Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av maweric:

Är den bra att ha?

"Bra att ha" är nog kod för "slutförvaring av förlegad hårdvara med visst affektionsvärde", men där i den lådan kan jag ändå tänka mig att den kommer till sin rätt...

Av evil penguin
Skrivet av D.:

Kul med tillbakablickar.
Här har "gubben" Jonas något att skriva om, som många av oss lite äldre kan ha minnen av och som småpojkarna knappt hört om..

Minns att Raptor var något jag övervägde, men de var rejält dyra på sin tid.
Senare stötte jag på dessa, ev V-Raptor, i arbetsstationer från typ 2009-2010.

Hade ju varit kul om artikeln även följdes av någon slags prestandasiffror, hur utvecklingen av diskar gått.
Från det som var vanligt på den tiden i form av 5400/7200 RPM, via Raptor, till SSD:er av olika slag.

Kan nog frambringa både det ena och det andra ur gömmorna, om man haft tid att testa..

Det går ju säkert att gräva fram lite gamla tester, typ https://www.sweclockers.com/test/6158-fem-ssd-enheter/11

Men ja, Raptor/Velociraptor jämfört vanliga 7200rpm-hårddiskar var ju tydligt en evolution, lite bättre av samma sak, och med samma grundläggande problem sett till att prestanda störtdyker ner mot nära 0 vid slumpmässig åtkomst (men med en något bättre kurva rakt ned i avgrunden).

En övergång till SSD däremot var ju en faktisk revolution, här var det ju liksom lätt 20x förbättring jämfört även en Velociraptor och ytterligare en gnutta till jämfört med en vanlig konsumenthårddisk på slumpmässig åtkomst redan iom de första riktigt stabila modellerna som t.ex. X25-M som ju var hyggligt tidigt ute sett till när det verkligen tog fart med konsumentenheter.

Av evil penguin
Skrivet av Jaw_B:

Helt uppenbart har jag inte speciellt bra koll på windows längre. Trodde "Admin" var windowsvärldens motsvarighet till root? "Det kräver inte rootbehörighet utan ett administratörskonto räcker." Men tydligen inte? Vad skiljer dem åt? (Låter som "root" har högre behörighet)

Utifrån källan så verkar distinktionen vara SYSTEM jämfört en användare som är administratör.

Av evil penguin
Skrivet av Joppis:

Dumparna OCR-scannas och textinnehållet sparas i databasen. Dumpen raderas sedan om jag förstått rätt?

Tror skärmdumparna också sparas, har sett så ut när de demat det hela. (Men sökningar går väl förmodligen rakt i den där databasen för att hitta rätt tidpunkt att visa)

Av evil penguin
Skrivet av underd0g76:

Databasen pekar väl bara mot skärmdumparna. Väldigt svårt att se att 90kB skulle innefatta alla skärmdumpar.

Vilket fall som helst, kul med lite mer spyware från Microsoft.

Det lät mer som att det var den analyserade textrepresentationen som är i 90kB-databasen (90 kB i exemplet). Men ja, om man ska ha själva skärmdumparna så blir det ju mycket större.

Av evil penguin
Skrivet av JonasT:

<Uppladdad bildlänk>

Gigabyte har ett nätagg för AI. Bara så ni vet alltså.

Så om någon där ute har några vaga minnen av något problem med Gigabytes nätagg så kan man nu istället fokusera på hur AI-iga de nya modellerna är... najs

Av evil penguin

https://doublepulsar.com/recall-stealing-everything-youve-eve... är en rätt bra sammanställning av problemen och reder ut en del vilseledande uttalanden

Av evil penguin
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Menar vi annars på fullaste allvar att mitt exjobbprojekt hade bättre säkerhetslösning än självaste YouTube? Helt omöjligt kan jag tycka! Någonting måste jag ha missuppfattat kring det här med transport- & applikationslagren gällande IP-adresser?! 😁

Ja, det tror jag i grund och botten är precis vad som menas, men skulle istället se det såhär:

För att användarna ska gilla tjänsten så slänger man inte ut dem hela tiden, vilket istället får den där baksidan.

Av evil penguin
Skrivet av Jaw_B:

"Privatanvändare uppmanas också att regelbundet starta om sina routrar" Okej..? Hur/vad är det ett skydd mot?

