Inlägg

Inlägg som iknight har skrivit i forumet
Av iknight

Finns det några kvar? Intresserad i ett.

Av iknight

Beskattning av inkomster i Sverige/Nederländerna

Hej, jag sitter i ett lite konstigt sits, och undrar om någon här kanske har tips!

Jag fick nyligen betalt (en mindre summa <2000kr) för en säkerhetsproblem som jag rapporterade in via. Bugcrowd, och har några frågor ang skatt.
Jag bor i Nederländerna (kommer bo totalt i mindre än ett år vilket innebär att jag behöver ej anmäla till Skatteverket att jag har flytt utomlands), men pluggar/jobbar i Sverige för övrigt (betalar skatt som alla andra, fast jag har inte svensk/EU medborgarskap).

Enligt skatteverket måste jag inte betala skatt om "anställning och vistelse utomlands varar i minst sex månader", och, "inkomsten beskattas i verksamhetslandet. Beskattning får inte ske i strid med verksamhetslandets lagstiftning eller gällande skatteavtal".

Då jag antar att jag uppfyller inte kraven, skulle detta hamna under 'hobbyverksamhet' i Sverige, eftersom det inte är mitt huvudsysselsättning?
I så fall, eftersom det står på Skatteverkets hemsida att "Du får bara göra avdrag för de utgifter som hör till hobbyverksamheten och som du har betalat under inkomståret.", innebär det att jag kan då dra av skatten om jag (tex) köper datorkomponenter via tex. Ebay/Aliexpress, osv?

Sen undrar jag också om någon vet hur jag ska tänka kring skatten här i Nederländerna? Jag ska även börja jobba deltid här snart (dock endast i 3 månader), för att göra allt ännu mer komplicerat...

Av iknight
Skrivet av KAD:

Hitta en router som kan koppla upp sig till WiFi på WAN-sidan och exponera ut ett annat WiFi-nät på LAN-sidan. Du behöver ha en router med minst två radioenheter - det brukar nämligen vara klurigt att köra AP och STA/klient på samma radio. Alla moderna trådlösa routrar har minst två radior. Om en av radioenheterna bara klarar 2,4 GHz så kommer hastigheten begränsas av den (men du sitter nog inte i en miljö där du får någon vidare hastighet ändå). Du kanske till och med behöver en enhet med två 2,4 GHz-radior, vilket är lite ovanligt, om du behöver ha lång räckvidd mot vad du får internet ifrån och samtidigt ska köra enheter som bara klarar 2,4 GHz.

Om det är vanlig WPA2- eller WPA3-PSK-inloggning på WiFi-nätet (endast ett "lösenord") så är det rimligen relativt enkelt att hitta en router som löser det. Om det är 802.11x (användarnamn+lösenord, certifikat, whatever) så kan det vara svårare.

Med en router får du ett eget nätverk som inga andra enheter kommer in på. Du kommer antagligen bli minst dubbel-NAT:ad, men det går oftast att leva med.

Jag gissar att alla "rese-routrar" har detta i sin programvara ur lådan. De är till för just ditt scenario.

Jag körde en liknande lösning på OpenWrt i somras, med telefonen som hotspot och routern som klient till den, med övriga enheter bakom routern. Om du hittar en begagnad (eller ny) router som har stöd för OpenWrt så är det relativt trivialt att sätta upp. Det svåra är att hitta lämplig hårdvara som inte kör Broadcom (för då kommer AP-delen inte fungera). Här är länken till hårdvara som stödjer WiFi 6 på OpenWrt. Den fullständiga listan med stödd hårdvara är skitslö, Om du kan dela ett tre-pack med andra i samma situation så är ZyXEL WSM20 (Multy M1) en billig lösning med OpenWrt.

Körde en snabb speedtest o får 250 ner/,150 upp, så fart är ingen stor problem. Dvs vilket router som helt borde funka om jag fattar dig rätt. Får kika på hur det skulla funka med inlogg. På de flesta enheter räcker det med epost+lösenord, men kan blir lite krångligt då tex. min Pixel 7a krånglar och kräver att man laddar ner en app för att få allt 'ställt in'.
Tack för alla tips, ska kika mer på OpenWrt.

