Inlägg

Inlägg som bobbyem har skrivit i forumet
Av bobbyem
Skrivet av Fläskan:

Jag gick från en P20 Pro till en Pixel 7a. Är väldigt nöjd. Prestanda och kamera i helt annan (bättre) klass i Pixeln men fortfarande i nästan samma storlek.
Just nu finns den på rea hos Elgiganten för 3990 kr.

Ja jag köpte P20 Pro mkt pga kameran men den är ingen höjdare längre. Igår filmade jag en granne som flydde ett våldsamt lägenhetsbråk, när polisen kom tänkte jag att man lätt hade kunnat se regnummer men det var smått omöjligt. Har haft den inställd på 1080p det senaste men tycker ändå att man borde sett skylten från ca 30m. Det är så mkt mjukvaru magi för att putsa bilderna vilket är lite tråkigt mad telefonkameror, men det är ju ett lyxproblem såklart.

Gillar inte Google egentligen men jag har hört att Pixel skall vara okej att laga. Tack för tipset!

Av bobbyem

Tips på ny telefon - Byte från P20 Pro

Min gamla Huawei P20 Pro börjat bli lite trött i batteriet igen och skärmen beter sig lite konstigt ibland. Personligen hade jag kunnat tänka mig att antingen lägga 750kr på ett batteribyte eller byta det själv men frågan är om det är värt det när man tänker på fortsatt mjukvarustöd?

https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww....

Jag undrar om ni har några tips på en ok mellantelefon jag kan kika efter?

Jag kan tänka mig en begagnad mer high-end modell om det betyder längre mjukvarustöd osv.

Jag tycker det vore fint att ha en mobil som är någorlunda lätt att laga.

Jag är ingen märkessnobb eller så jag har haft både iphone och android.

Av bobbyem

Okej så även om tiden synkas via internet så sparas den i BIOS och när jag bootat över till W11 så skriver den över tiden?

Av bobbyem

Linux Mint kan inte klockan +1 timme

Jag har börjat dualboota Linux Mint och W11. Efter uppdatering till V21 funkar det fint men av någon anledning är klockan fel med plus en timme.

Den är inställd på rätt tidszon men ändå är det fel. Jag mucklade med lite olika kommandon från GPT och plötsligt var klockan rätt, men efter omstart är den fel igen. Rätt tröttsamt att inte kunna lösa ett så pass basic problem men det är väl det som är "charmen" med Linux?

https://i.imgur.com/0E7Ub52.png

Av bobbyem
Skrivet av Roger W:

Aha kan mycket väl vara så enkelt! jag borde kanske nämnt det också, men du var ju på det spåret redan...
(Jag förstår dock inte var du menar med "Ytterbrickan på kortet sticker ut mer än en centimeter nedanför moderkortet när det är isatt hela vägen och jag tror att stand-offsen är för låga för att tillgodose det"?)

Kollar jag igen på bilden så verkar det som inte skruvat i grafikkortet alls, och att det verkar luta nedåt en hel del.
Se till att säkra kortet på alla sätt innan du testar igen (både i slotten och skruvarna)
pusha kortet lite uppåt när du tajtar skruvarna så kan det minska "sag" lite...

Det verkar som att det var grafikkortet som inte hade kontakt nog, jag tycker det är svårt att få det att sitta ordentligt det är så stort och bökigt. När jag väl hade fått signal och kortet satt på plats lät jag det sitta i och fick dra och sätta i chassi-kablar och annat med det i, lätt frustrerande att få i alla små header-kablar och annat men nu funkar allt som det skall.

Jag bytte från ett gammalt Fractal Define R3 till ett Monotech 903 Air Max och det blev ju en rejäl skillnad i ljudnivå men det var ju väntat, hoppas delarna håller längre med bättre luftflöde iaf

Av bobbyem
Skrivet av Roger W:

Om du inte får bild men allt annat verkar funka skulle jag testa olika varianter på att koppla in skärmen.
Har du flera uttag? Kan du testa skifta mellan HDMI eller DP? Du verkar ha nån konstig adapter där vid grafikkortet - kan du köra utan den?

