När RGB-data forceras in i YCbCr-färgrymd får det en specifik karaktär på bilden.
https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/42141?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvYXJ0aWtlbFwvYmlsZFwvNDIxNDEiLCJmaWx0ZXJzIjpbInQ9YXJ0aWNsZUZ1bGwiXSwicGFyYW1zIjp7ImNhY2hlQnVzdGVyIjoiMjAyMTA1MDEifSwia2V5IjoiYzc5MTNmODBhMzQ1MTIwMzk1ODliZjY1ZWU3ZmI0NjYifQ%3D%3D
Detta kan inträffa av olika skäl och det kan det ske direkt och det kan komma spontant med en fördröjning. Den typiska lösningen är då att se till att källan (grafikkortet) skickar specifikt RGB-signal (RGB Full är norm för en bildskärm) och att om reglaget finns, undvika ha displayen på "Auto" och där också välja RGB Full – eller vad det nu kallas i menyerna på displayen.
Alltså se till att både källa och display är manuellt matchade till samma nivåer.
Moderna TV har reglage för detta, men på bildskärmar är det si och så. Ofta föredrar de, eller fungerar endast korrekt, med en specifik typ av signal. Det förekommer att skärmar har felprogrammerad EDID så att de meddelar att de föredrar en viss upplösning och en viss signaltyp (ofta kretsuppsättningen SDK-default) men i praktiken förväntar sig något annat.
På det kan det finnas fler orsaker, likt att man har något icke-standard i kopplingen, likt använder någon form av adapter, switch eller omvandlare emellan.