Av iknight

Uppkoppling av IoT produkter på publik wifi?

Tjena!
Sitter ett lite konstigt situation då jag endast har wifi i mitt studentlägenhet via Eduroam (dvs ingen router eller Ethernet kontakt i lägenheten), men är sugen på ett 'WiFi' högtalare ( jag vill helst inte ha ett Bluetooth högtalare). Sen hade det också varit skoj att ha några smarta lampor.

Ingen här som har en ide på ett enkelt/billig lösning utöver att bara använda ett sladd?

Av iknight
Skrivet av Sando:

De billigaste grafikkorten som kan köra 1440p i höga framrates i moderna spel, och som har nån form av framtidssäkerhet (2-3 år) är ju 7800 XT. Då pratar vi 7000kr och uppåt. Det är nog många som ännu vill ha 1080p.

När det gäller skärmen i fråga så är det ju riktigt skönt att se att nån tillverkare har fattat att alla gamers inte är tonåringar. Ibland vill man ha nåt som passar in i ett vuxet rum, och som kanske är jobbskärm på dagen och spelskärm på kvällen.

Visst, du har rätt när det gäller spel, men 1440p gör en enorm skillnad vid surfande/jobb/plugg om skärmen är >=27".

Av iknight

Känns som att alla ville ha en snackade robot (KITT från Knight Rider, C-3PO, Marvin från Hitchhikers etc) tills vi faktiskt fick dem. Ser själv inte något fel med det, så länge man kan skilja mellan en person o en dator....

Av iknight
Skrivet av iknight:

Yrke: Sommarjobb, främst ansvarig för 'day-to-day" hantering av en webshop, men kommer även programmera en del.
Lön: 150/timme + semesterersättning.
Ålder: 20 år
Erfarenhet: Typ 0 inom just det här, men har något relevant erfarenhet från tidigare jobb under de senaste 2 år.
Utbildning: Kandidat i Software Engineer (3/5 år av ett civilingenjörsutbildning).

Inte ett superbra lön, men tog jobbet då företaget och det som jag kommer jobba med verkar väldigt roligt och lärorikt, samt att jag vill få effärenhet inom industrin.

Nytt land, nytt universitet, nytt jobb!
Yrke: Deltidsjobb inom programmering, där ett kursprojekt i skolan ska göras åt ett företag.
Lön: 600 eur/månad, 10 timmar/vecka
Ålder: 21 år
Land: Nederländerna
Erfarenhet: Sommarjobbat som mjukvaruutvecklare.
Utbildning: Bachelor inom IT (4/5 år av ett civilingenjörsutbildning).

Bra 'deal' som student då man får erfarenhet, ett 'förbättrat' CVn, och betalt för att göra skolarbete!

Av iknight
Skrivet av Printscreen:

Intressant! Det har hänt en del sen man gick i skolan Var finns statistiken över vilka svenska skolor som tagit steget till chromebooks?

Nu hittar jag tyvärr inte statistik för Sverige, men de är överallt. Vi hade Dell Windows datorer när jag var i gymnasiet för ~5 år sen, medans min lilebrorsan nu har Chromebook.

Av iknight
Skrivet av Nivity:

Komiskt hur folk vinklar detta till att Microsoft överger windows och linux kommer ta över allt för privatpersoner o blabla
Dream on typ.

Fast Linux börjar ta över mer o mer, utan att folk märker det. De flesta skolor nuförtiden kör chromebooks nu, tack vare Google. Jag tror att allt flera unga människor kommer även stanna kvar på Chromebook efter de är klara med skolan (som vi såg med Apple för 20 år sen).

Sen tycker jag att du har rätt, Microsoft kommer inte överge Windows, och alla som skriver "hur dur windows <= 7 var bättre" skriver nog det pga nostalgi...

Av iknight

Jag har tidigare jobbat för en stor datorbutik företag, och nummer 1 frågan borde alltid vara, "vad ska du göra med datorn?" Dvs: Vad är det för spel? I vilket upplösning ska du spela? Vad ska du använda VMs till?

