Forskare vid Fudan-universitetet i Shanghai har utvecklat en potentiellt banbrytande typ av flashminne, rapporterar Tom's Hardware. Flashminneskretsar och andra icke-flyktiga minnestyper är normalt många gånger lång­sammare än flyktiga minnestyper som DRAM och SRAM, men genom att överge kisel och istället använda kol lyckades forskarna ta fram kretsar som skriver data ännu snabbare.

Kolet i fråga har formen av grafen, en skiva av kolatomer arrangerade i ett hexagonalt rutnät som har visat sig ha flera häpnadsväckande egenskaper – något som bland annat uppmärk­sammades med ett Nobelpris 2010.

Tekniken har fått namnet Phase-change Oxide eller Pox, och en skrivcykel tar så lite som 400 pikosekunder – upp till 25 gånger snabbare än vanligt arbetsminne, som ligger på 1–10 nano­sekunder. Jämfört med traditionellt flashminne, vars skrivhastighet för enstaka ettor och nollor ligger på minst en mikrosekund, handlar det om tusentals gånger högre hastighet.

I en storskalig lagringskrets finns det så klart många andra parametrar som avgör både bandbredden och hastigheten på små slump­mässiga läs- och skrivoperationer, och det är en bra bit kvar till färdiga produkter. Forskarna har hittills visat att tekniken är gångbar i enskilda minnesceller och håller nu på att försöka skala upp den till större strukturer.