Inlägg

Inlägg som Dimman har skrivit i forumet
Av Dimman

Minns att man fick nöja sig med ett GeForce 4 Ti 4200 på den tiden. Hyfsat tillräckligt för att köra 1024x768 på Medium.

Härliga tider

Av Dimman

Som nämnt tidigare så har de flesta elektronikprodukter (där mänsklig kontakt förväntas) TVM-dioder och annat för att skydda mot just ESD. Olika komponenter är olika känsliga.

Det är inte absoluta potentialen som är problemet, det är potentialskillnaden. Du kan vara uppladdad till 100 000V, sålänge enheten du pillar på håller samma potential så är det inga problem. Däremot är det ganska opraktiskt att vara laddad till 100 000V då det är ganska sannolikt att du pillar på utrustning som är ansluten till PE. Nu vill man väl helst ha en "potentialfri" anslutning för ESD-mattor/bänkar och liknande, men potentialskillnaden mellan den och PE kommer inte vara stor. I ESD-armband och liknande så sitter oftast en ~10MOhm-resistor vars enda syfte är att sakta ned potentialutjämningen.

Strömmen kommer alltid ta "the path of least resistance". Ibland är det ingen fara, ibland blir det problem.

Av Dimman
Skrivet av TuHack:

Samtidigt på sweclockers:

"Spelkonsoler, laddningsporten på mobiltelefoner, systemkamera, laptops, all möjlig elektronik väntar helt enkelt på att få blåsas ren."

Inet:
"Perfekt för rengöring av känsliga tekniska enheter som datorer, konsoler, TV-apparater och servrar samt apparater som fläktar, filter och radiatorer."

Frågan är: Vem blåser vem? Dimman, sweclockers eller elektronikföretagen som säljer denna vara.

Inte för att vara sån men, vad jag vet är det inte många ingenjörer eller högre utbildade som jobbar på varken Sweclockers eller Inet

Har personligen råkat blåsa ett antal oskyddade OP-amps när jag transporterat elektronik mellan ESD-säkert labb och icke ESD-säker arbetsplats 50m bort.

De flesta komponenter är tillverkade för att tåla ett antal tusen volt vid en superkort ESD-urladdning, men det finns gränser. Att inte mer elektronik "gått sönder" av ESD-skador är just för att de flesta har riktigt bra inbyggt ESD-skydd. Du hittar exempelvis inte en enda vettig USB-produkt som inte har ESD-skydd på ingången. Gäller det mesta i kabelväg som folk kan pilla på

Av Dimman
Skrivet av XPerion:

ESD skydd är överdrivet. Har använt dammsugare många gånger innan och inga av dator komponenter har gått sönder. Sen använder jag inte det endast till att blåsa bort damm inne i datorn.

Nej det är inte överdrivet bara för att Du inte haft oturen att ha sönder något, världen funkar inte så.

Jag jobbar med inbyggd elektronik och ESD är på riktigt, end of discussion.

Av Dimman

Skattmasen var inte nöjd och vill ha mer, 21k mer. Bara att le och se glad ut.

Av Dimman

Dessa är inte billiga, men de är riktigt bra i mitt tycke: https://www.elbutik.se/product.html/lexcom/actassi-modularjac...

Sätt en i varje ände på en installationskabel. Finns flera "vägguttag" (centrumplatta) där dessa passar (behöver en liten plastram/montageram som finns i olika färger). Den andra änden som du egentligen ville ha en kontakt på, den behöver du inte fästa i nått uttag, bara skaffa en liten kort patchkabel (hane-hane) och plugga in så har du din hane-hona-lösning.

EDIT: Såg nu att det som @p.lindblom länkar innehåller just två sådana modularjack som jag nämner + allt du behöver. Går sannolikt att plugga ena datauttaget med en plastram, isf innehåller det allt du behöver.

Av Dimman

Det är inte bara din router/mediaconverter som dör vid strömavbrott?

Du behöver inte en fast IP per se. Skaffa någon dynamisk dns-tjänst och uppdatera dns-recordet varje gång IP:n ändras. Många tjänster erbjuder färdiga script och liknande för att lösa det redan.

Det större problemet är som andra nämnt just CG-NAT för många mobila uppkopplingar. Se det som att ”internet” för dig är bakom din ISP’s router. Det är fortfarande ett internnät men din ISP’s.

