Inlägg

Inlägg som evil penguin har skrivit i forumet
Av evil penguin
Skrivet av Arzei:

Att till och med en IT-tjänsteleverantörs ledning ser IT-säkerhet som en onödig kostnad är ju... spännande.

Han chefade på F-Secure innan också, så man hade kunnat tänka sig att han kunnat plocka upp något på vägen... Eller så slog det åt andra hållet istället.

https://www.tietoevry.com/en/investor-relations/governance/gr...

Av evil penguin
Skrivet av FatherOfThree:

De vanliga systemkraven för Windows 11 är 1 GHz 64-bitarsprocessor, 4 GB arbetsminne, 64 GB SSD-lagring, UEFI, TPM 2.0, Secure Boot, ett DirectX 12-kapabelt grafikkort samt en minst 9 tum stor skärm med 720p-upplösning.

Hur kan den fysiska storleken på skärmen ha någon som helst relevans?

Antar att det handlar om att Windows UI inte kommer att fungera okej på en hur liten skärm som helst?
Man når nog en punkt där man antingen kommer behöva lupp (givet hög upplösning) eller så får verkligen *ingenting* plats.

Av evil penguin
Skrivet av ELF:

Tror det är samma som i W10, men kan ha fel.

Vet inte om man kan installera "nya notepad" i Windows 10 (isf via Store), men Windows 10 har ju som standard samma gamla notepad som tidigare. Det är väl samma med paint.

Skrivet av ELF:
  • Flikar

  • Zoom

  • Man kan markera en hel rad med ett klick längst till vänster

  • Inställningar öppnas i samma fönster iställer för i ett eget

  • Kan öppna dokument i nytt fönster eller ny flik

  • När Notepad startar så kan senaste dokumentet visas om man vill

  • Mörkt tema

  • Emoji stöd

  • Säkert något jag missar

Den autosparar det man håller på med i någon undanskuffad fil någonstans också. Vilket inte är helt oproblematiskt om bara ville "mellanlagra" något man jobbar med utan att få det permanentat.

Av evil penguin
Skrivet av Nikodemous:

Jag vet inte om denna frågan är ontopic,

Det är nog egentligen snarare en egen tråd...

Skrivet av Nikodemous:

men jag satt med min arbetslaptop i morse som är 1 år gammal. Förvisso bara 16 gb ram, inget direkt 3d-kort att nämna, och en cpu från 13-000-serien. Nu idlar cpun runt 10-25% när endast skrivbordet visas och inga program startade. Nu funderar jag på om detta har å göra med att Microsoft gjort win11 mer tung grott, eller om detta har att göra med företagets egna säkerhetsprogram att göra. På min stationära dator ligger min processor på 1-5% i belastning i idel-läge. Min stationära har reellt mer med ram, cpu-kraft och gpu-kraft+win11. Vad krävs för dator för att win11 skall idla på en vettig nivå(1-5%)? Givetvis utan extra program startade. Nån som vet?

Svårt att säga, men en omedelbar reflektion från min sida är att den här sammanslagna cpu%-siffran ju påverkas både av hur mycket jobb som utförs och hur mycket CPU som finns.

Dvs även om det är *samma arbete* som utförs så kan det ju bli 25% på en dator med mindre CPU, eller 5% på en med mer CPU, om man bara jämför den siffran mellan olika maskiner.

Med det sagt vet jag inte hur stor skillnaden är. Min egen känsla säger att det inte är jättestor skillnad, men är väl sannolikt att det inte heller är 0 skillnad.

Av evil penguin
Skrivet av Nyhet:

Microsoft har hela tiden sagt att det handlar om att skapa en ny ”baslinje” för säkerhet, men resultatet är att Windows 10 fortfarande ligger kring 70 procent marknadsandel.

Sett till vad folk kör på sina äldre befintliga datorer har det förstås misslyckats, men sett till nya datorer som säljs har de ju iaf lyckats uppnå målet.
Dvs, nya datorer har de här säkerhetsfunktionerna, även i budgetsegmentet.

Av evil penguin
Skrivet av Joppis:

Intressant! Är det kommunicerat hur installationsprogrammet kommer hantera processorer, alltså om listan utökas till äldre maskiner än 8000-serien på Intel-sidan. Kommer exempelvis den i många fall potenta i7 7700K bjudas in i värmen?

Har ingen aning om hur installern för den versionen kommer bete sig, men det framstår ju inte som att den officiella listan är utökad på något sådant vis:
https://learn.microsoft.com/en-us/windows/iot/iot-enterprise/...

Sedan säljer de väl inte licenser för detta till vanliga dödliga, men det kan ju flyta runt sånt på gråmarknaden förstås...

Av evil penguin
Skrivet av izzie:

Den typen av journalistik gör inte Sweclockers, det finns det inte budget för. Man gör mest rewrites/översättningar av redan skrivna nyheter.

Men det skulle annars kunna bli ett komplement till SFW-serien? 🤔

Av evil penguin
Skrivet av Wilworin:

I just fallet ICQ var det även att de blev uppköpta av ett ryskt bolag och det var många av oss som redan då kände oss skeptiska mot att låta ett ryskt bolag ha tillgång till våra chattar.

