Inlägg

Inlägg som Felix har skrivit i forumet
Av Felix
Skrivet av Mindfighter:

Obs! Julklappar till dig själv räknas också. Ouch, då blire dyrt, är generös mot mig själv!

Ah, nej... det missade jag när jag röstade... för same...

500 för "dyr" och 100 för "billig" julklapp till "julklappsspel" med familjen
300 typ till sambon
16k i "julklappar" till mig själv pjäxor och en ny Fanatec-ratt

Av Felix

DIY Perks ledstjärna verkar ju vara "Inget är för overkill eller onödigt så länge det är ett coolt concept"

Av Felix

Jag tyckte ju att det var jävligt irriterande att behöva ta bort spel efter spel för att kunna installera uppdateringar till andra spel för att så otroligt mycket ledigt utrymme krävdes på PS4an. Om jag springer in i samma problem med PS5 så kommer jag köpa till mer lagringsutrymme garanterat.

Av Felix

Läser Fall; Or, Dodge in Hell av Neal Stephenson

Lite sci-fi-aktigt om att ladda upp sitt medvetande i molnet. En annan bra bok på samma tema är Down and Out in the Magic Kingdom

Av Felix

I dagsläget för lån på 2,05 miljoner för bostadsrätt på 53 kvm(?) på Lidingö utanför Stockholm.

Amortering: 3570:-
Ränta: 2140:- (1,25%) -> 8540:- (5%)
Avgift: 3240:- (inkl parkeringsplats 200 kr)

Ökning: 6400:-

Sen för mig personligen så skulle väl säkert lite lägre priser på grund av högre räntor förmodligen gynna mig eftersom jag inte ägt bostad så länge och därför inte har lika stor kontantinsats, men sparar mycket varje månad pga låga kostnader.

Av Felix

Titel: Systemarkitekt
Faktiska jobbsysslor: Produktägare, projektledare, systemarkitekt, mötessittare, allt-i-allo
Plats: Stockholm
Ålder: 32
Erfarenhet: Snart 2 år i rollen, 4,5 år i yrkeslivet nu
Utbildning: Master Datateknik, inriktning datasäkerhet
Grundlön: 58k/mån
Ingen bonus.
30 dagar semester
Veckotimmar: ~40
Förmåner: mobil, friskvård, lunchkort

Löneutvecklingen som referens, började som mjukvaruutvecklare, har stannat på samma företag vilket kanske inte är optimalt ur lönesynpunkt men trivs å andra sidan väldigt bra och numera tror jag att min lön är ganska okej? I alla fall enligt lönestatistik från vad jag kan se. År 4 så hade vi heller ingen generell lönerevision pga corona så jag var en av ganska få som fick lite mer i lön det året.
År 1: 34,5k
År 2: 36,5k
År 3: 40,3k
Ny position år 3,5: 46k
År 4: 52k
År 5: 58k

Av Felix
Skrivet av medbor:

Man har väl en ’gaspedal’ även i en elbil i och för sig, och att trycka den i botten/golvet betyder ju fortfarande något

Skrivet av Thomaseron:

Ja, det har man ju. Kanske skulle man säga accelerationspedal istället?
Bara en tanke, som jag inte hoppas blir allmänt spridd. Gaspedal är lättare att säga.

Skrivet av Maaxan:

Tror det kommer från engelska "gaspedal". "Gas" betyder ju ordagrant bensin så rent tekniskt vore det felaktigt.🤓

Skrivet av Joppis:

Apropå gaspedal... varför inte bara fartpedal som neutralt ord?

