Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av nu1mlock:

Det verkar ju delvis som att det är en bugg att bilder finns kvar i filsystemet, men i många fall handlar det ju om att folk har sparat bilder/screenshots/delningar i både Filer-appen och Bilder-appen. Bilderna i Bilder-appen har tagits bort av användare men bilderna i Filer-appen finns kvar eftersom man har sparat två kopior. I version 17.5 började man söka efter bilder på fler ställen och därmed lades dom till som "senast tillagda".

Det vore ju väldigt konstigt om Apple från ingenstans skulle gå in och börja radera filer som användare själva har valt att spara två kopior på, så det finns inte så mycket att "fixa" gällande gamla bilder. Användare får väl ta bort sina dubbletter manuellt om dom inte ska finnas kvar?

Men vem vet, oberoende källor kan ju också missa något och kanske är det så att Apple ljuger. Att företag ljuger är ju inte något nytt, så lite skeptisk måste man vara!

Okej, det jag fokuserade på var framförallt Apples egna förklaring till vad som hänt:
1) att "borttagna" bildfiler blivit liggande lokalt på enheten pga "databaskorruption".

Apple själva har (åtminstone vad jag sett) inte öht kommenterat:
2) "Files"-spåret som "communityn" kommit fram till, att filerna även kan finnas i flera kopior utan att något gått fel alls.

Det jag (och, förutsätter jag, likaledes Synacktiv i sin rapport) menar är förstås att Apple borde rensa upp 1) ovan, givet då att det går att identifiera dessa filer. Om inte så är väl huvudsaken att säkerställa att filerna går att hitta någonstans så att användaren faktiskt kan göra sig av med dem om så önskas.

Och lite på samma spår "bara användaren kan hitta grejerna som ska bort...", så belyser väl att 2) ändå kommit på tal att användare ute i verkligheten uppenbart har problem med att hantera någonting kring hur det där fungerar, så förmodligen finns det förbättringspotential även om det inte är någon regelrätt bugg i mjukvaran som orsakat situationen i det fallet.

Av evil penguin
Skrivet av Thomas:

Värt att nämna är att buggfixen inte verkar åtgärda grundfelet, dvs att vissa borttagna bilder ligger kvar på telefonens filsystem (men tas bort i Photos-appen).

Ja, precis. Det är ju baksidan som dränks i allt hurrande att "det är löst".

Skrivet av Thomas:

Det är möjligt att de missat detta i tredjepartsanalysen (eller att den buggen är fixad sedan tidigare, och att detta var allt som var kvar att fixa i 17.5.1), dock.

Det känns inte spontant som att någon tidigare fix kan ha löst städandet av bildfilerna som borde ha varit borttagna, det finns ju ingen version mellan 17.5 (när användare fick sina "borttagna" bilder inlagda i Photos igen) och 17.5.1 (när funktionen som letar upp lokala bildfiler togs bort igen).

Det förefaller ju som att tidslinjen varit något sånt här:

  • Under vad som verkar ha varit flera års tid före 17.5: "databaskorruption" (kanske då till följd av någon bugg som funnits historiskt och som möjligen isf fortfarande existerar) orsakar att vissa bildfiler blivit liggande lokalt på telefonen efter att användaren tror att de tagit bort dessa

  • 17.5: Ny funktionalitet läggs till som letar upp lokala bildfiler och lägger in dessa i Photos.

  • Ramaskri, mina pinsamma borttagna bilder är plötsligt tillbaka, hur är det ens möjligt?!

  • 17.5.1: Funktionen som letar upp lokala bildfiler tas bort igen för att lugna folk

Vad gäller tredjepartsanalysen så kan det ju inte uteslutas att de kan ha missat något, men det framgick åtminstone att de verkligen aktivt letat efter spår efter att Apple även skulle ha gjort något åt att de här "borttagna" bilderna ändå ligger sparade.

