Val av komponenter

Att välja komponenter är inte alltid lätt och vi börjar därför med en liten genomgång av några viktiga beståndsdelar i ett Phenom II-system.

Processor

Från att endast ha haft två modeller i sortimentet har AMD efter lanseringen av den nya AM3-plattformen nu sju stycken processorer i Phenom II-familjen. Av dessa är fem stycken tillgängliga för slutkund.

Processor

Klockfrekvens

L3-cache

Sockel

Bästa pris

X4 940 BE

3,0 GHz

6 MB

AM2+

X4 920

2,8 GHz

6 MB

AM2+

X4 810

2,6 GHz

4 MB

AM3

X3 720 BE

2,8 GHz

6 MB

AM3

X3 710

2,6 GHz

6 MB

AM3

Om man planerar att redan från början använda DDR3-minnen eller om man vill göra det i framtiden, är det en AM3-baserad processor som gäller. Fördelen med dessa är att de fungerar på såväl AM3-moderkort som flertalet AM2+-moderkort. I dagsläget är de två toppmodellerna endast anpassade efter AM2+-sockeln och kan således bara användas ihop med DDR2-minnen och moderkort med denna sockel.

Har man en mindre budget kan X3 710 och X3 720 vara ett alternativ då de har en kärna mindre och därmed ett lägre pris.

Processorerna med benämningen "BE" går under AMD:s Black Edition-märkning och har en upplåst multipel. Detta kan i vissa fall hjälpa till vid överklockningen då man slipper ofrivillig frekvenshöjning av de övriga delarna.

Moderkort

Sällan har det funnits fler valmöjligheter av moderkort till en processor som Phenom II. Eftersom ACC-funktionen (Advanced Clock Calibration) som avsevärt förbättrade överklockningspotentialen hos den första Phenom-processorn nu har byggts in i Phenom II, kan även dugliga resultat uppnås med äldre moderkort.

Moderkort

Sockel

Bästa pris

Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

AM3

Asus M4A79-T Deluxe

AM3

MSI DKA790GX Platinum

AM2+

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H

AM2+

Asus M4A78-E

AM2+

Om man inte absolut är inne på DDR3-spåret, är fortfarande AM2+-moderkorten långt mycket mer prisvärda. Det finns en mindre uppsjö av olika styrkretsar som fungerar ihop med Phenom II, men vi har haft bäst erfarenhet av AMD:s 790GX och 790FX när det gäller överklockning.

Gällande äldre AM2+-moderkort vill vi rekommendera att man kontrollerar hos tillverkaren om det har stöd för Phenom II. I många fall kan detta stöd enkelt läggas till i en ny BIOS-version.