Även om slutresultatet är detsamma fungerar processorarkitekturer på olika sätt, något som ibland försvårar jämförelser. Framför allt handlar det om huruvida fokus ligger på hög klockfrekvens eller många instruktioner per klockcykel.
För att ge en uppfattning om hur de olika arkitekturerna presterar i jämförelse med varandra kör redaktionen en rad tester vid samma klockfrekvens. Hastigheten i fråga är 2,8 GHz, en nivå som vi kan nå med samtliga modeller utan att behöva tumma allt för mycket på bussfrekvenser och andra parametrar.
Observera att vi endast justerat processorns klockfrekvens till samma nivå. Vi modifierar inte frekvenser för nordbrygga, QPI-buss, minneshastighet eller andra variabler. Vi slår även av alla turbofunktioner för att ge ett så rättvist resultat som möjligt.
För sista gången i det här testet inleder Cinebench R15 resultaten och denna gång handlar det självfallet om alla processorer i 2,8 GHz. Testobjektet Core i9-7980XE hamnar bland sina familjemedlemmar vid det enkeltrådade läget, och tar ett stort kliv fram när alla trådar får gå loss.
Inte helt oväntat hamnar Core i9-7980XE återigen i toppen när det kommer till Adobe Photoshop Lightroom, där det syns en fördel att ha massa kärnor.
När det kommer till spel lyckas Core i9-7980XE ta ledning i Battlefield 1 med några bildrutor till sin fördel, där den tidigare har fått kämpa mot modeller med högre klockfrekvens. Tätt följt efter är Coffee Lake-baserade Core i7-8700K med bara någon enstaka procent i prestandaskillnad.
Sist men inte minst är omtyckta Witcher 3 där Core i9-7980XE placerar sig i toppen igen, med lillebror i9-7900X följt bakom. För den lägre upplösningen handlar det om en prestandaskillnad om runt sju procent, medan den högre inställningen är betydligt jämnare med knappt en procent i skillnad mellan Core i9-7980XE och i9-7900X.