Jag körde visserligen Tele2’s obegränsade ”bredband via mobilnätet” och hade en riktig publik IP. Dock brukar det som nämnts också vara så att vissa portar är blockade.

Samma IP på en mobilanslutning som från din fiber kommer inte hända så som du tänker dig. Det är inte heller lösningen. Lösningen är någon form av extern lastbalansering som tar emot requests och skickar till den backend som är tillgänglig.

Av Dimman
Skrivet av Alling:

Du får gärna utveckla vad du menar och visa uträkningen i större detalj, för jag hänger inte med. Som jag förstår det lyder Ohms lag så:

U = R × I

Det vill säga:

I = U / R

U kan jag anta är 230 V, men varifrån fick du R?

Halvgammal tråd men, jag skulle gissa att han syftade på 2000W-modellen.

2800W PSU är 2800W på sekundärsidan, så med säg skyhög 95% effektivitet vid full last så drar det (2800/0,95) 2950W i väggen.

R är inte intressant egentligen, men P = U * I dvs I = P/U så I = 2950/230 = 12,8A vid full last.
Vill du räkna fram R så är R = U/I = 230/12,8 (eller bättre 230/(2950/230)) = ca 18 Ohm

Av Dimman
Skrivet av medbor:

En av de sjukaste bluffarna i det här landet är att vi skattar lön. De som är rika nog har ingen lön, bara ägande, skattefiffel och utdelningar

De betalar långt mindre skatt än vanliga löntagare

Jag förstår vad du är ute efter, men tror att i din generalisering i slutet så menar du att "de" betalar mindre procentuellt?

Säg 0 SEK inkomst och sedan 22% skatt på 10 miljoner SEK utdelning resulterar ändå i ~10x mer skatt i kronor betalt än en "vanlig löntagare".

Av Dimman
Skrivet av jOnÄTÄn:

Ja alltid är det något man missar, kan vara mer noga i framtiden men ibland blir man lat, och skiter i att kolla upp detaljer när man känner att budskapet kommer fram. Var några år sen jag läste ellära (tror jag det hette) och nötte ohms lag osv. Men förstår att sådant kan irritera folk som håller på med det så ska skärpa mig.

Redigerade inlägget igen nu hoppas jag det är godkänt haha.

Haha, lugnt. Många som läser kommentarerna så det var mer menat som allmän information. Handlar bara om att undvika missförstånd, ingen som är irriterad

Av Dimman

@jOnÄTÄn Det var uppenbart för oss andra Dock är enhetsbeteckningen A, inte a (ja det spelar roll: m är milli, M är mega, k är kilo, K är Kelvin etc)

Av Dimman
Skrivet av Rebben:

Jag jobbar med elektronik som är hyffsat närliggande och de unga vi får in kan nästan ingenting, djupkunskaperna och bredden är helt obefintlig. De enda som kan något är de som har elektronik som hobby. Har man ingen bakomliggande intresse så passar de i princip bara att göra uppgifter som det finns tydliga instruktioner till. Det är lite som datortekniker som inte vet hur datorn fungerar utanför applikationerna som de jobbar med.
Så om du har 2 att välja på ta alltid den som har arbetsområdet som hobby.

Lite så. Förenklat och kortfattat så är min bild att nyexade generellt har ett ganska smalt fokus och mycket vikt läggs på den "tekniska aspekten". Med erfarenhet så breddas synfältet och vikten flyttas mot att faktiskt lösa rätt problem "good enough" och i rätt tid.

It's a means to an end, dvs det finns sällan ett egenvärde i själva lösningen.

Av Dimman
Skrivet av Dem8n:

Men allvarligt, hur svårt ska det vara att dimensionera arean…Har man inte kunskap eller kan köpa kunskap av någon annan ska man fan inte tillverka elprylar.

"Chefen! Vi kom på en skitsmart grej, vi la 1,5mm^2 som serviskabel istället för 16mm^2, tar mycket mindre plats!"

Av Dimman
Av Dimman

Nyfiken fråga: hur många av er som kör Android på heltid använder sms som primärt kommunikationsmedel för textmeddelanden?

(Min bild är att de flesta använder sig av någon annan app likt WhatsApp, signal, snap, insta etc? Jag är helt öppen för att jag har fel så därav min nyfikenhet och fråga.)

