Inlägg

Inlägg som anon56869 har skrivit i forumet
Av anon56869
Skrivet av pine-orange:

Jag vet ju inte vad du använder din (bärbara) dator till men jag kan ge några möjliga alternativ.
Skrivhjälp eller stavningskontroll, då skulle du kunna få bättre förslag på rimliga alternativ.
Slippa beräkna varenda pixel i en video du kollar på, den bara gissar ett (återigen) rimligt alternativ.
Förbättra WiFi-uppkopplingen.
Förbättra mikrofonen i datorn genom att filtrera bort brus.
Förbättra kameran i datorn genom att t.ex. filtrera bort bakgrunden och ha något du väljer istället.
och så vidare.

Hehehe ja men det du nämner är ju microbelastningar som knappt gör utslag på batteriet, huvudprocessorn måste ju vara igång ändå. Dessutom använder jag själv i princip inget av det vilket kanske syns på stavningen?

Nä jag tror ingen kommer betala extra för ett Ai kort precis som tidigare physics kort för spel har floppat.

Däremot kanske microsoft eller andra jättar har ett intresse av att använda en sådan chip för att analysera användarmönster utan att låta det påverka batteritiden nämnvärt, i reklamsyfte eller kanske åt underrättelsetjänster. Men det vore såklart något man aldrig nånsin skulle prata högt om.

Av anon56869
Skrivet av pine-orange:

Behöver datorn utföra en uppgift som ett neuralt nätverk lämpar sig bättre till än en vanlig CPU då tar AI delen av chippet hand om det.
Till skillnad från vad du tror kommer det här leda till bättre batteritid och det är något som alla användare av bärbara datorer bryr sig om. Det är samma som i mobiltelefoner.

Och i vilket sammanhang skulle min laptop behöva utföra en uppgift som ett neuralt nätverk?!

Av anon56869
Skrivet av Sorten:

AI kan väl användas för mer än spårningstjänster jag tänker att en sådan här processor skulle kunna förbättra spel också och NPC karaktärer exempelvis!

Kan man kanske men det måste ju programmeras in av spelutvecklare. Tror jag knappast de lägger tid på om det bara är laptops som får dessa. Eller kommer desktop ägare köpa AI instickskort också för att potentiellt få bättre AI spelare i datorspel i framtiden tror du? Väldigt osannolikt från mitt håll i alla fall.

Av anon56869

AI krets i bärbara datorn..yeay.. någonting som ingen bryr sig om.

Första jag gör är att deaktivera alla spårningstjänster. Då får jag bara en helt onödig chip som väger och potentiellt drar extra batteri/tar plats utan någon som helst nytta?

Med andra ord ett minus om någon skulle sätta in den i en daror som jag skulle vara potentiell kund till.

Av anon56869

3 slots blower kylare skulle sitta fint för en stor målgrupp. Hade man nog kunnat kräma på med närmare 200watt värme utan att det blir störande högljudt. Dessutom hade man kunnat få in 2stk i alla standard chassin utan att de ens behöver ligga direkt inpå varandra.

Av anon56869

1030 räknas knappt som grafikkort. Syftet är ju bara att ge användaren en desktop bild på skärmen.

Alla de korten är för övrigt 2 generationer+ gamla. Lite som att man skulle påstå att willy's budgetmat finns i bäst före datum disken. Men så är det ju inte utan det är eldorado som är deras budgetmärke.

Skrivet av GuessWho:

Enligt tidigare rykten så ska det komma RTX 3050 och RTX 3050Ti också.

Sen så med 2000 serien så delade Nvidia upp det så det blev RTX 2000 och GTX 1600.
Så GTX 1650 och GTX 1660 hamnar under RTX 2060 men är fortfarande samma generation.
Så frågan är om GTX 1650 och 1660 korten ska ersättas eller om de fortfarande ska säljas som alternativ under kommande RTX 3050.

Vill du ha ett Nvidia kort under GTX 1650 så säljs fortfarande GT 1030.
Det är inte samma generation.
Men är i dagsläget alternativet under GTX 1650.

Så jämför man med GT 1030 som fortfarande säljs så blir troligtvis RTX 3060 "högpresterande" i jämförelse med absoluta bottensegmentet.

Men om du inte är Dawid eller zWORMz så bryr du dig troligtvis inte om de grafikkorten.
Dawid Does Tech Stuff - The Ultimate GPU showdown
zWORMz Gaming - Cyberpunk 2077 - Are You Crazy Enough?