Av evil penguin
Skrivet av LeVvE:

Webhallen är aldrig det första valet för mig, ni är i stort sett ALLTID dyrast på alla produkter eller exakt samma pris som andra aktörer, aldrig att ni ligger under om det inte är rea.

Pris är king, ingen som bryr sig om att levela en gubbe och sånt skit. Varför ska jag som konsument välja Webhallen?

Mitt perspektiv är att den rimliga anledningen att handla på Webhallen är just när man 1) får tag i varan snabbare (givet att priset är okej och att väntetiden spelar någon roll), eller 2) om det är ett bättre pris (rea då t.ex.).

Jag upplever ju att de undergrävt 1) påtagligt utanför då framförallt Stockholm, genom att lägga ner massor av butiker.

Och nej, rimligen är det (i princip) ingen som på riktigt tycker det är avgörande att levla någon gubbe, oavsett om det gäller Webhallen eller Inet som väl infört något slags liknande gubbsystem.

Av evil penguin
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Reverse engineering bekräftar att det verkar ha varit en bugg i raderingen av bilder från lokal lagring som var problemet och inte ett problem med icke-raderad data i molnet: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/apple-wasnt-st...

I Bleepingcomputers artikel stack detta ut (iaf för mig var detta den klart mest uppseendeväckande meningen i hela artikeln):
"Apple removed a routine in the function responsible for scanning and re-importing photos from the filesystem, which caused it to reindex old files on the local file system and add them back to people's galleries."

Okej, men de måste väl även ha löst så att bilderna tas bort också? Eller? Det framgick dock inte i artikeln...

I den faktiska källan däremot:

"The 17.5.1 update removed the scanning of the filesystem that was added in 17.5 to prevent deleted photos stored outside of the photo library to re-appear. According to our analysis, no code was added to purge the imported photos from the library as well as the "deleted" pictures lying on the filesystem."

Aj då, så givet att deras analys av uppdateringen är korrekt så har Apple fortfarande inte åtgärdat själva felet, dvs att bilderna som användaren försökt ta bort ligger kvar ändå, utan bara gjort så att bilderna som borde ha tagits bort inte ska visas i Photos och påminna användaren om att något är fel...

I bästa fall har de ju för avsikt att släppa en kompletterande fix senare, men jag skulle inte hålla andan direkt.

Tydligen har Apple faktiskt svarat lite här https://9to5mac.com/2024/05/23/apple-deleted-photos-resurfaci... men det känns inte som att det förtydligar så mycket.

Av evil penguin
Skrivet av Ozzed:

Då måste man ju också ha en policy som endast tillåter Edge som Webbläsare. Vem skulle vilja jobba på en sådan arbetsplats? Dessutom är det ju bara fota med mobilkameran om man vill. Eller ska sagda arbetsplatser förbjuda smartphones också? Dumheter.

Jag förmodar att det är "ja" på alla sakerna du nämner och förmodligen mer därtill på berörda arbetsplatser.

Av evil penguin
Skrivet av SUMITOMO:

Men Webhallens taktik är antagligen att 275kr skall avskräcka folk att returnera överhuvudtaget.
Seriösa butiker har under många år erbjudet kunderna att köpa fraktsedel för typ 99kr.
Då betalar man genom butikens fraktavtal.

Ja, en sådan lösning känns bättre på flera sätt.

Dels då att det blir en mer rimlig kostnad kopplat till det hela, men också ur ett rent praktiskt perspektiv om detta är huvudalternativet för frakt, att det då automatiskt blir rätt typ av frakttjänst som beställs.

Står ju flera ggr på sidan "Observera att returnerade varor som skickats som PostNord Mypack eller andra fraktsätt vilka kräver att vi hämtar ut paketet hos ombud inte kan hämtas ut av oss. Webhallen ersätter inte porto för returer som hamnat hos ombud." formulerat på lite olika vis.
Det blir ett ickeproblem när företaget självt beställer den frakt det ska vara istället för uppmaningar om "tänk på att välja rätt nu".

