Vi skickar in den medföljande cd-skivan för Sentinel och möts av följande skärmbild.

Om man önskar kan man alltså välja en drivrutinsfri version (mer om detta senare). Vi väljer dock att installera programvaran för att se vad den har att erbjuda.

Första gången vi kör igång programvaran verkar den kontrollera inställningarna i musens egna minne och det tar ett par sekunder innan huvudpanelen kommer fram.

Huvudskärmen på kontrollpanelen för musen kan verka rätt plottrig första gången man startar upp, men när man klurat ut funktionerna är den rätt enkel. Under den första fliken väljer vi funktionerna för musknapparna där diverse funktioner kan väljas, som ändring av rörelseupplösning, byte av profil och ett gäng andra funktioner. Vidare väljer vi på denna flik vilken profil vi vill använda. Om man önskar exportera sin profil till en fil går detta via ”Profile Management”-knappen. Det går även att importera andra profiler.

Vidare ställer vi in de fyra olika rörelseupplösningsvärdena som skall användas av musen. Samtliga värden kan justeras vertikalt och horisontellt separat. Skalan går från 100 till 5 600 DPI. Sist men inte minst ställer vi in hur snabb musen ska vara (känslighet) och dubbelklickshastighet. Värt att notera är att musen sparar samtliga inställningar i sitt interna minne så att mjukvaran inte behöver installeras på en dator som man ansluter musen till.

Den andra fliken i programvaran styr lysfunktionerna på Sentinel. Musen har två stycken starka lysdioder längst fram som lyser upp musmattan framför musen samt en lysdiod som ger ett starkt sken från musens ovansida. Just denna flik hade ett par buggar, men det går att ändra färg på lysdioderna. Vi lyckades inte heller få igång ”Breathing”- eller ”Rapid Fire”-lägena som gör att musen skiftar färger eller byter färg när man klickar på musknapparna. Förmodligen kommer det dock att komma en uppdatering till detta inom kort.

Makron kan vara mycket viktiga i spel som World of Warcraft eller Aion. Sentinel har en rätt lätt makrodel där man helt enkelt trycker nytt makro, och sedan på starta inspelning. Sedan spelas samtliga tangenter och musklick in. Även under denna flik märker vi ett par buggar då makron vi spelar in och försöker spara inte hamnar i listan till vänster. Vi kan även lägga till specifika knappar till ett inspelat makro, till exempel ett musklick.

Det som gör Sentinel lite unik är möjligheten att programmera skript. Man kan se det som ett tillägg till makrofunktionen men med en hel del intressanta alternativ. Den som är bekväm med programmering lär inte ha några större problem med att skriva skript med kommandon som goto, if, call, repeat, pause och stop. Vi känner dock att denna funktion inbjuder lite till att utnyttja spel på ett sådant sätt som inte är etiskt.

Under den sista fliken kan vi hantera makron samt skript som ska sparas på musens interna minne. Vi kan även importera och exportera makron och skript under denna flik.

Den sista fliken tillåter oss att söka efter uppdateringar eller uppdatera musens interna mjukvara (firmware). Sidan visar dock inte vilken mjukvara eller firmware som är installerad vilket är lite frustrerande. Faktum är att det inte visas under någon av programvarans flikar.