Alla fyndtips från mellandagsrean

Inlägg

Inlägg som kaptenperre har skrivit i forumet
Av kaptenperre
Skrivet av muggen76:

Går koden att redeema i svensk nintendo store ?

Jag vet tyvärr inte, jag hittade dealen här:
https://www.nintendo.com/holiday/#deals

Det verkar inte så tyvärr, jag trodde det skulle gå:
"Note: Currently, this item is available only to customers located in the United States."

Av kaptenperre
Skrivet av zebez:

Bor också själv i en hyrerätt, är 38 år , har ca 30000kr i fonder bara. Men har inga lån. Flera jag känner är max belånad på flera miljoner. Jag tror jag kommer klara mig rätt bra framöver. Pumpar in allt som blir över varje månad nu i fonder med minimala avgifter.

Inte för att vara negativ, men 30k är en utlandsresa i stort sett. Om man börjar spara från 18 år till 38 är det 125 kr i månaden man sparat även om man räknar bort all ränta man bör ha fått under de 20 åren.

Att vara belånad behöver inte vara negativt, så länge det man äger är värt mer än lånet. Om din kompis som exempel har 3M kr i lån men hans bostad är värd i dagsläget 5M kr så har han i princip 2M kr i kapital, alltså betydligt mer än 30k. Så om han säljer idag har han 2M kr minus avgifter. Många verkar se lån som något väldigt negativt och många verkar vilja betala av dem trots otroligt låg ränta, istället för att investera och låna max på bostaden = win i längden samt större säkerhet än om man betalar av dessutom då man har mer rörligt kapital. Så länge man har koll på ekonomin förstås.

Till TS, spara det du kan på valfritt sätt som ger ordentligt med avkastning. Ett månadssparande som dras per automatik när lönen kommer in märkst knappt i slutändan och ger fort en hel del. Jag har hjälper flera jag känner igång med automatiska månadssparanden, vilket inte tar många minuter att sätta upp. Lättast är nog via Avanza. Osäker om du har 400 tusen på en fond eller hur du menar, men det brukar vara bra att sprida riskerna och inte ha allt sparande på en enda fond, även om den i grunden är spridd en del redan.

Av kaptenperre
Skrivet av Pluffo:

Jag är på jakt efter en ny brandvarnare och har kollat in lite olika smarta alternativ, såsom Nests variant. Min huvudprioritet är dock en brandvarnare som inte kör igång på fulla cylindrar direkt då rök upptäckts. Istället skulle jag vilja ha någonting där larmet börjar lugnt och ej skränigt för att tillslut, om ingen kommer och stänger av det stegrar upp det hela. När jag har kollat på videos av Nests brandvarnare så verkar det som att man får ett kort, kort talat meddelande innan ljudinfernot bryter löst. Är detta rätt uppfattat?

Finns det alternativ till Nest som är mer chill och där man faktiskt får en sportslig chans att hinna släppa den osande stekpannan och sedan stänga av alarmet innan det drar igång för fullt? Jag har försökt göra lite efterforskningar själv, men det känns ändå som att jag har en ganska fringe preferens varför dessa saker inte riktigt gås igenom i olika tester.

Förslag? Tankar?

Förstår tanken, även om jag inte håller med. Det har hänt 1 gång i mitt liv att en brandvarnare startat av misstag hemma hos mig. Händer det nu och då skulle jag istället se över placeringen av brandvarnaren, köksfläkten eller annat.

Av kaptenperre
Av kaptenperre
Skrivet av anon214822:

Såg en kalkyl på 3-4% förluster på en ledning från Marocko till norra Tyskland, en sträcka på runt 2000 km. En siffra i Wikipedia säger 1.6% per 1000 km.

Visst är det ett problem när produktionen ligger i ett annat land. Kan man lita på dom? Norrlänningar gillar att hota med att stänga av strömmen. Lömska typer.

Kina har just byggt färdigt en ledning på 3000 km. Den kör med en ovanligt hög spänning på 1.1 MV så den kanske har lite lägre förluster (ju högre spänning, desto lägre förluster).

Transkontinentala ledningar på typ 6000 km lär ha förluster på runt 5-10%, detta då som mycket grov uppskattning.

