Efter vad som verkar ha varit en lång period av felsökning har Intel tillkännagivit huvudanledningen till problemen som drabbat ägare av Core 13- och 14000-seriens processorer – problematisk mikrokod.

Under 2023 började flertalet ägare av processorer ur Intels Core 13000-serie rapportera problem med kraschande spel. Under året tilltog rapporterna och efter lanseringen av Core 14000-serien har problemen fortsatt. Det har under perioden släppts flertalet BIOS-uppdateringar som inte åtgärdat huvudproblemet. Därtill gick Nvidia ut med ett officiellt uttalande att problemet inte beror på deras grafikkort.

I det officiella uttalandet på Intels supportforum beskriver Intel problemet enligt följande:

Baserat på omfattande analys av Intel Core 13:e/14:e generationens stationära processorer som returnerats till oss på grund av instabilitetsproblem, har vi fastställt att förhöjd driftspänning orsakar instabilitetsproblem i vissa 13:e/14:e generationens stationära processorer. Vår analys av returnerade processorer bekräftar att den förhöjda driftspänningen härrör från en mikrokodalgoritm som resulterar i felaktiga spänningsförfrågningar till processorn.

Vidare meddelar företaget att de kommer att påbörja en utrullning av uppdaterad mikrokod till moderkortstillverkare. Efter validering kommer BIOS-uppdateringar att börja distribueras till användare under augusti månad.

Efter en lång tids problem verkar äntligen slutet vara i sikte. Huruvida detta är den permanenta lösningen alla användare väntat på får framtiden utvisa. Då undertecknad drabbats av vissa instabilitetsproblem med min arbetsdator håller jag tummarna.

Har du drabbats av problemen? Tror du att Intel har löst dem? Diskutera i tråden!