Inlägg

Inlägg som NodCommander har skrivit i forumet
Av NodCommander

Ny TV, gammal receiver och AppleTV

Hej på er,

Mor min har bytt ut sin gamla halvtrasiga plasma TV från ~2010 till en ny OLED här i dagarna och bad mig hjälpa till att koppla in allt.

Det är tre enheter i systemet; en LG TV, AppleTV 4K 2019 samt en "receiever" från Samsung som har hand om ljud till externa högtalare samt (sällan använd) bluray spelare i samma enhet.

Till förra TVn var receivern kopplad i "mitten" av systemet, dvs AppleTV vad kopplad på HDMI In på reveivern, som sedan matade TVn med bild genom den förstnämndes HDMI Out. Denna receiver är dock även den över årtiondet gammal, så jag misstänker att den skulle vara flaskhals ifall AppleTVn ska strömma 4K material, därför tänkte jag lägga om systemet så att TVn istället blir mitten av systemet.

Hur ska jag koppla så att HDMI ARC ska fungera i detta upplägg? Är det någon speciell inställning som krävs i TV, eller receiver? Att bara koppla i kablarna fungerade tyvärr inte. För att göra klart jobbet den dagen så kopplade jag med en optisk ljudkabel mellan TV och reveiver vilket fungerade som väntat, men då blir dom tvungna att använda två fjärrkontroller istället för endast en för att starta/stänga av hela systemet. Även att ändra volym är lite bökigare.

TVn har en av HDMI portarna markerad eARC, receivern har endast HDMI In 1, In 2 och Out 1. Jag vet dock att den senare har stöd för ARC då detta användes till förra upplägget.

Tyvärr har jag inte exakta modellnamn på enheterna framför mig här utan får be att återkomma med dessa om det behövs.

Av NodCommander
Skrivet av lhugo:

Firefox, Chrome och Safari om man ska räkna noga är olika webbläsare baserade på olika renderingsmotorer. De kör inte olika standarder utan är olika implementationer av samma webbstandarder. Sen finns det artificiella undantag kring webbläsarinlåsning och vissa specialfall som WebUSB och liknande.

Detta är inget problem utan snarast önskvärt. Flera olika implementationer av samma standarder främjar utveckling, gör världen mindre sårbar säkerhetsmässigt. Att ett och samma alterbativt ett fåtal företag kontrollerar hela världens installationsbas av webbläsare är definitivt inte önskvärt.

Exakt. Det vi vill är att standarderna är rättvisa och öppna. Annars hamnar vi snarare i samma träsk som med dominerande Internet Explorer och Silverlight som hittar på egna standarder. Usch.

Av NodCommander
Skrivet av Xeonist:

Varför ska Valio göra mjölk när Arla redan finns?

Jag tycker vi kör den ryska/kommunistiska modellen, en tillverkare på varje produkttyp.

Det är ju just det som vi kritiserar nu. Alla stora webbläsare utom Firefox är baserade på Googles Chromium och är i stort sett Google Chrome med en annan etikett på sig, från en och samma tillverkare. Och nu vill Samsung, istället för att komma med något eget av värde, bara släppa ännu en ommärkt Chromium.

Av NodCommander

Värst vad ett nordiskt tangentbord verkar dröja. Vi är ju trots allt tredje (?) störst i om Europa efter GB och DE. Någon som hört något?

Av NodCommander
Skrivet av Blue95:

Produkt: Crucial MX500 1TB 3D NAND SATA 2,5 tums Intern SSD - CT1000MX500SSD101 (Acronis Edition)
Länk: https://www.amazon.se/dp/B0CCN9LQHY
Kategori: Lagring
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4644069
Pris: 457,99 kr

100 kr kupong i kassan

Vad då för kupong?

Av NodCommander

Det blev drastiskt utökad SSD lagring med en ny 2 TB NVMe SSD. Samt så uppdaterade jag i våras Windows 10 till då senaste versionen av Kubuntu.

