För att verkligen låta AMD:s nykomling sträcka på benen har vi utöver tester vid den fördefinierade strömbudgeten även testat nykomlingen med PBO aktiverat. Precision Boost Overdrive eller PBO är AMD:s funktion för att klämma ut ytterligare prestanda ur sina kretsar.

När läget aktiveras får processorerna en högre effektbudget som i våra tester ställs in i sitt maxvärde på 1000 W. Detta betyder inte att processorerna kommer att slå i den väl tilltagna gränsen utan istället blir det en balans mellan variablerna effekt, temperatur och klockfrekvens som dikterar hur snabbt processorn arbetar.

I nedan testar har vi dels genomfört testerna med funktion PBO enbart konfigurerat till "Enabled" i BIOS samt med en lättare manuell överklockning.

I de syntetiska testerna är det ett marginellt uppsving när PBO aktiveras och processorn boostar till en något högre klockfrekvens. Ytterligare prestanda går att få ut av processorn med en liten manuell överklockning. I Blender kortas renderingstiden ned med ungefär 4 procent vid manuell överklockning. Ungefär samma 4-procentiga lyft går att skönja i Cinebench 24.

Tittar vi på klockfrekvenserna som vi mäter under Blender är det tre stycken väldigt raka linjer som går att skönja. Med PBO ökar klockfrekvensen med lite drygt 100 MHz och med en manuell överklockning skruvar till upp frekvensen med lite drygt 100 MHz till.

Speltester med PBO

De högre klockfrekvenserna ger också en liten boost i de spel vi testar. I Hitman noteras ett lite drygt 6-procentigt lyft vilket är trevligt för en relativt liten handpåläggning. I Far Cry 6 noteras ett som bäst 7 procent bättre resultat.

I det stora hela är det välkommet att vi kan ge processorn ett extra lyft genom PBO eller manuell överklockning. Värt att notera är dock som vanligt att energieffektiviteten och temperaturen kan bli ordentligt lidande av detta. För den som vill lägga lite extra tid finns det en del att hämta med hjälp av undervoltning genom Curve Optimizer-funktionen för att komma till bukt med detta.