Fast det var tydligen först 2010? Känns som att folk i allmänhet slutat använda ICQ långt innan dess?

Av evil penguin

Som ett sidospår för ovanstående diskussion så vore det ju najs med någon form av markdown-artat stöd istället för bbcode. Känns som fler lär jobba med markdown regelbundet(?).

Av evil penguin
Skrivet av ztenlund:

Det är det här inlägget som har gett upphov till WKL:s kommentar:
#20477256

Det är inte kod utan bara @media som nämns ett antal gånger i löptext.

Precis i sådana situationer där det borde användas [cmd]@media[/cmd] *egentligen* för att bli snyggt formaterad text.

Av evil penguin
Skrivet av ztenlund:

Som framgår för den som citerar mitt inlägg ovan är lösningen att sätta noparse-taggarna runt om man inte vill ha en kodruta.

Ja, både [noparse][/noparse] (ingen formatering alls) och [code][/code] (formatering för kodblock) fungerar, men inte [cmd][/cmd] (formatering för kommando / kodfragment på en rad).

I sammanhanget kod (det jag svarade på) så tycker jag [code][/code] och [cmd][/cmd] är de mest relevanta valen (varav det ena verkar trasigt i det här avseendet).

Av evil penguin
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Jag vill rapportera en eventuell "oönskad bieffekt" av kanelbullen!

I specialfallet där du vill skriva @media för att du vill prata om brytpunkter inom CSS så kommer den att välja ett annat namn när du använder högra piltangenten för att komma ifrån koden till nästa mellanslag och ord. Detta inträffar inte om du använder just mellanslag för att komma ifrån @media.

Möjlig lösning vore att specialfallet att skriva @media tar bort fönstret med användarnamn för just den unika strängen. Eller så äré ett "skill issue" hos slutanvändaren så det ej är värt att fixa!

(Notera nu exempelvis att kanelbullen skriver ut som om det finns en användare som heter "media" när det istället kanske borde betraktas som undantag)

Mvh,
WKL.

Jag tycker inte vi ska mobba användaren som råkar heta "media", jag tycker 1) de också ska få vara med (även om de inte verkar direkt aktiva) och 2) inte ska bli sönderspammade om de som skriver håller sig i skinnet lite (användarnamnsväljaren kanske snarast hjälper?).

Sedan är det väl mer än bara just "media" som samma sak kan uppträda för...

Om man då t.ex. skriver CSS inne i [code][/code] så blir det ju bra både vid inmatning (användarnamnsväljaren verkar inte trigga inne i taggar, lite oklart hur exakt det fungerar?) och framförallt så blir det bra vid visning, och jag förmodar även att användaren "media" inte notifieras:

@media

Men med [cmd][/cmd] så verkar det visserligen fungera bra vid inmatning (kanske mer är en slump?) men sedan blir det ju knas vid visning (och triggar förmodligen notifiering till användaren "media"?):
@media.

Tycker det senare känns som själva felet, mer objektivt(?).

Av evil penguin
Skrivet av Chromatic:

Ah, är då förstår jag att det blir fel, när folk säger att VHS-band inte håller mer än 30 (under optimala förhållanden såklart) år så syftar man alltså på att efter den tiden så kan man inte längre läsa av datan perfekt?

Vet inte om "perfekt" är nivån man jämför med, men det är ju garanterat inte "allt är borta".

Såg någon som menade att man får räkna med 10-20% förlust efter 10-25år, vilket ju då vid analog lagring snarast blir x% försämrad kvalitet snarare än att något är helt borta.

Av evil penguin

Det är väl så att många "behöver" (är förstås något slags kombination av faktiska behov som är mer generella och då egna val utifrån vad som upplevs enkelt, osv) vissa Google-lösningar och/eller vissa Microsoft-lösningar och/eller vissa Apple-lösningar.
(De känns väl som de mest direkta jämförelserna på en nivå iaf; Apple är väl något bättre men har samtidigt lite överdriven, ibland närmast blind, goodwill baserad i välslipad marknadsföring, Microsoft känns ju mer som att ledningen 100% ser upp till Google och vill vara precis som dem, och även försöker göra typ allt men typiskt på mer buffliga sätt)...

Men även om man använder vissa av deras grejer så behöver man ju inte ge någon av dem precis allt på ett silverfat, oavsett om det är Google eller Microsoft eller vem som nu vill köra över dig...
Använder vissa lösningar från alla tre, men föredrar generellt oberoende aktörer framför "helhetslösningar" där kunden alltid förlorar i slutänden, allra helst self-hosting när det passar.

Av evil penguin
Skrivet av SiRai:

1 års garanti på en produkt som sägs hålla i 200 år. Låter inte riktigt som att dom tror på sin egna produkt.

Skrivet av Ozzed:

Storleken räcker gott och väl för syftet, men stör mig på att det bara är ett års garanti och väldigt många asterisker för att 200 år skall gälla.