Av Dimman
Skrivet av SuperSverker:

Ni förstår er inte på innovationen att köra en 13 år gammal kontakt med en maxhastighet på 480 Mb/s

Om det ändå vore så att USB3.0 inte funkat med Lightning.. För övrigt viktigt med Gigabithastigheter när man laddar tangentbordet (ca 1 gång varannan månad), man skriver helt enkelt några nanosekunder snabbare då! 😎

Av Dimman
Skrivet av BobbyM:

Alla har rätt till en åsikt. Och min är att en Intel MacBook Pro från 2020 som jag har eller en kilformad (perfekt för projektledare) Air för runt 10-13tkr var bra produkter för vettigt pris. Visst man får köra med dongel om man skall ha usb-a och hdmi men det är ett mindre problem som jag ser det och många tillbehör så som projektorer, mickar osv har gradvis gått över till usb-c så då behövs den inte alls. Min gissning är att Apple jobbar på att återigen trycka ner formfaktorn och så gör man som man gjorde med magsafe. Dvs, först en försämring eller att man tar bort något för att sedan återintroducera det som en "ny" feature. Det finns ju inget bolag som är bättre på att göra minimala ändringar och sedan presentera det som revolutionerande nyheter. Ett annat exempel är när man gick från 20 pin kontakt på iPhone till 8. En sådan ändring hade inget annat företag kunnat presentera som en feature eller nyhet. Det är bara evolution som ingår i teknikutvecklingen.

Men jag tar med mig att ändringen i formfaktorn, i varje fall här på swec, snarare har uppfattats som positiv än negativ. Och det är givetvis fritt fram för alla att tycka olika.

Jag hade en MBP 16” 2019 med maxad i9 config, 32GB RAM, 1TB SSD osv. Har numer en MBP 16” med M1 Pro, 32 GB RAM, 1TB SSD osv.

Det går inte jämföra maskinerna, det är två olika världar. Intel-maskinen var så hiskeligt trött i jämförelse, gick varm så fläktarna drog igång nästan direkt. Svårt att beskriva skillnaden, men hade någon påstått att ”M1 Pro-modellen kostar dubbelt så mycket” så hade min tanke varit ”makes sense”.

Måste säga att när jag skaffade M1 Pro-modellen så var det första gången jag kände att ”det är såhär jag alltid velat att en dator ska vara”.

Av Dimman
Skrivet av Beta:

Yes, jag har tre nya följare.

! lucasrpsx

! vitornovaes

!z teste

Jag har samma, alltid roligt med nya kompisar!
EDIT: Hade.

Av Dimman
Skrivet av Black(1)cat:

Kina får bära hundhuvud för mycket, stor del av Apples produktion görs där Samsung likaså! Apple betalar nog tian för en producerad laddare och säljer den för 249:- samma fabrik säljer en kopia som också kosta en tia som han säljer för femtio och utan den hade de troligen gått i konkurs. Jättarna är inte där för Kinas skull bara sin egen och utan skräpproduktion överlever dem inte.

Säga vad man vill om priserna, skillnaden är att Apples laddare framförallt håller riktigt hög kvalitet och säkerhetsnivå. De kostar mer än tian i BoM-kostnad.

Kinaladdaren du hittar för en femtiolapp, som visserligen kan se ut som en riktig laddare är garanterat sämre och potentiellt farlig. Hade den varit lika säker och hållt samma kvalitet så hade den kostat mer…

Finns flertalet teardowns att kika på om man är intresserad. Det kostar mycket pengar att utveckla kvalitetsgrejer, mycket mer än om man tummar på kvalitet och testning, det säger sig självt. De pengarna måste in nånstans…

Av Dimman
Skrivet av trudelutt:

Underskatta aldrig Sweclockers förmåga att dra en fuling för att få mer annonsintäkter.

Ja verkligen, jag kan också rambla BS i sömnen.

Citat:

Mer specifikt stannar Apple Iphone 15 och 15 Plus kvar på USB 2.0 med en överföringshastighet på 480 Mbps, samma hastighet som gamla lightningskontakt

Direkt felaktigt. Lightning som sådan stödjer USB3...

Jag hittade inget annat att whina om så jag hittade på något click-bait för att dra igång ett flamewar.
Ny bottennivå.