Inlägg

Inlägg som ultima har skrivit i forumet
Av ultima

Ett par tofflor att ha på jobbet (som tyvärr var ovanligt stora)

Av ultima
Skrivet av Augusts:

Bettertouchtools är ett väldigt bra program jag använder för att ändra knappar och gester etc. Jag vet inte hur det fungerar när man kör virtuella maskiner men det kanske är värt ett försök.

Tack för tipset! Hittade en kommentar när jag googlade som iaf skrev att det kan remappa knappar för specifika program, så får hoppas det funkar

Av ultima
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Som någon som driftat Windows- och Linux-servrar från en Mac i över ett decennium skulle jag säga att lösningen som kommer att ge dig mest är att du vänjer hjärnan vid att CMD fyller samma funktion i macOS som CTRL i övriga system, istället för att försöka hacka ihop en lösning för att göra det lättare för dig själv i början. Av egen erfarenhet så tar det ungefär två veckor att ställa om, och sen går det "nästan alltid" på automatik; inte värre än att man har olika sorters tangentbord på jobbdatorn och på speldatorn.

En stor fördel med det är om du använder terminal och/eller ssh från din Mac: Du har tillgång till alla kortkommandon på det lokala operativsystemet utan att behöva lägga till modifieringsknappar för kommandon som använder CTRL i kommandoskalet. Virtualiserings- och VDI-miljöer som Fusion, Parallels, Citrix och RoyalTS brukar vara duktiga på att tolka "vad du menar" om du skulle glömma bort dig.

Den lösning är tyvärr helt värdelös. Mac är det alternativa operativet jag använder, även om det primära installerade operativet är mac os, och denna helt efterblivna variant att ha ctrl-funktionen ett par steg åt höger bara förstör för allt annat. Samtidigt är den "korrekta" placeringen mycket skönare för fingrarna då man kan använda pekfinger/lillfinger mer naturligt.
Kort och gott så förstör detta bara för mig.

Av ultima
Skrivet av mrqaffe:

Logitech Options kan göra separata inställningar per program så med kompatibelt hårdvara så borde det kanske funka, har dock aldrig provat annt än med möss i win.
De anger att MX KEYS och LOGITECH CRAFT har funktionen.
https://www.logitech.com/sv-se/product/options

Tack för tipset. Tyvärr så verkar det enbart vara gjort för trådlösa enheter, vilket mitt tangentbord ej är

Av ultima

Program för att skifta ctrl/cmd med undantag?

Hej!
Har en iMac pro som jobbdator och totalt avskyr uppsättningen med knappkombinationer, som copy/paste. Min önskan är att skifta ctrl/cmd, vilket skulle lösa en stor del av mina problem.

Detta går ju att göra som standard, men tyvärr så blir det ju då globalt på hela datorn. Jag kör Windows/Linux virtuellt genom Parallels desktop där det redan finns ommappning av knappar, och hur man än försöker skifta från båda håll så slutar grejer fungera.

Vet någon här om det finns ett passande program för detta, som kan lägga in undantag för vissa program? Helst utan att det kostar en massa pengar självklart.

Av ultima
Skrivet av infigo:

Antingen dricker man läsk...och då med socker. Annars dricker jag vatten eller något annat bättre än just läsk.
Har noll intresse av produkter med sötningsmedel. Lika dåliga för tänderna ändå.

Edit: waybackmashine 5e december 2020:
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E 150d), surhetsreglerande medel (fosforsyra) och naturliga aromämnen (inkl. koffein).

kJ 180
kcal 40
Fett 0 g
Varav mättat fett 0 g
Kolhydrater 11 g
Varav sockerarter 11 g
Protein 0 g
Salt 0 g

Idag 11 oktober 2021:
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E 150d), surhetsreglerande medel (fosforsyra), aromämnen (inkl. koffein), sötningsmedel (acesulfam K, sukralos).

kJ 119
kcal 28
Fett 0 g
Varav mättat fett 0 g
Kolhydrater 7 g
Varav sockerarter 7 g
Protein 0 g
Salt< 0,01 g

Nä nu är inte pepsi en okej ersättare till coca cola längre.

Det där med att sötningsmedel skulle vara lika dåliga för tänderna är ju en riktig myt. Jag själv slutade näst intill helt att få hål efter att jag bytte till sockerfria drycker. Det är för övrigt intressant hur otroligt sliskigt och äckligt vanlig läsk smakar efter man har bytt.

Av ultima
Skrivet av coffzor:

Värt att nämna att det endast är personen som väljer att fuska som bryter ToS/EULA, inte utvecklaren

Kan nog lova att det även finns en variant angående att utveckla fusk.

Av ultima

Köpte och spelade en liten stund. insåg att gammalt skit ligger kvar, som att man kan fastna i vissa positioner där man aldrig kan träffa några slag, eller att om man alltid missar när man springer efter och slår mot fiender. Insåg att det inte var värt 400kr, så blev en refund. Kan ju även räkna in hur bra blizzard har varit senare tid, samt hur de handikappat spelet mot det moderna med ultrawide.