Av NodCommander

Detta med streams är ett elände, i alla fall för mig, ärligt talat. Streaming kulturen passar mig inte alls, jag har inget intresse av eller ens koncentrationen för att sitta och titta på Twitch eller liknande, och än mindre att jaga efter butiker som släpper reaprodukter.

Det är en tråkig utveckling måste jag säga.

Av NodCommander

Behöver ni ens fråga mig?

Av NodCommander
Skrivet av bobbish:

Jag kan inte ens se videos öht då jag verkar vara tvungen att avinstallera Adblocks helt först. Även när adblocker är avvaktiverat på Youtube. Snyggt jobbat. Inte en chans att jag betalar för premium för deras skit.

För att det ska fungera korrekt ska du bara (!) ha uBlock Origin aktiverat och installerat, inte flera reklamblockerare ovanpå det. Sponsorblock är OK i min erfarenhet.

Av NodCommander
Skrivet av TJ:

Spelar igenom alla Halo spel, dem har inte åldrats så bra...

Och jag tycker exakt tvärt om. Halo CE, 2, 3 har åldrats otroligt bra. Bara man håller sig till originalgrafiken på CE och remasteren i Halo 2. Samt håller sig borta från 2:ans legendary.

Fantastisk s.k art direction i dessa spel. Väl värda sina pengar på Steam!

Av NodCommander

Lite konstigt, Command & Conquer och dess uppföljare Tiberian Sun samt dess kronologiska föregångare Red Alert är samtliga gratis shareware spel sedan ett bra tag nu.

Av NodCommander

Min OLED telefon jublar och tackar SweClockers.

Av NodCommander
Skrivet av freddiee:

Samsung g7 hos inet. Min kom idag och är den enda VA panelen utan ghosting jag hört talats om

Är väldigt skeptisk till VA paneler personligen. Har provat en tidigare men stod inte ut med den en vecka ens innan den gick tillbaka.

Av NodCommander

Någon som känner till en schysst skärm för runt 3-4000 på rea? Allmänt användande som inkluderar spel (ej esport) och digitalt tecknande med färger som rätt viktig fokus.

Har sett flera på det priset med speccarna jag söker efter (27", 1440p, 144Hz+, IPS) men osäker på vad som är ett bra val mellan dessa (Gigabyte, LG, Asus...)

Av NodCommander

Har eluppvärmt så jag värmer datorrummet med F@H och avstängt element.

Det har dock kommit av sig lite då det verkar stört omöjligt att folda med AMD grafikkort på Linux som jag gått över till.

Av NodCommander

När får vi se ett SweC test?

Av NodCommander
Skrivet av Oliver91:

Typ mitt drömspel att få en riktig remaster på, ska helt klart testa alla "moddade" kampanjer som finns därute, finns ju några fler eller hur?

Spelar en skirmish match lite då och då på Yuri's revenge som jag har på Origin.

Japp, men med verkligen varierande kvalitet på dom.

En favorit är dock RA2APYR (Red Alert 2 Almost Perfect Yuri's Revenge). Blir lite meta nu, men det är en mod till Mental Omega som lägger till den klassika kampanjen från RA2 och "remastrar" den till samma stil som Mental Omegas egna kampanjuppdrag. Alltså en modd till en modd som tar tillbaka orginalspelets story fast moddad. Typ.

Skrivet av Oliver91:

Testade det på LAN en gång, otroligt kul och har helt glömt bort det, tack för tipset

Spana även in Forged Alliance Forever, som är Supreme Commanders onlineklient. Väldigt uppfräschat emot standard Supreme Commander.

Av NodCommander

Mental Omega

Gillar man RTS och närmare specifikt Red Alert 2 så är MO ungefär RA2 gånger tio.

Av NodCommander

Trevlig uppdatering!

Något om Freesync på denna?

Av NodCommander

Vad för diskar ska man ha koll på nu om man inte jagar hastighet utan snarare hållbarhet på runt terrabyten?