Och dubbelkolla att alla kablar verkligen sitter rätt och inte bara hårt
(ingen ihopblandning av 8pin för CPU och 8pin för PCI-E osv - kan verka uppenbart, men det går att missa! baserat på din bild är det nog rätt redan, men dubbelkolla )

Hmm vad menar du?
När du plockar ut batteriet så glömmer den alla inställningar i BIOS (tex klockan, och alla val du gjort för bootdisk, överklockning osb), men själva BIOS-versionen är den samma.
Dvs du ska inte behöva gå tillbaks till en äldre CPU plötsligt.
Du har väl stoppat i batteriet igen?

Tack för förtydligande! Var inte helt med på vad resetta-BIOS innebar.

Goda nyheter, jag breadboard-ade moderkortet, satte i min gamla CPU och bara en RAM-sticka och den startade(den märkte att jag bytt CPU så det sa mig att BIOS inte gått tillbaka till gamla versionen som du var inne på). Jag testade med min nya CPU och den funkade med, gick igenom alla RAM-stickor och hade någon konstighet med en av dem som bara verkade vara att den inte satt i helt bra.

Jag är ganska säker på att felet är att GPU-n inte satt i ordentligt. Ytterbrickan på kortet sticker ut mer än en centimeter nedanför moderkortet när det är isatt hela vägen och jag tror att stand-offsen är för låga för att tillgodose det. Skall se om jag har rätt nu när jag stoppar in allt i nya chassit. Är glad att inget verkar ha dött då jag inte riktigt har råd att köpa mer delar.

Tack för att du tog dig tid att kika och skriva, Roger!

Av bobbyem

Ingen Bild efter flytt till nytt chassi

Jag bytte till ett nytt chassi igår för bättre luftflöde men efter allt var inkopplat får jag ingen bild. Skärmen reagerar på att datorn startar upp men säger "No Signal". Alla fläktar går och belysning osv är igång(GPU, CPU, Chassi). Nu har jag gått genom och försökt utesluta vad felet kan vara men det kvarstår.

Mitt system:

  • Asus B350 Prime Plus - Moderkort

  • Ryzen 5600 - CPU

  • MSI RTX 3070 - GPU

  • Cooler Master 850W Gold - PSU

  1. Re-seatade GPU - Det är svårt att få det att sitta riktigt bra känns det som men det har inte varit något problem tidigare

  2. Drog ur alla onödiga kablar. SATA chassi-headers(reset sw osv)

  3. Plockade ur CMOS-batteriet för att resetta BIOS(insåg dock i efterhand att det är en dum idé då 5600 kräver nyare version av BIOS. Jag har kvar min gamla 1600x så jag kan testa att stoppa i den.)

  4. Plockade ut PSU och dubbelkollade så kablarna mellan moderkort/GPU satt i ordentligt

Nästa steg är väl att breadboarda moderkortet och hoppas att det inte är något som blivit rökt. Jag var extra noga med att kolla så att det inte var några standoffs som kom i kontakt med moderkortet då det bara har 6 skruvhål. Jag tänker att jag skall plocka ut RAM-stickorna också och testa med enbart en sticka. Moderkortet har inga diagnostiska verktyg vad jag vet så inget som piper eller LEDs som ger någon indikation på vad felet kan vara.

Någon som har några fler tips? 🙇‍♂️

Av bobbyem

Jag tror att tonen kommer vara svår att få till i en serie om Fallout.

Av bobbyem

function sendmail(){ let parms = { email : document.getElementById("email").value, subject : document.getElementById("subject").value, mes : document.getElementById("mes").value, } emailjs.send("service_jxpk88c", "template_8tq0jej", parms) .then(function(response) { alert("E-post skickad!"); }, function(error) { alert("Något gick fel: " + error); }); }

Av bobbyem

NVM jag verkar ha löst det med Chat-GPT
sudo systemctl mask sleep.target suspend.target hibernate.target hybrid-sleep.target

Av bobbyem

Thinkpad Ubuntu Server - Stänger man locket sövs datorn

Jag vann in en T440s på tradera för några hundra och börjat labba med Ubuntu server. Något jag inte får bukt med är att datorn går ned i viloläge när jag stänger locket.