Skrivet av microblaze:

Pedalen för Momentbegäran

Gaspedalen lär ju vara så benämnd för att när man hade förgasare och helt analoga motorer så hade du en mekanisk koppling mellan pedalen och spjällhuset, du bad om mer förgasat drivmedel och luft med pedalen. Idag så har ju varenda bil en elektronisk gaspedal, dvs när du trycker ner gaspedalen på låt säga 10% (i en bile med ICE) räknar bilens mjukvara ut hur öppet spjällhuset ska vara, hur mycket drivmedel som ska sprutas in (och i automatväxlade bilar även vilken växel som ska läggas i) för motorn ska leverera den effekt du förväntar dig. I en elbil så får du bara det vridmoment du begär direkt.

Vill vi ha ett namn som faktiskt beskriver vad gaspedalen gör idag så är nog "vridmomentsbegäranspedal" (eller "momentbegäranspedal" som microblaze skrev) det närmsta vi kan komma.

Finns för övrigt typ bara fördelar med en elektronisk gaspedal eftersom du med datorn i bilen kan optimera för så många olika scenarion, typ ha vidöppet spjäll och spruta in väldigt lite bränsle när du ligger på motorvägen eller att köra med vidöppet spjäll för att få fart på din turbo för att sedan stänga spjället och sedan gradvis öppna det om du är intresserad av att maximera effekten istället.

Av Felix
Skrivet av eMannen:

Du kan spela PS4 och PS5 spel från den inbyggda SSD
Du kan spela PS4 och PS5 spel från extra intern NVMe SSD, iallafall så länge den är snabb nog. (Det finns en hel del listor och tester på nätet, NAS Compares har t.ex. en hel del tester av både SSDer och kylare)
Du kan spela PS4 spel från extern lagring inkopplad via USB
Du kan arkivera PS5-spel på extern lagring inkopplad via USB, men inte spela dem utan att först kopiera över dem till en supportad lagring (inbyggd SSD eller extra intern NVMe SSD)

Jag klarade mig ett rätt bra tag utan extra intern SSD i min PS5:a då jag använde en extern SSD för mina PS4 spel. Numera har jag dock installerat mer intern lagring och fimpat den externa hårddisken.

Ah, ok, så om SSDn når upp till den rekommenderade prestandan på 5500 MB/s (läs antar jag) så behöver man inte flytta spel då med andra ord?

Och då antar jag att man kan vänta tills man fyllt den inbyggda SSDn då också.

Skrivet av BrottOchStraff:

Lyckades också lägga en beställning idag. Dem sa att de troligtvis kommer kunna täcka leveransen av alla bokningar de tog in idag med nästa leverans av PS5or som kommer om ca 2-3 veckor. Så det lät ju lovande

Kommer inte heller köpa ssd, har inget emot att vänta om jag måste ladda ner nått, har 250mbit nu och troligtvis uppgraderat ill gigabit fiber snart Sen köper jag mest spel på Skiva då kopierar den ju det mesta från skivan innan den laddar ner patcharna.

Ok, ja, det låter ju lovande! Jag la min beställning 10:25.. Så håller tummarna!

Sen är inte tiden för nedladdning något jätteproblem för mig heller...

Av Felix

Jag fick privilegiet att lägga en beställning på Webhallen idag under den korta tid det gick... Är det värt att köpa en SSD nu direkt för att utöka lagringen på en gång eller funkar det bra att vänta och trycka in en senare?

Och om jag läser rätt på Wikipedia så måste man göra en rockad och flytta spel till den interna SSDn för att kunna spela spelen? Stämmer det fortfarande?

Av Felix

Hade en Panasonic plasma (VT60) fram till black friday i år då det blev en OLED. Måste ändå säga att det var en rejäl uppgradering att gå från 1080p plasma till 4k OLED.

Av Felix

Körde med Aceton och Nitroglycerin för AC- och N-nätverken på förra routern. Nu kör jag både 5 och 2,4 GHz på samma nätverk och det heter Axiom 🤷‍♂️

Av Felix
Skrivet av Nima2001:

Glad att jag såg din post i sista sekund. Är också ny på detta och hittade hit precis, lärde mig om shelly och slog till på den hemsidan. Riktigt bra priser.. Köpte flera pluggar och infällda moduler.

