Taiwanesiska Foxconn är idag världens största kontraktstillverkare av elektronik och tillverkar produkter åt Apple med flera. Bolagets styrelseordförande Terry Gou har tidigare varit öppen med avsikterna att förvärva den japanska skärmtillverkaren och nu har affären officiellt gått igenom.

Foxconn köper Sharp för 3,5 miljarder dollar eller 389 miljarder japanska yen, en sänkning med 40 procent i jämförelse med ursprungsbudet 659 miljarder yen (6,24 miljarder dollar). Förvärvet kommer efter flera år av diskussioner och innebär att Foxconn kommer äga två tredjedelar av Sharps verksamhet.

Affären ligger i linje med förändringarna som skett när det kommer till de båda företagens förutsättningar. Sharp har sedan flera år tillbaka gått med förlust och dras med stora lån till följd av att efterfrågan för tv-apparater sjunkit. Samtidigt har Terry Gou sagt att han vill att Foxconn ska gå från att endast tillverka produkter till att börja producera och sälja egna.

Utöver att Foxconn får tillgång till utveckling och tillverkning av skärmpaneler inom bolaget innebär affären att bolaget stärker sin roll som Apples största leverantör.

Källa: Bloomberg.