Egenskap | Värde |
---|---|
Typ | SFF |
Formfaktor | Mini-ITX |
Dimensioner (B×H×D) | 173 × 211 × 371 mm (13,5 liter, Compact) |
Vikt | 4,2 kg |
Material | Aluminium, stål, härdat glas, plast |
2,5”-platser | 1 st. |
Fläktplatser | 2 st. 120/140 mm |
Platser för expansionskort | 3 st. |
Anslutningar | 1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2), 1 st. USB 3.0 |
Nätaggregat | SFX/SFX-L (ej inkluderat) |
Pris | 1 899 kronor |
Phanteks är inte främmande till att bygga chassin kring formfaktorn Mini ITX, men tidigare har det dock mestadels handlat om större modeller i stil med Evolv ITX och Evolv Shift. Med Evolv Shift XT tar företaget sikte på ett mer renodlat SFF-fokus, där en lådvolym på 13,5 liter placerar modellen strax ovanför populära modeller som Ncase M1 storleksmässigt.
Den som granskar tabellen ovan märker dock snabbt att det finns tre olika storleksangivelser för Evolv Shift XT. Phanteks har nämligen designat modellen att kunna växa på höjden vid behov, där toppen kan justeras i tre olika lägen. Detta innebär att man kan gå från grundutförandets 13,5 liter hela vägen upp till 17,4 liter i det största läget. Poängen med att kunna växa på höjden är möjligheten att klämma in fläktar samt radiatorer för att kunna hantera högpresterande komponenter.
När man packar upp chassit sprider sig direkt en premiumkänsla i rummet. Evolv Shift XT känns väldigt påkostat och välbyggt på utsidan, och rent subjektivt är det en estetiskt tilltalande modell. Mycket av detta kan tillskrivas materialvalen på exteriören, vilket till största delen består av blästrad aluminiumplåt med en tjocklek på 2,5 mm. Modellen vi kikar på idag är silvervarianten, men chassit finns även i en svarteloxerad finish för den som föredrar det.
Chassits framsida pryds av en tvådelad uppsättning aluminiumplåt som omfamnar en skiva härdat glas. Denna glasskiva är i grundutförande endast marginellt exponerad mot användaren, men vid fall där man väljer att expandera chassit på höjden kommer mer av glaset att synas. Bakom denna glasskiva döljer sig integrerad RGB-belysning ger en infinity mirror-liknande effekt.
Vid en första anblick är fronten extremt nedskalad gällandes funktionalitet, där endast en strömknapp finns att hitta i nederkant. Genom att skjuta upp den nedre aluminiumpanelen hittar man dock en serie dolda anslutningar och ytterligare knappar. Här syns en USB 3.0-port, en USB Type-C-port samt två knappar som styr den integrerade ljuskontrollern till RGB-belysningen.
Vrider och vänder vi på chassit blir det snabbt tydligt att samtliga långsidor är perforerade, inklusive toppen och botten. Detta är något som visat sig historiskt viktigt för ventilationen i kompakta chassin, så det känns helt rätt att man lagt ordentligt med krut på den fronten.
En närmare titt på baksidan avslöjar chassits inre layout, där det handlar om en tvåkammardesign i samma anda som Louqe Ghost S1. På vänster sida ser vi hålet för moderkortets I/O-panel, vilket ackompanjeras av ytterligare perforeringar för luftgenomströmning. På högra sidan ska grafikkortet ta plats, och för det ändamålet finns totalt tre expansionsplatser. Under expansionsplatserna för grafikkortet syns en nätbrunn, vilken ansluts till nätaggregatet med hjälp av en förlängningskabel.
För att ta sig in i Evolv Shift XT behöver man plocka bort de övre och undre aluminiumskalen. Det översta skalet hålls på plats med en låsmekanism som döljs bakom den övre aluminiumplattan på fronten. Denna platta sitter fast med magneter och är därför enkel att plocka bort. Med plattan borta trycker man in låsen på båda sidorna och kan därefter lyfta bort hela topplocket.
Med toppen borta exponeras nu två meshgaller som täcker båda sidorna. Dessa fungerar som grovmaskiga dammfilter och kan avlägsnas genom att helt enkelt lyftas rakt upp.
Med meshgallren borttagna återstår det att lossa det nedre aluminiumskalet från stommen. Skalet hålls på plats med en tummskruv i bakkant, och när denna är avlägsnad är det bara att skjuta stommen framåt och plocka bort den.
Nu när stommen är frilagd kan vi rikta blicken mot ovansidan. Här sitter nämligen en monteringsram med plats för antingen två 120 mm- eller två 140 mm-fläktar. Det är även här som en radiator kan ta plats i storleksordningen upp till 240 mm. Nämnvärt är att varken fläktar eller radiatorer kan användas när chassit är i sitt "kompakta"-grundläge, utan då behöver man höja upp toppen. Hur man går tillväga för att öka storleken på chassit går vi igenom längst ner på sidan.