Jag har följt anvisningar om att justera i "logind.conf"-filen i "systemd" jag hittat på nätet men inget tycks kunna ändra på hur den hanterar locket.

HandleLidSwitch=ignore
HandleListSwitchExternalPower=ignore
HandleLidSwitchDocked=ignore
LidSwitchIgnoreInhibited=no

Känns onödigt att ha skärmen igång när jag mest kommer SSH-a in i den, sitter någon på några idéer?

Av bobbyem

Ok tack för förklaringarna!

I hennes förra lägenhet kom internetuppkopplingen från en fiberdosa på väggen, men jag tycker det känns lite onödigt att ha inte använda Wifi ifrån Tele2 Routern eftersom den ändå måste vara igång. Täckningen är ändå helt okej och meshen har bara väldigt basic features så föredrar nog Tele2 routern som router ändå.

Tack för förslagen!

Av bobbyem

Mesh system i Bridge mode - Dlink Covr

Jag köpte ett Mesh system till min mor för ett par år sedan, nu har hon flyttat till en lägenhet som har coaxial-inkoppling så hon måste ha en Tele2-router för att få internet. Jag kopplade in det gamla mess-systemet i routern i tron att Bridge mode betydde att de skulle förlänga det befintliga Wifi-et från Tele2 Routern.

Nu har jag varit här och fixat igen och insett att nätverket inte alls funkat som jag trodde. Istället för att förlänga nätverket har de haft det gamla nätverket igång vid sidan av vilket inte är till någon nytta och bara skapar mer radiostörningar.

Hur jag än gör så tycks inte Bridge mode göra det jag vill att det skall göra. Jag vet inte om det är en begränsning i Tele2-routern eller i D-Link meshen.

Har jag förstått det hela fel med vad Bridge mode innebär?

https://www.dlink.com/se/sv/-/media/product-pages/covr/1102/covr...

Av bobbyem

Google Drive sviker - Tips på alternativa lösningar

Jag har kört Google Drive i många år 2TB-planen(99kr/månad) och det funkar för det mest bra men nu börjar bli irriterad.

Det händer ofta att jag sitter vid min dator och sparar något så litet som en textfil i en av mina lokala drive-mappar, sedan drar jag ut i världen i tron att filen skall finnas tillgänglig på min telefon eller laptop. Dock händer det ofta att filen inte synkats upp och jag suckar trött för mig själv.

Jag kommer hem och kollar vad tusan Drive håller på med i sitt inte så hjälpsamma desktop-gui och ser att den håller på att processa miljoner filer. What?!

Detta har hänt ett par gånger då jag behövt tillgång till filer när jag är på språng.

Kanske kan jag avhjälpa dessa problemen på något sätt men jag är samtidigt trött på bristen i kontroll och översikt som desktop-GUIn ger. Jag gissar att det finns många alternativ där ute. Vad använder ni för lösningar?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av bobbyem

Update: som jag skrev kunde jag inte logga in på mitt wifi för att köra Internet Recovery samt att fläktarna snurrade väldigt. Jag hittade en video där de hade samma problem pga en skadad batterikoppling. Jag testade därför att öppna och koppla om batteriet och nu kunde jag logga in på nätverket. Nu återstår att se om jag kan installera om den, vet att Apple gärna vill låsa produkter på olika sätt men kanske kan jag lägga in Linux på den istället eller sälja delarna.

Update: Fick ett felmeddelande så kunde inte köra recovery från nätet. Kommer inte åt den lokala delen men skall prova att laddade ned ett OS och lägga in på ett USB, måste bara få tag i en annan Mac att göra det på.

Update: Lyckades installera om den med internet recovery. Det är dessvärre ingen värstingmodell, det är en i3-a med 8Gb ram men gratis dator är ju alltid välkommet. Skärmen är fortfarande död och en ny ligger runt 2000kr så det lutar nog att jag gör mig av med den om jag inte kommer på något mer jag kan testa.

Stort tack för alla förslag! Hade jag inte fått tipset att bara kort öppna locket så hade jag suttit fast helt.

Av bobbyem
Skrivet av OskarB98:

Testa starta den i clamshell mode (intern skärm stängd, laddare inkopplad, extern tangentbord/mus inkopplad)

99 fall av 100 så är dessa dock låsta till förra ägarens iCloud, och då är den ändå oanvändbar för dig tyvärr.