Av ultima
Skrivet av Mayhem SWE:

Som sagt, felet är säkerligen att tangentbordet är inställt på ANSI snarare än ISO. Gå in i System Preferences -> Keyboard så har du kanske i nedre vänstra hörnet en knapp som heter "Change Keyboard Type", tryck i sådana fall på den och följ instruktionerna. Ibland syns inte den och då är det enklast att bara ta bort inställningsfilen /Preferences/com.apple.keyboardtype.plist och starta om så kommer guiden antagligen upp automatiskt.

Ingen aning hur man gör motsvarande i Linux eller om det ens behövs, beror nog på om du kör Linux under en virtualiserad miljö. Gör du det så styr nog macOS vilken knapp som skickas vidare så korrigerar du felet där bör det bli rätt överallt.

Jag körde tidigare med en manuell ommappning i linux-miljön för att rätta till det som macos fuckar upp. Dock så unfuckade sig macos och då vart ju direkt linux också fel...

Av ultima
Skrivet av Rouge of Darkness:

gör det.

inte säker på att det är exakt vad du letar efter bara googlade "macos key combo change keyborad language" har ingen större eerfarenhet av macos.

vet att det i windows sitter helt CP på Win+Shift som också är en kombo oerhört lätt att råka komma åt och var mest nyfiken på om apple skjutit sig själva lika hårt i foten som microsoft när det kom till knappcombos för att byta input språk.

och är det detta så ser det ju ut som att apple och microsoft isf nog sköt varandra i foten ctrl+space är fan på gränsen till värre...

Jo det är exakt vad jag hade i åtanke, då man kan växla till engelsk layout av misstag. Den knappkombinationen du nämnde löste tyvärr inte problemet.

Skrivet av Mayhem SWE:

Byter plats spontant, eller byter plats beroende på tangentbord? Skulle säga att det inte har med keymapping att göra utan ISO kontra ANSI.

Min gissning är att du har olika tangentbord där vissa är konfigurerade som ISO och andra som ANSI. Alternativt att du har Karabiner-Elements eller liknande installerat, med dess virtuella tangentbord konfigurerat som ANSI om dina fysiska tangentbord är ISO typ.

Jag kör ett "vanligt" (ej mac) tangentbord, men det är likadant på båda. Just nu har jag §° där <> ska vara och vice versa. Konstigt nog fungerar det korrekt just nu i linux-miljön, men det brukar smitta över sig där med.

Av ultima
Skrivet av Rouge of Darkness:

press Option-Control-Space bar to select the next input source in the Input menu or Control-Space bar to select the previous input source.

skulle ev kunna vara denna combo då det låter som en combo man lätt ev skulle kunna komma åt.

speciellt Control - space bar...

antar de menar ctrl + space. så inge bunnyhoppande på mac med andra ord om det är denna.

Tack för tipset! Ska testa det imorgon

Av ultima
Skrivet av HoboCop:

Har du någon hotkey för att byta T-bordspråk / layout som du kommer åt av misstag?

Det är lite det jag funderar på om macos har för sig. Det är inget jag själv har gjort iaf :/

Av ultima

Knappar för <> och § byter plats ibland

Har ett mycket irriterande problem med min jobbdator (ny macbook pro med Big Sur). Ibland så byter knappen för <> plats med den för §, för att sedan ibland ändras tillbaks igen. Det är speciellt irriterande då jag ofta behöver använda pipe-symbolen (<>-knappen) i Linux-miljö.

Någon som vet varför det blir såhär?

Av ultima

Låt oss göra en modern remake på en gammal riktig klassiker, men låt oss inte tillåta moderna upplösningar. Because fuck you, that's why.

Av ultima

Valde att hoppa på utbildning till civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, vilket brukar anses som den svåraste, vid 30 års ålder och som jag just blev klar med och lyckades få ett mycket trevligt jobb på det. Känns i princip som att livet börjar på riktigt nu.

Av ultima

nära

Av ultima
Skrivet av evil penguin:

Deras mål är ju dock inte att minimera antalet som kan köra Windows 11 eller något sådant, deras mål är att det inte ska gå att råka installera Windows 11 på en maskin som de inte stöder.

Känns inte som att det finns sådan enorm prestige i det, mer att det ska vara tydligt för användaren att det inte stöds om man använder det normala installationsprogrammet.

Jo det är ju sant.

Av ultima
Skrivet av evil penguin:

Vet dock inte riktigt hur det skulle bita dem i röven rent praktiskt i det här fallet.

Jag ifrågasätter inte att någon lär hitta en väg runt, men i detta fall blir det ju mer användarens eget problem att de kör en helt osupporterad konfiguration som inte framtida uppdateringar tar hänsyn till.

Jag tänker mer på att de lär bli rätt utskrattade om det visar sig vara simpelt att kringgå.

Av ultima

Det skulle inte gå att kringgå hårdvaruspärren på kryptomining med rtx 3060 heller, och vi såg ju hur det gick.
Att säga att något är omöjligt kan verkligen komma tillbaka och bita en i röven.

Av ultima
Skrivet av ekhyddan:

LHR påverkar endast mining av Etherium.

Men är inte biten med just Ethereum begränsad genom drivrutinerna, så att det är möjligt att de kan begränsa andra kryptovalutor i framtiden?