Prestanda, temperaturer och strömförbrukning

Efter en överklockning är det alltid intressant att se hur mycket mer ork ens system har. Som måttsticka för att mäta upp vår nyvunna prestanda användes CPU-testet i Futuremarks 3DMark Vantage.

Lyckligtvis har vår överklockning givit oss ett par fina prestandavinster. Redan vid första stegets lätta överklockning har prestandan ökat med nästan 25 procent. När vi tryckte oss upp till 3,6 GHz låg var vi helt plötsligt 35 procent snabbare än vår ursprungliga X4 810. Vid den maximala klockfrekvensen snuddade prestandan på en 45-procentig fördel över den oklockade processorn.

Temperaturer

Olika exemplar reagerar olika bra på höga temperaturer när det gäller Phenom II och det är därför viktigt att hålla temperaturerna nere med ordentlig kylning.

Temperaturerna mättes efter en timmes körning av stresstestet OCCT.

Sitter man med den medföljande kylaren kommer det inte att vara några större problem med processorns temperatur så länge spänningen inte höjs. Med högre spänning ses mer drastiska förändringar i temperaturen och vid vår maximala klockfrekvens börjar vi röra oss upp mot processorns övre gränser.

Strömförbrukning

För att mäta strömförbrukningen på våra nyklockade processorer tog vi ännu en gång hjälp av OCCT för att sätta press på dem. Vi mätte sedan förbrukningen på hela systemet exklusive skärm.

Resultatet påminner mycket om temperaturavläsningarna. Först när högre spänning behövs ökar strömförbrukningen något mer än tidigare.

Under mätningarna var alla strömsparfunktioner avstängda.