Alchemist vilket är lovande för framtiden. Framförallt är det uppfriskande att ett så pass billigt kort kommer med 12 GB VRAM, speciellt nu när 8 GB börjar bli ohållbart för de senaste spelen. Enligt ryktena kommer RTX 5060 komma med 8 GB VRAM vilket gör det fullkomligt irrelevant, medan 5060 Ti troligen kommer vara betydligt dyrare än B580.

Av Pepsin
Skrivet av Moiz:

Inte viktigt än. När budget GPUer kan prestera väl i raytracing utan problem och kommer i ett rimligt pris och konsolerna är kapabla att leverera raytracing i 60 fps utan bekymmer, då kan raytracing vara viktigt.

Men det är precis nu med Intel B580 som ett budgetkort till ett bra pris existerar som kan hantera raytracing väl. Det har bara funnits fyra spel ute till konsol som har kunnat rulla det med 60 fps (Alan Wake 2, Metro exodus EE, Fortnite och Indiana Jones). Och Alan Wake 2 rullar det ganska ostabilt i 60 fps och jag vet inte om Fortnite räknas med tanke på att Lumen är mer fejk-raytracing. Och många håller fortfarande fast vid den förra generationens konsoler eller har en GTX 10-kort kvar i sina riggar. Så jag tror det kommer att ta 4 år till innan raytracing kommer att bli realistiskt att använda i spel.

Tycker 4 år känns lite optimistiskt. RTX har redan funnits i 6 år och det har inte hänt så mycket när det gäller low-end och midrange-kort. 2060, 3060 och 4060 var alla för långsamma för att hantera RT, och 5060 verkar inte bli mycket snabbare. B580 är ett rejält lyft i RT-prestanda för Intel, men det presterar fortfarande sämre än RTX 3060 Ti, ett 4 år gammalt budgetkort.

Sedan beror det på om man bara vill ha "lite" ray-tracing eller full RT (Path Tracing). Det senare fungerar fortfarande bara i princip på RTX 4090 och även då måste man köra med uppskalning och FG. Partiell RT känns inte så meningsfullt eftersom det ofta inte gör så stor skillnad i upplevelsen jämfört med bara rasterisering. Det är först när man går över till PT som det verkligen gör skillnad.

Om RTX 6060 kommer ut inom 4 år och presterar som RTX 4090 kan det kanske bli aktuellt men annars kommer nog full RT fortsätta vara en "lyxfunnktion" snarare än något man tar för givet i spel.

Av Pepsin
Skrivet av deltascu:

Vad jag minns var C64 aldrig en vanlig, seriös dator. Visst kunde den användas "seriöst", men det var en extremt liten minoritet som gjorde så. En vanlig samtida seriös mikrodator var Apple II och IBM PC, senare MacIntosh etc.

Det var ett av problemen med Commodores marknadsföring. Rent tekniskt var både C64 och Amiga "seriösa" datorer som kunde användas för allt möjligt (och det hände, t.ex. https://gamerant.com/commodore-64-auto-shop/, https://amitopia.com/amiga-4000-titanic-film-production/) men p.g.a. marknadsföringen sågs de aldrig som seriösa alternativ till Mac och PC.

Av Pepsin
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag tänker på begagnat att man kunde få dem extremt billigt precis som du skrev. Många inklussive mig satt utan dator tills jag fick tillgång till en PC. Men en C64 var inte så lockande på 90talet.

Det var samma här, fick C64:an omkring 1991-92, gratis av en släkting som bytte till PC. En stor fördel vid den tiden var att man kunde köpa hela kartonger med gamla C64-spel begagnat (både original och kopior) för veckopengen eftersom datorn var så ute och alla ville bli av med dem och alla kassetter/disketter som tog plats (tror vi t.o.m. fick en extra C64 "på köpet" när vi köpte några spel). Så jag hade hundratals spel medan de med nyare konsoler knappt hade några spel eftersom de var så dyra (även om de spelen förstås var betydligt mer imponerande).

Amiga 1200 skaffade vi först kring 1994-95 och den körde vi t.o.m. 1997 (uppgraderad med 68030, Fast RAM och hårddisk) när det till slut blev PC (en begagnad P133 med Voodoo1).

Av Pepsin

Det är definitivt fake. De billigaste 2TB SSD:erna kostar strax över en tusenlapp.

Av Pepsin
Skrivet av Loke6074:

Utan att kunna för mycket, men processorn behöver ett B550 moderkort för att uppnå sin fulla potential. TROR jag.

Det bör inte vara några problem, min 5950X presterar som den ska på ett gammalt X370-moderkort. Däremot bör man se till att köra senaste BIOS, och kolla att DOCP, Precision Boost o.s.v. är påslaget (Det bör vara på Auto, om man inte vill köra PBO).

Prestandan är definitivt lägre än den borde vara, speciellt multi-threaded.
Som ett försa test skulle jag ladda ner Ryzen Master och sedan köra "Stress" alternativet i CPU-Z med det öppet. Ryzen Master kommer att visa vad det är som begränsar prestandan, temperatur, strömstyrka, eller effekt.

