Genomgång av inställningar

Det finns många inställningar att hålla reda på när man överklockar Phenom II och därför går vi här igenom de som användes av oss under denna artikel.

Inställningarnas namn kan ibland skilja sig åt mellan olika tillverkare. I den här artikeln användes AM3-baserade moderkort från Asus och Gigabyte. Vi har försökt att namnge varje inställning så neutralt som möjligt för att det ska gå att använda dem tillsammans med andra tillverkares moderkort också.

CPU/HTT/FSB frequency

Denna inställning har ofta olika benämningar mellan olika tillverkare men det rör sig i grunden om moderkortets referensklockfrekvens. Den kallas oftast felaktigt för FSB, vilket är en kvarleva från den gamla Athlon XP-tiden. Basvärdet på denna är 200 MHz och den kan oftast höjas med en megahertz i taget. När värdet ändras påverkar man förutom processorns klockfrekvens även Hypertransport-länken, den integrerade minneskontrollern och L3-cachen. Klockfrekvenserna på dessa delar styrs av vilken multipel som respektive del använder.

CPU clock ratio (multipel)

Processorns multipel är det värde som multipliceras med referensklockfrekvensen och resulterar i processorns klockfrekvens. Multipeln har ett förbestämt värde på varje modell, exempelvis 13 för X4 810 (13 × 200 MHz = 2,6 GHz). Samtliga modellers multipel kan sänkas vid behov och har man en Black Edition-processor kan den dessutom höjas.

CPU northbridge frequency

Trots det något kryptiska namnet avgör denna inställning hastigheten på den integrerade minneskontrollern och L3-cachen. Dessa benämns "NB-frequency" i många sammanhang. Beroende på tillverkare används här antingen olika multiplar eller flera fasta värden som redan har räknats ut genom multiplicering med referensklockfrekvensen. En högre klockfrekvens på dessa delar ger oftast prestandavinster men ställer även högre krav på processorn, vilket i sin tur kan kräva spänningshöjningar.

HT link frequency/speed

Denna inställning avgör hastigheten på HT-länken genom olika multiplar eller fasta värden som har multiplicerats fram med referensklockfrekvensen. Se till att alltid hålla denna klockfrekvens under eller på samma värde som tilldelats den integrerade minneskontrollern och L3-cachen.

Memory clock/DRAM frequency

Minnets klockfrekvens avgörs även den av olika multiplar eller fasta värden som multiplicerats fram med referensklockfrekvensen. Beroende på vilket minne man använder kan man här sänka minneshastigheten om man använder en hög referensklockfrekvens och långsamma minnen.

CPU voltage control/CPU Vcore

Här är det spänningsmatningen till processorns kärnor som avgörs. Det gäller att stegvis arbeta sig uppåt allt eftersom man ökar frekvenserna och högre spänning behövs. Olika exemplar reagerar olika bra på högre spänningar och vi rekommenderar att man håller sig under 1,55 V om man kör med luftkylning.

CPU/NB voltage control

Den här inställningen styr spänningen som matas till processorns integrerade minneskontroller och L3-cache. Siktar man på att pressa upp dessa delar i högre klockfrekvenser kommer en höjning av detta värde att behövas. Våra exemplar reagerade bra på spänningar mellan 1,3 och 1,4 V.

DDR3/DDR2 voltage control/DRAM voltage

Om man vill ändra spänningen som minnena matas med, kan man ändra detta värde. Det är olika spänningsspann som gäller för DDR3 och DDR2 och det är bäst att konsultera med tillverkarens uppgifter om vilken spänning som passar bäst med just det minne man använder.

NB voltage control

Spänningen till nordbryggan är det som ändras här. Denna inställning behöver väldigt sällan ändras och i de flesta fall rör det sig i sådana fall om en hög referensklockfrekvens tillsammans med en hårt pressad minneskontroller/L3-Cache.

SB/HT voltage control

Denna inställning styr spänningen som går till sydbryggan och HT-länken. På vissa moderkort är denna inställning separerad för att det ska gå att styra respektive del för sig. Generellt sett höjs detta värde när HT-länken körs en bit över sin specificerade hastighet.

Sammanfattning

Överklockningen sker i praktiken genom att man höjer referensklockfrekvensen (HTT/FSB). När denna höjs påverkas klockfrekvenserna för processorns samtliga delar olika mycket beroende på vilken multipel denna del har. Vid en viss punkt kommer någon av dessa delar att kräva mer spänning för att kunna höjas ytterligare, vilket kräver en justering av spänningen till just denna del.

Generellt sett är det alltid bäst att ställa ner både HT-länken och minneskontrollern/L3-cachen tills man hittat processorns maximala klockfrekvens. Först efter det bör man sikta på att höja de andra frekvenserna.