Av evil penguin
Skrivet av krEJZi:

Hade först "Är det verkligen meningen.." men ändrade.. Kanske hade de rätt formulerat första gången.

Precis, jag tycker nog att det är mer på sin plats att ifrågasätta valet de gjort, för det verkar vara tydligt vad de menar. 👍

Av evil penguin
Skrivet av krEJZi:

Är det meningen att kunder som vill utnyttja öppet köp hos Webhallen själva ska stå för frakten, som enligt era instruktioner på hemsidan kostar upp mot 275 kr?

"Man kan köpa en fraktsedel via Postnords hemsida här (länk): Skickadirekt - annars kan man även göra det direkt via ombud. Välj tillvalet företagspaket. Observera att returnerade varor som skickats som PostNord Mypack eller andra fraktsätt vilka kräver att vi hämtar ut paketet hos ombud inte kan hämtas ut av oss. Webhallen ersätter inte porto för returer som hamnat hos ombud."

Källa: https://www.webhallen.com/se/info/15-Angerratt-och-oppet-kop

https://i.imgur.com/nJlRNUa_d.webp?maxwidth=760&fidelity=grand

Det står ju även "Du står själv för returfrakten och ansvarar för att produkten är väl paketerad och når Webhallen oskadad." uttryckligen lite högre upp.
(Och även då att "Om det underlättar för din del går det givetvis bra att återlämna ditt ångrade köp i närmaste Webhallen-butik, istället för att skicka den till oss.")

Just om det är meningen kanske inte är rätt fråga, det verkar ganska tydligt vara just det som är meningen.

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Tanken är att stoppa sekretessbelagd information från att delas med andra Edge Business-användare utanför din arbetsplats.

Det här måste väl vara någon typ av felsyftning? Inte kan det spela roll vad mottagaren använder för mjukvara?

Det blir ju närmast "hunter2"-tänk isf.

Av evil penguin

Det känns som att antingen får du skapa något eget med typ Autohotkey eller liknande, eller så får du acceptera den vedertagna tvåstegsraketen.

Av evil penguin
Skrivet av ztenlund:

Det bästa är förstås att AI:ns hallucinationer sedan kommer att leta sig in i materialet den tränas på. Den kan inte skilja på skämt och allvar och har svårt att tolka ironi och vad som är felaktigt och inte. Någon som tror att den kan skilja ut sina egna felaktiga påhitt? Det här har potentialen att bli en perfekt rundgång...

Mjo, det finns folk som drar paralleller till Kessler Syndrome, att det potentiellt inte kommer gå att träna en vettig modell på den textmassa som finns ute i verkligheten i slutänden.

Av evil penguin
Skrivet av dlq84:

"Fastslagen fakta" är svårdefinierat. https://www.youtube.com/watch?v=42QuXLucH3Q

Med det sagt är det ganska dumt att träna dem på Twitter- och Redditinlägg... https://www.theverge.com/2024/2/22/24080165/google-reddit-ai-...

Det beror nog på vad man avser med träningen.

Det är förmodligen att träna på Twitter/Reddit/Facebook/...-inlägg som behövs för att ha förutsättningarna att förstå användarens inmatning så bra som möjilgt.
Men det är mestadels kasst som grund till att generera något slags faktabaserat svar.

Vad gäller faktabaserade svar så är ju dock det s.k. "hallucinerandet" ett enormt problem också, och det verkar ju inte nödvändigtvis höra ihop med att någon öht uttryckt galenskaperna i texten som genereras.

Av evil penguin
Skrivet av petter_mattsson:

Jag har själv sett exempel på folk som använder Gemini och Chat GPT som ett slags orakel som sitter på svaret på alla tänkbara typer av frågor, så att folk kommer använda AI-Overview okritiskt kan man nog nästan ta för givet. Sedan går det ju bara att hoppas att just lim på pizza låter som en dålig idé till och med för de mest okritiska sökarna
Det kan ju dock leda till andra tråkigheter, som felet som smög sig in i Googles demo av videosökning med Gemini, där AI:n hittade på en egen lösning på ett kameraproblem som hade förstört filmen.

