Att kunna fritt dela ditt konto på en streamingtjänst med gränslöst många vänner och familjemedlemmar börjar sakta bli ett minne blott. Disney Plus stoppade kontodelning i mars och nu meddelar VD Bob Iger att tjänsten ska lägga på en avgift på prenumeranter som vill dela sitt konto med personer utanför sitt hushåll. Vad avgiften kommer att kosta återstår att se.

Ändringen ska prövas på utvalda marknader i juni men om Sverige ingår bland dessa är för närvarande oklart. I september kommer ändringen gälla globalt.

Vi måste öka på engagemanget. Vi behöver de tekniska verktygen för att dra ner på kundbortfall. Det handlar om saker som rekommendationsmotorer och att lära känna våra kunder bättre. – Bob Iger

Disney Plus har gått igenom en rad förändringar den senaste tiden som del av ett större arbete för att få in fler prenumeranter och hålla kvar de befintliga. Att nu kräva betalning för kontodelningar är den senaste delen i det arbetet.

Förra året blev Netflix först med ta betalt för kontodelningar utanför prenumeranters hushåll med en avgift på 49 kronor per person i månaden. Sedan dess har Netflix kunnat leverera resultat men hur mycket av det är till avgifternas förtjänst är inte känt.