Inom de närmsta månaderna är det återigen dags för Nvidia och AMD att ta strid om prestandatronen med två enorma grafikprocessorer. Längre ned i hierarkin återfinns den lukrativa mellanklassen, som efter ett par år i stiltje uppdateras med Nvidia Geforce GTX 960 inom kort.

Nu rapporterar kinesiska VR-Zone att AMD inte avser låta Nvidia härja ostört i det viktiga segmentet särskilt länge. Redan i mars uppges bolaget vara redo att kontra med grafikprocessorn "Trinidad", som ersätter åldrande Curacao i Radeon R9 270 och R9 270X. Curacao gick tidigare under namnet Pitcairn och användes i HD 7870 samt HD 7850, vilka introducerades mars 2012.

Sett till specifikationerna uppges Trinidad utrustas med en 256-bitars minnesbuss och 2 GB GDDR5 – i nivå med Curacao-baserade Radeon R9 270 och R9 270X. Hur många streamprocessorer som huserar i Trinidad framgår inte och inte heller vilken arkitektur det rör sig om, det är däremot ingen högoddsare att det sannolikt är en uppfräschad version av Graphics Core Next (GCN).

Intressant är att Trinidad uppges bli tillverkad på en 28-nanometersteknik, vilket stärker uppgifterna om att AMD hoppar över 20 nanometer och direkt går ned till 14/16 nanometer vid ett senare tillfälle.