Om vi ska ha något slags perspektiv, utöver då sensationsjakt från tredje part:

Det är en opensource-lösning: https://github.com/machdyne/blaustahl/ (källkod till firmware, logiskt schema för PCB, ritning för chassi)

De kallar det själva bara för "long-term storage" samt nämns som "can potentially retain data for centuries" här https://machdyne.com/2024/02/25/survival-computing/.

De säljer även USB-pinnen färdigbyggd, då med en generell policy för alla deras produkter att det är ett års garanti.
De erbjuder reparationer på sina produkter efter detta år, samt då att det även kan finnas råd för hur man själv lagar saker de sålt. https://machdyne.com/store-policies/

Angående FeRAM-chippet de använder listar de specifikationer för hållbarhet (chiptillverkarens uppgifter ur något datablad rimligen):
"8KB (64Kbit) Ferroelectric RAM
Lifespan: 95 years @ +55C, over 200 years @ +35C
Endurance: 10^12 read/write cycles @ +85C"

Och sedan då som jag nämnde tidigare angånde det här med 200 år och usb osv:

Skrivet av evil penguin:

Just det är ju något som tillverkaren iaf avhandlar på produktsidan:

"Future data recovery

In the event that the USB interface were to become obsolete or the RP2040 were to become non-functional, it should still be possible to recover the FRAM data using a SOP-8 test clip. The FRAM IC is marked “RS64”."

Dvs, de tror inte själva eller försöker få någon att tro att detta kommer hålla för alltid, men de är väldigt öppna med vad det är de säljer, hur man kan meka med det själv, samt då hur man kan läsa innehållet ur F(e)RAM-chippet även utan deras USB-baserade enhet.

Personligen tycker jag att det tydligt inte framstår som att det finns någon egentlig "gotcha" alls, även om artikeln desperat försöker få det att låta så, tillverkaren har istället ett väldigt pragmatiskt upplägg att: "här är en lösning för långtidslagring, du kan meka med den själv, vi kan reparera den om den går sönder (men mot ersättning efter 1 år), såhär kan du läsa datan direkt ur FeRAM-chippet som används för lagring utan att öht blanda in vår lösning runt omkring".

För mig känns det mer som sensationsjakt och "blame games" vs öppenhet och pragmatism.

Av evil penguin
Skrivet av Catcode:

Den viktiga frågan finns ens USB kvar om 200 år?

Just det är ju något som tillverkaren iaf avhandlar på produktsidan:

"Future data recovery

In the event that the USB interface were to become obsolete or the RP2040 were to become non-functional, it should still be possible to recover the FRAM data using a SOP-8 test clip. The FRAM IC is marked “RS64”."

Av evil penguin
Skrivet av evil penguin:

Vad jag förstår av produktsidan så är detta då alltså inte ett USB-minne i egentligen mening. Dvs, det är inte öht USB Mass Storage (eller för den delen då t.ex. UASP).

Det är ur USB-perspektiv istället en USB-ansluten serieport, som man kan ansluta till i valfri terminalemulator och prata med den terminalbaserade texteditorn som kör på RP2040-mikrokontrollern som är inbyggd i USB-pinnen.

Och det är texteditorn som kör på RP2040 som då sparar det du skriver i detta "8KB (64Kbit) Ferroelectric RAM"

Skrivet av downup:

säkert någon som lyckas få in Doom på den stickan!

Det verkar ju iaf finnas förutsättningar att köra det på RP2040-mikrokontrollern i sig: https://kilograham.github.io/rp2040-doom/

Av evil penguin
Skrivet av Elgot:

Det finns ju en uppsjö av xmpp-klienter (utan reklam överallt), men även telegram, discord och liknade gör väl i princip samma sak? Man får kanske inte tutan och realtidstext, men som sagt är det inte nödvändigtvis någon större brist.

Jag pekar ut två specifika saker som jag upplever som relativt unika, du säger att om vi bortser från båda dessa så gör en massa andra lösningar samma sak?
Vi håller iaf med varandra om att det nog inte är någon stor förlust.

Av evil penguin

Vad jag förstår av produktsidan så är detta då alltså inte ett USB-minne i egentligen mening. Dvs, det är inte öht USB Mass Storage (eller för den delen då t.ex. UASP).

Det är ur USB-perspektiv istället en USB-ansluten serieport, som man kan ansluta till i valfri terminalemulator och prata med den terminalbaserade texteditorn som kör på RP2040-mikrokontrollern som är inbyggd i USB-pinnen.

Och det är texteditorn som kör på RP2040 som då sparar det du skriver i detta "8KB (64Kbit) Ferroelectric RAM"

Av evil penguin
Skrivet av Elgot:

Tyvärr minns man det nog som bättre än vad det var (och framför allt är). Är det verkligen något som en modern variant inte klarar bättre?

Vet inte hur en aktuell ICQ-klient ser ut och vad den har för funktioner, men utifrån hur det fungerade när det begav sig så tänker jag att den talk(1)-liknande chattvyn där man ser motparten skriva (tecken för tecken alltså) och med "tutan" väl är relativt unikt i sammanhanget IM-klienter.

Men om det är så bra ska kanske lämnas osagt... och det kanske inte ens existerat i ICQ-klienten på evigheter, vad vet jag.