Skrivet av walkir:

Kanske i hopp om att få en ny IP-adress? Samtidigt så frigörs minnet och routern hittar förhoppningsvis en bättre kanal att köra WiFi på. Känner inte direkt till någon nackdel med en restart då och då, även om en ny firmware fixar det åt mig emellanåt

Jag tror mer det handlar om att i många fall verkar skräpet inte sparas efter en omstart.

"Privatanvändare uppmanas också att regelbundet starta om sina routrar och hålla sig ajour med de senaste säkerhetsuppdateringarna."

Så den första halvan är ju mycket svagare men kan vara bättre än inget, det andra är själva fixen.

Av evil penguin
Skrivet av Magnus303:

Jo det är överraskande.
Uppdateringar sker ju alltid andra tisdagen i en månad, det här var något som inte faller in i det "etablerade schemat". Ska det in något nytt så sker det nästan alltid på dessa tisdagar. Speciellt en massa features. Något pankifix med säkerhetspatch kan komma utanför detta schema, men inte sånt här...
Jag hade inte hört talas om den förrän här.

Den färdiga uppdateringen släpps andra tisdagen i månaden, sedan i slutet av månaden släpps en preview av nästa månads uppdatering (funktionella uppdateringar, säkerhetsuppdateringar ej inkluderade), och så fortsätter cykeln.

Detta handlar alltså om preview av juniuppdateringen som släppts enligt schema.

https://support.microsoft.com/en-us/topic/may-29-2024-kb50378...

Den heter "preview", och se även historiken i vänsterkanten. Samma sak varje månad.

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Microsoft överraskar med ny Windows 11-uppdatering

Alltså... jag vet inte om jag förstår rubriken. Uppdateringen är ju släppt enligt sedan många år etablerat schema, så att den släppts är inte överraskande.

Är det som överraskar att det finns problem i den? Eller något specifikt angående nyheterna i den?

Av evil penguin

Upplever att det rent generellt är väl dyrt om man ska teckna ett abonnemang själv.

Som motpol finns då gruppavtal osv, om då t.ex. en brf tecknar detta gemensamt istället.

Av evil penguin
Skrivet av plajton:

Kommer det påverka webbläsare som brave också som bygger på Chrononium (Chrome)? Jag använder i dagsläget brave när jag ska kolla youtube / fulstreams osv

Om du behöver extensions för att det du gör, vad du nu gör, ska fungera: kanske, om just dessa extensions inte fungerar i v3.

Om inte så har extensionstödet ingen relevans...

Av evil penguin
Skrivet av Lagers:

Har läst på lite om Manifest V3 men är ingen expert, men ser lite problem i framtiden.

  1. Det kommer stärka Googles marknad ännu mer på Ads så att andra företag kommer ha svårare att slå sig in. (kan ha fel där)

  2. Att det kommer att slöa ner både hur snabbt hemsidan läser in och hur mycket CPU den kommer ta när man visar sidan, för reklamen kommer att bli mer avancerad och svårare att undvika. En stor anledning av att jag har adblock på är att den tar upp alldeles för mycket plats på sidan och är för aggressiv, men också en stor anledning är att den tar CPU-tid i idle

  3. Firefox, Brave och Vivaldi kommer att till slut ta in mer och mer av Manifest v3 för att kunna överleva alls.

Myndigheterna i hela världen borde se över hur mycket makt Google har över Internet.

Värt att betänka är att manifest v2/v3 enbart handlar om vad webbläsaren tillåter extensions att göra, det har bara indirekt någon koppling till reklammarknadens förutsättningar.

En viktig aspekt är ju just att reklamblockering/trackerblockering/... inte nödvändigtvis behöver vara just en extension öht, särskilt inte om man då pratar om att välja webbläsare utifrån att man kräver sådan funktionalitet.

Så en webbläsare kan ju följa strömmen (särskilt relevant för Chromium-läsarna) och använda manifest v3 för extensions men samtidigt ha reklamblockering parallellt med detta. (T.ex. Vivaldi och Brave har väl båda två redan inbyggd reklamblockering)

Jag tror att det mer är sånt här man bör oroa sig för snarare än manifest v3:

Skrivet av johanandersson:

Folk har fortsatt upprepa att detta är verkningslöst då Firefox och andra är ett alternativ, men det är absolut inte fallet.