Hela monteringsramen sitter på gångjärn och fixeras med hjälp av två skruvar. Efter att ha avlägsnat skruvarna kan man lyfta upp hela ramen och låta denna vila på gångjärnen. Detta gör det smidigt att arbeta på insidan när man har exempelvis fläktar monterade i taket. För att göra det mer åtkomligt på insidan går det även enkelt att lyfta bort hela ramen från sitt gångjärn.
Med monteringsramen i taket borttagen kan vi kika närmare på layouten för komponentmonteringen. I den högra kammaren (sett från chassits framsida) har vi monteringspunkterna för moderkortet samt nätaggregatet.
När det kommer till moderkort är det inte helt oväntat formfaktorn Mini ITX som gäller, där detta tar plats i chassits bakre del. Här får vi en tydlig bild av den väldigt gedigna PCI Express 4.0-förlängaren som medföljer chassit, vilken då kommer att koppla samman moderkortet med grafikkortet som monteras i den motsatta kammaren. Den som önskar att installera en luftbaserad processorkylare här kan göra det med förutsättningen att modellen håller sig inom ett höjdmått på 72 mm.
I den främre delen av kammaren ska nätaggregatet ta plats. Formfaktorerna som stöds är de mer kompakta SFX och SFX-L, där Phanteks rekommenderar att man använder SFX för bästa möjliga förutsättningar gällandes kabeldragning. Gällandes just kabeldragning så skapas det en spalt mellan nätaggregatet och skiljeväggen till den vänstra kammaren, vilken kan användas för att gömma undan kablar. För att göra jobbet lättare är chassit bestyckat med två förmonterade kardborrband.
Innan det är dags att granska den vänstra kammaren för grafikkortsmontering ska vi kika lite snabbt på stommens botten. Här finns det nämligen ett smart litet utrymme som kan användas för att skuffa undan kablar man inte använder samt överblivna kabellängder. För att hålla kablarna på plats finns det en löstagbar stålram som sitter fast med en tumskruv.
Den vänstra kammaren huserar som tidigare nämnts grafikkortet, där sammankopplingen sker via en PCI Express-förlängare till den högra kammaren. Detta är en väl tilltagen kammare för att röra sig om ett SFF-chassi, då grafikkort med längder upp till 324 mm kan ta plats på insidan. Andra restriktioner som gäller för grafikkortet är en maximal tjocklek på 62 mm samt en maximal höjd på 147 mm. Perforeringen i framkkant låter luft strömma genom skiljeväggen till den högra kammaren, vilket kan vara praktiskt om grafikkortet har en kyllösning som är designad på det sättet.
Medan merparten av de som bygger nytt använder sig av M.2-baserad SSD-lagring så är det ändå trevligt att det finns möjlighet att montera in en traditionell 2,5"-enheter i Evolv Shift XT. Denna tar plats i en löstagbar vagga i den främre delen av grafikkortskammaren.
Evolv Shift XT – tre storlekar i en
Paradnumret med Evolv Shift XT är möjligheten att expandera det på höjden för att låta fläktar och radiatorer ta plats i taket. Att utöka höjden på chassit är extremt enkelt och utförs med hjälp av en medföljande skruvmejsel på ett par minuter.
För att justera höjden på toppskalet behöver man flytta två skruvar som återfinns på insidan av detta. Skruvarna kan sättas i tre olika positioner, där den nedersta är standardläget "Compact", det mellersta är "Air Boost" vilket möjliggör stöd för fläktar i taket och sist men inte minst har vi den högsta positionen "Liquid Cooled" för den som vill få plats med en radiator i toppen.
När skruvarna är flyttade till önskad position behöver man skruva fast en önskad distansplatta i bakkant på toppskalet. Med chassit medföljer två stycken distansplattor, där den lilla är för "Air Boost"-läget medan den stora är för det högsta "Liquid Cooled"-läget. I standardutförandet "Compact" behövs ingen distansplatta. Med distansplattan på plats är det sedan bara att installera toppskalet igen precis som vanligt.
På bilden ovan syns skillnaden mellan de olika höjdlägena på Evolv Shift XT. I mitten har vi "Air Boost"-läget, vilket ökar lådvolymen på chassit till 15,6 liter och möjliggör montering av dubbla 120 mm-fläktar i taket med en maximal tjocklek på 32 mm. Bilden till höger visar "Liquid Cooled"-läget på 17,4 liter, vilket då kan husera en 240 mm-radiator med tillhörande fläktar förutsatt att den maximala höjden på dessa gemensamt håller sig inom 60 mm.
En nämnvärd detalj är att Phanteks skickar med en uppsättning extra meshgaller att använda som filter i toppen. Dessa klistras helt enkelt fast i det övre aluminiumskalet, och är menade att användas när chassit körs i sitt "Compact"-läge utan fläktar som annars blåser ut luften ur taket.