Mer fokuserade tjänster brukar ju kunna fungera bättre, generellt.

De bredaste lösningarna har ju allra svårast att hålla sig i skinnet.
T.ex. ChatGPT är ju ett fantastiskt språkverktyg på många sätt men kan ju väldigt lätt landa alldeles snett iom att det kan göra allt (rent språkligt då, inte att det faktiskt kan besvara dina frågor på ett faktamässigt relevant sätt nödvändigtvis).

Jag vet inte hur det ser ut nu, men "BingGPT" har ju haft precis ovanstående problem fast taget till en ny nivå. Den hittade ju glatt på ett svar och hittade sedan även på referenser som hävdades styrka svaret (ofta ej fallet).

Och här då vad Googles AI-pryl svamlat ihop, kanske då baserat på vad någon människa faktiskt skrivit, vilket väl på ett sätt kan vara något bättre än de rena hallucinationerna man är så van vid från de rena GPT-lösningarna, men det är ju inte heller bra nog.

Man kan ju tycka att med tanke på hur ofta det är svammelsvar så bör folk bör lära sig att vara källkritiska och inte ta "oraklet" på orden.

Av evil penguin
Skrivet av SCORPIUS:

Jag installerade browsern duckduck idag då jag blev nyfiken.
Jag hittar inga addons alls till den eller utökade inställningar som tex chrome har.
Att söka är helt värdelöst för var förslag jag får upp handlar om att lägga till duckduckgo i andra browsers.

Finns det stavningskontroll på eng och swe?

Tips?

Såvitt jag vet stöder den inte addons (/extensions) öht.

Vet inte var man hittar bäst sammanfattande målsättning för browsern (känns väldigt spretigt i efterhand, de kommunicerar ju inte målet särskilt väl på den egna webbsajten iaf), men den är ju avsiktligt väldigt avskalad sett till vad den kan göra. Försöker definitivt inte vara webbläsaren för allas behov i alla situationer.

Den är inte i sig en Chromium-fork eller liknande utan är en egen applikation som använder den HTML-renderare som följer med plattformen (webview2 på Windows, dvs den mer moderna html-renderaringskomponenten för Windowsapplikationer som bygger på Edge-varianten av Chromiums HTML-renderare) och lägger till lite inbyggda funktioner bara.

Jag vill minnas att de vid introduktionen förklarade att de kan tänka sig att introducera addonstöd i någon form i framtiden, men då givet en lösning som är mer integritetssäker än vad som finns i t.ex. Chrome(ium)-läsarna.

Så det är väl lite "what you get is what you get".

Av evil penguin
Skrivet av underd0g76:

Valve är inte ett aktiebolag. Valve gör som de vill. Pengarna behöver inte alltid styra.

Microsoft är ett aktiebolag. Microsoft gör som aktieägarna vill. Pengarna styr alltid.

Tror du snarast menar börsnoterat dito mer specifikt...?

Av evil penguin
Skrivet av anthra:

Är det så att de alla hämtar data från Bing och när Bing faller, faller alla andra?

Ja, i princip.
Se även t.ex. https://www.theverge.com/2024/5/23/24163094/microsoft-bing-se...

Av evil penguin
Skrivet av car2ns:

Första meningen, lär faktiskt jävligt nice dock Resten av bajset du skrev är ju bara extremt, inte ens i närheten av en sanning ...

NU är ju Microsoft rätt stor open source-kramare, så att dom skulle bli skrämda för att Linux blivit lite större, har jag svårt att tro. Steam Deck är ju dessutom en produkt som Microsoft inte har en produkt i, exempelvis.

Microsoft är väldigt stora fan av Linux och hela open source-världen. Så att dom skulle köpa något för att "döda Linux", är taget helt ur din egna instängda luft.