Det blir en kostnad också förstås. Jag såg denna idag på lunchen:
https://www.youtube.com/watch?v=s3ScJ_FwaZk

I Usa väntas elnätets utbyggnad kosta nästan lika mycket som investeringen i sol (eller vindkraft) fram till 2050 med beräknad kostnad av 320 miljarder dollar. Det blir alltså rätt mycket dyrare än om man bara räknar på vad sol eller vind kostar pga elnätets utbyggnad när en större del av energin kommer därifrån. Samt energiförluster pga längre sträckor ökar kostnaden en del till.

Kostnader går att ta delvis, även om det inte är så poppis. Däremot känns det mer tveksamt att större delen av länders energi ska komma från andra länder. Det för med sig många säkerhetsrisker. Jag är nog lite mer skeptisk till idén här tidigare om att lägga energiförsörjning på några ställen i världen där det ger mest. Håller man sig inom kortare avstånd och har en stor del av produktionen inom säg 100 mil så blir ett land eller del av ett land inte lika sårbart är min tanke.

Av kaptenperre
Skrivet av anon214822:

...
Ok, vart vill vi då? Mitt svar är solkraft och ett globalt kraftnät. Den del av klotet som har bra med sol försörjer resten. Tekniken som behövs har vi redan. Om alla kom överens skulle det kunna vara på plats på typ 20 år. I princip klarar vi oss då utan vindkraft, vattenkraft och kärnkraft, utöver allsköns fossila bränslen. Stort projekt? Javisst, men kan vi bygga ett globalt kommunikationsnät (telefoni, Internet etc) så kan vi väl bygga ett globalt kraftnät också.
...

Nu är jag inte så insatt i elnät, men förlorar man inte en stor del av energin om den ska transporteras långt? Samt väldigt dyrt förstås att bygga ut nätet på så vis. Även en stor risk, om en stor del av Sveriges elproduktion skulle ligga i annat land.

Av kaptenperre

Dokumentera noga vad som är utfört innan du gör mer själv. Samt spara allt som går skriftligt, som att du säger upp snickarens arbete.

Jag har byggt om ett kök från grunden, rivit allt ner till betongen och byggt nytt. Då var det lådor/skåp packade i tunna paket, så man behöver bygga ihop dem själv. Det tog ca 1 månad, och då jobbade jag hårt men endast kvällar/helger pga heltidsjobb kontorstid. Jag hade hjälp helgerna av pappa och min bror. Då har vi rätt dåliga kunskaper, så det går förstås snabbare om man kan. Det blev riktigt bra i slutändan, och borde gå mycket snabbare om man dels kan med allt och dels kan köra flera heldagar och inte lite kvällstid bara. Så kan du göra klart resten själv är nog det bäst.

Av kaptenperre
Skrivet av issue:

Frågorna blir, kan man kräva avdrag på arbetskostnad för veckan han drog över tiden då detta innebar merkostnader för oss och visst borde jag även kunna begära avdrag för jobbet han inte ens hunnit utföra?

Merkostnader kan gå att få till, men allt möjligt räknas inte in och har ni inga jättestora merkostnader kanske det är lättast att lämna. Är jobbet inte klart när snickaren avbryter ska ni inte betala allt. Ett alternativ jag tänker bör fungera är att ta in offert på ny snickare för att göra klart resten och då dra av så mycket, annars är det svårt att uppskatta själv vad som är rimligt. Exempel om det var offerterat på 60 000 kr tidigare och nya offerten för att klarställa blir på 20 000 kr bör den första endast få 40 000 kr.

Av kaptenperre
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Så stora hårddiskar får mig att tänka på systemansvarige när jag gick i högstadiet. Han sa att han aldrig någonsin skulle köpa en större hdd än 200MB, detta av två orsaker. Första är om hårddisken går sönder så har man förlorat så otroligt mycket data som tar år att få tillbaka. Bättre är att köpa flera hdd och sprida ut datan .Men stora hdd på runt 400MB får man enorma söktider när man ska leta efter filer och annat.

Undra om någon kör samma argument på 20TB? min egen upplevelse är att hdd har stagnerat 4TB usb hdd har väl varit populär i 10år nu eller något?
*edit*
20TB har 9 skivor, det är inget för vanliga konsumenter. Men jag tycker det är tråkigt att det går så sakta.

*edit*
Prisutvecklingsgraf till 2017. Min upplevelse med trög hdd utveckling verkar stämma.
https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-cost-per-gigabyte/

Ja lätt hänt att man tänker så med teknik Men hårddiskutrymme behövs sällan så mycket av numera då utvecklingen går mot molnlagring och vanliga småfiler som dokument inte blivit mycket större än för 10 år sedan. Så vanliga gemene man behöver sällan mer än en enda mindre hårddisk och klarar sig fint där. Annat var det för länge sedan när en hårddisk knappt rymde något och vanliga småfiler som dokument och lite musik fort tog upp utrymmet.

