Sammanfattning

Varible Refresh Rate är en spännande teknik som möjliggör en högre upplösning för den som fortfarande önskar en välflytande spelupplevelse. Jag skulle nästan kunna sträcka mig till att säga att VRR gör 4K UHD-spelande hanterbart, efter att nu ha haft möjlighet att testa funktionen i några veckor.

Med det sagt har det större påverkan i vissa spel än andra. Beroende på hur spelet är byggt kan VRR motverka tearing utöver att ge en jämnare upplevelse, i spel som ligger mellan milstolparna 30, 60 och 120 FPS. Utifrån testerna är skillnaderna mest påtagliga inom spannet 40–60 FPS.

LG_OLEDC9_Handkontroll.jpg

En bra skärm kan verkligen höja spelupplevelsen och VRR kan även förlänga ett grafikkorts livslängd, eftersom jämna 60 eller 120 FPS inte behöver nås för att få en jämn spelupplevelse. Jag ser det alltså som väldigt positivt att TV-apparater börjar få denna teknik.

VRR får gärna bli standard när fler TV-apparater blir bestyckade med HDMI 2.1. I slutänden kan jag utan problem rekommendera G-Sync och VRR på LG:s nykomlingar i OLED-sortimentet, förutsatt att ett Nvidia Turing-baserat grafikkort redan finns i spelriggen.

Till följd av att det är en funktion och inte produkten i helhet som testas, är det svårt att ge det en samlad utmärkelse. Det är dessutom svårt att peka ut nackdelar. Att VRR fungerar som marknadsfört är det som är den stora nyheten, och att det rullar bra i en produkt där det adderats senare i livscykeln. Det har vi HDMI 2.1 att tacka för.

Nämnvärda egenskaper

  • Ingen tearing trots ojämn FPS, nu i vardagsrummet

  • Bättre flyt vid ojämn FPS, nu i vardagsrummet

  • Gör det möjligt att höja detaljnivåer utan att ge avkall på spelbarhet

  • Potentiell förlängning av grafikkortets livslängd

  • Spelkvaliteten vid skrivbordet kan nu matchas från soffan