Montering och sammanfattning

Med Torrent Nano bär Fractal Design med sig kvalitetsarvet från fullstora Torrent när det kommer till stommen. Denna stålkonstruktion upplevs som välbyggd och kvalitativ, där passformen lämnar väldigt lite att önska. Utsidan är inte katastrofalt plastigt på något sätt, men då materialvalet är just plast så dras dock det allmänna helhetsintrycket ner något ställt mot chassin som använder sig av stål eller aluminium för exteriören.

fd_torrent_nano-31.jpg

Byggupplevelsen i chassit kan sammanfattas som utmärkt, där det finns gott om manöverutrymmet att tillgå när komponenterna ska ta plats – något som inte alltid är fallet med modeller anpassade efter formfaktorn Mini ITX. Företaget får även ett stort plus i kanten för de många genomdragningshålen som finns att tillgå, då detta verkligen underlättar processen att få till en snygg och städad kabeldragning i huvudkammaren. Glöm dock inte att dra igenom 8-pinskabeln till moderkortet innan du skruvar fast nätaggregatet – det står i manualen och är inte en lögn!

fd_torrent_nano-32.jpg

Något vi verkligen uppskattar är möjligheten att montera in riktigt fläskiga processorkylare i Torrent Nano. Med en restriktion på 165 mm höjdmässigt går exempelvis Noctuas flaggskepp NH-D15 in, vilket ger en ganska komisk uppsyn då kylaren tar upp en stor del av huvudkammaren. Här bör man dock göra lite efterforskningar kring kompatibiliteten med ens eget moderkort, då mastodontkylare av denna sort inte alltid passar klockrent på Mini ITX-modeller.

fd_torrent_nano-33.jpg

Med ständigt växande grafikkort är det tillgängliga utrymmet för sådana väldigt viktiga i moderna chassin, och detta gäller givetvis även i de mindre storleksklasserna om chassit är menat att kunna använda för en speldator. Lyckligtvis finns det väldigt gott om plats för grafikkort inuti Torrent Nano, där dessa kan vara både långa och tjocka. Efter floppen med Era ITX har företaget även sett till att grafikkortet kan ta in ordentligt med luft från utsidan genom den perforerade ytan i botten.

Det Geforce RTX 2080 Super-kortet vi skruvade in i bygget brukar hålla en temperatur under belastning på 76 °C med ett fläktvarvtal på cirka 2 000 RPM i vårt stora miditower-chassi som används för ljudmätningarna i redaktionens grafikkortsrecensioner. När det monteras i Torrent Nano landar temperaturen på 79 °C med ett varvtal på 2 100 RPM, vilket kan ses som ett bra resultat sett till chassits kompakta yttermått och att chassifläkten endast snurrade i knappt hörbara 600 RPM.

fd_torrent_nano-34.jpg
fd_torrent_nano-35.jpg
fd_torrent_nano-36.jpg

Precis som med det fullstora Torrent-chassit har Fractal Design lyckats mycket bra med kabeldragningsmöjligheterna inuti Torrent Nano. Det finns väldigt gott om utrymme för kablarna på baksidan av moderkortsplåten samtidigt som de förmonterade kardborrbanden gör det enkelt att surra fast allt. Längst upp i nätaggregatskammaren göms med fördel överblivna kabellängder samtidigt som det faktiskt finns möjlighet att montera lagringsenheter i detta utrymme.

Bland nackdelarna vi vill lyfta fram är många desamma som sågs hos storebror Torrent. Dels handlar det om materialvalet på utsidan, där plastpanelerna drar ner helhetsintrycket något. Vidare hade vi gärna sett ett bättre grepp på gallret för att lossa på frontpanelen för åtkomst till dammfiltrerna utan att behöva plocka bort sidopanelerna. Vidare känns vattenkylningsstödet mer pliktskyldigt än praktiskt, då radiatorplatsen i fronten begränsar utrymmet för grafikkort rejält.

För att knyta ihop säcken är Torrent Nano en mycket trevlig krympning av mastodonten Torrent från i höstas, med goda egenskaper både när det gäller expansionsmöjligheter och byggupplevelse. Vissa kommer säkerligen att avfärda det som för stort för att vara en Mini ITX-modell, men vi tycker ändå att det finns utrymme på marknaden för den här typen av "halvsmå" chassin som inte dras med lika snäva komponentrestriktioner som renodlade SFF-diton.

Fractal Design Torrent Nano är ett utmärkt och kompakt chassi som bjuder på en suverän byggupplevelse

Fördelar

  • Utmärkt passform och kvalitetskänsla på stommen

  • Smidiga fästen för sidopanelerna

  • Väldigt lättarbetat

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Bra expansionsmöjligheter för storleken

  • God flexibilitet gällandes ventilationen...

Nackdelar

  • ...men ganska pliktskyldigt stöd för vattenkylning

  • Plastigt yttre

  • Frontpanelen kunde varit lättare att plocka bort

Pris vid publicering: 1 239 kronor (stålpanel), 1 349 kronor (härdat glas)