Utöver klassisk rastrering testar vi givetvis även hur grafikkorten hanterar hårvaruaccelererad ray tracing, dels genom UL Benchmark 3DMarks Raytracing Feature Test men också i Port Royale. Utöver de båda testerna har vi valt fyra spel från testsviten som har körts igenom i de tre upplösningarna med ray tracing aktiverat.

1_4k_native.jpg

Nu blir det ray tracing för hela slanten, och när vi kikar på råprestandan att utföra denna typ av grafiska operationer med hjälp av Raytracing Feature Test ser vi att Arc B580 inte klarar av att hålla jämna steg med Geforce RTX 4060 samt Arc A750. Nykomlingen är bestyckad med ganska få RT-kärnor, och även om det rör sig om förbättrade sådana enligt bolagets andra generation räcker inte detta riktigt till för att slå Nvidias Ada Lovelace på fingrarna.

Det finns dock potential i Intels förbättrade RT-kärnor, vilket syns tydligt om man jämför med resultaten från Arc A750. Det sistnämnda har 40 procent fler RT-kärnor men erbjuder endast 15 procent högre råstyrka vid ray tracing-operationer. Med andra ord finns det god chans att se ett trevligt uppsving i RT-prestanda om Intel beslutar sig att släppa större kretsar i familjen "Battlemage" framöver i exempelvis B700-serien.

Tittar vi på Port Royal, vilket på sitt sätt är mer realistiskt då traditionell rastrering kombineras med ray tracing, ser vi att Arc B580 svingar upp rejält i tabellen. Modellens starka rastreringsprestanda vid 1440p gör att kortet kan kompensera för sin något milda förmåga att utföra ray tracing-biten – något som i sin tur placerar nykomlingen nästan 30 procent ovanför Geforce RTX 4060.

När vi tittar på vår kvartett av spel med ray tracing aktiverat kan man säga att det utslaget är ganska jämnt skägg mellan Arc B580 och Geforce RTX 4060 (Radeon RX 7600 behöver vi inte nämna i det här sammanhanget, det ligger hopplöst efter. Arc-kortet har en fördel i Cyberpunk 2077 men halkar efter en bit i Guardians of the Galaxy.