Den mest sannolika stora förändringen för användarna är ju att det lär bli en Gamepassklient först och möjligen annat i andra hand.

Att de faktiskt skulle hålla på med Proton osv, tveksamt. Känns som att det skulle bli Windows i fortsättningen (och kanske då att de även kan skeppa samma Windowsversion (Xdeckversion?) till Asus m.fl. som tillverkar liknande enheter).

Av evil penguin
Skrivet av Rouge of Darkness:

Menar de då velve som i spelstudion eller velve som i hela företaget incl steam m.m?

Det framstår ju iaf som att det handlar om Valve i sin helhet, inkl Steam och hela rasket.

Skrivet av Rouge of Darkness:

Är det bara spelstudion så är det ju ingen större förlust mer än att half-life, portal, counter-stike med mera kommer tillhöra microsoft. Bra eller dåligt låter jag vara osagt

Det vore klart mindre skadligt iaf, men det låter ju inte som att det är grejen.

Skrivet av Rouge of Darkness:

men är högst negativ till att de skulle ta över steam kan man kyssa allt vad nedsatta spelpriser heter hejdå efteråt ända fördelen är väl att de då eventuellt kommer slå ihop bnet, steam, xbox till en mjukvara iom att de äger alla 3 sen om spelen man har sen innan uppnöpet kommer bli tillbakadragna sony style kan man bara sia om men kan se framför mig en folkstorm om de skulle göra det om folk med 20 år gamla konton helt plötsligt blir av med spel för tiotusentals kronor.

Äh, de ger befintliga Steamanvändare ett par månader gratis Gamepass så ordnar det sig.

Av evil penguin
Skrivet av Drygman:

Till er som ser denna affär som negativt, vill ni utveckla? Jag förstår att det minskar konkurrenskraften genom att ta bort en aktör, men av alla potentiella köpare måste Microsoft vara en av de bättre, eller hur?

Med tanke på Gabes ålder och den summa pengar (om ryktet stämmer) som kommer att presenteras för ägarna, ser jag ett förvärv som högst troligt. Samtidigt tror jag att det kommer med en del krav från Valve. Jag ser personligen GitHub som en av de mer lyckade affärerna Microsoft har gjort, trots att Microsoft redan hade sin egen Git-plattform.

Det klart bästa (för alla utom Microsoft och de som skulle få tillräckligt betalt att de kan mer än bara skratta hela vägen till banken) av dessa scenarion är ju om Valve istället kvarstår som oberoende aktör på marknaden. Det är ju inte så att Valve rent objektivt behöver en köpare, snarare då just att i princip allt är till salu givet rätt pris.

Helst då ett Valve med mer, och inte så dysfunktionell, konkurrens istället för mindre, dvs inte genom att den idag största aktören blir en del av en *betydligt* större koloss som redan är helt dominant inom närliggande områden.

Och sedan då, som jag var inne på tidigare, att Microsoft numera är helt besatta av att precis allt ska bli prenumerationstjänster.
Det är väl rimligt att målet är att folk ska in i Gamepass-världen, och att det är värt 170 miljarder att i ett slag både bli av med den huvudsakliga motpolen och få dess kundbas i sina händer.

Vad gäller Github så var det ju dels en *mycket* mindre affär, och att den varit lyckad (iaf inte förstört tjänsten ännu) handlar väl i princip om att de i stort låtit själva grunden vara i princip samma.
Förmodligen för att det befintliga upplägget passade rätt bra sett till vad Microsoft själva vill; deras affär var ju att sälja prenumerationstjänster t.ex.

Av evil penguin

Nej.
Det känns som att Steam verkligen behövs framöver (inte för att de är Steam specifikt utan för att de är stora), som motpol till att allt ska säljas som en tjänst prenumeration av Microsoft.

Edit: fixade så att själva poängen inte faller bort pga slarvigt ordval som tekniskt sett passar båda