Av anon56869

5g känns så brett. Antar de pratar om de lägre normala frekvenserna som liknar på 3-4g frekvenserna. Satsa på 20+ghz frekvenser runt om på landsbyggden verkar helt vansinnigt. Ja jag tycker faktiskt hela iden verkar vansinnig även på tätt befolkade orter. Och ska man bara ha de i typ fotbollsstadiums och liknande verkar det ju vansinnigt att ha en mobil som konstant går runt och söker efter sådana frekvenser. Alltså jag märker skillnad på räckvidden mellan 2,4ghz och 5ghz banden på min router och det händer ibland faktiskt att jag byter ner mig till 2,4ghz bandet i vardagsrummet där det är dålig täckning. Har aldrig testat 20+ghz men kan redan föreställa mig hur dåligt det skulle fungera.

Av anon56869
Skrivet av anon242437:

Håller med även när 2060 kom att det är lite mastigt för att kalla medelklassen men beror väl lite på hur man menar om man kollar på billigaste och dyraste korten men fortfarande saftigt att grafikkortens ”medelklass” kostar som en hel konsol.

Jo men att de tar gott betalt ändrar ju inte definitionen.

Både bland nvidias och amds senaste grafikkort så hamnar ju 3060 sist av alla.

Av anon56869

3060 mellanklassen?

Altså de har 3090 3080ti 3080 3070 (säkert kommer en ti senare) samt 3060ti.. 3060 ser med andra ord att utgöra det absoluta bottenlagret på 3000 serien. Lite avancerat att kalla det mellanklass kort.

Av anon56869
Skrivet av MinscS2:

Nackdelar:
- Färre kärnor och trådar.
- Lägre basfrekvens.
- Lägre flertrådig turbofrekvens.
- Mindre L3-cache.

Fördelar:
- ???

Får hoppas på en rejäl uppsving i IPC, annars känns detta som Intels egen Bulldozer 2.0.

Välkommen till 2020 där du upgrade'ar mer 2 kärnor och allt annat. Lagervara lagom tills dess att någon säkerhetsuppdatering gör din 10900k obsolete.

Av anon56869

Full transparans och folkomröstning om det sedan ska införas verkar vara det enda vettiga sättet att gå tillväga i en demokrati.

Av anon56869
Skrivet av Oetzi:

Håller med men funderar också varför många köper till dessa priser. Det driver ju på det hela.

Inte alls. De flesta företag gör ju exakt samma. Köper in för ett pris säljer vidare till ett högre.

Det som är stört är att folk faktiskt är villiga att betala sådana överpris. Altså kan man inte bara vänta 1-2 månader istället tills produkten finns som lagervara?

Sen kanske online shoppar borde göra något ifall bot'ar länsar lagret på några microsekunder eftersom de då går miste av merförsäljning av andra komponenter.

Av anon56869

Perfekt för att köra face recognition på hundramiljontals kameor på stan.

Kina uppskattas ju redan ha över en halv miljard kameror på sina gator, dags att uppgradera igen hehe

Av anon56869
Skrivet av Trunk:

Men herre gud. Varför har vissa så svårt att bara erkänna att de begått ett fel? Jag reagerade på din dryga attityd och nu har du gått i någon sorts försvarsställning likt en tolvåring som blivit tillsagd av sin förälder.

Det hade varit jätteenkelt för dig att antingen ignorera mig eller skriva något i stil med ”sorry, jag var lite irriterad när jag skrev det där, jag menade inget illa.” Men istället så drar du igång en ”men du då?!?!”.

(En sak har du däremot rätt i, det här verkar vara totalt meningslöst och jag kommer därför inte skriva mer om saken.)

Jag har absolut ingenting att säga förlåt om du tror det har du något problem. Däremot blir jag riktigt irriterad på din attityd och meningslösa kommentarer så tack för att du kommer hålla tyst med de framöver.

Av anon56869
Skrivet av Trunk:

Du missförstod nog min kommentar.

Det enda jag kommenterade var ditt dryga svar till hen som undrade vad du skulle med alla de kärnorna till.

Varken mer eller mindre.

Dryg kan du vara själv. Totalt meningslöst påpekande som inte har någonting med artikeln att göra.

Av anon56869
Skrivet av Trunk:

Är en ganska relevant fråga enligt mig. Få personer idag drar någon reell nytta av 32 kärnor idag så när du på ett nördforum säger att du vill/behöver det finns det säkert någon som är intresserad av varför. Din respons blev att med en dryg ton skriva ett icke-svar, snyggt jobbat.

Att köpa en cpu med 32 kärnor är lite som att köpa en lastbil. Finns de som har nytta av det men för nästintill alla är det onödigt och slöseri på pengar.