Av kaptenperre

HTPC ftw, så smidigt att kunna göra vad man vill på TVn. Inte något inbyggt skräp Men de inbyggda programmen i TV apparater har börjat bli riktigt bra nu och räcker fint för de flesta. Jag kör en strömsnål HTPC med okej prestanda så enklare spel fungerar fint, 4k fungerar för film/serier och jag kör nu och då den som spelserver samtidigt eller andra mindre krävande projekt.

Av kaptenperre
Skrivet av Pontooz:

Den har inte fått jättebra betyg av AudioScience

Ljudkvalitén verkar inte vara så bra, X-Bass höjer hela registret från 500Hz.
Enda som den fick bra kritik för är att den är kraftfull, men det är inge vidare när det är så mycket brus och distortion.

Ajdå, jag vill gärna ha en hörlursförstärkare som är portabel. Kanske får lämna tillbaka denna om det går, eller sälja begagnat. Vet du någon annan som ger bättre ljud och inte är allt för dyr?

Av kaptenperre
Skrivet av Fetskaft:

Det sitter en liten led under usb-c porten som ska blinka när du laddar. Den visar även batterinivå med olika färger när du använder den. Den går inte att ladda via usb-a porten. Den kör alltid från batteri och går inte att strömsätta via usb. Hoppas det är till någon hjälp.

Tack för svaren! Jag hade lyckats missa den lilla led lampan under ubs-c porten. Den täcks delvis av kontakten när man kopplar in och jag kollade på framsidan där det finns flera led. Märkligt att supporten inte skrev något om det, men nu laddar den och indikerar laddning.

Angående hörlurarna så är jag inte helt säker på exakt modell. Det är Denon lurar som jag köpt begagnad och som kostade runt 3000 kr nya. De fungerar bra när jag kopplar direkt i datorns utgång. Ljudet är annorlunda när jag kör via mobil -> iFi -> hörlurarna. Jag kör utan xbass, men har testat med det påslaget också. Bra med en basfunktion som inte boostar extremt mycket, då kanske den går att använda någon gång. Men jag tycker ljudet är sämre (lite grötigare) via mobilen -> iFi. Kan det vara mobilen som ställer till det? Huawei p30 pro. Jag ska testa lite mer sen.

Av kaptenperre

Hörlursförstärkare iFi Audio HIP DAC, fungerar ej som tänkt

Jag köpte precis min första hörlursförstärkare. iFi HIP DAC. Den ger ljud, lagom högt till så högt jag vill. Jag har rätt tungdrivna hörlurar. Ljudet är däremot inte som jag förväntat mig. Det låter lite grötigt, lite dovt. Jag tycker att det blir bättre om jag kopplar till min dators moderkort, vilket inte känns helt hundra. Dessutom händer inget om jag försöker ladda DAC'n. Ingen lampa lyser eller något, varken om jag laddar via USB från datorn eller från min telefonladdare direkt från eluttaget. Jag har kontaktat deras support kring det men inte fått något svar än som hjälper, eller ens fått svar om något ska lysa eller ej (vilket det brukar göra). Tips?

iFi Audio HIP DAC

Av kaptenperre

Jag blev lite taggad nu faktiskt. Min laptop är runt 8 år gammal och knappt användbar längre (använder stationär daligen däremot). Perfekt att kunna laga saker lite lättare, kunna byta ut de flesta delar och de 4 modulerna som kan anpassas. Lite klent med 1st USB A port i modulen som har den däremot, det ser nästan ut som att 2st hade gått in.

Av kaptenperre

Bara grafikkortet verkar vara värt en hel del då det gått för ca 4000 kr på Tradera på slutet:
https://www.tradera.com/search?q=GeForce%20GTX%201080%20GAMIN...

Kanske 6-8k för hela datorn komplett? Det går alltid testa lägga ut.

Av kaptenperre

Det måste också finnas något som gör det mindre värt att fuska med. Som vissa spel där det krävs 100h speltid innan man kan köra ranked matcher. Blir kontot bannat är det drygt att köra om de 100h.

Av kaptenperre
Skrivet av Donnerstal:

Du menar mycket bättre? Presterar snarare jämnt med 3080.

