Kina har flera inhemska kretstillverkare som gör processorer och andra integrerade kretsar, men bara en har licens på x86-arkitekturen: Zhaoxin. 2019 presenterade företaget KX-7000-serien, en ny familj processorer för persondatorer som skulle utmana – eller åtminstone kunna ersätta – Intel och AMD.

Fyra år senare har KX-7000 nu till slut lanserats, rapporterar Tom's Hardware. De nya kretsarna är enligt Zhaoxin dubbelt så snabba som KX-6000-serien som dock enligt tester inte direkt var några Intel-krossare, speciellt inte de inbyggda grafikkretsarna. Den äldre serien använde PCI-Express 3.0 och DDR4-minne, men KX-7000-serien har uppgraderats till PCI-Express 4.0 och DDR5-minne.

Andra specifikationer är är upp till 128 GB arbetsminne, basfrekvens på 3,2 GHz med boost till 3,7 GHz, upp till 8 CPU-kärnor med 4 MB L2- och 32 MB L3-cache.

Ett frågetecken kring processorerna är vilken process de tillverkas med. Sedan USA införde exportrestriktioner kring avancerad kretsteknik har inhemska kinesiska tillverkare inte kunnat köpa utrustningen som krävs för de mest avancerade processnoderna. KX-6000-serien tillverkades med TSMC:s 16-nanometerprocess och tidigare förväntades KX-7000 använda den taiwanesiska jättens 7-nanometerprocess. Tom's Hardware skriver att Zhaoxin enligt anonyma källor har skrivit under ett sekretessavtal och därmed inte kan avslöja dessa detaljer.

Zhaoxin uppstod som ett samarbete mellan den gamla processortillverkaren Via Technologies och Shanghais kommun. Via har sedan länge en x86-licens, som Zhaoxin så att säga har ärvt.