Jag förstår om man (har råd och) vill kasta pengar på ett system bara för att man vill ha det nyaste/coolaste, men ifall du är inte den typen av person, du borde fundera mer på vad exakt du kommer göra med dator, och välja komponenter utifrån det.

Att lägga 40tkr på en dator innebär inte att du har "säkrat upp dig för framtiden". Visst, den kommer förmodligen hålla längre än ett dator för 10k, men man vet aldrig hur nästa generations komponenter kommer prestera, eller om dina VMs kommer plötsligt om 2 år kräva en ny funktion som endast den 'nyaste' CPUn har.

Av iknight
Skrivet av Aktsu:

Är lite blandat, tycker de flesta restauranger, hotell och större butiker tar iaf Visa/Mastercard. Amex tas också men i sämre utsträckning än i Sverige, däremot är det mycket matbutiker och mindre ställen som bara tar Maestro.

Min närmaste kompis i Nederländerna använder ett Flying Blue Amex och ett Maestro från sin bank och verkar kunna lägga en relativt stor del på Amex.

Huh bra att veta! Kommer dock bo där i ett år, så vill helst ha en enda kort som funkar för allt. Det är dock lite svårt att avgöra vilket bank är bäst när det gäller överföringsavgifter, osv. Funderar på att antigen skaffa en "vanlig" konto på tex abn amro, eller en digital konto från Rocket/revolut/etc.

Av iknight

Chansar o frågar om någon kanske har tipsa på en bra kort/bank i Nederländerna? Gärna med noll/väldigt låga överföringskostnader från SEK konto till EUR. Tyvärr verkar det som att de flesta ställen i Nederländerna tar inte Visa/Mastercard/Amex, utan istället Maestro...

Av iknight

Brukar bytta telefon varannat år, eftersom det är ungefär hur långt tid det tar för mig att förstöra den helt. Problemet är dock att jag inte hittar en bra telefon att ersätta min Poco F3 som närmar sig 2 år...

Av iknight

Fd. LMG-anställd talar ut om särbehandling

En kvinna som var tidigare anställd på LMG har talat ut om hennes särbehandling och stress under tiden hon jobbade på LMG. Vad tycker ni? Det känns som att det finns mycket allvarligare problem med LMG än Steve på GN har upplyst om.
Hela Twitter tråden finns här:
https://threadreaderapp.com/thread/1691693740254228741.html

Av iknight
Skrivet av heretic16:

Det finns också Gluon Mobile
https://gluonhq.com/products/mobile/

Det fina med Gluon är att dom har Scene Builder. För dom som inte orkar skriva XML kod manuellt.

Usch. Scene Builder kan jag inte rekommendera. Jag hade själv mycket hellre skrivit appen med JS + React Native.

Av iknight

Tänk på att webdev är nog den området inom programmering med mest antal sökande per jobb, just pga. att det är lite enklare att lära sig.

Mer OT; Jag använder själv Hugo (golang/markdown med lite CSS/HTML) till min personliga sidan.

Av iknight

Kan vi få en sammanfattning över samtliga bud? Vilka personer leder?
@anexus

Av iknight
Skrivet av Zero Cool:

Snyggt! Men är det inte konstigt att ha ratten på höger sida?

Gissar från videon att TS kör mest JDM driftbilar i Assetto Corsa, som brukar vara högerstyrda.

TS: Riktigt riktigt coolt bygge!

Av iknight

Produkt: Bose QuietComfort SE

Länk: https://www.bose.se/sv_se/products/headphones/noise_cancellin...

Pris: 1849:-

Prisjakt: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=7162288

OBS: Priset gäller endast studenter som skaffar ett konto på studentbeans.com, och lägger in varukoden i kassan. 150kr billigare än Webhallen/Netonet (med 90 vs. 30 dagar öppet köp, samt 2 års garanti vs 1 år på Webhallen). Egenligen Bose QuietComfort 45 lurar, fast med mjuk 'carrying case'.

Av iknight

Nästan värt att köpa en steam deck bara för att ha som dockbar dator. Hmmm...