Ja mycket bättre kanske jag borde skrivit Jag är nöjd iaf, fick det för ett bra pris och kör man utan raytracing presterar det riktigt bra faktiskt. Däremot rätt mediokert om man ska köra raytracing i övre prisklassen. Kör en 240 hz skärm och många spel fungerar fint i 240 fps men vissa kör jag 120 eller lägre med.

Av kaptenperre

Den ser väldigt dyr ut tycker jag. Nu börjar (till slut) grafikkort gå ner i pris igen. Jag köpte för för ca 9 månader sedan rtx 6800 xt (typ som 3070, fast lite bättre) och bra minnen, bra CPU osv för samma pris. Nu ids jag inte bygga ihop ett helt paket, men någon har säker ett på gång. Det ser klent ut tycker jag för 17k med endast 3060 som är ett budgetkort och det är enbart 16 GB ram och verkar inte ens stå vilken hastighet de kör i.

Av kaptenperre
Skrivet av PuMaH:

Hur var matematiken på ämneslärarprogrammet? Jag förstår till viss del att det är bra att läsa mer avancerad matematik än vad man ska lära ut, samtidigt känns det ganska onödigt att läsa saker som man aldrig stöter på inom yrket.
Jag har läst civ. ing. och har arbetat lite (extra/vikarie) med gymnasiematte, tycker att det knappt finns någon likhet mellan det och matten som man läste på högskolan, känns som två helt olika ämnen.

Tycker att diskussionen om kunskap vs. lön är väldigt intressant, mitt intryck har varit att lärarutbildningen är på en betydligt lägre nivå än civ. ing., men du verkar ha bättre insikt än jag.

Jag håller med om att det är lite onödigt mycket matematik i ämneslärarprogrammet, i stort sett 3 terminer. Mitt andra ämne IT där har jag exempelvis läst 2st 7,5 HP kurser i programmering och är då programmeringslärare, en kurs i webbdesign osv. Så där räcker 1-2 kurser för att få undervisa i respektive ämne men matematik blev det motsvarande 12st 7,5 HP kurser som krävdes. Väldigt bra att öva på problemlösning, att läsa lite högre nivå av analys, men skulle jag välja hade jag kortat ned nästan till hälften och fått mer tid till annat viktigt förutom ämneskunskapen.

När jag läste (Umeå, 10-15 år sen) så verkade det vara väldigt likt ingenjörernas matematik från det jag såg av en kompis som läste mot ingenjör. Vi hade samma kursböcker i nästan alla kurser och skillnaden var att vi hade inslag av didaktik i några av kurserna och då hoppade över ett kapitel från matten istället. Inte så mycket fokus på saker som matlab för oss heller och ingenjörerna läser lite mer matematik totalt sett dessutom. Med det sagt skulle det förstås ta mycket tid att läsa in ifall jag skulle göra det idag. Ingen som är gjort i en handvändning direkt. Men med bakgrund inom IT och matematik skulle det gå att läsa in betydligt snabbare än de ca 5 år en ingenjörsutbildning kan vara på, alternativt arbeta deltid samtidigt.

Ma4-5 innehåller rätt mycket liknande det man läser i början på universitetet med lite mera trigonometri än tidigare kurserna, differentialekvationer, induktionsbevis, implicit derivering.
Ma1-3 har mindre likhet med universitetsmattens start med endast mycket grundläggande derivata/integraler/trigonometri samt allmänna grunder.

Av kaptenperre
Skrivet av Jejk0b:

Men har du examen från ämneslärarprogrammet eller en Master inom matematik aka civilingenjör? Blir också lite förvirrad

Haha, ja det blev rätt otydligt ser jag. Det är ämneslärarprogrammet jag läst och har en master via den, men då jag läst t.ex. 3 terminer matematik och arbetar med det dagligen upp till Ma5 (gymnasiets sista nivå) så går det rätt lätt att läsa in den biten åtminstone mot ingenjör som exempel. Men det är helt klart ett större projekt att byta bana, inte bara att söka första bästa ingenjörsjobbet direkt utan vidareutbildning först i så fall.
Just ingenjör var endast ett exempel. Vissa kollegor har kunnat få jobb inom andra områden där deras ämneskunskaper och personliga egenskaper räckt utan någon vidareutbildning, och ändå med ett stort kliv upp i lön. Som tur är så är väl lönen inte det viktigaste utan ska man spendera halva sin vakna tid med något arbete är det viktigaste att trivas bra där tänker jag.