Nu gäller det bara att lära sig hur man ska sätta in de där infällda modulerna i uttagen för att switcha on/off. Tänkte använda på eluttaget vid garaget för att styra kupevärmaren till bilen.

Jag var tvungen att lägga till pluggarna manuellt för att wifi-enrollment inte verkar funka i iOS-appen.

Men bara att ansluta till det trådlösa nätverket pluggen skapar med datorn, surfa in på 192.168.33.1, ange wifi-lösenord och sätta en statisk IP. Sen efter det gick det att lägga till pluggen med IP i appen

Däremot så är jag inte helt 100 på om man får sätta in infällda moduler själv eller om det måste göras av elektriker… värt att kolla upp

Av Felix
Skrivet av desp:

Tackar!! Skall vänta en liten stund eftersom det blir BF snart, men sen blir det ett 4-pack

Tack för tråden!

Jag hittade på Styra Hem, verkar ha bra betyg på prisjakt, 4.8 på 300+ recensioner: https://www.styrahem.se/p/510
149 kr st + 59 kr frakt

Köpte 4 st så får vi se hur de funkar!

Av Felix

Ingen verkar ha nämnt att man kan zippa ihop med lösenord i 7zip. Har använt det en handfull gånger i jobbet när jag behövt skicka hemliga grejer via Mail till utomstående som inte har tillgång till vår interna fildelning

Av Felix

Jag har en gammal Panasonic VT60 plasma som inhandlades typ 2014 eller något sånt... Den fungerar ju egentligen ganska bra, men input-lagget är rätt så högt och bildkvalitén är ju inte superbra jämfört med vad som finns numera...

Man blev ju inte lite sugen på en LG G1 eller liknande... Men hur funkar galleri-funktionen med eventuell bildkvarhållning/inbränning som jag antar fortfarande är ett problem för OLED?

Av Felix
Skrivet av pine-orange:

Det är inte så svårt. Det är bra pris, bra kundservice och större utbud än alla andra.

”Inte så svårt” är ett lågt betyg tycker jag. Och har inte tyckt att priserna varit något att hurra för på det jag sett. Och utbudet ser jag inte som något större problem då jag inte har några problem att använda flera olika e-handlare bara. Tycker att Amazon är Wish-aura.

Men jag är medveten om att jag är priviligierad som kan ta ett lite högre pris mot att inte använda Amazon. Lite som att göra det aktiva valet att köpa svensk mat som kött och grönsaker osv.

Men bra att de har bra kundservice! Det hade jag inte förväntat mig faktiskt.

Av Felix

Personligen så förstår jag hur kan handla på Amazon? Hemsidan är skit, sökfunktionen är skit, produktbeskrivningarna är skit och deras affärsmetoder som e-handlare är helt överjävligt horribla. Om vilken annan e-handlare såg ut och fungerade som Amazons webbsida gör så skulle jag aldrig våga handla där för att det verkar så oseriöst 🤷‍♂️

Av Felix
Skrivet av Dragonflame:

https://www.drakfrukt.se/produkt/monosodium-glutamate-454/
Kan du köpa här t.ex

En som förespråkar msg är ju uncle roger på youtube
Rätt rolig kille
japp han är komiker
https://www.youtube.com/c/mrnigelng

Äh det var menat @serafim

GimmeFood har 1kg-förpackning för lite bättre pris https://gimmefood.se/products/natriumglutamat-umami-msg?varia...
Också en rolig butik med många andra skoj kryddor och sånt om man gillar koreansk mat

Av Felix
Skrivet av serafim:

MSG = Ajinomoto Natriumglutamat Umami??

Precis. Natriumglutamat eller MonoSodium Glutamate

Av Felix

Kan tipsa alla om att köpa MSG och ha på tillsammans med salt. Man kan med fördel även ha lite i dressingen om man gör egen. Hittas i asiatiska matbutiker ofta