Det kan också vara så enkelt som att något annat i Windows drar en massa CPU, har du öppnat task manager och dubbelkollat att inte indexering, antivirus eller liknande ligger och drar en massa CPU?

Av Pepsin

Gamla SSD:s får sitta kvar i datorn. Har 6 st. SATA SSD:s från 240 - 2 TB i nuvarande dator. De duger fortfarande utmärkt som t.ex. Steam-bibliotek.

När det gäller HDD's blir det sällan några över då de oftast byts ut p.g.a. de kraschat och slängs. Har dock ett par stycken i en låda någonstans.

Av Pepsin
Skrivet av Drenmi:

Konstig tolkning. Intel positionerar sig som direkt konkurrent till TSMC, och Gelsinger spelar geopolitik-kortet för att misskreditera dem. De drog då tillbaka en rabatt de hade erbjudit tidigare.

Att kalla det ett "mentalt sammanbrott" är en klar överdrift, men det är väl så vi kommunicerar nu för tiden antar jag. En sida måste vara ond och en god.

Frågan är om inte Intel borde sälja av sin tillverkning också. Det blir väldigt konstigt när de både är konkurrenter och kund till TSMC samtidigt. Men framförallt är tillverkningen ett enda stort svart hål av kostnader.

Av Pepsin
Skrivet av Jumpcut:

Ja, eller typ en RPi 5:a.

Processorn i RPi 5 är för klen vilket gör att ettorna och nollorna i FLAC-filerna blir rundade och man tappar kvalité i framförallt de högre frekvenserna. Tack vare att Xeon-processorerna är så kraftfulla klarar de av att leverera skarpare ettor och nollor som ger ett klarare ljud och en mer öppen ljudbild.
-Audiofiler som är beredda att betala 300 000:- för en glorifierad NAS, troligen

Av Pepsin
Skrivet av Snudge_B:

Jag har ändrat mig lite där på senare år. Har byggt varenda burk själv i alla år, och tycker det är en rolig del av processen, men sist tog det sån himla tid och blev lite krångligt, så jag tänkte att jag inte är helt omöjlig när det gäller att låta t.ex. Inet bygga burken åt mig. Däremot vet jag innerst inne att det aldrig kommer ske pga:

  1. Jag utgår alltid från det jag redan har, och uppgraderar i omgångar. Men det blir ju aldrig en hel dator vid ett tillfälle.

  2. Jag jämför alla komponenter mot varandra och köper där det är billigast. Sällan jag köper allt från en butik. Tror inte t.ex. Inet vill montera ihop Mobo och Processor från webhallen, PSU från Komplett, och Chassi, GPU, och RAM från Inet liksom.

Precis, känner också mer och mer att det vore skönt att slippa lägga minst en heldag på att fixa allting när man bara kan packa upp en ny dator och köra. Men jag har också en Theseusdator, så det är svårt att avgöra när man ska slå till och byta ut allting på samma gång.

Dock tror jag att nästa dator kan bli en färdigbyggd eftersom jag ändå måste byta ut i princip allt på samma gång:

Ny CPU
Nytt moderkort, AM4 till AM5 (eller AM6 eller kanske Intel...vem vet)
DDR4 till DDR5
Nytt grafikkort
Ny NVMe SSD
Chassit från 2013 börjar bli lite omodernt och ser lite allmänt slitet ut
Nätagget börjar bli lite gammalt

Visst blir det lite dyrare om man köper allt från samma butik, men jag tror de har räknat med det när de satt priset för att bygga ihop datorn så pass lågt. Butiken tjänar på att man köper alla komponenter från dem.

Av Pepsin

Väljer helst komponenterna själv men skulle absolut kunna tänka mig att betala någon för själva bygget/monterandet om det inte kostar så mycket. Ser inget egenvärde i att pilla med t.ex. kylpasta eller kabeldragning.

Av Pepsin
Skrivet av ztenlund:

Veteöl är överjäst och inte underjäst som lager dock (som sagt, men indirekt). Min favorit bland de du räknar upp är lätt Franziskaner.

Hur tycker du burken står sig mot flaskan nu när Systembolaget säljer båda?
Personligen tycker jag de är väldigt lika när de väl är upphällda i ett glas (Weissbierglas, naturligtvis). Tycker det är aningen mer jästfällning i flaskan jämfört med burken, men jag vet inte om det är värt 4 kr mer per öl (plus att de är tyngre att bära hem...).

Av Pepsin
Citat:

Sedan Intels 8:e generation Core-processorer och AMD:s Ryzen 2000-serie ingår TPM 2.0 direkt i processorn, men en del äldre datorer har en separat TPM-krets

Även Ryzen 1000-serien har en inbyggd TPM 2.0-modul. En teori om varför Windows 11 inte funkar på Zen 1 är att den inte har stöd för "AMD Guest-mode execute trap for NPT" eller GMET, vilket behövs för Virtualization-based Security i Windows 11.