Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 30 minuter. Bakgrundsbruset med systemet igång utan grafikkort ligger på 34,5 dBA och temperaturen på 25° C.

Temperaturmässigt är Arc B580 i Intels referensutförande en väldigt sval historia. Vi uppmäter 64 °C under vårt belastningsscenario, vilket tyder på att kylaren gör ett prima jobb med att transportera bort värmen. Men en låg temperatur betyder egentligen inget om kortet samtidigt väsnas som en skördetröska, så härnäst ska vi kika närmare på om Intel lever upp till sitt låga löfte om låga ljudnivåer.

Under testprocessen i öppen testbänk upplevdes Arc B580 som oerhört tyst, nästan ljudlöst faktiskt. Detta reflekteras även när det monteras i ett chassi för ljudmätningarna, då modellen faktiskt är imponerande tyst, bäst i tabellen till och med!

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur utgör grunden för kylarens förutsättningar.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med under slutet av den 30 minuter långa testsessionen med Unigine Superposition. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

När vi mäter effekten för hela systemet under belastning med Arc B580 landar värdet på 240 W, vilket är lägre än A750 och i synnerhet A770. Samtidigt ligger dock nykomlingen på nästan samma nivå som det bättre presterande Geforce RTX 4070, så Nvidia behöver nog inte vara oroliga för att Intel tar energieffektivitetskronan från dem med Battlemage.

Effektmätning för endast grafikkortet

Att mäta effektuttag på ett precist sätt från grafikkort är inte helt enkelt. Vi har historiskt sett förlitat oss på värden från en effektmätare vid vägguttaget, där hela systemets effektuttag mäts under belastning. Detta ger oss en förhållandevis bra bild av hur olika grafikkort står mot varandra effektmässigt, men det är samtidigt svårt att få ut mer finkorniga siffror. Detta då både processorns förbrukning och nätaggregatets verkningsgrad påverkar siffrorna – något som kan ställa till det när energieffektiviteten ska beräknas.

PCAT.jpg

Med anledning av detta kompletterar vi med mätningar som görs med Nvidias verktyg Power Capture Analysis Tool (PCAT). Detta verktyg består av en PCI Express-baserad riser-brygga som sammankopplas med ett kretskort. På kretskortet finns effektavläsning för dels PCI Express-porten, men även de 8-pinnars PCI Express-kontakter som ger extra strömmatning till grafikkortet.

Med hjälp av PCAT kan vi mäta effektuttaget för endast grafikkortet under belastning av varje individuell speltitel i vår testsvit. Nedan presenterar vi det genomsnittliga effektuttaget från elva spel för varje grafikkort.

Vid mätningen av effektuttaget för endast grafikkortet ser vi att Arc B580 ändå är ett av de snålare korten i tabellen, med ett snitt på 166 W utslaget över alla speltesterna. Modellen har dock en bit kvar för att kunna hävda sig mot Nvidias Ada Lovelace-arkitektur, vilken fortsätter att erbjuda riktigt låga effektuttag vid varje prestandasegment.

Sett till energieffektivitet har Intel definitivt gjort framsteg på den fronten med Battlemage och arkitekturen Xe2. Arc B580 erbjuder ungefär samma nivå som AMD:s RDNA 3-kort i Radeon RX 7000-serien, men den ohotade ettan är fortsättningvis Nvidia med Geforce RTX 4000-serien.