Nu när Google erbjuder en webbläsare där reklam inte kan blockeras så kommer webbsidor börja blockera andra webbläsare. Detta hade inte fungerat om inte Chrome hade så stor marknadsandel, och givetvis varit olagligt om Google tillkännagav deras plan. På grund av sitt egna intresse att visa reklam så kommer majoriteten av webbsidor garantera att Chrome blir ensam på marknaden.

Varför skulle det inte hända?

Dvs, att innehållsskapare börjar agera mer och bredare, oavsett om det är att blockera baserat på webbläsare eller bara mer aggressiv detektion av reklam-/trackerblockering...

Av evil penguin
Skrivet av SirMacke:

Bråkar med en dator där OS inte bootar.
Gäller W7, tänkte kan man skapa en vhd eller liknande för körning i virtualbox/Hyper-V?
Har disken dockad till en annan maskin just nu.

https://learn.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/disk... föreslår jag

Av evil penguin
Skrivet av Tauri85:

@Kasken

Jag blev uppringd av dom faktiskt där dom informerade om det men galet att det inte går att hitta information om det. Jag rekomenderar att ni ringer upp eller mailar dom då.

Det är inte någon hel/halvsmutsig säljtaktik bara? Om "de" nu ringer upp folk så låter det ju mer som att de säljer något nytt?

(Typ "ja, du kan ju även fortsätta med det du har idag, men då får du ju inte 5G än på ett tag" vridet och vänt till något som låter som att man inte har något val)

Av evil penguin
Skrivet av Dinkefing:

Hur ska AMD då kontra m4 med Zen 5? AMD's 28W mobial modellen som egentligen drar 50-60 w drar nästan dubbelt upp mot m3 och m4. Det är inget de kommer ta in med Zen 5.

AMD ligger långt efter i singeltrådat. De kan ju inte höja frekvensen. Den optimala prestanda per watt ratio har ju redan passerats för längensedan.

Samma gäller Intel.

Frågan får det att låta som att de faktiskt förväntas kontra detta sett till ännu effektivare x86-64-hårdvara och dessutom snart? 🤔
Känns väl mer som att AMD och Intel gör upp för sig om marknaden för native-x86-64 (med detta som USP snarare än effektivitet jämfört andra alternativ). Och det lär väl vara fortsatt relevant på någon nivå rätt länge även om Windows-on-ARM tar fart, men mer nischat.

Sen kan de ju välja att ocskå göra något annat än dagens x86-64, för den delen...

Av evil penguin
Skrivet av xpanterx:

Var det inte dessa PCs som hade den nya "featuren" som tog screenshots på allt man gjorde?

Det är ju inte så att hårdvaran har den funktionen, men Windows har en funktion som gör det på "kompatibla enheter" (tillräcklig beräkningskraft i NPU är väl det konkreta det handlar om, samt PR-spinn då), t.ex. dessa.

Av evil penguin
Skrivet av DUNXIII:

But can it run Linux?

Skrivet av Sidde:

Och för er som tänker på spel så finns
https://box86.org/ - https://github.com/ptitSeb/box64

"Box64 lets you run x86_64 Linux programs (such as games) on non-x86_64 Linux systems, like ARM (host system needs to be 64-bit little-endian)."

https://www.qualcomm.com/developer/blog/2024/05/upstreaming-l...
Och Linux-stöd är på g för snapdragon x elite i mainline kernels.

Skrivet av Mörksuggan:

Får väl jailbreaka den.

Ja, hårdvaran som sådan kommer ju fungera, men sedan är väl då frågan hur nedlåst firmware kommer vara på specifika enheter...

Av evil penguin
Skrivet av Dunde:

Så istället för att tycka det är positivt och bra att vi får tillgång till snabbare hårdvara så lyckas du få det till något negativt och en slags vinkling från Swec?

Tycker själv det blir spännande med lite ordentliga nyheter kring ARM/Windows och så jäkla mycket bias/fusk kan det ju inte vara då det är busenkelt att testa.

Jag ser ingen konflikt mellan att man tycker att det är positivt med snabbare och/eller mer energieffektiv hårdvara och att man tycker att den ständiga sensationsjakten är irriterande/tröttsam.

Det är ju två i grunden orelaterade företeelser, som i det här fallet råkar mötas i en artikel...