Då hoppade du in i diskussionen utan att läst allt där emellan. Jag skrev aldrig att gamers borde sprätta stora pengar på en 32 kärnig cpu utan att jag själv helst väntar med att uppgradera tills jag får lite fler kärnor för en vettig peng. Annars känns det inte värt pengarna att uppgradera. Därmed har intel nu tills vidare blivit helt oaktuell vid en uppgradering eftersom de trots 5 generationers utveckling inte lyckas få ut mer än kanske 100% performance boost. 100% kanske låter mycket men att köpa en helt ny dator för att bara halvera processeringstiden känns för mig inte värt mödan och pengarna. Vid 3-4x prestandökning så hade det kännts mycket mer självklart men det lär inte ske förenes tidigast vid 5nm.

Av anon56869
Skrivet av Donnerstal:

Tvivlar inte på att din processor fortfarande räcker. Säger bara att allt inte handlar om kärnor.

Sen om vi fortfarande snackar spel så är inte 3990X 6-7x snabbare, och 11900k kommer vara betydligt mycket snabbare än 3990X (i spel). (menar bara att 3990X inte skulle vara så mycket snabbare för din del om jag förstått ditt användningsområde rätt)

Vem pratar om 6-7x spel prestanda? Om de flesta spel inte klarar av att utnytja alla kärnora känns ointressant. 3990x hade klarat alla spel galant men däremot totalt krossat en 11900k i alla applikationer som kräver hög cpu prestanda.

Av anon56869
Skrivet av Donnerstal:

Inte vet väll jag vad du syftar på? Kanske därför jag frågar? Och varför skulle man få mer prestanda i spel med fler kärnor om inte kärnorna används? Det är högst ovanligt att ett spel ens använder 8 kärnor, 6 kärnor klarar man sig utan problem med. Så egentligen är alla processorer över 8 kärnor onödigt för spel idag. Sedan vet jag inte hur det ser ut om ett par år, men det är oftast mer ekonomiskt att köpa lite billigare för att sedan uppgradera när det behövs.

Tittar du på hur en 24c, 32c eller 64 kärnig threadripper presterar i spel idag så är de inte bättre än en annan processor från samma generation. Ibland är de t.o.m sämre p.g.a alla trådar.

Några % behöver det inte vara, eller det beror ju på vad man anser vara några. Från Ryzen 3000 till 5000 så ökade prestandan med nästan 20% på bara en gen med samma antal kärnor. Ganska bra uppgradering på bara ett år om du frågar mig. Tänk då uppgraderingen från en 8-kärnig 1800X till en 8-kärnig 5800X, jäkligt stort prestandahopp utan extra kärnor.

Jovars men jag sa ju att jag helst väntar tills de börjar komma till ett bra pris innan det känns värt att uppgradera, inte att jag var sugen på att sprätta en månadslön på att köpa en idag.

1800x var ju väldigt oslipad och en lite taskig jämförelse. Men jag känner verkligen inte att det vore värt att betala 7-8000 för att uppgradera min numera ganska gamla i7 6800k mot en i9 11900k.

Den är säkert ungefär dubbelt så snabb men det känns inte som morot nog jämfört med en 3990x som vore typ 6-7x snabbare.

För dagens spel duger min nuvarande processor annars väldigt väl, hade räckt med att byta grafikkort för att spela det mesta i hög upplösning utan att det laggar. Skulle ge mycket mer att lägga några extra tusen på ett 3080 över ett 3060ti än att bläddra upp 7-8papp för en ny processor o moderkort.

Av anon56869
Skrivet av Xinpei:

Under dessa åtta timmar.. sitter du framför datorskärmen? Ser TV? Rör dig på markplan? Den strålning du får ifrån marken själv är större än den du får från 5G eller Wifi för den delen.

Hade strålningen varit större så hade wifi signalerna aldrig ens kommit fram.

Har du aldrig upplevt hur signaler slås ut när det finns en kraftig EMR källa nära ett wifi eller telefon?

Du måste tala om helt andra frekvenser.

Av anon56869
Skrivet av Donnerstal:

Du behöver ju inte få mer prestanda bara för att du har fler kärnor. Finns inte många program som kan använda sig av 32 kärnor. Särskilt inte spel, om det är det du syftar på.

Varför skulle jag syfta på spel? Och varför skulle man inte få mer prestanda i spel med fler kärnor?

Klart att ooptimerade spel kanske inte presterar bättre om de inte lyckas nyttja hela processorn. Men det kommer ju onekligen att enbart utvecklas i en riktning.

Och om man inte vill ha flera kärnor vad är då poängen med att uppgradera överhuvudtaget? Några % högre klockfrekvenser och marginellt bättre IPC? Är ju att slänga pengarna i sjön.