Tack! Det precis detta jag behövde. Har inte lyckats få någon bild på externa skärmen förrän nu. Jag kommer till installationsläget nu.

Problemet nu är att den inte verkar vilja logga in på nätverket och fläktarna snurrar onödigt mycket. Jag skall se om jag kan lösa det med att starta upp i safe mode eller liknande nu när jag äntligen kan få lite insyn i vad som händer.

Av bobbyem

Macbook Air 2020 Svart Skärm

Hej!

Jag hittade ett gäng Macbooks som någon kastat bort varav en är en Macbook Air 2020. Den ser inte mycket använd ut och då jag är arbetslös och hade haft nytta av en bättre bärbar dator så har jag försökt laga den. Innan har jag gjort enklare grejer som byta batterier, hårddiskar och minnen på Macbooks men inget djupare än det.

Datorn går att ladda men jag insåg snart att det är något fel på skärmen. Jag kunde se att backlighten var igång men ingen bild. Jag kopplade in en extern display och efter mycket om och men lyckades jag tömma datorn i Recovery mode då den var låst. Efter det har jag inte lyckats boota in i recovery igen, vet inte om det är för att datorn inte kan använda den externa skärmen förrän man kommit förbi ett visst steg i boot processen eller något annat fel.

Det jag försökt göra:

  • VRAM Reset

  • PRAM Reset

  • Safe mode

  • Kopplat ur och in display modulskablarna(flex)

  • Startat datorn med och utan extern skärm inkopplad

Finns det någon som har något förslag på vad man kan testa mer? Hade varit synd att inte få liv i den, men tror inte jag vill köpa en ny skärm om det är det som är problemet. Hade jag bara kunna komma in i recovery hade det varit så mycket lättare att utvärdera vad felet kan vara.

Av bobbyem

Kollar jag PC-picker skall mitt system kräva ungefär 460watt,vet dock inte hur pålitligt det är och gissningsvis är det inte under load.

Av bobbyem

Datorn crashar utan bluescreen i vissa spel - Problem med PSU?

Min dator är ett bygge som jag uppgraderat en del under åren, det senaste tillskottet var ett RTX 3070 vilket gav mig mer än dubbel performance från mitt gamla RTX 1060. Innan jag skaffade det nya kortet så kollade jag upp om mitt nuvarande nätagg skulle räcka(650W) och vad allt jag kunde hitta på nätet skulle det vara nog. Lade tillochmed in varje del i PcPartPicker för att se om det skulle räcka.
Men nu har jag stött på lite issues, vissa spel kraschar datorn och jag får omstart. Jag har kollat runt i Event Viewer men kan inte se att det varit något fel som orsakat det.

  • Spelen jag spelat har inte varit värst krävande: We were here together(Kraschar efter ca 45min), Supraland 6 inches under(detta kraschar efter bara en kort stund)

  • Jag har försökt ha lite koll på temp, användning, ström med MSI Afterburner men är inte tillräckligt kunnig för att se något mönster där

  • Även om det verkade som att 650W skulle räcka så kanske detta inte stämmer när man spelar

  • Har kört en del Redfall det senaste(ja vet) och det spelet är lite som att stoppa en en tegelsten i en matberedare när det kommer till performance, men där har jag aldrig haft några problem. Inte heller i Darktide med rätt höga settings.

Jag har W10 uppdaterat och drivrutinerna till grafikkortet likaså. Vad tror ni felet kan vara?

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av bobbyem
Skrivet av Strife91:

Det är en försumbar skillnad, typ 1-2% från vad jag sett i benchmarks. Grafikkorten utnyttjar in den extra bandbredden så mycket än.

När jag jag säger 3 dubbla då syftar jag på de grafikinställningarna och skärmuppdatering du kör på nu fast i tre gånger högre upplösning bara.

Ett vanligt 3060 är bra mycket svagare än ett 3060 Ti. Cirka 30% procent har jag för mig, så det är skillnaden mellan 40 och 60 fps. Ska du nå 60 fps med ett 3060, så får du nog spela på low/medium.

Tack! Mkt bra förklarat!